Finále si po bitvách zajistili bojovný Federer a překvapivě Söderling

5. 6. 2009, 16:48
Aktuality 45
FRENCH OPEN MUŽI - Roger Federer se znovu přiblížil vysněnému titulu z Roland Garros, když v pěti setech udolal Argentince Del Potra a v Paříži postoupil počtvrté v řadě do finále. V něm se střetne s překvapením turnaje Robinem Söderlingem ze Švédska.
Roger Federer

Kdo si zaplatil dnešní vstupenky na semifinálová utkání dvouhry mužů, rozhodně nelitoval. Celkem sedm a půl hodiny se totiž ve dvou strhujících zápasech bojovalo o postup do finále. Po pětisetových bitvách nakonec postoupili třinástinásobný grandslamový vítěz Federer a Švéd Söderling, jenž si o titul zahraje poprvé.

Federer tak postoupil počtvrté v řadě do pařížského finále a bude usilovat o premiérový titul z Roland Garros. Ve všech dosavadních soubojích o titul fenomenálního Švýcara porazil Rafael Nadal, jehož letos senzačně vyřadil ve čtvrtém kole právě Söderling.

Druhého hráče světa Federera tak dělí už jen jedno vítězství od zisku posledního chybějícího grandslamového titulu, jeho nedělní soupeř Söderling si o triumf na turnaji "velké čtyřky" zahraje poprvé v kariéře. V případě nedělního vítězství může Federer vyrovnat rekord Peta Samprase ziskem 14. grandslamového titulu a stát se šestým tenistou historie, jenž vyhraje v průběhu kariéry všechny čtyři velké turnaje. Se svým finálovým soupeřem má zápasovou bilanci 9-0.

Roger Federer zvládl na letošním French Open již druhý pětisetový duel, když porazil Juana Martina Del Potra 3-6 7-6 2-6 6-1 6-4. Sedmadvacetiletý Švýcar do duelu vstupoval jako papírový favorit, protože s Del Potrem v předchozích pěti duelech neuhrál ani set. Téměř dvoumetrový Argentinec měl však tři sety navrch. Tlačil Federera svým prudkým servisem a tvrdými údery od základní čáry, nevyšel mu jen tiebreak v druhé sadě.

Bývalý první hráč žebříčku dokázal prolomit soupeřovo podání až ve 4. setu. Po jednoznačné čtvrté sadě ještě Del Potro Federerovi vzdoroval a vyrovnal z 1-3 na 3-3, pak ale v klíčové sedmé hře netrefil osmkrát za sebou první podání a dvojchybou daroval Švýcarovi svůj servis. Federer už zápas dopodával a ve svém dvacátém grandslamovém semifinále slavil vítězství.

"Měl jsem trochu štěstí, ale bojoval jsem. Ještě mi chybí jeden poslední krok," uvedl Federer, jenž účastí v 19. grandslamovém finále vyrovná rekord Ivana Lendla.

Robin Söderling, který na antuce zatím nezískal ani jeden titul, v dramatickém zápase porazil Chilana Fernanda Gonzaleze 6-3 7-5 5-7 4-6 6-4.

Třiadvacátý nasazený Söderling také proti Fernandu Gonzalezovi v prvních dvou setech dokazoval, že jeho osmifinálová výhra nad Rafaelem Nadalem nebyla náhodná. Švéd, který v minulém kole nechal Nikolaje Davyděnka uhrát pouhých pět gamů, úvodní dvě sady ovládl a byl na nejlepší cestě do finále.

Tu si zkomplikoval v dalších dvou setech, kdy měl naopak navrch Gonzalez, který se v rozhodujícím dějství navíc ujal vedení 4-1. Söderling ale prokázal pevné nervy a nerezignoval: svému soupeři dokázal vzít dvakrát v řadě podání a za stavu 5-4 už si šanci na největší úspěch své dosavadní kariéry ujít nenechal. Čtyřiadvacetiletý Švéd přitom při svých 21 dosavadních účastech na grandslamech nepřešel přes 3. kolo a nikdy nezískal titul na antukovém turnaji.

"Bylo dobré, jak se mi povedlo vrátit do zápasu. Ale Söderling hraje opravdu na vysoké úrovni a dostane se ke každému míčku. Nebyl jsem schopný dostat ho z jeho pozice," poznamenal poražený Gonzalez, jenž tak v Paříži nezopakuje svou finálovou účast z Australian Open 2007.

Dnes se stal prvním švédským finalistou na Roland Garros od roku 2000, kdy v Paříži marně bojoval o titul jeho současný kouč Magnus Norman. Posledním švédským vítězem na nejvýznamnějším antukovém turnaji byl v roce 1988 Mats Wilander.

"Tohle byl super zápas, ale teď mě čeká ten nejtěžší na celém turnaji," poznamenal Söderling, jemuž v lóži dvorce Philippa Chatriera fandil i jeho slavný krajan Björn Borg, šestinásobný pařížský vítěz. "Ty první dva sety jsem hrál hodně dobře, ale pak byl zase lepší on. Když jsem prohrával 1:4 v páté sadě, už jsem neměl co ztratit," řekl Švéd k závěru utkání.

Výsledky - French Open - muži (antuka, dotace 16,15 milionu eur):
Dvouhra - semifinále:
Federer (2-Švýc.) - Del Potro (5-Arg.) 3-6 7-6(2) 2-6 6-1 6-4
Söderling (23-Švéd.) - Gonzalez (12-Chile) 6-3 7-5 5-7 4-6 6-4

Junioři:
Čtyřhra - semifinále:
Clezar/Huang Liang-Chi (4-Braz./Tchaj-wan) - Brydolf/Urbánek (Švéd./ČR) 6-4 6-2
pva, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

45
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
tak nevim, publikum tam reflektuje spolecenskou situaci - programovy byrokraticky socialismus evropske unie,- piskani na chovani nezapadajici do tohoto neni k podivu,- rozhodci jsou prvopanove zplnomocneni k pravde )) francouzsky lid se ozve proti individualnim vystrelkum )) idol doby federer, to pekne zapada ))
Reagovat
smazaný uživatel
Samozřejmě je výkon Federera velmi kvalitní, ale hlavním důvodem jeho úspěchu je přížské publikum. Skoro po každym jeho vyhraném míči dělají, jako kdyby vyhrál celý turnaj. Kdyby se tento grandslam hrál ve Švýcarsku, tak nic nenamítám, ale chování pařížských diváků vůči Federerovi a vůči jiným hráčům je naprosto jiné, odlišné. Wimbledonské publikum mi připadá nejméně desetkrát spravedlivější.
Nejtrapnější je jejich bučení, to mi fakt leze krkem.
Reagovat
smazaný uživatel
Nemůžeš přece soudit diváky, že mají nějakého oblíbnce a fandí mu. Roger má charisma, který takový Söderling nemá ani z jedné desetiny. Náhodou mě se to publikum líbí, je živý a né tak snobský a starobní jako v Anglii.
Reagovat
smazaný uživatel
na jednej strane to ze publikum praje rogerovi mi je sympaticke no na strane druhej musim povedat ze parizske publikum nie je uplne najlepsie
Reagovat
smazaný uživatel
Asi tak. Skutocne, divaci si mozu fandit, komu chcu. Ide o sposob ako to prejavuju. Vcera s Del Potrom to bolo celkom prijatelne, potleskom ocenili aj jeho hru. Federerovi fandia, aj vlani vo finale, ale nepomohlo. Mne vadi, ze nezaobchadzaju s kazdym rovnako, beda ak sa nejaky hrac ozve, ze bol out, piskot. Ked protestuje francuz nic sa nedeje. Podobne je to s hadzanim rakety. Rohodcovia tiez nie su neomylni, ak hrac zmysluplne zaprotestuje, preco ho odsudzovat. Urcite, vsetko ma mat iste hranice.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Roger vyhraje 3-1, samozrejme se stestim:)))))))))). Come on Roger jeste zapas a zavres spouste lidem hubu i kdyz se bohuzel najdou takovi, kteri se s tim nesmiri a reknou ze jsi nehral proti Andymu, Djokovi, Rafovi a ze jsi mel velky stesti a jeste spousta KDYBY:). Roger prepise v nedeli dejiny tenisu, zase:) at se to nekomu libi nebo ne. Strasne mu to preju.
Reagovat
smazaný uživatel
naprosto souhlasiim
Reagovat
smazaný uživatel
Ja bude opat opratrny, co sa tyka podrobnosti zapasu. Dufam, ze to zvladne, lahke to nebude. Ale on to nemal jednoduche od druheho zapasu na turnaji. Allez, alleeeeeez, Fed.
Reagovat
a.magerova
No ale přece štěští přeje připraveným :-))
A Roger, vidím, že připravený JE!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Stale klincujes. Nezabudla sa na sampanske s jahodami, pestujes?
Reagovat
smazaný uživatel
tymto chcem este "smeknut" pre vsetkymi fandami rafi alebo akymikolvek odporcami fedexa (napr rfm ho nemoze citit, no praje mu to) ktory fandia na vyhru na RG bezosporu jednemu z naj hracov v historii aj napriek tomu ze s nim nesympatizuju...RESTECPA borci...very najz
Reagovat
a.magerova
Taky jim velký dík, že už tu nečtu hnusné výpady proti Fedexovi a nám okolo co mu fandíme v dobrém (i zlém).
Gooo Roger !!! :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Federer měl dávno skončit.Všechny zápasy vyhrává se štěstím.
Del Potro,pokud by nedělal dvojité chyby,určitě by Federera porazil.Měl štěstí,že nehrál Djokovič,který byl před svojím zápasem na večírku v Monte Carlu a proto prohrál svůj zápas.Fedák je už dávno za zenitem.Federer-hajde do důchodu.
Reagovat
majjkaa
Ja som normalne v uzase jake bludy si tu popisala....federer vyhrava len so stastim? ach dievca chcela by som poznat tvoju predstavu o tenise :)) ked nevies rozoznat profesionala od stale nevybureneho a pubertackeho djokovica. ajajaaaaaaj!!!
Reagovat
smazaný uživatel
se stestim nedostanes ban ,)
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby byly v prdeli ryby nemuseli by bejt rybniky, nemusim ti snad pripominat, ze na poslednich 4rech grandslamech byl ve finale a ted bude v 5tym ale vona to je proste nahoda. Von ma proste jenom stesti:). Se stestim muzes vyhrat 1-2 zapasy, ale ne vsechny. Jasny Djoko byl na vecirku, proto prohral a urcite tam pil zrovna s tebou panaky do rana, kdyz tomu tak rozumis:).
Reagovat
smazaný uživatel
Zbytocne si vsimat take nazory. Ta vie o tenise prd makovu !
Reagovat
smazaný uživatel
teda vacsiu hovadinu som uz davno necitela, sorry, ale co s tym ma roger, ze del potro robil dvojchyby alebo ze bol djokovic na vecierku. to jaka blbost. roger takisto prehral, ked hral zle, napr miami, neviem fakt, ako si na toto prisla.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim si že Roger má na to to dokončit. A to že podává nevyrovnaný výkony. Mě příjde že postupem každýho zápasu se dostane do fazony a pak to jede. Podle mě 3:1 Roger a bude jeden tie break:)
Reagovat
smazaný uživatel
ac jsem zde uz mnohokrat behem turnaje rogera kritizoval, neznamena to, ze bych mu ten titul nepral, ale pouze jenom za zasluhy, za nevyrovnane vykony an rg si to nezaslouzi, vyhrava dilem stesteny a silou vule, ale budiz. je mi ale lito chudaka del potra, ktery si troufam tvrdit podaval nejlepsi vykony a nejvyrovnanejsi vykony, ale ma toho jeste hodne pred sebou, kdezto roger ma mozna posledni sanci rg vyhrat, takze jsem, ze vyhral a snad toho svedskeho slizouna porazi
Reagovat
smazaný uživatel
Tebe sa jeho hra zda ako nevyrovnaná ! Co ked je to len sposob h ako zvladnut cely GS. Vlani hral na tri sety cely turnaj, okrem zapasu v semi s Monfilsom, kde hral 4 sety a jasne prehral finale.
Reagovat
smazaný uživatel
respect bracho...za to ze mu prajes;-)kazdopadne kym pri rafovi sa pokladaju obraty v zapasoch za rafove umenie u rogera vsetci pisu ze stastie.samozrejme je treba aj stastie,nepopieram, no tenis nie je len o talente a schopnostiach na treninogoch ale prave o schopnostiach vo chvilach ked je to treba....a dufam ze tieto schopnosti ukaze roger prave v nedelu....ak da v nedelu RG, moze ist kludne do dochodku, nebudem mat namietky a budem zanieteny fanda rafu ;-)tento spanielsky borec si to zasluzi, hlavne posledne dva roky dozrel ako tenisovo tak aj osobnostne...takze roger c'mon ty aplska primabalerina ukaz co vies ;))))
Reagovat
smazaný uživatel
V kritickejch momentech jako je treba tie break, set point, match point se pozna opravdovej sampion, tam jsou ty rozdily. To jsou chvile, ktery rozlisuji dobre hrace od spickovych. A to ze je Roger zvlada lip neznamena ze ma stesti, proste je lepsi jen si to priznat:)
Reagovat
smazaný uživatel
to vim, ze v tech kritickych situacich to neni stesti, ale myslel jsem i stesti behem mene vypjatych situaci.
pre tdk: kazdy obrat je z casti dilem stesteny, a rikal bych u to u kazdeho hrace, i u rafy, ktereho sice nemam rad, ale uznavam jeho skvele vykony.mimochodem muj favorti vyletel hned ve 3.kole :D
Reagovat
smazaný uživatel
cmon rož!
Reagovat
smazaný uživatel
prosiim poradte mi kde si možem pozriet záznam zápasu federer-Del Potro :) dakujem
Reagovat
smazaný uživatel
Herne tazky zapas ! Tak dufam, ze to v nedelu zvladne. Hadam sa Sodorling z toho finale pokaká a Fed mu nalozi.
Reagovat
smazaný uživatel
Doufám a věřím...... mr. peRFect gooooo!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
roger, bolo to super, ale nemusel si nas takto nervacit, toto nam v nedelu nerob!!! Drz sa Fedeeeeex!! GO!
Reagovat
smazaný uživatel
...to go roger....dneska som to ani nemohol pozerat a som rad ze som treti a stvrty set nevidel....ale ten zaver no teda dalo zabrat:)poriadne sa sustredit pred tebou je jeden z najdolezitejsich zapasov kariery....
Reagovat
smazaný uživatel
dneska to byla paráda...
Reagovat
a.magerova
Byly to nerrrvy a i paráda a i super závěr :-))
GOOOO Roger !!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Rogeeeeeeeer Goooooooooooo!! Jsi nejlepší!! Ještě finále a je to tví. Let´s go Roger Let´s go !!!
Reagovat
skott
Career Grand Slam uz je nadosah!
Konecne poradne dva zapasy, po nudnych cvtrtfinalech.Musim rict, ze vypadnuti Nadala je jen dobre pro cely tenis.V semifinale se sesli hraci, kteri vyznavaji atratktivni utocny styl a bylo to dnes znat.Kloboucek dolu pred vsemi:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Teď už musí, jen nesmí toho Švéda podcenit, má totiž fazónu jako Brno. Ale, co Roger znova dokázal je neskutečné, je to pan hráč, po 3.setu bych už na něj nevsadil, ale vzchopil se a dokázal, že po vítězství nesmírně touží a plně si jej zaslouží
Reagovat
smazaný uživatel
Přeju ti, aby si to tu vyhrál:) mas na to porazit Rogere:) jen to dokázat a já věřím, že ty to dokážeš.
Reagovat
smazaný uživatel
Oba zápasy krása_Radost koukat
Reagovat
smazaný uživatel
Sice porazil mého oblíbence Rafu, ale klobouk dolů, fakt super zápas a super hra.
Reagovat
smazaný uživatel
Sice je mi nesympatický, ale svým výkonem všem zavřel hubu.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak toto bol zápas dosť možno celého Roland Garros. Krása sama - údery na lajny, nepredvídané zvraty, veľa es - no bááseň :P
Reagovat
smazaný uživatel
slušný
Reagovat
smazaný uživatel
slušný? hodně slušny snad ne? na to ,že bude on ve finále by si ještě před RG nikdo nevsdadil a tedka je ve finále Bravo soderling!
Reagovat
smazaný uživatel
tedy dobrá :
Imperátore césare Robine, zbožný , vítězi , nepřemožený , největší ,: ponížený ti posílá pozdrav !
Reagovat
smazaný uživatel
:-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist