Fernandezová: Být kapitánkou je těžší, než když jste na kurtu

26. 4. 2009, 14:00
Aktuality 0
Pořád si splétá vlasy do copu a na lavičce působí klidně, stejně jako kdysi na kurtu. Dvojnásobná olympijská vítězka Mary Joe Fernandezová prvním rokem působí v roli kapitánky amerických tenistek, které hrají v Brně semifinále Fed Cupu, a přiznává, že je mnohem nervóznější, než bývala jako hráčka.
Profily hráčů
Mary Joe Fernandezová

"Když sedíte a díváte se, jste nervózní i za ty druhé. Je to větší tlak," řekla nová kapitánka týmu USA, která se ujala funkce v lednu. "Je to velké privilegium, můj splněný sen. Být součástí této soutěže je velká radost pro mě, ale je těžší být kapitánkou než hráčkou," řekla.

Do haly Rondo jí před začátkem duelu dorazilo i jedno velmi vzácné povzbuzení. "Hodně štěstí," vzkázal Roger Federer. Ti dva se znají, protože její manžel Tony Godsick je agentem světové dvojky. "Ano, jsme v kontaktu," usmála se Fernandezová.

V Brně již jednou byla, kdysi tady hrála exhibici na Výstavišti. "Už je to dávno. Bylo to venku na antuce, nebo v hale?" nepamatovala si na třísetovou prohru s Anke Huberovou před dvanácti lety.

Ve své éře patřila k hvězdám. Dodnes drží primát nejmladší vítězky zápasu na US Open, kde přešla 1. kolo, když jí bylo čtrnáct let a osm dnů. Pak se vyšplhala až na čtvrté místo světa, třikrát hrála grandslamové finále a doma má dvě olympijská zlata ze čtyřhry, kterou v Barceloně i v Atlantě vyhrály s Gigi Fernandezovou.

Hrála s mnoha českými tenistkami, dlouho byly postrachem ve dvojici s Janou Novotnou ve čtyřhře, občas hrávala i s Helenou Sukovou. "Janu vídám ve Wimbledonu, vypadá tak fit a klidně by mohla pořád hrát. Viděla jsem Helenu a před pár lety i Hanu (Mandlíkovou) a její děti."

S Martinou Navrátilovou sice nevyhrála ani jeden z osmi zápasů, ale jednou alespoň české rodačce dala "kanára". "To byl můj vrchol," smála se. Zápas na turnaji v Dallasu před dvaceti lety nakonec stejně prohrála. "Ona je jedna z největších hráček všech dob," dodala.

Když před devíti lety skončila kariéru, neměla problém s přechodem k normálnímu životu. Hned se vdala a začala pracovat jako televizní komentátorka. "Měla jsem spoustu práce, jezdila na ty samé turnaje, nepostrádala tolik jejich atmosféru. Tenis byl a je můj život, užívám si i první rok jako kapitánka," řekla sedmatřicetiletá žena.

Má dvě děti, čtyřletého syna Nicholase a sedmiletou dceru Isabellu. "I ty mě udržují velmi zaneprázdněnou," řekla Fernandezová, která žije s rodinou v Ohiu. Obě děti hrají tenis, ale turnaje ještě ne. "Nevím, jestli budou hrát profesionálně, každopádně chci, aby se oba naučili hrát tenis, protože je to skvělá hra," konstatovala.

Zároveň věří, že současná určitá krize amerického ženského tenisu je dočasná. Vždyť vedle sester Williamsových mají USA v první stovce žebříčku jen Bethanii Mattekovou-Sandsovou. "Už vidíme několik nadějí, chce to čas. Jsem do budoucna optimistická," řekla.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist