Francie i bez hvězd zaskočila Rakušany na antuce v hangáru

4. 3. 2011, 21:45
Aktuality 1
DAVIS CUP - Francie se v Rakousku musí vyrovnávat s řadou nástrah. Domácí si připravili antukové dvorce, navíc v tenisově neobvyklém prostředí v hangáru. A nehrající kapitán Forget nemohl počítat se třemi nejlepšími Francouzi současnosti. Přesto náhradník Jeremy Chardy porazil rakouskou jedničku Melzera a na 2-0 zvýšil Gilles Simon.
Jeremy Chardy

Francouzský nehrající kapitán Guy Forget už při nominaci na úvodní zápas letošního ročníku Davisova poháru nemohl počítat se světovou dvanáctkou Gaelem Monfilsem ani 17. hráčem světa Jo-Wilfriedem Tsongou. Oba jsou zranění. Vůdcem týmu tak měl být Richard Gasquet, i jeho však pár dní před odletem vyřadilo zranění (rameno).

Šanci tak na poslední chvíli dostal 'až' 55. hráč světa Jeremy Chardy. Rakušani své soupeře hostili na antuce a právě proto Forget při rozhodování, koho určí týmovou dvojkou, ukázal na Chardyho. Llodra je typem hráče na rychlý povrch a je s ním počítáno do čtyřhry po boku Benneteaua.

Čtyřiadvacetiletý Chardy letos ve čtyřech zápasech ještě neuhrál ani set a v Davis Cupu odehrál dosud jediné utkání za rozhodnutého stavu. Dnes ho tak čekal náročný debut v důležitém utkání.

Navíc hned čelil světové desítce Jürgenu Melzerovi, na jehož schopnosti domácí spoléhali. Jenže semifinalista loňského French Open selhal. V hangáru nedaleko Vídně, kam přicestovalo přes šest tisíc diváků, spáchal 43 nevynucených chyb, šestkrát ztratil podání a po 143 minutách prohrál 5-7 4-6 5-7.

Na nečekaný Chardyho úspěch měl navázat Gilles Simon, protože Rakušané už žádného tenistu v první světové stovce nemají. Překvapit měl Stefan Koubek, uhrál však pouze pět her a Francie se před sobotní čtyřhrou ujala vedení 2-0 na zápasy.

Lonští finalisté jsou tak blízko postupu, o jejich případném čtvrtfinálovém soupeři se však tak jednoznačně nerozhoduje. Chorvati totiž hrají s Německem 1-1, když po bodu získali po pětisetových bitvách Čilič a Kohlschreiber.

Domácí jednička Marin Čilič prohrával s Florianem Mayerem už 1-2 na sety, závěr střetnutí ale zvládl lépe a poslal Chorvaty do vedení. 

To mohl navýšit rodák z Bosny a Hercegoviny Ivan Dodig, který Chorvatsko reprezentuje teprve druhým rokem. Dnes ho v týmové soutěži čekala premiéra v zápase na tři vítězné sady a hned z toho byl pětisetový souboj. S těmi měl dobré zkušenosti, neboť loni na Australian Open udolal Juana Carlose Ferrera a letos Karloviče.

Potřetí ale neuspěl. Šestadvacetiletý hráč, jenž před měsícem právě v Záhřebu slavil premiérový titul z turnaje ATP, proti Philippu Kohlschreiberovi neudržel nadějné vedení a po více než čtyř a půlhodinách padl. 

Chorvatům chybí současná jednička Ivan Ljubičič, který laboruje se zraněním nohy.

- DAVIS CUP 2011 (1. kolo) -
páteční výsledky (04. 03. 2011)

Rakousko - Francie 0-2... po druhé dvouhře (Vídeň, antuka / hala)
Melzer - Chardy 5-7 4-6 5-7
Koubek - Simon 0-6 2-6 3-6

Chorvatsko - Německo 1-1 ... po druhé dvouhře (Záhřeb, tv. povrch)
Čilič - Mayer 4-6 6-0 4-6 6-3 6-1
Dodig - Kohlschreiber 4-6 6-3 6-4 6-7 4-6

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
To ukonci a bude hotovo hned zajtra. Musim povedat ze necakal som ze Rakusania postupia lebo aj keby Melzer spravil 2 body stale som myslel ze inde uz bod nespravia, ale ze bude 3:0 po 3 zapasoch tak to je sok- FRA ukazuju ze aj bez 2 naj hracov vedia zahrat slusne- Simon si myslim ze je momentalne aj tak lepsi ako Melzer ale to ze Chardy vyhral s nim to nechapem
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist