Forejtek vyhrál daviscupovou premiéru, Veselý pak v Bosně zvýšil na 2-0

14. 9. 2019, 16:37
Aktuality 47
DAVIS CUP - Čeští tenisté vedou v 1. kole evropsko-africké zóny Davisova poháru v Bosně a Hercegovině po prvním dnu 2-0 na zápasy. Úspěšnou premiéru v soutěži prožil osmnáctiletý Jonáš Forejtek, který v hale v Zenici překvapivě porazil domácí jedničku Mirzu Bašiče 7-5 6-4. Druhý bod přidal Jiří Veselý po výhře 6-2 7-6 nad Tomislavem Brkičem.
Jonáš Forejtek (© Český tenisový svaz)

V neděli jsou na pořadu čtyřhra a závěrečné dvouhry. Vítěz se příští rok zúčastní kvalifikace o postup na finálový turnaj pro osmnáct nejlepších týmů.

"Je to úplně skvělé. Jsem rád, že se mi to povedlo. Fanoušci mi pomohli," řekl vítěz juniorky US Open Forejtek v rozhovoru pro Českou televizi. Bašiče zdolal za hodinu a čtvrt.

Světová jednička mezi juniory Forejtek v obou setech v úvodu ztrácel. V prvním 0-2 a ve druhém už 0-3. "V prvním jsem byl asi nervóznější a po pár gamech se uklidnil, ve druhém jsem to trošku podcenil," přiznal.

Český tenista ale vždy dokázal vývoj otočit. V první sadě získal rozhodující brejk na 6:5. Následně při svém podání odvrátil čtyři brejkboly, při prvním setbolu trefil servisem roh a Bašič poslal return do autu.

Ve druhé sadě získal Forejtek od stavu 1-4 pět her v řadě. "Soustředil jsem se na svůj servis, protože jsem věděl, že na returnu může šance přijít," řekl. Zápas ukončil osmým esem. "Servis mi hodně pomohl," usmál se.

Veselý získal v duelu s bosenskou dvojkou úvodní set za 43 minut díky dvěma úspěšným brejkům. Ve druhé vyrovnanější sadě český reprezentant ani jeden ze tří brejkbolů neproměnil a rozhodnout musela zkrácená hra. V ní Veselý využil hned první mečbol a vyhrál 7-4.

"Dneska jsem neuvěřitelně podával, odzadu jsem hrál relativně solidně. Se svojí hrou jsem spokojený a věřím, že to zítra dotáhneme," řekl Veselý.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

47
Přidat komentář
Fransoas
Debutant Jonáš Forejtek dokázal na rozdíl od " užasného " Veselého zvládnout oba své zápasy.Patří mu absolutorium.Gratulace.
Reagovat
fujtajblick
je přímý odkaz k Zátopkovi, který tam byl ve své době neuvěřitelně populární...
Reagovat
sojka1
tak doufam, ze bude uspesny i dnes, celkove tehle dalsi vlne fandim, zajimavy muze byt i ten finsky Emil, co vcera klepl Doma, takovy vysledek nespadne jen tak z nebe, ale nesleduji ho.... a netusim, zda neco nebylo s Dominikem...
Reagovat
EllNino
https://www.tenisportal.cz/hrac/ruusuvuori/

Letos slušné výsledky :) Určitě perspektviní
Reagovat
sojka1
dik, jsem si ho ani neotevrela... :-))
Reagovat
FulnekUltras
Myslím, že o fan(d)ynky má Jonáš postaráno. ;-)
Reagovat
Torn
Není z Moravy co? :D
Reagovat
FulnekUltras
Ta fotka mluví za všechny protektoráty. ;-)
Reagovat
jb007
Holky Jonáše vždycky strašně obdivovaly, mohl by mít jakoukoli by chtěl. On se jimy ale rozptylovat nenechal, vždy byl soustředěný jen na tenis a svůj cíl - být jednou jako Federer.
Reagovat
Vlk-v-trave
Dobre, ze jak Federer.
To znamena, ze pujde vice cestou usporneho a chytreho tenisu...a neutavi se jak kazdy prvni a pulty z nextgen...
Ja rozhodne drzim palce, aby se to povedlo:) a holky... ty at si sili tak max. na tribunach nebo pred kompem...:)
Reagovat
rybicka
Tak Federer si s Mirkou začal v devatenácti, ne? :-))
Reagovat
Dobry-den
Gratulka, ale moc mě to neba. Klidně ať tu šaškárnu zrušej.
Reagovat
Torn
Jonášovi gratuluju, pan Veselý ať si škubne.
Reagovat
Vlk-v-trave
Gratulace ke zdarne premiere Jonasovi:)
Reagovat
Mayo
Forejtek je budúca superstar. Už teraz je to veľký tenista.
Reagovat
Stan_Borowitz
Podle prognóz expertů nepochybně budoucí člen Top 10 a s osmdesátipětiprocentní pravděpodobností světová jednička, která získá 8 - 12 grandslamových titulů.
Reagovat
smazaný uživatel
Vsetko to záleži od žrebu, do akej miery sa bude vyhýbat svojmu nemesis. Jirkovi Veselému.
Reagovat
Stan_Borowitz
J1rka už si (ani nikomu jinému) nemusí nic dokazovat, dosáhl všeho podstatného, co se dá v tenise dokázat, a může přenechat pole mladším talentům. Jeho rekordní počet titulů z Prostějova se bude jen těžko překonávat. Tenis hraje už jen proto, že ho baví, o body, tituly a prize money mu dávno nejde.
Reagovat
Fandina
také dobře. Hezky ve dvou setech. Tak ještě jeden bod a je to. Pojďte kluci!!!!!!!!!!
Reagovat
bIbec
Jirka dobře. Neselhal, zvládl "povinnost" a to se počítá.
Reagovat
bIbec
takže po prvním dnu asi dost spokojenost. Spíš se asi čekalo 1-1. To by bylo blbý, kdyby už to borci nedotáhli.
Reagovat
Mayo
Verím, že to dotiahnete do víťazného konca blbče.
Reagovat
rybicka
Jestli někdo chce podpořit:

https://sport.tn.nova.cz/clanek/satoransky-je-v-nominaci-na-nejuzitecnejsiho-hrace-ms-podporit-ho-muzete-i-vy.html
Reagovat
FulnekUltras
6. flek skvělý úspěch - a třeba se teď u nás povede vyhnat dlouhány od počítačů, když už s fotbalem a hokejem máme šlus.
Reagovat
EllNino
super výsledek :)
Reagovat
EllNino
nevím, mně prostě k jeho konstituci sedí daleko více rychlé povrchy, tráva, haly, dělá ze sebe neustále antukáře, přitom na antuce se nejvíc nadře a naběhá ... vypilovat servis a první úder po něm a měl by více těřit ze hry na síti ... vypinkávání je o ničem, je mu 25 let, kdy jindy zkusit něco změnit
Reagovat
sojka1
je mu 26 let...
Reagovat
Dobry-den
SMUTNÉ :-(
Reagovat
EllNino
no ... dokonce :) ... ale jestli se takhle hodlá trápit s hráči typu Brkiče a následně prohlašovat, že se vrátí tam, kam podle slov 'patří' ...
Reagovat
pingwin
no patrí tam kde je .. nic víc, možná míň
Reagovat
bIbec
Jirkova hra je TAK nudná. Člověk si při jeho zápasech neřekně při výměnách HUSTĚ, PĚKNĚ, WAU, TVL DOBRÝ, TYKOKOS nebo něco takovýho. Zívačka jak sviňa. Já chci vidět prdy a rány :-)
Reagovat
EllNino
jako mně přijde nudná hra i Lukáše třeba ... protože to je konstantní ranařina, ale nevíš, co přijde v dalším úderu, není tam vůbec žádná jistota :D ...

Jirka a Týna Plíšková měly snad stejného trenéra, protože jejich založení úderů a jalová hra je podobná tak, jako jsou si podobné hry Karolíny a Tomáše
Reagovat
bIbec
jo, to jo. Vidím to podobně. I toho Rosiho + to srovnání těch dvojic. Rosi je takový dřevo moc. Není tam žádná elegance.
Reagovat
Torn
Souhlasim, ale Týna je rozhodně lepší než celej Jirka. A ty jeho prohlášení, kam patří. já bych mu řekl, že rozhodně nepatří na ATP. :)
Reagovat
EllNino
Týna a Jirka mají oba po jednom WTA/ATP titulu, oba byli kolem 40. místa a oba se teď potácí na hraně první a druhé stovky ... a oba se herně dost hledají ... hodně podobné kariéry ... oba mají juniorský GS, oba se moc neprosadili
Reagovat
darek.vrana
Dokonce oba nejlíp 35.:-)
Reagovat
Cico93
Samé oba..., ale pekná je len Kristýna:-))
Reagovat
annah
Na rozdíl od Jirky. Není na něj s tou jeho setrvale otevřenou pusou moc hezký pohled.
Reagovat
EllNino
Tyna je aspoň v téhle kategorii před segrou, aspoň pro mě:)
Reagovat
Cico93
Vyzerá milšie...
Reagovat
bIbec
Z čeho usuzujes, že je rozhodně lepší? Kolikrát byla ve druhém týdnu grand slamu? Bych řekl, že v těch jejich kariérách je právě tohle ten rozdíl. Proto je pro mě Veselka lepší tenista než Kristýna tenistka.
Reagovat
EllNino
on ho nemá rád, podobně jako Muchovou, tak možná proto :)
Reagovat
sojka1
to debata... :-)) jeste se tu zapomnelo, ze oba vypraskali svetovou jednicku! ;-) Ale priklanim se k nazoru, ze je Jura uspesnejsi nez Tynda, take treba vzhledem k DC, k Hopmanu a nezapominejme na Hvezdu zitrka, tu si, konec koncu, muze udrzet uz na vzdycky, nadeje umira posledni... :-))
Reagovat
bIbec
ale jako tím nechci říct, že by to byl úplný neumětel, byl ve čtyřicítce a dost možná, že tihle mladí nikdy jeho úspěchy (ATP titul, myslím 3x ve 4.kole GS.. celkově žádná tragédie, to je jasný) nenapodobí. Ale je to nuda prostě a nebaví mě to.
Reagovat
bIbec
Z těch řečí, co sem slyšel / četl sem měl za to, že je Jonáš nějakej pinkač (tohle byl první zápas, co sem ho viděl hrát), ale z obou stran švihá slušně.
Reagovat
jb007
Umí udržet míč ve hře bez zbytečného rizika i zatlačit a dojít na síť. Vždy podle potřeby.
Reagovat
George_Renel
je prostě Měkouš. :-/
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist