Federer v Rotterdamu vykročil za obhajobou hladkou výhrou

13. 2. 2013, 21:22
Aktuality 13
ATP ROTTERDAM - Odpočatý Roger Federer v Rotterdamu zahájil cestu za obhájením loňského titulu snadným vítězstvím. Nejvýše nasazený Švýcar na úvod halového turnaje porazil Slovince Žemlju a s domácím De Bakkerem si zahraje o čtvrtfinále.
Roger Federer

Roger Federer dnes vstoupil do svého druhého turnaje sezony. Po Australian Open, kde ho v semifinále zastavil Brit Andy Murray, hraje na halovém klání v Rotterdamu. Vítěz turnaje z let 2005 a 2012 se v úvodním kole střetl se Slovincem Gregou Žemljou, se kterým měl z loňské sezony už jedno vítězství za sebou.

A jednatřicetiletý Švýcar nezaváhal ani podruhé. V Nizozemsku dnes pouze ve čtvrtém gamu odvracel brejkbol, od té chvíle už ale na podání žádné problémy neměl, získal 11 z 13 her a za 58 minut vyhrál hladce 6-3 6-1.

"Tenis v hale je jiný. Je tepleji, takže míček více létá a chvíli to trvá, než si na to zvyknete. Začátek není snadný. Ale jsem rád, že jsem zase zpátky a že hraju dobře," komentoval Federer.

O postup do čtvrtfinále si zahraje ve čtvrtek s domácím Thiemem De Bakkerem, jehož už před půl rokem v Nizozemsku porazil. Tehdy v Davis Cupu na antuce v Amsterdamu vyhrál 3-0 na sety.

"Federer je nejlepší hráč všech dob, vždycky hraje dobře a pokaždé ho je těžké porazit," řekl čtyřiadvacetiletý De Bakker. "Poslední dvě sezony jsem v hale moc nehrál, popravdě se mnohem lépe cítím na antuce," naznačil ke svým šancím.

Pokud Federer ve druhém kole nezaváhá, už na něj ve čtvrtfinále čeká Julien Benneteau. Francouz, který Švýcara v jediném vzájemném zápase v hale porazil a loni ho potrápil ve Wimbledonu, v Nizozemsku postoupil mezi nejlepší osmičku zcela bez problémů; po Němci Kamkem dnes smetl i Rumuna Victora Haneska.

Vstup do soutěže kategorie ATP World Tour 500 zvládl i čtvrtý nasazený Richard Gasquet, který v letošní sezoně zaznamenal už 15. výhru z šestnácti zápasů. Desátý hráč světa dnes v Rotterdamu porazil 7-6 6-1 Srba Viktora Troického, když si s výjimkou jednoho gamu vedl velmi suverénně při svém servisu. O ten přišel pouze v prvním setu za stavu 5-4, jinak při svém podání ztratil vždy maximálně dva fiftýny.

Šestadvacetiletý Francouz Gasquet už letos vyhrál turnaje v Dauhá a minulý týden v Montpellier. Jedinou porážku utrpěl v osmifinále Australian Open s krajanem Tsongou. V Rotterdamu si po pár dnech mohl zopakovat souboj s krajanem Benoitem Pairem, kterého porazil v nedělním finále. Paire ale dnes za stavu 0-6 7-6 a 0-4 vzdal kvůli nemoci utkání s Marcosem Baghdatisem. S tím Gsquet ve dvou vzájemných duelech neuhrál ještě ani set.

Vítěz utkání Gasquet - Baghdatis se pak v pátek utká o semifinále s Grigorem Dimitrovem, který se v Rotterdamu prezentuje velmi dobrou formou. Bulhar, který od svého prvního finále z úvodu sezony v Sydney prohrál na okruhu ATP čtyři zápasy v řadě, si po Tomicovi poradil i s Nikolajem Davyděnkem a postoupil už do čtvrtfinále. 

Dimitrov dnes proti zkušenému Rusovi dominoval na servisu, po kterém v 11 gamech ztratil pouhých 9 fiftýnů. Sám se sice dostal jen ke dvěma brejkbolům, nicméně oba dokázal proměnit.

- ATP 500 ROTTERDAM -
(Nizozemsko, tv. povrch / hala, 1.575.875 eur)
středeční výsledky (13. 02. 2013)

Dvouhra - 1. kolo:
Federer (1-Švýc.) - Žemlja (Slovin.) 6-3 6-1
Gasquet (4-Fr.) - Troicki (Srb.) 7-6(3) 6-1
Bachinger (Něm.) - Seppi (6-It.) 6-3 6-4
Baghdatis (Kypr) - Paire (Fr.) 6-0 6-7(3) 4-0 skreč P.

Dvouhra - 2. kolo:
Simon (5-Fr.) - Viola (It.) 6-3 6-1
Benneteau (Fr.) - Hanescu (Rum.) 6-1 6-3
Dimitrov (Bulh.) - Davyděnko (Rus.) 7-5 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
"John Isner se v San Jose vrátil po více než měsíci do turnajového kolotoče, ze kterého ho vyřadilo zranění kolena. Druhý nasazený Američan postoupil už do čtvrtfinále, když porazil 7-6 2-6 6-3 Kanaďana Vaska Pospisila."

Justin Gimelstob SAP Match Analysis - Wednesday
http://www.youtube.com/watch?v=_2YR1oKraEQ&feature=player_embedded#!

SAP OPEN SAN JOSE - Stars Of Tennis Celebrate:)
Ivan, John, Pete, Jim, Andy atd...
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=1Gqo8W_wnsQ
Reagovat
steve79
Federerův výkon těžkou soudit. Žemlja není soupeř, který by ho prověřil. Roger hrál co potřeboval a jednoznačně zvítězil.
Reagovat
J.M.
No Federerův výkon se mi nelíbil, pořádně mu šel snad jen servis-volej, ale on sám vypadal, že je naprosto v klidu a má to pod kontrolou. PO zápase se snad 10 minut trpělivě podepisoval...

A snad až kacířsky bych řekl, že i když Kolja evidentně neměl svůj den, tak Grigor dnes hrál výrazně líp než Roger. U něj se mi potvrdilo, co jsem psal minule, že záleží na tom, jestli se mu chce, nebo ne. Minule vypadal, že je mu jedno, jak zápas dopadne, a podle toho vypadala i hra. Ale dnes už od začátku v tom byla úplně jiná intenzita v pohybu, soustředění, snaha, jistota v úderech, agresivita (skvělé forhendy po lajně), a ač jindy nějaké ty hecířské výlevy nevyhledávám a preferuji klidné hráče, tak to Grišovo "Come on!" po vyhraném důležitém bodu mě potěšilo jako důkaz, že dneska tam u něj ta jiskra zažehla. Takhle musí hrát pořád, a ne jen někdy.
Reagovat
Pe3k
Dnes jsem viděl amatérské interview s Grigorem, kde říkal, že jeho prvořadý cíl letos je vyhrát první turnaj atp a chce se dostat do top 20. Na to, že mu říkají baby Federer se ušklíbl a řekl, že už není dítě :D
Reagovat
J.M.
No, top 20 mi přijde jako hodně optimistický cíl... Když bych se chtěl přímo vyhnout slovu nereálný. Na druhou stranu jsem rád, že má ambice. :-) To je u něj strašně důležité.
Reagovat
hatatytla
TOP 20 je hodně seběvědomej plán, kor když je to nějakejch 800 bodů
plus obhajoba těch lonských. Ale jinak si myslim, že to není úplnej
nesmysl. Už před sezonou jsem si říkal, že bude hrát dobře a že udělá progres. Z těch mladejch pušek do 22 let si myslim, že je nejdál. Tomic, Janowicz jsou ještě nevyrovnaný a Raonic, kterej je
sice rankingově jinde něž Gregor je zase příliš jednostranej.
Reagovat
Pe3k
Já sice nevím co nahrál loni, ale v rozhovoru říkal, že neobhajuje nic až do jara nebo tak nějak...
Reagovat
hatatytla
na jaře skoro nic neobhajuje jenom OF z Miami a pak 3 SF z 250.
Nemáš ten odkaz na ten rozhovor prosimtě?
Reagovat
Pe3k
Reagovat
gigin
Mrhač tě sejme, frajere!
Reagovat
Heather_Fedex
v klidu. vzdyt uz to jednou zazil, tak proc ne i na podrzhe ;))
Reagovat
Fandina
gigine, vem si žemli a jdi nakrmit své koně. Tenhle frajer je nad věcí ... úsměv
Reagovat
Pe3k
První 4 gemy to byla katastrofa, pak se ale rozehrál a už to byl nás starý dobrý "Maestro". Pavouk má vcelku lehký, jen finále bude oříšek. I když Benneteau a Simon ho mohou potrápit. Finále JMDP vs RF by bylo super.

Btw. Dimitrov vede nad Koljou.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist