Ferrero ve Valencii odehrál poslední zápas kariéry

23. 10. 2012, 22:37
Aktuality 8
ATP VALENCIA - Světový tenis opouští během krátké doby už třetí bývalá světová jednička. Kariéru dnes ukončil Juan Carlos Ferrero, který dal fanouškům sbohem na domácím turnaji ve Valencii. Dvaatřicetiletý Španěl, který v roce 2003 vyhrál Roland Garros, se loučí po 14 letech na profesionálním okruhu.
Juan Carlos Ferrero

Juan Carlos Ferrero se pro svůj odchod definitivně rozhodl v září, kdy své rozhodnutí vysvětlil častými zraněními a ztrátou motivace. "V této sezoně mi zranění zabránila hrát pravidelně, a komplikovaný rok je to i proto, že jsem si na kurtu všiml, že po 14 letech na vrcholné úrovni už nemám takové ambice," uvedl Španěl, kterému se kvůli štíhlé postavě a rychlosti na kurtu přezdívá "Moskyt".

Pro svou rozlučku si vybral domácí turnaj ve Valencii, kde v letech 1999 a 2003 - tehdy ještě na antuce - triumfoval. "Valencia je nejlepším možným místem pro můj odchod," prohlásil Ferrero.

Svůj poslední zápas odehrál proti krajanovi Nicolási Almagrovi, kterému podlehl 5-7 3-6. "Dlouho jsem si na kurtu neužíval jako tady," řekl po zápase Ferrero, který se ve Valencii ještě představí ve čtyřhře po boku Davida Ferrera a potom definitivně skončí s tenisem. "Chtěl jsem tady poděkovat všem lidem, kteří mě podporovali. Tenhle turnaj byl pro mě vždycky výjimečný a letos to platí dvojnásob," dodal vítěz Roland Garros z roku 2003.

Juan Carlos FerreroFerrero hráčskou kariérou zakončil symbolicky zápasem s Almagrem, kterého v nové sezoně povede na částečný úvazek jako trenér. "Doufám, že se mnou stráví na okruhu několik týdnů, protože se od něj mám hodně co učit," uvedl Almagro. "Tohle bylo asi moje nejsmutnější vítězství, protože nás po něm opouští velký hráč," přidal Almagro, který ve Valencii triumfoval v letech 2006 a 2007 a letos má teoretickou naději na Turnaj mistrů.

Ferrero se s tenisem rozloučí po 14 letech, během kterých vyhrál 16 turnajů, naposledy triumfoval loni ve Stuttgartu. Do čela žebříčku ATP se dostal před devíti lety po finále na US Open a v pozici světové jedničky vydržel osm týdnů.

"Nejvíc mi bude chybět to soutěžení. To budu těžko něčím nahrazovat," tuší Ferrero, který byl také členem týmu, jemuž se poprvé v historii podařilo vyhrát pro Španělsko Davis Cup. "Později jsem pochopil, co to pro tuhle zemi znamená. Ale samozřejmě pro hráče je nejdůležitější vyhrát grandslam nebo být první na světě," uvedl Ferrero, jenž si zahrál i ve vítězném daviscupovém finále s USA v roce 2004.

Ve Ferrerovi ztrácí mužský tenisový okruh už druhého bývalého nejlepšího hráče světa během krátké doby. Ve Flushing Meadows ukončil kariéru Andy Roddick, Ferrerův přemožitel na US Open 2003. Na letošním posledním grandslamu sezony se s tenisem rozloučila také Kim Clijstersová, někdejší ženská světová jednička.

Hned dva zápasy dnes skončily skrečí nasazených hráčů a aspirantů na poslední dvě volná místa na Turnaji mistrů. Francouz Jo-Wilfried Tsonga, jenž v neděli prohrál ve Stockholmu finále s Tomášem Berdychem, vzdal kvůli bolestem zad Xavieru Malissovi, Srb Janko Tipsarevič nedohrál vinou zranění pravého ramena souboj s Gillesem Simonem.

Nejvýše nasazený David Ferrer, vítěz turnaje z let 2008 a 2010, si poradil až po dvou hodinách a 14 minutách dvakrát 7-5 s Belgičanem Olivierem Rochusem. Toho tak dokázal zdolat už v šestém vzájemném měření sil po sobě.

- ATP 500 VALENCIA -
(Španělsko, tv. povrch / hala, 1.424.850 dolarů)
úterní výsledky (23. 10. 2012)

Dvouhra - 1. kolo:
Ferrer (1-Šp.) - O. Rochus (Belg.) 7-5 7-5
Malisse (Belg.) - Tsonga (2-Fr.) 3-1 skreč T.
Simon (Fr.) - Tipsarevič (3-Srb.) 5-4 skreč T.
Almagro (6-Šp.) - Ferrero (Šp.) 7-5 6-3
Dolgopolov (Ukr.) - Volandri (It.) 6-3 7-6(5)
Querrey (USA) - F. López (Šp.) 6-3 7-6(4)
Melzer (Rak.) - Berlocq (Arg.) 6:3, 6:3.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
Padme
není přece žádný věk! Škoda těch zranění:( Snad se mu bude dařit i jako trenérovi:)
Reagovat
smazaný uživatel
Ach jo, tohle je na mě fakt moc, za poslední dva roky končí samí hráči, na kterých jsem vyrůstal. Juan Carlos, ARod, Gonzalez, Ljubičič. Juana jsem měl fakt rád, obrovský sympaťák, na jehož hru se i dobře dívalo, jen škoda těch zranění. Hlavně, ať je spokojený a drží mu zdraví.

Aspoň, že Lleyton a Tommy aspoň mají stále chuť bojovat i přes ty zranění, po jejich konci mě fatk asi klepne. Za nějakých deset let budu vzpomínat ma další hráče, ale přeci jenom, ti, kteří tě k tenisu dvoedou, jsou taková citovka.
Reagovat
smazaný uživatel
Mosquito
Reagovat
smazaný uživatel
Vse nej do dalsiho zivota spojeneho s tenisem i jinak, trener a tenisova skola. Tam mu uz snad ta zraneni nehrozi.
Reagovat
smazaný uživatel
Juan Carlos už nebude len meno z telenovely. Tohto hráča si budem určite pamätať, prajem mu všetko dobré v súkromnom živote..Našetrené má. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Juan Carlos už nebude len meno z telenovely. Tohto hráča si budem určite pamätať, prajem mu všetko dobré v súkromnom živote..Našetrené má. :)
Reagovat
a.magerova
Budeš mi chybět chlapče, tak hodně zdraví a spokojený život Ti přeji.
http://s3.amazonaws.com/fanvsfan/images/265111/thumbnail/ferrero_rolandgarros_2003.jpg?1347677942
Reagovat
seshitec
škoda těch věčnejch zranění, tenhle kluk měl na mnohem víc
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist