Gonzalez zahajuje druhou kariéru. A znovu chce porážet nejlepší

4. 5. 2011, 16:27
Aktuality 2
CHALLENGER PRAHA - Chilský tenista Fernando Gonzalez v Praze naznačil, že po operaci kyčle znovu nabírá směr světová elita. Bývalý pátý hráč žebříčku je na turnaji kategorie challenger poprvé po třech letech a na Štvanici v prvním kole po pomalejším rozjezdu nedal šanci české trojce Jaroslavu Pospíšilovi a vyhrál 6-4 a 6-2. Už do čtvrtfinále postoupil domácí tenista Lukáš Rosol.
Fernando Gonzalez

Třicetiletý Fernando Gonzalez, vítěz jedenácti turnajů ATP, podstoupil chirurgický zákrok loni po US Open a na kurty se vrátil před týdnem v Bělehradu. Turnaj Strabag Prague Open 2011 je tak jeho druhou akcí.

"Nehrál jsem rok, ale mám dojem, jako by to bylo deset let," řekl Chilan v rozhovoru s novináři. Vyzařovala z něj při tom chuť podruhé v životě dobývat svět. "Ano, dá se říci, že začínám druhou kariéru. Určitě nebude dlouhá jako ta první, ale doufám, že se vrátím do špičky a budu schopen porážet nejlepší. Chci se tenisem jako předtím bavit a uvidíme, jak dobře mi to půjde," řekl tenista.

Na centrkurtu v duelu s Jaroslavem Pospíšilem (106. ATP) ukázal, že neztratil nic ze svého umění. Na začátku sice prohrával 1-4, zápas ale rychle otočil a pak se mohl ohřát v šatně. "V takové zimě jsem dlouho nehrál. Musel jsem si zvyknout na podmínky, klouzalo to a míč byl těžký, ale pak to bylo lepší a lepší," řekl Gonzalez, který se v dalším kole poměří s nasazenou jedničkou Francouzem Jeremym Chardym.  

Třicetiletý Pospíšil na jaře bojoval o premiérový start na grandslamovém turnaji, z posledních šesti challengerů ale vyhrál jen tři zápasy a na French Open i ve Wimbledonu tak bude muset znovu do kvalifikace.

Gonzalez se už těší na olympiádu
Challenger hraje Gonzalez poprvé od roku 2008. Kvůli zranění totiž klesl v žebříčku na 445. místo a na akci série Masters do Madridu se nedostal. I do Prahy potřeboval divokou kartu. "Na challengerech je hodně dobrých hráčů, které musíte porazit. Zadarmo nic nedostanete. A já jsem teď v první fázi návratu. Potřebuju zápas a vyzkoušet tělo, aby bylo v pořádku, a pak můžu myslet na další věci," řekl.

Doma je Gonzalez hrdinou. A tím hlavním důvodem není, že byl pátý na světě, že hrál finále grandslamového Australian Open 2007, ale jsou jimi především olympijské hry. V roce 2004 vyhráli s Nicolasem Massuem v Aténách čtyřhru a pro Chile získali historicky první zlaté medaile. Gonzalez přidal bronz ve dvouhře a o čtyři roky později v Pekingu získal stříbro, když ve finále nestačil na Španěla Rafaela Nadala.

"Olympiáda je neskutečný zážitek. Je to něco jiného než běžné turnaje," řekl Gonzalez, že hry v Londýně 2012 jsou jednou z jeho motivací k návratu jsou. "Jasně, cílem je se tam kvalifikovat a zase bojovat o medaile. To bych chtěl," vyhlásil.

Z olympijských her má ještě jeden nezapomenutelný zážitek. V Pekingu nesl při zahájení chilskou vlajku. "To bylo něco úžasného, úžasného! Jste na ploše vyslancem svého národa, plný emocí. Nic tak silného jsem v kariéře nezažil," řekl.

Jedním z kroků do Londýna je nyní i pražský challenger. Třeba bude Gonzalez za rok poznávat město nad Temží, jako si po zápasech či po tréninku najde každý den chvilku, aby se prošel uličkami české metropole a obdivuje krásy města. Když postoupí až do nedělního finále, Prahu pozná dobře. "Doufejme," přál si.

Rosol je už ve čtvrtfinále
Úspěšný vstup do turnaje má za sebou také talentovaný Bulhar Grigor Dimitrov. Devatenáctiletý tenista si v zápase prvního kola poradil 6-1 3-6 6-3 s Francouzem Stephanem Robertem, který před týdnem vyhrál challenger v Ostravě.

Druhý nasazený Bulhar, který minulý týden na turnaji ATP v Mnichově porazil Baghdatise a poprvé si zahrál ve čtvrtfinále, dnes často servíroval rychlostí přes 205 km/h a soupeře ničil bekhendem. "Říkají mu Mladý Federer. S trenérem se snaží kopírovat Rogerovu techniku, což se dá pochopit. Ale musím říct, že Grigor hraje především opravdu dobře, že to není jen kopie," řekl na Dimitrovovu adresu trenér Lucie Hradecké Jiří Fencl.

Dimitrov, který na sebe poprvé upozornil už ve svých 17 letech, když během pár dnů porazil Berdycha a sebral set Nadalovi i Simonovi, se o čtvrtfinále utká s německým kvalifikantem Blömkem.

Radost českým fanouškům udělal Lukáš Rosol, který postoupil už do čtvrtfinále. Rodák z Brna v dramatickém utkání porazil sedmého nasazeného Portugalce Ruie Machada 6-7 6-1 7-6, když ve třetí sadě dotáhl ztrátu podání a nakonec v tie-breaku vyhrál 10-8.

Rosolovi při prvním mečbolu praskl výplet, a následně soupeři nabídl výhodu zápas ukončit dvojchybou. Český tenista však zahrál 10. a 11. eso. Zanedlouho uzmul jeden míč při sokově servisu a střetnutí zakončil dalším perkfetním podáním.

Šestadvacetiletý Rosol tak v Praze zopakoval výsledek z posledního konaného ročníku 2008. O jeho překonání bude usilovat v prvním vzájemném střetnutí proti turnajové trojce Julienu Benneteauovi z Francie. 88. hráč žebříčku na Štvanici zvládl i druhou třícetovou bitvu; po krajanovi Millotovi si poradil i s Němcem Denisem Gremelmayrem.

- CHALLENGER PRAHA (Česko, antuka, 100.000 dolarů) -
středeční výsledky (04. 05. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Gonzalez (Chile) - Pospíšil (ČR) 6-4 6-2
Dimitrov (2-Bulh.) - Robert (Fr.) 6-1 3-6 6-3
Bogomolov (8-USA) - Kellner (Maď.) 6-2 6-4
Blömke (Něm.) - Ignatik (Běl.) 6-7(9) 6-2 6-2
Huta Galung (Niz.) - Dutra Da Silva (Braz.) 6-4 7-5
Zeballos (Arg.) - Kudrjavcev (Rus.) 6-2 6-4

Dvouhra - 2. kolo:
Rosol (ČR)
- Machado (7-Portug.) 6-7(5) 6-1 7-6(8)
Benneteau (3-Fr.) - Gremelmayr (Něm.) 3-6 6-4 6-3

pva, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Eurosport DE, satelit 19 stupňů východně, frekvence 12226 MHz, symbolrate 27500, polarizace H, parabola 60 cm
Reagovat
smazaný uživatel
Al Jazeera Sport 2, satelit 7 stupňů západně, frekvence 12284 MHz, symbolrate 27500, polarizace V, parabola 120 cm
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist