Federer ztratil set, servis ale Belluccimu nepustil a je ve čtvrtfinále

25. 10. 2012, 09:59
Aktuality 12
ATP BASILEJ - Roger Federer se na postup do čtvrtfinále domácího halového turnaje v Basileji nadřel. Brazilce Thomaze Bellucciho totiž zdolal až 7-5 ve třetím setu. Druhý nasazený Juan Martín Del Potro vyhrál snadněji, postoupil však teprve do 2. kola.
Roger Federer

Roger Federer v rodné Basileji ovládl pět z posledních šesti ročníků a po dnešku má bilanci už 31 výher z posledních 32 zápasů. Jedinou porážku od roku 2006 utrpěl před třemi lety ve finále s Novakem Djokovičem.

Dnes se však s Brazilcem Thomazem Belluccim na postup do čtvrtfinále nadřel; i když ani jednou neztratil podání, vyhrál až po setech 6-3 6-7 7-5.

Federer do zápasu vlétl ziskem tří gamů v řadě a když v devátém gamu odvrátil jediné dva brejkboly, kterým v zápase čelil, ujal se vedení. Druhá sada nenabídla žádný ztracený servis a dokonce ani brejkbol, a tak rozhodoval tie-break. V něm Švýcar prohrával už 2-6, všechny čtyři setboly sice odvrátil, pak ale soupeři nabídl další, se kterým si již neporadil. Třetí dějství bylo znovu vyrovnané, hrály se rychlé gamy, než domácí favorit v 12. hře udeřil. Vypracoval si dva mečboly ahned ten první proměnil.

"Byl to těžký zápas, ale užil jsem si ho. V závěru jsem měl možná trochu štěstí," komentoval Federer, kterému možná na konci utkání pomohla i soupeřova únava. Bellucci totiž hrál ještě v neděli finále v Moskvě a v úterý večer v Basileji svedl třísetovou bitvu se Soedou.

"Také jsem měl více odpočinku, zatímco on (Bellucci včera hrál po dlouhé cestě. Ale dnes hrál velmi dobře, výhru jsem si musel vybojoval," dodal.

Po triumfu ve Vídni začal vítězně i v Basileji Juan Martín Del Potro. Čtyřiadvacetiletý Argentinec porazil 6-4 6-1 Kolumbijce Alejandra Fallu a posiljňuje své šance na Turnaj mistrů. V bojo o poslední dvě volné vstupenky do londýna má nejlepší výchozí pozici, jeho pronásledovatelé Tsonga a Tipsarevič totiž tento týden kvůli zraněním z turnajů odstoupili.

"Kvalifikovat se do Londýna je pro mě velmi důležité. Jsem nadšený, že už k němu mám velmi blízko, je to můj velký cíl," řekl Del Potro. "Ale stále to nemám jisté, několik zápasů ještě potřebuju vyhrát. Doufám, že se mi to podaří tento týden, nebo alespoň ten další," dodal bývalý vítěz US Open.

V prvním kole skončil čerstvý šampion z Moskvy Andreas Seppi. Pátý nasazený Ital nestačil na Francouze Benoita Paireho, kterému podlehl 6-4 2-6 3-6.

- ATP 500 BASILEJ -
(Švýcarsko, tv. povrch / hala, 1.934.300 eur)
středeční výsledky (24. 10. 2012)

Dvouhra - 1. kolo:
Del Potro (2-Arg.) - Falla (Kol.) 6-4 6-1
Paire (Fr.) - Seppi (5-It.) 4-6 6-2 6-3
Matosevic (Austr.) - Mayer (7-Něm.) 6-2 6-3
Mathieu (Fr.) - Laaksonen (Švýc.) 6-2 7-5

Dvouhra - 2. kolo:
Federer (1-Švýc.) - Bellucci (Braz.) 6-3 6-7(6) 7-5
Gasquet (5-Fr.) - Chiudinelli (Švýc.) 6-1 6-4
Dimitrov (Bul.) - Benneteau (Fr.) 7-6(5) 6-7(1) 7-6(3)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
smazaný uživatel
It?s disappointing for me to miss the last two tournaments of the seasonin Paris and London, but it doesn't come as a surprise. I will hopefullyresume my tennis practice soon since I am making good progress with my recovery from injury. I am not ready to compete at the highest level intime for these events so I will continue my recovery in Mallorca and workhard to be back as soon as posible.
Reagovat
Padme
Jako zarytý fanda Rogera musím říct, že mi na okruhu Nadal chybí... :( Nějak tam nejsou vyvážené síly...
Reagovat
smazaný uživatel
13 stupňů východně: Hot Bird 13A
Supertennis HD - frekvence 11096 MHz, symbolrate 29900, polarizace H, modulace DVB-S2 8PSK, FEC 2/3, parabola 80 cm
Reagovat
smazaný uživatel
42 stupňů východně: Turksat 2A
Sports TV - frekvence 11958 MHz, symbolrate 27500, polarizace V, parabola 60 cm
Reagovat
Heather_Fedex
schyluje se nam k zapasu federer vs baby-fed ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Já byl úplně v klidu...
Reagovat
dappe
Federerovi se ted moc nedaří, včera taky nehrál dobře. Chtělo by to vyhrát tady v Basileji a pak uspět na TM, snad ještě zabojuje ke konci sezony.
Reagovat
a.magerova
jsi mi dopřál sledovat Tvou hru v 1. a 3. setu, jakože ten 2. set beru jako trest za to, že jsem jeho sledování vyměnila za sledování slavnostního rozloučení s kariérou Juana Carlose Ferrera - i slza mi ukápla, ale jemu také, tak co... bylo to pěkné i Rafa i Feliciano byli přítomni :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Jéé, já nic neviděla, on tam byl i Rafa? :-((
taky mě to mohlo napadnout, že si to nenechá ujít :-//
Reagovat
a.magerova
Oni to udělali po té čtyřhře (i když kluci postoupili), Rafa byl při hře jako divák a pak šel i na kurt a děkoval Juanovi. Celé to rozloučení mohlo trvat tak třičtvrtě hodiny. Rafa i Feliciano pěkní jako vždy :-))
Reagovat
a.magerova
byl taky k sežrání, hezky se směje a jak byl na měkko.... ach :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Díky za report, už jsem si našla nějaký fotky na Rafovo FB.
Jasný, že kluci španělský jsou hezký všichni tři :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist