Grandslamová šampionka padá ke dnu. Stephensová neporazila ani lucky losera Kučovou

17. 3. 2021, 00:17
Aktuality 24
WTA MONTERREY - Sloane Stephensová ani ve čtvrtém letošním zápase neukončila čekání na první výhru od konce loňského září. V Monterrey nejvýše nasazené Američanka prohrála po mizerném výkonu jednoznačně 2-6 2-6 se Slovenkou Kristýnou Kučovou, jež se do hlavní soutěže dostala až jako lucky loser.
Sloane Stephensová (© AFP)

Sloane Stephensová v roce 2017 vyhrála US Open - jen dva měsíce po poté, co i díky operaci vyléčila únavovou zlomeninu v oblasti chodidla a pochybovala se na vozíčku.

Po prvním grandslamovém titulu pak prohrála osm zápasů v řadě. Po drobné krizi prožila i povedenou sezonu 2018, během které triumfovala v Miami, zahrála si finále na Roland Garros a na Turnaji mistrů a byla světovou trojkou.


Od té doby si však zahrála už jen jedno semifinále. Finále žádné. Od Wimbledonu 2019 pouze dvakrát vyhrála dva zápasy po sobě, 16 z 22 turnajů pro ni skončilo po úvodním vystoupení.

Z posledních devíti zápasů osm prohrála, poslední výhru zaznamenala 29. září 2020 v prvním kole French Open proti Rusce Vitaliji Ďjačenkové. 

A z krize se 27letá Američanka, která se jen díky dočasné změně systému světového žebříčku kvůli loňskému přerušení sezony drží na chvostu Top 50, nedostává ani v roce 2021. Naopak, se svou současnou formou se z ní s velkou pravděpodobností hned tak nedostane.


Stephensová začala druhou sezonu po sobě sérii čtyř proher. Letos po porážkách s Leylah Fernandezovou, Julií Putinevovou a Věrou Gračevovou nestačila ani na 151. hráčku světa Kristínu Kučovou.

V mexickém Monterrey podlehla 30leté Slovence po mizerném výkonu 2-6 2-6. Až 151. hráčka světa Kučová přitom letos vyhrála pouze dva zápasy proti Udvardyové a Bolsovové a v Monterrey neprošla kvalifikací, do hlavní soutěže se dostala až jako lucky loser místo Marie Bouzkové.

Další akce, na kterých se pokusí najít ztracenou psychickou pohodu, odehraje Stephensové na domácí půdě v Miami a Charlestonu.



Kučová bude o své sedmé čtvrtfinále na okruhu WTA a první po dvou a půl letech hrát proti osmnáctileté Kanaďance Leylah Fernandezové.

V Monterrey prvním kolem prošly všechny tři Slovenky a všechny vyhrály se ztrátou pouhých čtyř gamů. Už včera uspěly Anna Karolína Schmiedlová a také Viktória Kužmová, která přerušila sérii devíti porážek. Dnes Schmiedlová s Kužmovou společně vystoupily vítězně i do čtyřhry.

Kužmová bude ve druhém kole dvouhry čelit lucky loserovi Harriet Dartové (h2h 2-0). Čtyřiadvacetiletá Britka dnes porazila 6-4 7-6 pátou nasazenou krajanku a šampionku z roku 2016 Heather Watsonovou, která v Monterrey nezvládla úvodní zápas druhý rok po sobě.

Hned v prvním kole skončila také druhá nasazená Nadia Podoroská. Argentinská tenistka podlehla 4-6 4-6 kvalifikantce Anně Kalinské a zatímco sama prohrála čtvrtý z posledních pěti zápasů, Ruska si připsala první výhru v hlavní soutěži od loňského US Open.

Formu potvrdila Sara Sorribesová, která v sobotu v mexické Guadalajaře získala svůj první titul na okruhu WTA. V Monterrey 24letá Španělkou porazila 5-7 6-2 6-4 ukrajinskou kvalifikantku Lesju Curenkovou a připsala si šestou výhru v řadě. Ve druhém kole ji čeká Slovinka Kaja Juvanová.

Naopak poražená finalistka Eugenie Bouchardová v Monterrey končí hned po úvodním vystoupení, s Číňankou Lin Zhu padla 5-7 6-7.

• WTA 250 MONTERREY •
Mexiko, tv. povrch, 235.238 dolarů
úterní výsledky (16. 03. 2021)
• Dvouhra - 1. kolo •
Kučová (SR) - Stephensová (1-USA) 6-2 6-2
Kalinská (Rus.) - Podoroská (2-Arg.) 6-4 6-4
Saisai Zheng (3-Čína) - Gračovová (Rus.) 6-3 7-5
Dartová (Brit.) - Watsonová (5-Brit.) 6-4 7-6(1)
Golubicová (Švýc.) - Blinkovová (6-Rus.) 6-4 6-4
Sorribesová (7-Šp.) - Curenková (Ukr.) 5-7 6-2 6-4
Juvanová (Slovin.) - Osoriová (Kol.) 6-4 6-4
Lin Zhu (Čína) - Bouchardová (Kan.) 7-5 7-6(3)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

24
Přidat komentář
FulnekUltras
od ženské, co se nechá obhazovat kudlama, žádnou dlouhodobou kontinuitu nečekejte ;-)
Reagovat
tommr
mě víc než prohra Stephensový překvapuje další porážka Podorosky. Zdá se, že jedinej dobrej zápas letos odehrála jako naschvál proti Petře Kvitový ... smile
Reagovat
dadaft
Gasanova - Zavatska

další parádní zápas plný zajímavého tenisu, který by člověk tak úplně nečekal...
Reagovat
dadaft
no, třetí set už trochu ztratil herní lesk, zato pořádná bitva nervů.
Reagovat
smazaný uživatel
Osobne by som z toho az taku tragediu nerobil z tych poslednych prehier, Fernandez + Putintseva su dobre tenistky ktore Sloane bez formy utahaju + Gracheva s tym hit or miss vie zahrať dobry tenis, myslim si ze ten zapas s Kučovou jej ukazal že sa uz moze len a len posunuť vpred, v Miami pri lepšom lose by mohla niečo uhrať a takisto aj v Charlestone
Reagovat
smazaný uživatel
Víťazka US Open z roku 2017 a niekdajšia svetová trojka si prešla mimoriadne náročným obdobím, keď začiatkom roka prišla o tri milované osoby v priebehu mesiaca a zdá sa, že sa to značne podpísalo pod jej psychickú pohodu a na kurte sa výrazne trápi.

Prehra s aktuálne až 151. hráčkou sveta, ktorá v kvalifikácii skončila na rakete Tsurenkovej (3:6, 2:6) bola pre Stephensovú ďalšou ľadovou sprchou, ale Američanka verí, že opäť dokáže vstať z popola: ?11 mesiacov som nehrala tenis a vyhrala som US Open. Páči sa mi, že som si povedala, že som to už dokázala a budem na to myslieť a snažiť sa byť čo najpozitívnejšia inak nebudem vedieť, aké dobré budú tie výsledky, na ktorých pracujem.?

gl smile
Reagovat
SydneyOpen
zvláštní kariéra, obrovsky nevyrovnané výsledky (v tomhle kontrastu byla Petra silně vyrovnanou tenistkou, což se dá i říct) mimo GS nebyla vůbec vidět. Vyhrála 6 titulů, 1 Premier Mantadory, 1 Premier, 1 GS a zbytek int. do toho nějaké to finále a k tomu spousta a spousta výpadů v úvodním kole
Reagovat
Torn
Pro mě je to překvapující v tom, že její styl hry není tak riskantní, že vypadne Giorgi nebo Ostapenko několikrát po sobě, tak to nějak beru, ale tady mi to fakt není úplně jasné no.
Reagovat
SydneyOpen
jo hodně zvláštní kariéra, přesně jak píšeš není to ranařka i třeba jako Petra která se holt nějaký ten zápas totálně vyhází... to Sloane ne, i když je pravda že je to dlouho co jsem naposledy viděl její zápas
Reagovat
smazaný uživatel
Ona už někdy před 3 lety říkala, že má velký problém s motivací kromě GS.
Reagovat
Torn
Tak ono u ní docela platí i pravidlo, že jako Američanka je mimo USA turnaje poloviční.
Reagovat
smazaný uživatel
To asi ano. Vlastně po tom co ohlásila v 2019 zásnuby a nijak zvlášť se jí nedařilo, čekala jsem, že brzy založí rodinu, že už pro ní tenis není to hlavní.
Reagovat
tommr
je spousta hráček co po zisku GS "ztratily motivaci", protože pochopily, že už něco takovýho nikdy nemůžou zopakovat (např. Bartoli nebo Pennetta) ...
Reagovat
Haitik
Nebo se prostě nesrovnaly s tím větším tlakem a očekáváním.. Maruš o tom píše ve své knize, že je mnohdy "obhájit" svoji pozici po triumfu na GS než ten GS vyhrát.. :D nebo nějak takhle to tam bylo.. :D

Kenin, Sloane, Ostapenko..
Reagovat
EllNino
Nikdy jsem kariéru Sloane moc nepochopil ... zezačátku hodně nadějná, úspěchy na GS, pak se roky trápila ... po návratu vyhrála USO a byla ve finále RG a od té doby zase trápení ...

Tohle je ale zatím asi nejhorší krize, kterou má ... nejlepší léta své kariéry
Reagovat
Torn
Přitom mi nepříjde, že by hrála nějak brutálně utočný tenis, že by se musela nutně pokaždé vyházet.
Reagovat
sojka1
me vzdycky fascinovala brutalne skvelym ctenim hry a predevsim brutalne dlouhymi mici... mozna "jen" prava-leva, ale s uzasnou lehkosti a nikdo to nemohl dlouho vydrzet... :-) nevim, co se ji deje a kolik tenisu vlastne dava. Jinak brutalni sestrih tady, na ukor drahocennych vterinek pro vymeny - los, Kucova podava, Kucova prijima, Kucova kraci po kurtu, Kucova si jde pro rucnik, Kucova se presouva na lavicku... :-))
Reagovat
Torn
Ještěže jsem se na to nepodíval, tyhle sestřihy nemám rád. :D
Reagovat
Kozoroh
Nemá dobře nastavenou hlavu na tenis. Kdyby ano, nepaběrkovala by nyní a možná by měla na kontě víc GS titulů. Hlava je v tenise rozhodující víc, než v jakémkoliv jiném sportu.
Reagovat
sojka1
taky ten tenis samotny se stale nekam posouva, ale ano, hlava - viz Evzena treba. Prijde mi, ze ted uz zase opravdu chce, maka, porad jeste neco umi... a zase tesne prohraje... :-(
Reagovat
Torn
Možná už jí nebaví reklamy a focení. :D
Reagovat
sojka1
nebo si zas vymyslim pribehy a jen se na to potrebuje udrzet ve forme... :-))
Reagovat
Torn
Možná. :D
Reagovat
peek
Ať žijí Slované, dali jsme i Sloane!
Tři Slovenky v osmifinále smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist