Gasquet je letos potřetí ve finále, vyzve Almagra

31. 7. 2010, 18:21
Aktuality 5
ATP GSTAAD - Už potřetí v této sezoně se Richard Gasquet probojoval do finále turnaje ATP. Čtyřiadvacetiletý Francouz na antuce ve švýcarském Gstaadu potvrdil roli favorita proti Ščukinovi a chystá se na nasazenou dvojku Nicolase Almagra. Oba finalisté budou usilovat o celkově sedmý titul.
Richard Gasquet

Richard Gasquet ve Gstaadu vyhrál už jedenácté z dvanácti duelů. Šampion z roku 2006 si dnes po setech 6-3 6-4 poradil s Jurijem Ščukinem, který se v 31 letech do semifinále dostal vůbec poprvé v kariéře. Vyřadil čerstvého vítěze z Hamburku Golubjova, portugalského antukáře Gila a v pátek i turnajovou jedničku Južného.

Nad síly 147. hráče světa, který se nikdy nedostal do top 100, byl až sedmý nasazený Francouz. Gasquet si už ve čtvrté hře vypracoval tři brejkboly, všechny zůstaly neproměněné. Klíčový brejk získal za stavu 4-3, kdy zlomil Kazachův odpor. Ve druhém dějství bývalá světová sedmička zažehnala oba brejkboly a navzdory šesti dvojchybám Gasquet vyhrál 6-3 6-4. 

Čtyřiadvacetiletý Francouz letos postoupil do finále potřetí; v úvodu sezony v Sydney nestačil na Baghdatise, před French Open na antuce v Nice získal v celkově třináctém finále šestý titul. Kvůli bolestem zad pak nehrál na Wimbledonu a vrátil se až nyní ve Gstaadu.

"Je příjemné být tady znovu ve finále," pochvaloval si Gasquet. "Dnes už jsem hrál lépe, než na začátku týdne. Mám ze své hry dobrý pocit. Finále bude krásným vyvrcholením týdne, ale bude to moc těžké."

V nedělním vrcholu soutěže se utká s druhým nasazeným Nicolasem Almagrem. Španělský tenista se pavoukem doslova prodral, neboť dohromady osmkrát prohrál své podání.

Až dnes v duelu s krajanem Danielem Gimenem-Traverem byli oba Španělé na servisu dlouho neomylní. První set dospěl bez jediné hrozby ztráty podání až do tie-breaku, ve kterém Gimeno-Traver nevyužil setbol a následně úvodní dějství ztratil. Během 50 minut na returnu uhrál jen čtyři fiftýny, z toho dva po soupeřově dvojchybě.

První brejkbolovou příležitost měl i díky Almagrově další dvojchybě Gimeno-Traver, který šanci využil a po chvíli mohl za stavu 4-1 jít znovu do úniku. Zahození možnosti podávat na zisk sady ho mohlo mrzet, v následné hře totiž čelil prvním brejkbolům. Dokázal se však zkoncentrovat a set už nepustil. 

To se již nedá říct o prvním gamu v rozhodujícím dějství, ve kterém podával. Gimeno-Traver jedinkrát za zápas přišel o servis, čímž se připravil o premiérové finále. Čtyřiadvacetiletý Španěl hrál v semifinále podruhé, přičemž to první si zahrál teprve před 14 dny ve Stuttgartu.

"Dnes to byl dost obtížná zápas. S Danielem jsme přátelé, když nám bylo asi 14 let, tak jsme spolu trénovali. Měl jsem trochu štěstí, hlavně v klíčových momentech," řekl vítěz. "Hrál jsem agresivněji a lépe než včera. Doufám, že to zopakuji i ve finále," dodal."

Almagro se do finále dostal podeváté, a opět na antuce. Letos vyhrál už v Bastadu, kde se hrálo před 14 dny. Dosud má ve sbírce šest trofejí pro vítěze.

Gasquet s Almagrem se na okruhu ATP utkal jen jednou. Letos na antuce v Acapulku se výhry 3-6 7-5 7-6 radoval Španěl. "Ve finále se může stát cokolik," říká Francouz. "On (Almagro) je jedním z nejlepších antukářů na světě. Hraje moderní a velmi silový tenis."

- ATP 250 GSTAAD (Švýcarsko, antuka, 450.000 eur) -
sobotní výsledky (31. 07. 2010)

Dvouhra - semifinále:
Almagro (2-Šp.) - Gimeno-Traver (Šp.) 7-6(7) 3-6 6-3
Gasquet (7-Fr.) - Ščukin (Kaz.) 6-3 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Mam rada oba,ale Risovi to preji trochu vic,potrebuje se priblizit alespon k top 2o.ted zrovna rozdychavam prvni americke muzske semi. prala jsem Jankovi,ale fakt je ten tenis hlavne o hlave a kdo to nezvlada,tak v top lO byt nemuze. Zase priklad ztraty vyhraneho mace, Ale klobouk dolu pred Samem, delal take fatalni chyby,ale kdyz potreboval, tak dal i vice es za sebou.
Reagovat
smazaný uživatel
je opravdu matouci, ze by uz Stanford byl ve fi??? A v nem Vesnina s Pavly???
Reagovat
smazaný uživatel
Pavluchenka ani Vesnina nehrajou v Stanfordu ale v Istanbulu!!! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Na rozdil od Tenisportalu (viz zminena expres zprava) to prave vim :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Má na to. Tak ať ukáže co v něm je. Moc bych mu to přála. Zasloužil by si to. =)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist