Finále Davis Cupu Francie - Chorvatsko: Domácí bez Pouillea, ale s Tsongou

22. 11. 2018, 13:25
Previews 33
Finále Davis Cupu mezi Francií a Chorvatskem v pátek rozehrají Jérémy Chardy a Borna Čorič. Do druhé dvouhry nastoupí Jo-Wilfried Tsonga, který dostává šanci před hrdinou loňského finále Lucasem Pouillem, a Marin Čilič.

Finále Davisova poháru mezi Francií a Chorvatskem poutá pozornost více než jindy. Na antuce připravené v Lille na fotbalovém stadionu Pierrea Mauroye se zatahovací střechou se po více než sto letech uzavře jedna éra soutěže. Zároveň půjde po letním fotbalovém mistrovství světa v Rusku o další souboj Francie a Chorvatska o velkou trofej.

Davis Cup se naposledy koná podle starého formátu, v kterém je hostitelem jedna země, zápasy se hrají během tří dnů a na tři vítězné sety. Od příštího roku se bude hrát finálový turnaj pro 18 týmů v Madridu v jednom týdnu a každé jednotlivé utkání bude už jen na dva vítězné sety. Mezinárodní federace ITF schválila změny v létě a vyvolala tím i řadu nesouhlasných reakcí.

"Zabíjejí soutěž, která tady byla desetiletí. Příští ročník sice nese stejné jméno, ale bude to něco, co nechceme," řekl bývalý druhý deblista světa a nedávný finalista čtyřhry na Turnaji mistrů Francouz Pierre-Hugues Herbert, který je v týmu obhájců titulu.

Favority finále jsou Chorvati, které se pokusí dvojice Marin Čilič a Borna Čorič dovést k druhému titulu v historii. Poprvé slavili v roce 2005. "Je ale těžké říct, že je někdo favoritem. Každý tým má své silné stránky," konstatoval Čilič.

"Určitě máme velkou šanci uspět, ale bude to velký boj. Francie se jen tak nedá," řekl Čilič. Domácí hráče požene na stadionu 24 tisíc fanoušků.

Chorvati se pokusí uspět i kvůli prohře v červencovém finále fotbalového šampionátu, v kterém jejich krajané podlehli Francii 2-4. "Určitě budou (fotbalisté) rádi, když jim to oplatíme a vyhrajeme," řekl kapitán chorvatských tenistů Željko Krajan.

Francie bez Pouillea, ale s Tsongou
Francii chybí zraněný Richard Gasquet a v nominaci nejsou ani Gaël Monfils a Gilles Simon. Jedničkou výběru Yannicka Noaha je Lucas Pouille, který loni zařídil rozhodující bod ve finále s Belgií, ale při dnešním losu se v konečné čtyřčlenné sestavě neobjevil.

V první páteční dvouhře se utkají Jérémy Chardy a Borna Čorič (h2h 2-1), po nich nastoupí Jo-Wilfried Tsonga a Marin Čilič (h2h 4-5). Start bývalého pátého hráče světa Tsongy byl do poslední chvíle nejistý, neboť letos kvůli ztranění kolena sedm měsíců nehrál a po návratu na kurt odehrál jen pět zápasů s bilancí 1-5. Navíc v posledních dnech kvůli bolestem ramena netrénoval na sto procent.

V sobotní čtyřhře nastoupí finalisté Turnaje mistrů Pierre-Hugues Herbert a Nicolas Mahut proti páru Ivan Dodig a Mate Pavič.

Noah, kterého od příštího roku v roli kapitána vystřídá Amélie Mauresmová, může dovést Francii k obhajobě. Vyhrát dvakrát po sobě naposledy dokázali čeští tenisté díky Tomáši Berdychovi a Radku Štěpánkovi v letech 2012a 2013.

Noah dovedl jako kapitán Francii k triumfu v Davis Cupu i v letech 1991 a 1996. Před finále měl hráče k dispozici delší dobu. "Máme unikátní šanci vyhrát doma, což už se nemusí opakovat. Rvali jsme se o to celý rok, nejen za náš tým, ale za celou soutěž a většina z nás je tímhle finále posedlá. Chceme uspět," řek Noah.

Páteční úvodní dvouhra a sobotní čtyřhra začnou shodně ve 14:00, v neděli jsou závěrečné dvouhry v plánu od 13:00. Vítězný tým musí získat tři body.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

33
Přidat komentář
Krisboy
Výborně Borna. Tak ještě Žou.
Reagovat
kada.tom
První zápas dle předpokladů Borna poměrně přesvědčivě vyhrál, teď bude tíha na Joovi, aby jakž takž zachránil francouzské šance, protože Chorvaté rozhodně mají kvalitu na to, aby urvali i zítřejší čtyřhru.
Reagovat
turista
Po dnešku pravděpodobně 2:0 pro Chorvatsko.
Reagovat
FulnekUltras
Francouzům a černochům titul z fotbalu bohatě stačí.
Reagovat
Pavol
Vraždenie neviniatok.
Reagovat
Krisboy
To je dobře. Ještě aby Jo zavraždil Marina a bude to oukej :)
Reagovat
Pavol
Jo je po zranení, šťastne ženatý a nerozohraný takže to by bol malý zázrak.
Reagovat
Krisboy
Tak snad už bude alespoň střízlivý po tý svatbě :)
Reagovat
smazaný uživatel
Na svatbě se opíjí celkem těžko. Než vyřídíš všechny zbytečné formality a soutěže, tak je většina hostů už doma a pro opití ti zůstane smečka totálně rozstřelených kámošů a podobně vypadající otcové. :D
Reagovat
Ma3ek
Francuzi si zvolili antuku to je pre mna šok podla mna na antuke nemajú ani najmenšiu šancu s Chardym by ju ale asi nemali nikde:)
Reagovat
Pesek12
Proč Lucas Pouille přesně nehraje?
Reagovat
Krisboy
Tip:

Čorič přehraje Chardyho, Tsonga vyrovná na 1:1.
Reagovat
turista
Nevěřím tomu, že by dnes Tsonga vyhrál. Není rozehraný.
Reagovat
Krisboy
Ano, je to tak. Nastává historický okamžik, poslední DC utkání v historii...Ne, že bych nepřál Chorvatům, ale Francie je jedna z tenisových velmocí, tak bych jim přál, aby salátovka zůstala u nich. Bylo by to tak trochu symbolické.
Reagovat
smazaný uživatel
Užijme si poslední víkend této staleté tradice. Amen. Od příštího roku se opět jede money styl Kosmosu od přiteplence Piqueho, který kromě simulování a pokusu hrát normální fotbal začne fušovat i do sportu o kterém ví ho vno. Nechápu, proč si nesbalí do tašky tu svoji Šejkyru a neotravuje tady. Piké má asi pokyny z Barcelony, aby se pokusil zkorumpovat po fotbale i tenis. Doufám, že se mu na to vysere 99% hráčů TOP20 a nezbyde mu nic jiného, než představení průměrných tenistů a výsměch společnosti.
Reagovat
FulnekUltras
stejný debakl jako zmrzlí antibabišovští kašpárci v pražských ulicích
Reagovat
smazaný uživatel
někomu osud naší země lhostejný není no :-)
Reagovat
FulnekUltras
leda osud země v režii usa
Reagovat
blixa
Tys opravdu ryzí, čistokrevný, nefalšovaný dement !!! :D
Reagovat
FulnekUltras
Je obecně známo, že u nás pořád ještě přežívá poměrně početná skupina proušácky a protirusky zaměřených fanatických tupců, kteří by rádi opětovný návrat modrých velkozločinců z ODS, TOP (plus jejich tradičních přívěšků jako KDU, STAN nebo i ČSSD) a u vesla prozápadně servilní neschopné kreatury typu Fiala, Bělobrádek, Gazdík, Hamáček či dokonce všehoschopný arcigauner Kalousek. Naštěstí momentálně žijeme v období
Reagovat
FulnekUltras
kdy většina lidí buď rozum a paměť od převratu ještě úplně neztratila, anebo se jim po třicetiletých zkušenostech s výše uvedenou pakáží tyto přirozené reflexy zase vrátily.
Reagovat
vojta91
Narozdil od FED Cupu tady aspon hraje tym "B" proti "A", nikoliv "B" vs "C".. palec nahoru..!
Reagovat
PetaM
Tak Fed Cup zajebaly především Američanky. Naše holky byly regulérně zraněné/nemocné. Kdyby třeba v SF vyhrálo Německo, mohli jsme vidět A+B, při nejhorším B+B :D
Reagovat
ipko
tak konečne by to mali Chorváti zvládnuť, budú favoritmi aj keď sa hraje na antuke v hale..predsa len Chardy a po zranení sa vracajúci Tsonga by nemali byť až taký problém.. a hlavne Čorič by mal Chorvátov potiahnuť, ešte stále si pamätám jeho rozhodujúci zápas s Tiafoem v SF..
Reagovat
kada.tom
na ČT Sport právě dávají záznam finále Wimbledonu z roku 1973 s Janem Kodešem v roli hráče v onom finále i spolukomentátora po boku R. Záruby :-)
Reagovat
Jan
Je zajímavé, že tenkrát nesměli sedět, ani tam neměli židličky, pili šťávu z boxu pod umpirem a Kodeš mu tam pod nohy odkládal vypité kelímky :)
Reagovat
FulnekUltras
oceloví chlapi - ne jak ti dnešní ručníkáři ;-)
Reagovat
Nola
neviem komu fandit, Tsongic je moja srdcovka, ale aj Borna ma moje sympatie, chorvati by DC mohli konecne urvat, ale Marin, je Marin, jeho zlyhania uz zacinaju byt povestne, snad konecne prestane na seba vyvijat tlak.....
Reagovat
kada.tom
mám to podobně jako ty, Joa mám fakt rád, ale stejně tak fandím Bornovi a taky Marinovi - navíc ten francouzskej tým mi přijde oslabenej a řekl bych, že leč se bude hrát ve Francii, favority se postupně stávají Chorvaté :-)
Reagovat
Krisboy
Tohle bude hodně zajímavé. Skoro bych favorizoval Chorvaty.
Reagovat
smooke1
Jeremy bude kousat
Reagovat
turista
On asi ano, ale Tsonga po rekonvalescenci spíš ne. Je zvláštní, že zvolili antuku když nehraje Pouille. Možná Chardy se asi na ní cítí dobře.
Reagovat
turista
A navíc jim chybí neúnavný obranář Simon a komik Monfils, kteří na antuce oba válejí.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist