Ferrer má první titul z Masters, v pařížském finále zastavil Janowicze

4. 11. 2012, 18:26
Aktuality 30
ATP PAŘÍŽ - David Ferrer si v Paříži připsal premiérový titul ze série podniků Masters 1000 a v této sezoně vyhrál už sedmý turnaj, což je nejvíce ze všech tenistů. Ve finále španělský tenista zastavil senzační tažení Poláka Jerzyho Janowicze.
Profily hráčů
David Ferrer

David Ferrer v dnešním finále v hale Bercy porazil 6-4 6-3 polského kvalifikanta Jerzyho Janowicze, jenž ve francouzské metropoli prožil nejlepší týden v kariéře.

Třicetiletý Ferrer minulou neděli triumfoval ve Valencii a pařížský titul je už jeho sedmý v sezoně. Odpoutal se tak od Rogera Federera, s nímž se dosud dělil o první místo v počtu titulů v roce. Švýcar svůj loňský úspěch z Paříže neobhajoval. "Ale on (Federer) vyhrál íce důležitějších turnajů," řekl skromný Španěl, který letos triumfoval na každém povrchu - 2krát v hale (Valencia a Paříž), 1krát na tvrdém povrchu (Auckland), 3krát na antuce (Buenos Aires, Acapulco and Bastad) a 1krát na trávě ('s-Hertogenbosch). Celkově zaznamenal 18. vítězství.

Ferrer v této sezoně vyhrál už 72 zápasů, což je ze všech hráčů nejvíce a další výhry navíc může přidat. Z Francie se totiž okamžitě přesouvá přes kanál do Londýna, kde ho v úterý čeká první zápas na Turnaji mistrů. Týden nato by měl být pátý hráč světového žebříčku při předpokládané absenci Rafaela Nadala jedničkou španělského daviscupového týmu ve finále v Praze.

Jerzy Janowicz a David Ferrer"Byl jsem strašně nervózní, protože jsem měl šanci poprvé vyhrát Masters, ale tak nějak jsem věděl, že teď je řada na mně. Je to jako sen," radoval se Ferrer. Do boje o titul na Masters se dostal počtvrté, předtím dvakrát prohrál s Nadalem a jednou s Andym Murraym. V Paříži mu cestu usnadnila řada favoritů odhlášením či brzkým vyřazením.

Ferrer tak po dvou letech ukončil období, během kterého vyhrál 18 turnajů Masters 1000 v řadě jeden z hráčů 'velké čtyřhry' (Roger Federer, Novak DJokovič, Andy Murray, či Rafael Nadal). Naposledy byl jiným šapionem v roce 2010 právě v Paříži Švéd Robin Söderling.

Devětašedesátého hráče světa Janowicze ve finále opustily síly po náročném týdnu, v němž musel absolvovat kvalifikaci a poté v hlavní soutěži porazil pět tenistů elitní dvacítky. Nejcennější výhru zaznamenal 203 cm vysoký rodák z Lodže ve čtvrtfinále, v němž vyřadil úřadujícího vítěze US Open Murrayho.

"Znovu jsem spal v noci jenom čtyři hodiny. Nejsem stroj," omlouval se Janowicz. "Ale jsem na sebe moc pyšný. Byl to neuvěřitelný týden," dodal polský tenisový hrdina, který kvůli nedostatku financí neletěl na začátku roku ani na kvalifikaci o Australian Open. Na okruhu ATP si první výhru připsal teprve v červnu ve Wimbledonu a až do Masters v Paříži bylo jeho maximem na ATP Tour jediné čtvrtfinále ze září v Moskvě. Zítra by ale měl v žebříčku poskočit na 26. místo.

- ATP MASTERS 1000 PAŘÍŽ -
(Francie, tv. povrch / hala Bercy, 2.427.975 eur)
nedělní výsledky (02. 11. 2012)

Dvouhra - finále:
Ferrer (4-Šp.) - Janowicz (Pol.) 6-4 6-3

Čtyřhra - finále:
Bhúpathí/Bopanna (5-Indie) - Qureshí/Rojer (7-Pák./Niz.) 7-6(6) 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

30
Přidat komentář
smazaný uživatel
užasná trofej fakt...ani ta federerova minuloročná nič moc,ale toto?No každopadne gratulacie davidovi...
Reagovat
smazaný uživatel
Velka gratulace obema. Davidovi za konstatni vykony a tenisovou pracovitost. Je to velky sympatak a takove vitezstvi si urcite konecne zaslouzi. Vsak bylo videt na konci zapasu, jak to sympaticky prozival. A Jirkovi take za objev roku, Skoda, ze je konec sezony, alespon bude mit cas se z toho uspechu vzpamatovat a dale na sobe pracovat. Urcite o nem pristi rok uslysime casteji a snad pristi rok uz Australie vyjde.
Reagovat
smazaný uživatel
No myslím že Ferrer to bude mít hodně těžký na turnaji mistrů a myslím si že do semifinále nepostoupí.Hraje už druhý turnaj v řadě který vyhrál a únava se určitě projeví velmi rychle navíc když ještě bude hrát hned od začátku proti špičkovým hráčům .Myslím že únava rozhodne určitě a jestli vyhraje jeden zápas bude rád , všichni budou odpočinutí a David na to doplatí bohužel ale myslím si že může být spokojený z titulem masters , na turnaji mistru si asi moc šanci stejně nedával tam se o to pobijí Murray a Djokovič Federerovy moc nevěřím ale myslím si že na semifinále má ale tam skončí.
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě by to chtělo Grand Slam a je to kompletní doufám že se to někdy Davidovy povede určitě by si to zasloužil ale bude to mít hodně těžký na Austaralian Open kraluje Djokovič na French Open škoda mluvit to má Rafa předplacené ještě minimálně na 3 roky dopředu ,Wimbledon tam kralují všichni ze čtyřky a US Open je otevřený , no snad mu jeden titul nechají hoši .
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulácia Davidovi..Tento titul si moc zaslúžil..Len tak ďalej..
Reagovat
smazaný uživatel
David obrovská gratulácia........dúfam že udrž´š formu na turnaji majstrov a minimalne semifinale dáš
Good luck!
Reagovat
Faddova
Davidovi - já mu říkám Tryskomyš :-) - to moc přeju a gratuluju ke skvělé sezóně. Doufám, že mu tam ještě zbylo trochu paliva na TM. Jinak pokud jde o Juru, tak skvělá jízda, uvidíme, co předvede dál.
Reagovat
tommr
nezasvěcenej by jen těžko hádal, že ten prcek porazil toho obra. Rozhodně se to nedá poznat podle trofejí - to co drží v ruce Ferrer jsou nějaký podivný parohy? :)
Reagovat
smazaný uživatel
To se ti povedlo - dostal parohy :-))))
Reagovat
a.magerova
No a když si tak zavzpomínám na loňsko, kdy jsem se dosti nelichotivě vyjádřila o trofeji, kterou získal Roger, tak letos říkám: "Může být i hůř."
Ale tak hlavní je zápis do tabulek... :-))
Reagovat
anajka
Pripájam sa ku gratulácii. Tridsiatnikom tituly tento rok slušia, ešte je v hre jeden. Tak, Roger, dúfam, že vyrovnáš skóre v počte tohtoročných titulov s Davidom. Good luck!
Reagovat
gigin
Davídkovi a jeho rozněžněným (některým) fans :)) Tak a teď do reality. Zítra okamžitě přeházet postavení v žebru, ať je to konečně tak, jak má být a vzhůru do Anglie!!! Vybobkovaný su ale fest :DDD
Reagovat
smazaný uživatel
Táta vede kluka k holiči
Reagovat
smazaný uživatel
Rekl bych, ze bude romantik :P
Reagovat
Sonja
To rozhodně...dneska mě tou svou miloučkou děkovnou řečí a obrovskými emocemi úplně dojal:-)
Reagovat
smazaný uživatel
ten valí Sártra, z malířů pak především Maurice Utrilla :)
Reagovat
smazaný uživatel
:-)) .. predstavuju si, jak vypada romanticky tenis. Mam takovou teorii, ze kazdy je presne takovy, jaka je jeho hra. Prece se nebudete pod tlakem nutit do neceho, co je vam bytostne cizi. ;-)
A gratulace Davidovi, raduju se s nim. (Ale PYSNA na neho nejsem.) :-) nim!
Reagovat
smazaný uživatel
poslední romantik byl Andy Goldberger, Soni, lyže Elán))
Reagovat
smazaný uživatel
jeee, zustal mi tam nejaky ocasek! :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Rick Ocasek + Pavlína Pořízková, debl všech dob. A poté sestry Malejevovy...Katka dobrej kotěnočkyn
Reagovat
smazaný uživatel
By ma zaujimalo jake davate sance Del potrovi na titul z TM
Lebo ja si ho viem predstavit s tou trofejou nad hlavou:)))
Reagovat
Stan_Borowitz
řadím ho ke čtyřem hlavním favoritům. Klidně může vyhrát.
Reagovat
smazaný uživatel
Paráda, David si větší úspěch konečně zasloužil. Obrovský sympaťák a bojovník, působí jako příjemný chlapík. Tak snad si něco nechal na TM.
Reagovat
Heather_Fedex
souhlas. pro me osobne nejsympatictejsi nedoceneny hrac na okruhu
Reagovat
smazaný uživatel
si napisal podla mna blbost jak nedoceneny doceneni su ti ktorí vyhravaju najmä grandslamy a prekonavaju rekordy!!!
Reagovat
Heather_Fedex
prave proto je david nedoceneny.
a nejsem on, ale ona ;)
Reagovat
smazaný uživatel
sorry ONA
Reagovat
Sonja
Gratulujiiiii:-))) (oboum!!)
Krásná fotka s Jerzym:-D:-)))
Reagovat
Heather_Fedex
david a golias ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Vamos David
ale asi budu chybat sily v londyne aj ked vyzera niekedy jak stroj ale toto uz asi nezvladne
alebo mozno hey:)))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist