Gulbis zastavil Fishe, má druhý titul

1. 8. 2011, 10:31
Aktuality 17
Mardy Fish našel v přípravě na US Open prvního přemožitele. Vítěze z Atlanty zaskočil ve finále turnaje v Los Angeles nenasazený Ernests Gulbis. Lotyšský tenista porazil nejvýše nasazeného hráče 5-7 6-4 6-4 a vybojoval svůj druhý titul v kariéře.
Profily hráčů
Poražený finalista Mardy Fish a turnajový vítěz Ernests Gulbis

Dvaadvacetiletý lotyšský talent Ernests Gulbis přitom vstupoval do turnaje s pěti prohrami za sebou. V Los Angeles se ale dostal do výborné formy: hned v úvodním kole porazil turnajovou pětku Xaviera Malisseho, ve čtvrtfinále si získal respekt vyřazením argentinské dvojky Juana Martína del Potra a v boji o stříbrnou trofej ho nezastavil ani domácí favorit a osmý hráč světa Mardy Fish.

Diváci v Kalifornii byli od začátku svědky vyrovnaného zápasu, ve kterém si oba hráči drželi své servisy. To platilo až do dvanácté hry: při třetím setbolu svého soupeře zahrál Gulbis dvojchybu a Fish tak sadu vyhrál 7-5.

Jako výborní servismani se oba protagonisté finále v Los Angeles ukázali i ve druhém setu, který se rozhodl v sedmém gamu. Tehdy se na příjmu dočkal také Gulbis, jenž si pak své podání bez problémů držel až do konce sady.

Před rozhodujícím dějstvím Gulbis odešel z kurtu a po svém návratu vlétl do třetího setu jako uragán. Hned v prvním gamu sebral Fishovi servis, za stavu 3-1 to zopakoval a byl tak krůček od svého druhého titulu v kariéře. O ten ale musel ještě hodně bojovat. První šanci při svém podání za stavu 5-2 lotyšský tenista promarnil a o dva gamy později musel odvracet další Fishův brejkbol. Gulbis ale Američanovi srovnat nedovolil: nebezpečí odvrátil a po dvou hodinách a 43 minutách zápas ukončil.

"Znamená to pro mě hodně, je to můj druhý titul," radoval se Gulbis, který má nyní z finálových bojů bilanci 2-0. "Ohromně jsem si posílil sebevědomí. Už jsem přestával věřit, že dokážu porážet ty nejlepší hráče," dodal Lotyš, který je v Los Angeles prvním nenasazeným vítězem od roku 2007, kdy v Kalifornii uspěl Radek Štěpánek. V pořadí ATP si díky svému úspěchu polepšil z 84. místa na 55. příčku.

Mardy Fish, jenž před týdnem uspěl v Atlantě, si svoji bilanci ve finále turnajů ATP zhoršil na 6-13. Po neúspěšném souboji o svůj sedmý titul Američan trochu kulhal, jak ale sám řekl, bolavá pata o jeho porážce nerozhodla.

"Byl jsem unavený. V posledních dvou měsících jsem odehrál hodně zápasů, takže (Gulbis) měl o něco víc sil. Myslím, že to hrálo roli," prohlásil Fish. "Ale jemu všechna čest. Hrál dobře, když potřeboval, dvakrát mi tam (ve třetím setu) vzal podání. Na konci jsem ho málem měl, ale asi to tak nemělo dopadnout," dodal.

Výsledky - Los Angeles (tvrdý povrch, dotace 619.500 dolarů):

Dvouhra - finále:
Gulbis (Lot.) - Fish (1-USA) 5:7, 6:4, 6:4.

Čtyřhra - finále:
Knowles/Malisse (3-Bah./Belg.) - Devvarman/Huey (Indie/Filip.) 7:6 (7:3), 7:6 (12:10).

Komentáře

17
Přidat komentář
smazaný uživatel
"Jeste jsem tady" - smutnim nad Petrovkou ......

Tomu Stepcovi jakoby chybela v koncovce uz stava, budeme se asi muset smirovat..... ale 3:2 ve druhem, krok drzi......
Reagovat
smazaný uživatel
patri k psovi, zapomnela jsem "reagovat" ....
Reagovat
smazaný uživatel
Na Petrovkou..? Něco uniklo mému čumáku..?

Radek votočí, jeho tohle baví :-)).
Reagovat
smazaný uživatel
tak v Krkonosich shori chata Petrovka a citlivy psi nos nic nezachyti ?????

Stepec 1:0 ve tretim, hezky, ale posledni micek vyhrava.....
Reagovat
smazaný uživatel
Aha! A já čmuchal co se stalo s Petrovovou :-).

No o boudě samozřejmě vím, zrovna teď to znovu poslouchám v půnoční svodce. Prý úmyslně a ne poprvé..aniž bych chtěl rozvíjet roztodivné psí teorie, tak se mi to ZDÁ jako práce majitele, který tam postaví nový hotel :-(. Ale co se ZDÁ je sen..slovy klasika.

Radkovi už budu fandit z pelechu :-), pozdravuj Krakonoše :-).
Reagovat
smazaný uživatel
No vida..a pak že jsi jen ryzí zprávařka, co dodává svodky :-)))).

Sledovalas včera finále?
Reagovat
smazaný uživatel
Serenu jsem ke svemu velkemu zklamani nestihla, ale "kluky" uz ano.

Gulbis faktor tady je davno zmineny, tak jen pripomenu jeho prvky. :-)
Neni povercivy, trika si prevlekal po kazdem setu a do tretiho klidne navlekl misto vitezne bile to modre, ve kterem prohral prvni set. (To by Rafa nikdy neudelal.):-))

Atmosferu setu vyjadril vzdy servisem: 1. set ukoncil DF, 2. set esem z druheho podani, ve 3. sel podavat na vitezstvi a zacal DF.

Kazdy "normalni" hrac, ma-li dva brejky v kapse, zatlaci a zariskuje, aby uz zapas ukoncil. On zacne carovat! A pri neuspechu klidne odchazi k lavicce, kdyz jeste trva vymena.... A po "vykrvaceni z 5:1 na 5:4 zkousi pri MB (neuspesny!) kratas. (To by teda Fedex udelal.) :-)

Proste, kdo fandil Gulbisovi, mel o adrenalin postarano az do konce, moc hezky zapas, ze? :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já naopak..Serenu ano, ale "kluky" už jsem nezvlád. Nezvlád, neb už jsem měl po těch všech tenisech a filmech oči spíš králičí, než psí :-)).

Když jsem si pak ráno četl "příběh" třetího setu, tak mi to připomnělo jeden Gulbisův zápas..možná rok 08 - taky na betonu..s Acasusem. Ernests měl 5:1 a podání..a světe div se - skončilo to 5:7. Ten set projel stejnou hrou, jako si teď popsala..netaktickým hračičkařením! Tak nevím..na jednu stranu je fajn, že tentokrát to dotáh, na druhou stranu za ty tři roky moc nevyspěl :-)).

Tehdy jsem ho měl na tiketu..no ježiš..jak já vyváděl. Rozcupované tapety, rozdrápaná sedačka, stržené záclony..:-)
Reagovat
smazaný uživatel
:-))

Ja tenhle pristup ale beru. Je to jako cesta na kopec - nekdo jde osvedcenou "normalkou", nekdo zvoli riskantni prvovystup. A zas kousek posune hranici lidskych i technickych moznosti, rekla bych.... :-)

Vis neco o te Marion? Ptam se pod fotkou Sereny, clanek vyse...
Ten Stepec nikde nejde?
Reagovat
smazaný uživatel
Na Marion už jsem odepsal..:-).
Radek by měl být na bet365 - live stream :-).

Riskantní prvovýstup :-))..no cesty "nahoru" jsou různé..blázni, dobrodruzi a bohémové si stabilně vybírají tu méně schůdnou. Ale většina jich nikam nedojde, ani nic neposune :-)). Ale i tak jim svům způsobem fandím.
Reagovat
smazaný uživatel
dik za info, Stepec jde, koukam, do TB....

Tady je maly prostor na "velke" myslenky, ja to vzdavam a letim na Krakonosovo :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Kdybys nevzdala ty, vzdal bych já :-).

Sojky hnízdí výš a tak maj větší nadhled, přehled i dohled, než my, co se držíme při zemi u boudy :-))).
Reagovat
smazaný uživatel
No Radek škoda..nějakej brejkbol tam měl padnout.
Reagovat
smazaný uživatel
Mě osobně přijde Ernest a jeho dosavadní kariéra a styl hry podobná tomu s čím začínal Berdych tak teď jen aby se chtěl neustále zlepšovat a hlavně nezačal hrát pinkání:))
Reagovat
QPR_Draxter14
Ernests zpočátku nezachytil tempo a musel 2x odvracet breakbally, zatímco Mardy držel své podání s přehledem to love or to 15...do stavu 3-3 to tak bylo. Pak se ale Ernests rozjel a ten kdo začal mít problémy, byl právě Mardy Fish, který odvracel za stavu 5-5 2x breakbally při shodě přes 2. servisy, Ernesto ale své šance zahodil žalostným způsobem. Stav *5-6 *40-40(ve videu čas 2:25) a naprostý kolaps od Gulbise, ani úder, ani chop, forehandové plácnutí do poloviny kurtu, po kterém nemohlo následovat nic jiného než Fishův přechod na síť --> setball Fish --> Gulbis DF. V tuhle chvíli jsem ho odepsal!

2. set - když teklo Ernestsovi do bot, mákl a hrál hlavou, v tomto setě nenabídl breakball ač měl několikrát ztrátu v podobě 0-30. Za stavu 5-4, kdy měl doservírovat set, si ale opět neodpustil malý kolaps ve formě pár prvních servisů při druhém servisu, v což vyústilo ve 2 dvojchyby a eso z 2. servisu při setballu.

3. set už byl čistě jen v režii Gulbise, rychlý break, za malý okamžik double break a rázem 5-1 Gulbis. Co se od té doby stalo, se dá ale popsat jedině jako Gulbis faktor, z 5-1 --> *5-4 *30-0 a následně *30-40 xDDD v tuhle chvíli ale zapl a 3 míči v řadě dokonal svoje "dílo" ...

Highlights: http://www.youtube.com/watch?v=HCMVgRalbqY
Reagovat
smazaný uživatel
Ernests se změnil, viděl jsem cely zapas a jakoby ziskal vice vnitřniho klidu. Na začatku sezony jsem viděl jeho zapasy a po těsnem prvnim setu napřiklad se Simonem se sesypal. Tentokrat ztratil set, ale bojoval dal. Udělal mi radost, velmi pohledny tenis. Přiklanim se k tomu, že jako terener byl Gumy spiš pohodař, Canas bude dřič. Je to dano take tim, jak se Canas dokazal vratit po dopingove afeře, zpraskal všechny a byl snad 11. či 10. Uvidime kolik přinese jejich dalši spoluprace, ale mam radost z Gulbise.
Reagovat
smazaný uživatel
Velka gratulace,tak konecne nejaky vysledek, ktery odpovida tomu, co umi. Tak ted aby to nebyl jen vykrik do tmy,ale tato forma vydrzela co nejdele.Ze je Mardy unaveny je jen dobre, protoze pokud Rada prejde do druheho kola, tak ma prave jeho.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist