Hájek první bod nevydřel, Berdych povinně vyrovnal

4. 3. 2011, 18:53
Aktuality 25
DAVIS CUP - Jan Hájek se rval, i vinou bolestí zad však s Golubjovem po pětisetové bitvě bod nezískal. Postup do čtvrtfinále však mají Češi i Kazaši stejně daleko. Svou povinnost splnil Tomáš Berdych, který si ve třech setech poradil s Kukuškinem a vyrovnal.
Tomáš Berdych

Jan Hájek loni v jediném předešlém souboji s Andrejem Golubjovem utrpěl těsnou třísetovou porážku a dnešní duel se dlouho vyvíjel naprosto totožně. První dva sety stejně jako před rokem rozhodoval tie-break, každý z tenistů si opět připsal po jednom z nich. Český tenista pak suverénně ovládl třetí set, ale když začal mít problémy se zády, nad českým výběrem se stahovaly mračna. Již třetí zkrácená hra dne skončila v rukách Kazacha, kterému patřil i závěr utkání.

"Klíč k úspěchu byl podle mě neproměněný brejkbol ve čtvrtém setu za stavu 5-4," řekl po utkání Hájek České televizi. Zdravotní potíže podle něj nebyly tak vážné. "Záda mě trápila už v průběhu týdne kvůli drsnému povrchu. Dneska mi to vystřelovalo do levého stehna. Problém byl ale u mě spíše psychického rázu," dodal Hájek.

Golubjov v průběhu úvodní sady postupně získával odvážnějšími údery a tvrdším podáním převahu, kterou potvrdil ve zkrácené hře. Hájek sice za stavu 3-3 jako první uhrál minibreak, pak ale vyrobil dvě nevynucené chyby a soupeř sadu dotáhl k vítěznému konci.

Ve stejném duchu zpočátku pokračoval druhý set. Hájek, který zastoupil nemocného Radka Štěpánka, byl ve výměnách pod tlakem a ve čtvrtém gamu dokonce poprvé v zápase odvracel brejkbol. Za to, že se mu to povedlo, mohl děkovat jen soupeři, který poslal nahraný forhend daleko mimo kurt.

Tím jako by se zápas otočil. Český tenista ožil a za stavu 5-5 si sám vypracoval úvodní brejkovou šanci. A nemuselo ho příliš mrzet, že ji nevyužil. V následujícím tie-breaku po sporném autu z Golubjovovy rakety rychle odskočil do vedení 3-0, které už ze svých rukou nepustil. 

Hájek ze sebe naplno setřásl tlak z domácí daviscupové premiéry a na kurtu začal vládnout, což rozproudilo do té doby nepříliš bouřlivé ostravské publikum. Domácí hráč dvakrát za sebou uzmul čistou hrou soupeřův servis a v kvapíkovém tempo vyhrál třetí sadu 6-1. 

Brzy poté ale Hájka potkaly velké komplikace. Ve třetí hře čtvrté sady si nechal namasírovat dolní část zad a od té doby ho zdravotní problémy viditelně omezovaly. Silou vůle téměř celý set hájil servis, odvrátil dva setboly, ale v tie-breaku už Golubjovovi neodolal.

V rozhodujícím pátém setu si oba soupeři drželi svůj servis až do stavu 3-3. Poté však kazašský hráč prolomil Hájkovo podání a dokonale tím podlomil jeho psychiku. Hájek se už nezvedl a soupeř utkání snadno dotáhl do vítězného konce. Takovou chvilku si Golubjov v této sezoně užil poprvé, z devíti zápasů totiž postoupil jen poté, co mu v Dubaji Baghdatis kvůli zranění vzdal.

Hájek na tiskové konferenci přiznal, že zranění poznamenalo jeho výkon v závěrečných dvou setech. "Nemohl jsem se při podání natáhnout, levou nohu jsem chtěl šetřit. Servíroval jsem ze země, takže můj servis začal ztrácet na razanci. V druhé půlce utkání mě to limitovalo," uvedl Hájek, který věří, že do neděle bude v pořádku. 

Golubjov přiznal, že se v úvodu potýkal s vlastní nervozitou. "Byly to nervy, první zápas je pro vývoj hodně důležitý, proto tolik nevynucených chyb. Ale zachránil mě vlastní servis. Myslím, že nakonec to bylo z mojí strany dostatečně dobré," prohlásil Golubjov. "Nevím, co se stalo Janovi a nakolik byly jeho zdravotní problémy vážné. Ale možná to přispělo k tomu, že hrál trochu hůře," dodal.

O vyrovnání se postaral Tomáš Berdych, který si po setech 7-6 6-2 6-3 poradil s kazašskou dvojkou Michailem Kukuškinem.

Berdych před sobotním deblem v třísetové bitvě nemusel přespříliš plýtvat silami, soupeř dvojka mu však na začátku utkání dal pořádně zabrat. Kukuškin zaskočil favorita v úvodu přesnou a bezchybnou hrou od základní čáry. V pátém gamu mu vzal servis, vedl i 5-3. 

Sedmý hráč světa si v úvodní sadě prošel hned několika krizovými momenty. V nich však prokázal svou psychickou odolnost: za stavu 4-5 při soupeřově podání odvrátil setbol a získal Kukuškinův servis. Zlatý hřeb však Berdych naservíroval pěti tisícům diváků ve zkrácené hře. Prohrával už 1-5, ale pak zahrál šest vítězných míčků v řadě. 

Vítězný obrat naplnil Berdycha jistotou. Hned v úvodní hře druhé sady prolomil Kukuškinovo podání, útočnou hrou nutil soupeře k dalším chybám. Kazach se místy ani nevzpouzel. Berdych mu první hru povolil až za stavu 4-0, ale o jeho vítězství nebylo nejmenších pochyb.

Česká jednička dovedla utkání do kýženého třísetového konce, byť i v závěru musela absolvovat řadu dlouhých výměn. Kukuškin sice ve třetí sadě znovu zvedl hlavu, přesto byl rozdíl 56 míst na světovém žebříčku znát. Berdych mu sebral hned v třetí hře podání a při soupeřově servisu využil také i svůj první mečbol. Po 159 minutách mohl jít odpočívat před sobotní čtyřhrou.

"On se v prvním setu rozehrál k neuvěřitelnému výkonu, ale já mám mnohem více zkušeností z těžkých zápasů. To byl podle mě rozhodující zlom. On se někdy nechal rozhodit," řekl po utkání Berdych pro Českou televizi.

Kukuškinův výkon z úvodní sady nicméně hodnotil v superlativech. "Vlítl do toho po hlavě, nedělal žádné chyby, hrál agresivně a opravdu nechybělo mnoho, aby set vyhrál. Začal na nejvyšším možném levelu, co se dalo, ale po prvním setu jsme se v té výkonnosti minuli. On šel dolů a já šel jen nahoru," řekl Berdych na tiskové konferenci. 

I v nepřítomnosti nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila potvrdil, že nastoupí do sobotní čtyřhry s Lukášem Dlouhým. Z úvodního utkání si však odnesl drobné nachlazení, které se projevilo nejvíce na jeho hlasivkách. "Možná za tím jsou ty přechody mezi kontinenty, prudké změny teplot. V hale navíc takové teplo nebylo, byl tam suchý vzduch, a když to člověk dýchá, taky vám to moc nepřidá," řekl Berdych silně chraplavým hlasem.

Kazachstán cítil křivdu za některé sporné výroky sudích. Protesty hostující lavičky vyvolal především míček v prvním setu za stavu 5-4 pro Kukuškina. Jeho úder posoudili rozhodčí jako aut, ale hosté si stáli za tím, že balonek dopadl na čáru. 

"Byla to opravdu chyba rozhodčích, ostatní kluci se na to dívali v televizi a tam se to potvrdilo. Pro mě to byl rozhodující moment utkání, protože do té doby jsem hrál dobře, a to mě rozhodilo," řekl Kukuškin. "Těch situací ale bylo povícero. Jsme z toho trochu rozladění, to by se v Davisově poháru asi nemělo stávat. Ale zase musím uznat, že Tomáš hrál dnes lépe a vyhrál zaslouženě," dodal Kukuškin.

Sobotní čtyřhra začíná v 14:00 hodin. Domácí do boje pošlou nejspíše Berdycha s Dlouhým, hosté mají k dispozici ještě Ščukina a Koroljova.

Pokud čeští tenisté postoupí, čekala by je zřejmě cesta na horkou antuku do Argentiny. Ta zatím v Buenos Aires potvrzuje roli favorita proti Rumunům a vede už 2-0. 

V první dvouhře uspěl David Nalbandian, přestože před utkáním avizoval, že má drobné potíže s třísly. S hostující dvojkou Adrianem Ungurem zaváhal jen v koncovce čtvrté sady, aby nakonec zvítězil 6-3 6-2 5-7 6-4. 

Rumunské jedničce Victoru Haneskovi se vyrovnat nepodařilo. I když se po prvním prohraném setu vrátil do hry, prohrál s Juanem Monakem 6-7 6-1 1-6 1-6.

- DAVIS CUP 2011 (1. kolo) -
páteční výsledky (04. 03. 2011)

Česko - Kazachstán 1-1... po druhé dvouhře (Ostrava, tv. povrch / hala)
Hájek - Golubjov 6-7 7-6 6-1 6-7 3-6
Esa: 2:19. Dvojchyby: 3:7. Vítězné míče: 51:91. Využité brejkboly: 2/4 - 2/9. Nevynucené chyby: 53:76. Celkem získané míče: 159:166. Čas: 3:37 hod.

Berdych - Kukuškin 7-6 6-2 6-3
Esa: 13:5. Dvojchyby: 0:1. Vítězné míče: 46:33. Využité brejkboly: 5/11 - 1/3. Nevynucené chyby: 29:37. Celkem získané míče: 107:82. Čas: 2:39 hod.

Argentina - Rumunsko 2-0 ... po druhé dvouhře (Buenos Aires, antuka)
Nalbandian - Ungur 6-3 6-2 5-7 6-4
Monaco - Hanescu 7-6 1-6 6-1 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

25
Přidat komentář
smazaný uživatel
Matej je osel.
Reagovat
smazaný uživatel
To máme zhruba už 10. příspěvek, kdy jedna třetina obsahu sestává z mého křestního jména a druhá třetina z nadávky. :-) Opravdu náramně hodnotné příspěvky.
Reagovat
smazaný uživatel
Inak offtopic. Toho aktivistu s transparentom "Prolhana radnice" pekne poriesili.
Reagovat
smazaný uživatel
kdy a kde???... sem si toho nevsim, skoda:))
Reagovat
smazaný uživatel
Bolo ked hral Berdych a asi na tribune B v lavom rohu, ked si sa dival z tribuny A
Reagovat
smazaný uživatel
Tak zrovna jsem dojel z Ostravy z DC - a byla to teda šichta! :-) Oba zápasy dohromady trvaly něco pod sedm hodin, no rozlámaný jsem z té sedačky fest. Ale stálo to za to. :-) Dva pěkné zápasy, teda ten druhý o úroveň výš, hlavně od druhého setu, kdy Tomáš začal hrát jako právoplatný hráč top20 (ale na hráče top10 by to stejně asi nestačilo - můj názor). Jinak ten sporný míč na konci 1. setu vyděla celá hala včetně mě v kurtu, no rozhodčí nám tam pomohli. Ale stejně si myslím, že by to Tomáš s přehledem uhrál, i kdyby ve čtyřech setech. Zitřejší čtyřhru asi vynechám a zajedu až na nedělní duel Berdych - Golubev, doufejme, že to bude 3. bod pro ČR. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak jak tady čtu ty komentáře o Hájkovi. Ono bylo naprosto zřejmé, že ten pátý set prohraje. Na každém servisu se trápil, byla jen otázka času, kdy ho Golubev breakne. On Golubev zpočátku dělal mraky chyb, ale první dva sety byly vyrovnané. Ve třetím byl Andrey zralý na ručník, no ale pak si Hájek pochroumal záda a do Golubeva jako by tím vdechl nový život. Ve čtvrtém setu už byl lepší Golubev a v pátém už nebylo o čem. Škoda toho prvního tiebreaku, kdyby ho Hájek vyhrál (vedl v něm *4:3), dal by Golubevovi 3:0 a teď by z něj byl hrdina. Jenže kdyby...
Reagovat
smazaný uživatel
Ja se byl podivat take nazivo a jsem moc rad! Zazit tu daviscupovou atmosferu, kdy po kazdem dulezitem mici sveho hrace lide vstavaji ze sedacek je fajn. Kdykoli je ta moznost vyrazit na DC, nevaham ani chvili.

Jinak k obema zapasum. Pravda, Honza mohl vyhrat uz ten prvni set, v tie-breaku vedl uz 4:3 a mel dva servisy, ale na kdyby se nehraje, to mas pravdu. Ve druhem se trapil, ale v tie-breaku byl lepsi. Treti set, to byla naprosta Hajkova jizda, ale zklamani prislo v dalsich dvou setech, v nichz Hajka omezovaly potize se zady. Golubjov si jej potom uz jen vodil po kurtu a ziskaval potrebne body.

Ve druhem zapase byl zpocatku lepsi Kukuskin a v prvnim setu si vypracoval i break. Ten si ale Tomas vzal za stavu 4:5 zpet a schylovalo se k tie-breaku. V nem Tomas prohraval uz 1:5, avsak sesti ziskanymi micky v rade jej otocil. Druhy a treti set uz byl v rezii Tomase, Kukuskin sice obcas pozlobil, ale jinak uz se na vic nezmohl.

Snad dnesni debl dopadne pro nase kluky take dobre, rad bych, aby zitra vsechno uzavrel Tomas vitezstvim nad Golubevem.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty statistiky u těch zápasů jsou nějaké pochybné -- třeba Hájek -- Golubjov -- winnery 51:91 -- to mi neříkejte, že Golubjov zahrál 91 winnerů a Hájek 51.
Reagovat
smazaný uživatel
První set tedy byl takovej trochu vachrlatej a Tomáš na můj vkus (ale očividně i na Žofkův vkus) až moc "pasivně pinkal", navíc ten spornej výrok rozhodčího v kritické fázi setu. Ovšem způsob, jakým Tomáš otočil onen tiebreak z 1:5 na 7:5 si zaslouží zvláštní ocenění. Pak začal Tomáš přece jen "o něco" agresivněji a šlo se na to celkem koukat.

Každopádně se obávám, že pro osud zápasu bude klíčová čtyřhra, páč kdybychom ji prohráli, tak nevěřím, že by Hájek byl schopen porazit Kukuškina. Doufám, že Dlouhý zítra zahraje konečně slučnšně i v Davis Cupu.
Reagovat
smazaný uživatel
Jestli máte někdo problémy se spaním, tak se dívejte na zápas Capdeville-Isner. Do 10 minut spíte.
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak musím konstatovat, že ostravští lajnoví sudí dosti výrazně "připískávají" našemu týmu. To je docela ostuda, jako kdybychom byli nějaká "banánová republika" z Jižní Ameriky. :-((
Reagovat
smazaný uživatel
V tomto musím s tebou Mateji souhlasit, být tomu naopak, tak už slyším veřejné prohlášení Kaderky, že si lajnoví již nezapískají..Našim klukům maximálně fandím a přeji postup, ale zejména ten zahlášený out, kdy se jednalo o jasně dobrý míč, který byl dost klíčový, a po kterém šel Kukushkin na protest sednout, byl do očí bijící :(
Reagovat
smazaný uživatel
Proč tam není oko,pač samozřejmně souhlas.Vyhrát ale Fair play.
Reagovat
smazaný uživatel
Oko je drahé:)))
Reagovat
smazaný uživatel
Na této úrovni by to už měla být samozřejmost.
Reagovat
smazaný uživatel
Připískávání domácímu týmu bylo (a semtam i ještě je) v DC do jisté míry běžné, určitě se netýká jen "banánových republik". Hostující tým s tím často i počítal, že sporné míče půjdou spíš za domácímí. S nástupem oka se to omezilo a samozřejmě v Ostravě by být mělo.
Reagovat
misoSK
Ked mame oko u nas v SR na challengri Tatra banka open, tak neverim ze v CR by sa nenasli peniaze na zavedenie jastraba
Reagovat
smazaný uživatel
Mě osobně Hájek příjemně překvapil bojovným a vcelku sympatickým výkonem. Zdá se mi, že v Davis Cupu hraje lépe než normálně, což je super.

Kdo mě ale velmi nepřijemně překvapil, byl naopak Golubjov. To, co předváděl po zpackaném tiebreaku druhého setu ve třetí sadě a většinu čtvrté sady (až na její závěr), to bylo jedním slovem tragické a byl to snad nejhorší výkon, jaký jsem kdy v Davis Cupu od kohokoliv viděl. Zasloužil si dnes prohrát (plus kdyby se Hájek nezranil, je dost pravděpodobné, že by jej byl schopen "dorazit").
Reagovat
zde73
chtel vyhrat tim ze rozpohybuje soupere,ale myslim ze pohyb je nejvetsi slabinou zrovna u Hajka!
Reagovat
misoSK
Odkedy mal problemy s chrbtom tak sa nemohol pohybovat, ale dovtedy mal pohyb dobry
Reagovat
smazaný uživatel
je to škoda, ale za svůj výkon se Honza stydět nemůže. Bojoval jako pravý lev a nebýt zranění zad asi by vyhrál na jeho místě by spousta tenistů zápas skrečovaly.
Reagovat
smazaný uživatel
škoda,ale dřel...je to sport,gratuluji Honzovi ke statečnému výkonu a soupeři k vítězství...
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas. Dustojna premiera.Je urcite hodne zklamany, ale urcite pravy tenisovy fanda mu nic nebude zazlivat. Alespon to bude vice dramaticke. Doufam, ze Tom nezavaha. Sice bude hrat trochu pod tlakem a hru Kukuskina nezna, ale bude mit dost casu ho otuknout. Tak snad po dnesku 1>1.
Reagovat
smazaný uživatel
je to tam,ale velmi těžký zápas a Já to předpovídal,viděl sem toho rusa hrát proti Fererovi a měl toho plný kecky,jinak Tomášovi moc gratuluji:-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist