Hájek vyhrál po třech letech challenger v Prostějově

6. 6. 2009, 13:37
Aktuality 10
CHALLENGER PROSTĚJOV - Český tenista Jan Hájek zvítězil v dnešním finále tenisového challengeru v Prostějově s dotací 127 500 eur nad Belgičanem Stevem Darcisem 6:2, 1:6 a 6:4. Pětadvacetiletý Hájek vyhrál Czech Open podruhé po tříleté přestávce, letos je ale jeho úspěch překvapením, neboť do hlavního turnaje postoupil z kvalifikace.
Profily hráčů

V dosavadní šestnáctileté historii se kromě Hájka podařilo v tomto turnaji dvakrát zvítězit ještě českým tenistům Radku Štěpánkovi, Bohdanu Ulihrachovi a Richardu Frombergovi ze Švédska.

Hájek vstoupil do finálového duelu UniCredit Czech Open impozantně. Po úvodních třech vyrovnaných gamech zpřesnil hru, účinným tlakem do soupeřova bekhendu a pestřejší hrou s občasným zkrácením míčů dvakrát prolomil Darcisovo podání a pěti vyhranými hrami po sobě získal za necelou půlhodinu úvodní sadu. "V úvodu jsem byl nervózní. Špatně se mi spalo, tenhle zápas se mi honil celou noc hlavou. Důležité bylo, že jsem získal za stavu 2:2 soupeřův servis," uvedl po utkání Hájek.

Semifinálový přemožitel Tomáše Berdycha Darcis se ve druhém setu vzchopil. Svým úderům od základní čáry dodal kromě přesnosti i razanci, naopak Hájek ztratil dosavadní jistotu, upadl do krize a za stavu 0:3 ukončil při svém podání game dokonce dvěma dvojchybami po sobě. Z útlumu se probral teprve za stavu 0:5, kdy odvrátil "kanára."

"Mrzí mě, že mi utekl začátek druhého setu, kdy jsem měl soupeře dorazit. Opakovala se situace z našeho minulého vzájemného utkání v Prostějově. Začal jsem hrát zbytečně pasivně a Steve byl jednoznačně lepší," řekl Hájek, který se po prohraném setu zamířil na toaletu opláchnout. "Zklidnil jsem se a řekl si, že toto je můj poslední set v tomto turnaji a musím ho jednoznačně vyhrát," dodal Hájek.

Ve třetím setu se opravdu český hráč představil ve zcela jiném světle. Zkoncentroval svůj výkon, získal tři hry po sobě, ovšem cestu k druhému turnajovému vítězství v Prostějově měl ještě velmi těžkou. Darcise nepříznivý stav nezlomil, bojoval o každý míček a nevzdal se ani za stavu 2:5. Naopak při svém podání odvrátil první Hájkův mečbol. Český tenista vnesl do své hry více opatrnosti, ztratil servis, nicméně v závěrečném dramatu se mu podařilo celkově čtvrtý mečbol proměnit.

Vítězství v Prostějově Hájkovi pomohlo k vylepšení žebříčkového umístění, měl by postoupit do druhé stovky žebříčku ATP. Do kvalifikace ve Wimbledonu se však Hájek nedostal a bude pokračovat na antukových challengerech. Jeho nejbližší starty jsou v Košicích a potom v polské Bytomi.

- CHALLENGER PROSTĚJOV (Česko, antuka, 127.500 eur) -
sobotní výsledek (06. 06. 2009)

Dvouhra - finále:
Hájek (ČR) - Darcis (Belgie) 6-2, 1-6, 6-4

TenisPortal.cz, ČTK, Adam Bárta

Komentáře

10
Přidat komentář
smazaný uživatel
Dobře Honzo doufám, že ti to pomůže na cestě zpět do 100 a na US open tě už uvidíme v hlavní soutěži. Držím palce.
Reagovat
smazaný uživatel
Kolik mu to hodilo lovů?
Reagovat
a.magerova
Gratuluji !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Vítezstvím se zařadil mezi velikány světového tenisu Štěpánka, Ulihracha a Fromberga!!! Ale ne - teď vážně - hrál skvěle, zasloužil si tam vyhrát, na rozdíl třeba od Berdycha chtěl mnohem víc, byl bojovnější, má formu - půjde do Top50!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Moc chytracis...:)
Reagovat
smazaný uživatel
Dobře ty....
Reagovat
smazaný uživatel
kolik získá bodů za vítězství?
Reagovat
smazaný uživatel
za vítězství má 125 bodů
Reagovat
smazaný uživatel
dik
Reagovat
smazaný uživatel
alespoň se přiblíží k TOP 200
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist