Gasquet v Basileji úspěšně bojuje o Turnaj mistrů, čeká ho Del Potro

27. 10. 2012, 10:36
Aktuality 7
ATP BASILEJ - Ač to dlouho nevypadalo, mohl by se letošního Turnaje mistrů zúčastnit také francouzský tenista Richard Gasquet. Francouz o Londýn bojuje tento týden v Basileji, kde si zatím úspěšně vytváří výchozí pozici před klíčovým turnajem v Paříži.
Richard Gasquet

Richard Gasquet si na Turnaji mistrů zahrál už v roce 2007, letos by si svůj start v prestižní soutěži mohl po pěti letech zopakovat. Po odhlášení Nadala se totiž ocitá už těsně pod čarou startovního pole - za Jankerm Tipsarevičem, který je aktuálně posledním postupujícím, ztrácí už jen 260 bodů. Rozdíl úspěšně umazává tento týden v Basileji, kde postoupil už do semifinále, a pokud by halový turnaj dokázal i vyhrát, posunul by se před Tipsareviče a příští týden na domácím turnaji Masters 1000 v Paříži by měl v boji o Londýn nejlepší výchozí pozici.

Ve Švýcarsku je Gasquet třetí nasazený a v pátečním čtvrtfinále si za 104 minut poradil Rusem Michajlem Južným, když proměnil 3 z 10 brejkbolů a sám o servis přišel pouze jednou.

"Južnyj je těžký soupeř a hraje velmi dobře, obzvlášť v hale, takže jsem opravdu rád, že jsem vyhrál," radoval se Gasquet z třetí výhry v sedmém vzájemném utkání. "Tady v Basileji je to moje první semifinále a já udělám vše pro to, abych si zahrál i finále. Budu se snažit udělat maximum pro Turnaj mistrů, nejsem příliš daleko. Musím se tedy dostat tady do finále a příští týden hrát dobře v Bercy (Paříži)," dodal šestadvacetiletý Francouz.

V sobotním semifinále se Gasquet utká s druhým nasazeným Juanem Martínem Del Potrem, který má start v Londýně již jistý. S Argentincem má francouzský tenista negativní bilanci: vyhrát dokázal pouze v roce 2007 v Indian Wells, další čtyři souboje už byly v režii Jihoameričana.

Del Potro ve čtvrtfinále musel otáčet vývoj utkání proti Kevinu Andersonovi. Ten v zápase zaznamenal 20 es, proměnil svůj jediný brejkbol a první set vyhrál 6-3. Argentinský favorit pak ale již žádnému brejkbolu nečelil a zápas vyhrál 3-6 7-6 6-2.

"(Anderson) měl ve druhém setru šanci vyhrát, ale v tie-breaku jsem ho zastavil," komentoval Del Potro, jenž letos vyhrál už 60. zápas. "Na konci jsem hrál už mnohem lépe, na začátku třetího setu jsem brzy zlomil jeho servis a to mi dodalo sebedůvěru hrát svou hru až do posledního míčku. To byl klíč zápasu," dodal bývalý vítěz US Open.

Suverénně si ve čtvrtfinále vedla domácí hvězda Roger Federer. Pětinásobný šampion nedal šanci Benoitu Pairemu, se kterým po podání ztratil jen sedm fiftýnů, po prvním dokonce vyhrál 24 z 25 míčků a za pouhých 55 minut zvítězil dvakrát 6-2.


"Byl jsem velmi spokojený s průběhem zápasu. Byl jsem schopný měnit svou hru a hrát agresivně. Benoit se snažil, ale myslím, že neměl svůj den. Asi jsem mu k tomupomohl svou hrou, takže jsem spokojený," , který v Basileji vyhrál už 32. z posledních 33. utkání. Jedinou porážku od roku 2005 mu připravil před třemi lety ve finále Novak Djokovič.

Jednatřicetiletý Švýcar, který má v závěru sezony plné ruce s obhajováním postu světové jedničky, se ve svém 10. basilejském semifinále utká s Paulem-Henrim Mathieuem. S Francouzem vyhrál všech pět vzájemných zápasů.

"Je příjemné vidět ho hrát takhle dobře. Tento týden tu odehrál několik těžkých soubojů, je to dobrý tenista. Má jeden z nejlepších bekhendů na světě a bojovného ducha. Je to hráč v mém věku, takže se známe už docela dlouho. Na zápas se moc těším," uvedl Federer.

Mathieu si ve čtvrtfinále poradil ve dvou tie-breacích s Bulharem Grigorem Dimitrovem."Byl to hodně těžký zápas. On hrál na konci velmi dobře a jsem rád, že jsem to ukončil ve dvou setech," řekl aktuálně 101. hráč světa Mathieu, který loni dlouho laboroval se zraněným kolenem a letos postoupil teprve podruhé do semifinále.

- ATP 500 BASILEJ -
(Švýcarsko, tv. povrch / hala, 1.934.300 eur)
páteční výsledky (26. 10. 2012)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Federer (1-Švýc.) - Paire (Fr.) 6-2 6-2
Del Potro (2-Arg.) - Anderson (JAR) 3-6 7-6(3) 6-2
Gasquet (3-Fr.) - Južnyj (6-Rus.) 6-2 7-6(5)
Mathieu (Fr.) - Dimitrov (Bulh.) 7-6(2) 7-6(4)

Semifinálové dvojice: Federer - Mathieu, Gasquet - Del Potro.

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Bracciali/Čermák (It./ČR) - Anderson/Troicki (JAR/Srb.) 5-7 7-5 10-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
Heather_Fedex
federer se do finale urcite podiva. podstatne tezsi to bude s obhajobou. nevim, komu ted z dvojice gasquet/del potro fandit, aby to mel roger snazsi. del po mi je sympatictejsi, ale pro rogera bude predstavovat vetsi nebezpeci diki tvrdemu servisu, kt. bude v hale ucinnejsi. takze nevim
Reagovat
Heather_Fedex
federer se do finale urcite podiva. podstatne tezsi to bude s obhajobou. nevim, komu ted z dvojice gasquet/del potro fandit, aby to mel roger snazsi. del po mi je sympatictejsi, ale pro rogera bude predstavovat vetsi nebezpeci diki tvrdemu servisu, kt. bude v hale ucinnejsi. takze nevim
Reagovat
tommr
Tomáš Berdych má velice těžkej los - v osmifinále by ho měl čekat právě Gasquet, kterej je ted slušně rozjetej a má s Tomášem lepší bilanci vzájemnejch zápasů. A pokud by se Tomášovi podařilo přes Gasqueta přejít tak ho čeká ve čtvrtfinále ještě těžší soupeř - bud Federer nebo Nishikori. Na obhajobu lonskýho semifinále to tudíž moc nevypadá ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
myslím, že fedex už není problém...
Reagovat
seshitec
já myslím že by měl v Paříži jen z lehka potrénovat, tak max 2zápasy a začít se připravovat na turnaj mistrů a DC
Reagovat
tommr
Paříž není žádnej turnaj na rozehrání, ale plnohodnotnej Masters turnaj. Byla by velká škoda ho nějak vypouštět ... :)
Reagovat
Padme
Proč má zase Roger Berdycha?! :(
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist