Gauffová je v Aucklandu k nezastavení. Vyhrála už 18 setů v řadě, o titul se utká se Svitolinovou

6. 1., 08:54
Aktuality 15
Coco Gauffová (19) pokračuje v Aucklandu v dominantních výkonech, v novozélandské metropoli vyhrála už devět zápasů a 18 setů v řadě. Nasazená jednička v semifinále přehrála 6:3, 6:1 krajanku Emmu Navarrovou (22). O první úspěšnou obhajobu titulu a celkově sedmý triumf si úřadující šampionka US Open zahraje v souboji dvou nejvýše nasazených hráček s Elinou Svitolinovou (29). Ukrajinka se v semifinále poprala s bolestmi zad a po vítězství 2:6, 6:4, 6:3 nad Xiyu Wang (22) si zajistila své druhé finále po mateřské pauze.
Gauffová zvládla v Aucklandu už devět zápasů a 18 setů v řadě (© AFP)

Gauffová – Navarrová 6:3, 6:1

Coco Gauffová má v posledních měsících životní formu. Ještě na začátku srpna vlastnila jen trofeje z podniků WTA 250, ovšem poté slavila první triumf na "pětistovkách" (Washington), prestižních akcích WTA 1000 (Cincinnati) i na grandslamech (US Open). Životní loňskou sezonu zakončila semifinálovými účastmi v Pekingu a na Turnaji mistryň.

Formu v pauze mezi sezonami evidentně neztratila a znovu po roce dominuje v Aucklandu. V novozélandské metropoli loni kralovala bez ztráty setu a letos tuto sérii úspěšně natáhla na devět vítězství v řadě a 18 zvládnutých setů po sobě. Poprvé v kariéře tak může obhájit titul, což se v Aucklandu v posledních 30 letech podařilo pouze Eleni Daniilidouové (2003-04) a Julii Görgesové (2018-19).

Nejvýše nasazená se nenechala v tomto týdnu zaskočit Claire Liuovou, kvalifikantkou Brendou Fruhvirtovou ani nasazenými Varvarou Gračovovou a Emmou Navarrovou. Po cestě do finále ztratila dohromady jen 15 gamů.

V derby s Navarrovou odvrátila oba brejkboly, nastřílela 10 es a po prvním podání získala 28 z 30 fiftýnů. Její krajanka naopak nedokázala po prvním ani druhém servisu uhrát více než polovinu bodů a americký souboj po 65 minutách jasně prohrála.

 

Xiyu Wang – Svitolinová 6:2, 4:6, 3:6

Ve finále bude světová trojka Gauffová čelit v duelu dvou nejvýše nasazených hráček Elině Svitolinové. Tažení do finále v podání bývalé světové trojky bylo podstatně náročnější. V úvodních kolech narazila na grandslamové šampionky Caroline Wozniackou a Emmu Raducanuovou a ve čtvrtfinále na Marii Bouzkovou.

V tomto týdnu musela už podruhé sáhnout po obratu, v semifinále s Xiyu Wang se navíc trápila s bolestmi zad. Po ošetření se však postupně zlepšovala, druhou sadu zakončila rozhodujícím brejkem a závěrečné dějství na druhý pokus dopodávala.

Svitolinová se loni v dubnu vrátila po mateřské pauze. Velmi rychle se rozkoukala, v květnu vyhrála podnik WTA 250 ve Štrasburku a pak si zahrála čtvrtfinále na French Open a semifinále ve Wimbledonu. Předchozí sezonu ukončila už po US Open, v Aucklandu tak absolvuje svůj první turnaj po čtyřech měsících.

Obě finalistky mají ve finálových duelech vynikající úspěšnost. Gauffová jich má za sebou sedm a s porážkou se musela smířit pouze na French Open 2022 v utkání s Igou Šwiatekovou. Svitolinová se může pochlubit bilancí 17:3 a z posledních 14 prohrála jediný, recept na ni v závěrečném kole našly pouze Agnieszka Radwaňská (New Haven 2016), Petra Kvitová (WTA Elite Trophy 2016) a Ashleigh Bartyová (Turnaj mistryň 2019).


Výsledky turnaje WTA 250 v Aucklandu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
tommr
Gauffová mi fyzicky čím dál tím víc připomíná Serenu ...
Reagovat
Mantra
je mnohem atletičtější postavy, asi nebude mít ani zdaleka stejné výsledky, ale kdyby (ve fantasy) hrála proti SW ve stejném věku, tak ji Gauff sundá
Reagovat
Mantra
a je to mylšeno hypoteticky, a ty výsledky má SW i vzhledem ke konkurenci, teď se ovšem rýsuje opravdová konkurence ve stylu big3-4, takže to bude pro C G těžší, ale to jsou fakt hypotézy a pravda může být všelijaká
Reagovat
sojka1
to vypada na nejaky hodne zahadny (nepisu zabavny, vsimni) vyrok.... jako, ze Serenka nemela zadnou konkurenci? Naprostou namatkou (a nesmeju se): Venuse, Amelie, Kim, Justine, Jennifer, Conchita, Dementieva, Kuzna, pozdeji Kerberka, MaSha, Li Na, Aza, Aga, Jelena Jankovic, pak uz Peta atd..... :-)
Reagovat
EllNino
přesně, to spíš tady Elena, Aryna, CoCo a Iga jsou jednooké mezi slepými koňmi
Reagovat
sojka1
no vzdyt... a to tam nemam Seles, Hingis, Dinaru, Bepu.... :-))
Reagovat
EllNino
Ana Ivanovic, Nadia Petrova, Chakvetadze, Samanta :)
Reagovat
sojka1
:-)))
Reagovat
tommr
já jsem ale chtěl říct že se jí začíná podobat vzhledově. Serena měla jako mladá taky atletickou postavu a nabírat hmotu začala postupně ...
Co se týče výsledků tak to Gauffová Sereně nešahá ani po kotníky ...
Reagovat
fandorin78
"Nesahá ani po kotníky" - trochu přehnané, ne? Kolik titulů a jakých měla Serena ve věku Gauff? Gauff má v 19 letech 7 titulů, včetně US Open. Serena vyhrála US v 18 letech, Coco v 19. To není velký rozdíl. Coco má oproti Sereně "zpoždění" o necelý rok.
Reagovat
sojka1
take jde prece o tu "cestu".... Serenka bez konkurence sla (od 3.k.) tudy: Clijsters, Martinez, Seles, Davenport, Hingis; CoCo, ktera by udajne tehdejsi Serenku sundala a vubec nic proti ni: Mertenska, dvojnasobna maminka Caro, svihla Penko, skleneka Muska a trisetak s Amazonkou Arynou.... ;-)
Reagovat
Mantra
tak u holek bych to viděl v tomto roce i dalších letech na big3 - Gauff, Sabalenka, Swiatek
Reagovat
EllNino
A Rybakina
Reagovat
Mantra
takovej Murray
Reagovat
EllNino
Proč? Má stejně GS jako Aryna a Gauff
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist