Finále v Čennaí zastínilo Dauhá i Brisbane. Titul má po tříhodinové bitvě Raonic

8. 1. 2012, 16:24
Aktuality 8
ATP ČENNAÍ - Podnik ATP 250 v Čennaí se po celý týden konal ve stínu turnajů v Dauhá a Brisbane, jejich finálové souboje ale naopak zcela bez debat zastínil souboj o titul v chudé Indii. Milos Raonic a Janko Tipsarevič předvedli strhující bitvu, ze které odešel jako vítěz jednadvacetiletý Kanaďan. Ten si pro svůj druhý titul došel bez ztráty jediného podání.
Profily hráčů
Milos Raonic

Pozornost si tento týden užívaly především turnaje v Dauhá a Brisbane. V Kataru se však do finále nedostal Nadal ani Federer a souboj o titul Tsongy s Monfilsem se konal v komorní atmosféře, zápas navíc komplikovala mlha a kluzký povrch. V Austrálii zase Murray smetl Dolgopolova, který nedokázal důstojně vzdorovat kvůli zdravotním problémům.

Kdo si však nenechal ujít finále v indické Čennaí, nemohl litovat. Kanaďan Milos Raonic a Srb Janko Tipsarevič předvedli parádní bitvu: v zápase byly k vidění dlouhé výměny tvrdých úderů, 13 brejkbolů, ovšem žádný ztracený servis a také 35 es z rakety Raonice, který nakonec po 3 hodinách a 13 minutách zvítězil 6-7 7-6 7-6.

První sada skončila pro Raonice velmi smolně. Neproměnil žádný ze čtyř brejkbolů, a i když sám po podání ztratil jen 4 fiftýny z 32 výměn, jedna chyba v tie-breaku ho stála set.

Milos Ranoci a Janko TipsarevicJednadvacetiletý Kanaďan se na returnu prosazoval k brejkbolům i v druhém dějství, když ale sedmý i osmý zahodil nevynucenou chybou, byl hodně frustrovaný. Za mrhání brejkboly také málem velmi draze zaplatil, neboť v osmém gamu měl sám poprvé problémy na podání, což mohlo prakticky znamenat konec zápasu, oba brejkboly však zažehnal. Znovu tak rozhodovala zkrácená hra, ve které Raonic proměnil druhý setbol již 24. esem.

Ve třetím setu tenistům trochu docházely síly, po vítězství však toužili stále oba stejně a diváky dostávali do varu fyzicky náročnými výměnami agresivních úderů. Když ani v rozhodující sadě nikdo nepřišel na to, jak druhému sebrat podání, muselo se i do třetice do tie-breaku. V něm prokázal mírnější převahu i větší psychickou odolnost Kanaďan, který proměnil třetí mečbol.



"Byl to velmi napínavý a vyčerpávající zápas," komentoval Raonic, který byl na konci loňské sezony vyhlášen nováčkem okruhu ATP. Z druhé světové stovky se totiž dostal až na 25. místo, na které by se měl po dnešním triumfu vrátit. "Chci se jen neustále zlepšovat, na Top 10 nemyslím," odpověděl na otázku, zda může být hráčem první světové desítky.

Vítězové turnaje ATP v Čennaí:
2012 Milos Raonic
2011 Stanislas Wawrinka
2010 Marin Čilič
2009 Marin Čilič
2008 Michail Južnyj
2007 Xavier Malisse
2006 Ivan Ljubičič
2005 Carlos Moya
2004 Carlos Moya
2003 Paradorn Srichaphan
2002 Guillermo Canas
2001 Michal Tabara
2000 Jérome Golmard
1999 Byron Black
1998 Patrick Rafter
1997 Mikael Tillström
1996 Thomas Enqvist

Sám rodák z Podgorici během turnaje porazil dva soupeře z Top 10 - v semifinále světovou desítku Almagra a dnes devítku Tipsareviče. Za celý týden ve čtyřech utkáních ani jednou neztratil podání, což se mu povedlo jako prvnímu v historii turnaje. Včetně dnešní bitvy odvrátil všech 14 brjkbolů a nastřílel 76 es. "Za rok se chci rozhodně vrátit, protože zdejší atmosféra je úžasná," pochvaloval si vítěz 17. ročníku Aircel Chennai Open. 

I když je Raonicova hra založena hlavně na dělovém servisu, nezaostává za nejlepšími tenisty ani ve hře. Ve finále, které si zahrál třikrát, má přesto zajímavou statistiku - z osmi setů se šlo sedmkrát do tie-breaku: loni v San Jose porazil Verdaska 7-6 7-6, v Memphisu pak prohrál s Roddickem 6-7 7-6 5-7 a dnes si připsal 2. titul na okruhu ATP po výhře ve třech zkrácených hrách.

"Bývalým vítězům našeho turnaje se pak dařilo v průběhu sezony i na velkých turnajích," připomněl prezident indického tenisového svazu Raonicovi jména jako Wawrinka, Čilič či Južnyj, kteří se dostávali do závěrečných kol grandslamů.

Sedmadvacetiletý Tipsarevič získal první titul až loni na podzim, kdy v Kuala Lumpuru a Moskvě ukončil sérii čtyř finálových porážek. Nyní ve finále prohrál už podruhé za sebou, neboť v závěru loňské sezony ještě neuspěl v boji o vítězství v Petrohradu.

"Dnes máme dva vítěze, ale bohužel v tenise může zvítězit jenom jeden. Dnes to rozhodně nebylo jen o servisu, Raonic zahrál opravdu fantasticky celý zápas. Každopádně zápasy jako ten dnešní, proti Karlovičovi nebo Isnerovi jsou velmi speciální," komentoval Tipsarevič, který večer získal alespoň premiérový titul ve čtyřhře. V té triumfoval po boku domácího Leandera Paese.

- ATP 250 ČENNAÍ -
(Indie, tv. povrch, 398.250 dolarů)
nedělní výsledky (08. 01. 2011)

Dvouhra - finále:
Raonic (4-Kan.) - Tipsarevič (1-Srb.) 6-7(4) 7-6(4) 7-6(4)

Čtyřhra - finále:
Paes/Tipsarevič (3-Ind./Srb.) - Erlich/Ram (4-Izr.) 6-4 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
smazaný uživatel
Krasny boj, pastva pro oci. Dobra forma u obou na zacatku sezony. Je uzasne , ze po takove bitve byl Janko za chvili schopen hrat finale v deblu, ale to by mistnimu Paesovi nemohl udelat, aby nenastoupil. Divaci byli v exstazi. Krasne tenisove odpoledne.
Reagovat
smazaný uživatel
Velmi ma potesil tento tyzden. Velmi dobre mu isiel FH, nerobil casto chyby, dominoval vymeny jasne z tejto strany a vedel spojit razanciu s presnostou, este minulu sezonu pri tych bombach by podstatne mal vyssie cislo UE. Co sa tyka BH, tak slusne, da sa vylepsit ale slusne zatial. Najviac ma ale nadchol servisom, viem ze ma spolu s Isnerom a Ivom najlepsi servis ale ako podaval posledne 3 zapasy tak klobuk dole. Dnes mal tusim dako 75% prvy servis do kurtu, predtym oba zapasy okolo 80% tusim. Ked ma taky hrac ako Raonic, ktory dava bud nonstop 210-225kmh k lajnam alebo skvely slice von z kurtu take cislo trafovania prveho servisu tak sa nedivim, ze nebol breaknuty cely tyzden.
Reagovat
smazaný uživatel
Milos neni z BiH ale narodil sa v Ciernej Hore, vtedy Titograd, teraz Podgorica.
Reagovat
LubosZabloudil
Díky ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Rafovi rastie dalsi súper,co do kontextu najblizsich rokov nie je z jeho pohladu potesitelne..Miloska mam ale celkom rad,jeho servis mi pripomina Pistol Peta a ak by nebol minuly rok znacnu cast zraneny mohol robit "zazraky" uz o nieco skor.. Cierny kon AO,bez debaty..Predpokladam,ze sa v rebricku posunie niekde na 25miesto,z tohto pohladu by nemal dostat v 3. Kole 1-2 hraca v rebricku..Naopak kludne ho moze dostat Berdych alebo hraci z jeho okolia..
Reagovat
Pe3k
Byl to opravdu brutální zápas. Fandil jsem Milošovi a jsem rád, že to nakonec vyhrál. Jeho servis je masivní a jeho hra se neustále zlepšuje. Jsem zvědavý, která příčka mu bude patřit na konci sezony.
Mít ho na své straně pavouka určitě nenadchne nikoho ze špičky a všichni se můžou jet modlit aby jej nedostali. Dnes porazil světovou desítku, koho porazí příště? Gratulace.
Reagovat
smazaný uživatel
Raonič byl kapku lepší ale při brejkbolech kazil zdánlivě lehčí míče.
Reagovat
smazaný uživatel
skoda ze nevyuzil brejkball nakej, bylo by to jasnejsi. servis byl lepsi nez posledni turnaje . zapracoval na psychice, driv se z toho polozil kdyz mel souper brejk .snad mu ten servis vydrzi a hlavne ty returnu dneska byly mnohem lepsi a presnejsi nez minulej rok. z 31. mista se posune nekam k 25.
no uvidime na AO a pak jeden turnsj v evrope pak prijde obhajoba ze san jose a pak finale z memphis, pak je delrsy a v breznu indian wells a miami. a tim konci hard . jsem zvedavej jak se mu bude darit.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist