Halle: Federer je bez boje v semifinále, čeká ho Nišikori

13. 6. 2014, 18:34
Aktuality 46
ATP HALLE - Roger Federer je v německém Halle už podesáté v kariéře v semifinále. Šestinásobný šampion travnatého turnaje postoupil mezi kvarteto nejlepších bez boje, jeho čtvrtfinálový soupeř Yen-Hsun Lu z turnaje odstoupil kvůli zranění zad. O finále si Švýcar zahraje se čtvrtým nasazeným Japoncem Nišikorim, druhé semifinále obstarají domácí Kohlschreiber a Kolumbijec Falla.
Roger Federer

Šestinásobný šampion turnaje v německém Halle Roger Federer dnes bez boje postoupil už podesáté v kariéře do semifinále místního travnatého podniku. Jeho čtvrtfinálový soupeř Yen-Hsun Lu ze soutěže odstoupil, k zápasu se sedmnáctinásobným grandslamovým vítězem nenastoupil kvůli zranění zad.

V boji o devátou finálovou účast v řadě Federera čeká čtvrtý nasazený hráč turnaje Japonec Kei Nišikori, jenž ve čtvrtfinále porazil Američana Steva Johnsona 6-1 7-6. S Nišikorim, který se letos poprvé probojoval do nejlepší desítky žebříčku ATP, má Švýcar bilanci 1-2. Poslední dva zápasy s aktuálně 12. tenistou světa Federer prohrál - minulý rok na něj nestačil v osmifinále na turnaji v Madridu a letos s ním padl ve čtvrtfinále v Miami, pokaždé ve třech stech.

Druhé semifinále v Halle obstará dvojice nenasazených hráčů - domácí Philipp Kohlschreiber a Kolumbijec Falla.

Kohlschreiber se mezi kvarteto nejlepších probojoval po třísetovém vítězství nad přemožitelem Rafaela Nadala Dustinem Brownem. Kohlschreiber vyhrál první set, ve druhém ale nezachytil začátek a prohrával 0-5. Pak se mu sice podařilo vyrovnat na 5-5, ale sadu stejně ztratil. V rozhodujícím dějství neudržel náskok brejku, za stavu 5-4 při svém podání neproměnil mečbol a rozhodnout musel až závěrečný tie-break. V něm to byla loteria: Brown se dostal celkem k pěti mečbolům, ale zápas ukončit nedokázal, až svůj celkově osmý mečbol využil Kohlschreiber.

Kohlschreiber na domácím turnaji v Halle každoročně uhrává solidní výsledky - jen jednou na turnaji skončil před branami čtvrtfinále - v roce 2006 vypadl již v prvním kole. V roce 2011 turnaj vyhrál a v roce 2008 hrál ve finále, v letech 2007, 2009 a 2012 padl v semifinále a v ročnících 2005, 2010 a minulý rok prohrál ve čtvrtfinále.

O postup do finále si na domácí půdě zahraje s 69. hráčem světa Alejandrem Fallou, jenž ve čtvrtfinále porazil Němce Petera Gojowczyka ve dvou tie-breacích.

Výsledky - Halle (tráva, dotace 809.600 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Federer (2-Švýc.) - Yen-Hsun Lu (Tchaj-wan) bez boje
Nišikori (4-Jap.) - Johnson (USA) 6:1, 7:6 (7:4)
Kohlschreiber (Něm.) - Brown (Něm.) 6:4, 5:7, 7:6 (18:16)
Falla (Kol.) - Gojowczyk (Něm.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:2)
TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

46
Přidat komentář
smazaný uživatel
Fédys dobře! Věřím, že ve finále si to už pohlídá, proti Fallovi toho už na trávě odehrál celkem dost, takže by měl být na něj připravený dobře. Jsem rád, že konečně zvládl tajbrejk celkem pohodovým výsledkem a Roger podle toho, jak se zatvářil, byl též dost překvapen, že to skončilo tak rychle :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Roger navíc hraje čtyřhru, tak třeba se hecne a bude z toho titul v singlu i v deblu ;-)))
Reagovat
Pe3k
Doufám, že nemá v plánu prohrát s Falou...Chce to titul a nahoněné ego před W. Na čtyřčata a Mirka kašli, hlavně trénuj a když budeš náhodou prohrávat, tak hlavně nestůj na základní čáře a nehrej dokola backahnd.
Reagovat
smazaný uživatel
Prohrát s Fallou? To už by bylo s Rogerem hodně špatné. Rogere do toho, 79. titul je blízko!
Teď mě napadlo, kdyby zítra Roger vyhrál a o dva týdny později ovládl i Wimbledon, tak by získal 8. titul z AEC, 18. z GS a 80. z ATP Tour. Ty osmičky by krásně do sebe zapadly :-)
Reagovat
gigin
Reagovat
smazaný uživatel
výhra sem, výhra tam :))
Reagovat
smazaný uživatel
tiez som kukal ako puk :D
Reagovat
Amputace
To je hodně dobré.
Reagovat
smazaný uživatel
:-))) pekne, ele urcite ne nepochopitelne.. :-) A vubec, dobry zapas stareho pana, BH smec bych (krome travy jako takove) hodnotila jako zcela samostatnou disciplinu.. ;-)
Reagovat
Mayo
Výborne Roger
Reagovat
gigin
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t1.0-9/10334309_570255556426444_3188321586788964225_n.jpg
Reagovat
a.magerova
Už Ti Nole půjčil tu nafukovačku?
Reagovat
smazaný uživatel
Každý ví, že se z hygienických důvodů nepůjčuje
Reagovat
gigin
Ten už mi nikdy nic nepůjčí. Volal jsem Gulbovi, ten zase nemá prachy, páč je hukl v kasínu :(( Tak už mi zbýváš jen ty...
Reagovat
a.magerova
Hele Nole se po W žení, nafukovačku mu Jelena zatrhne, tak by Ti ji mohl levně odprodat a umýt ji, by neměl být takový problém :-P
Reagovat
gigin
https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t1.0-9/10350334_667094366679872_6802779384933102615_n.jpg
Reagovat
Denis92
Dnes slusny vykon. Podstatne lepsi ako proti Sousovi. Spolahlivo na servise. Najma z BH to bolo dneska o dost lepsie. Razantnejsie,agresivnejsie a presnejsie a nedostaval sa tak casto pod tlak.
Konecne mu vysiel aj TB.
Na zaver aj usmenva situacia, ked Roger nevedel ze uz vyhral a pripravoval sa uz na dalsiu vymenu.. Nishikori tiez nechapal ze co sa deje :)
Reagovat
a.magerova
Jo to bylo dobrý, jak si Roger nevšiml, že už vyhrál, taky jsem se divila proč nejde k síti :-))
Tak doufám, že ho Falla nepotrápí, furt mám v paměti W 2010 1. kolo :-/
Reagovat
kada.tom
Hmm, tak si holt Federer obhájí Halle, no ... Falla proti němu nemá šanci :-(
Reagovat
smazaný uživatel
koniec zapasu a roger este chcel hrat :D
Reagovat
smazaný uživatel
Jeho lóže se taky dobře bavila :)
Reagovat
Mayo
fantázia Faja :) nemám rád šrajbera....a teraz Chum jetze Fedex !
Reagovat
steve79
Vyborne Fedex!
Reagovat
Davor1
Kohli to dnes neskutočne pokašľal, mohol vyhrať kľudne v dvoch, to by však nesmel odfláknuť TB v druhom sete a v tretí prehrať z náskoku brejku- opäť sa prejavila tá jeho strašná lajdackosť. Pre Fallu finále ohromný úspech, dúfam, že zostane pri tom, Fedex/Nishi sú iná liga ;)
Reagovat
Mayo
pome Faja
Reagovat
Mayo
Nišikori vedie 2-1 v h2h nad Fedexom...ty kks ... a dneska je na japonca skvelý kurz
Reagovat
smazaný uživatel
Taky mě to láká, na druhou stranu, v každém dosavadním zápasu na turnaji vypadal po prvním setu na umření, akorát to soupeři nedokázali ztrestat.. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Jenom škoda těch dvou setbolů co měl Johnson ve 2. setu za stavu 4:5..
Kdo ví ,jak by to dopadlo.
Reagovat
smazaný uživatel
Loni vypadl Federer s Nishikorim v Madridu ve 2. kole, ne v osmifinále v Římě. Nicméně první zápas Rogera na trávě moc přesvědčivý nebyl, nevyužité šance, špatný pohyb, snad to bude jen tím, že se špatně vyspal. Únava nebo začínající problémy se zády by před Wimbledonem byly velkou komplikací... Kei umí na Rogera zahrát a ví, jak ho porazit, důležitý bude Rogerův servis a využití šancí, takže Roger bude muset předvést soustředěný a konstantní výkon. Jinak vyřazení Rafy není velkým překvapením, jelikož přijel do Halle v pondělí a stihl stěží 2 tréninky, kdy navíc psychická a fyzická únava po triumfu v Paříži udělala své. Tato prohra Rafu mrzet tolik nebude.
Reagovat
Denis92
Vypadol sice v Madride, ale v osemfinale.
Reagovat
J.M.
Tak. 3. kolo. čili osmifinále. Ona to je tradiční chyba, lidi často splete, že nejvýše nasazení mají v 1. kole volno, a tak 1. zápas berou za 1. kolo, mají to posunuté.
Reagovat
J.M.
Špatný pohyb a nevyužité šance bych připisoval spíš věku. Už hodně dlouho je pomalejší než dřív, a nevyužívání šancí a selhávání v klíčových momentech charakterizuje celou jeho letošní sezónu.
Reagovat
rod_laver
myslíš, že ten pomalejší pohyb ho může limitovat na wimbledonské trávě tak hodně? Měl ho už horší i v sezoně 2012, i když ne tak markantní. Čím to je, že ta wimbledonská tráva je o tolik pomalejší než v hale? Směsí a hustotou to jenom nebude.
Reagovat
spaniel
Jina trava, tvrdší podklad. Mozna i vlhkost hraje roli.
Reagovat
J.M.
Určitě záleží proti komu bude hrát. Když má možnost sám tvořit hru, tak to není tak zásadní. Ale v obraně už ta rychlost, jak v pohybu, tak reakcích, chybí někdy citelně. Navíc to komplikuje i to, že občas ještě mívá dny, kdy se pohybuje docela rychle. Ale je jich čím dál míň. Ono to tak bývá, stárnoucí hráč neztratí rychlost jen tak najednou, ale postupně se menší počet dní, kdy mu to ještě rychle běhá.

Pomalejší může být snad jen čtyřmi hlavními faktory. Trávou samotnou, podkladem, míči a okolními faktory (počasí, nadmořská výška, prostředí stadionu/haly).

Co se týče trávy, je to zajímavé. Ve Wimbledonu ji změnili od roku 2001 (účinně od ročníku 2002), a to na 100% jílek, oproti dřívější 70/30 směsi jílku a kostřavy. S tím se změnil i podklad, je tvrdší, což způsobuje vyšší odskok, který tak je podobnější tvrdým kurtům a antuce, a podle člověka, kdo to má ve Wimbledonu na starosti (ale je to cvok a lhář, takže ho neberu vážně), to je ta skutečná změna ve Wimbledonu, ne rychlost, ale odskok.

Ale Halle prý používá stejný trávník z jílku, jaký mají ve Wimbledonu. Což je zajímavé. Ale jinak ho tam instalují, Nemůžou ho kvůli podmínkám pěstovat přímo na stadionu, tak ho pěstují mimo a pak ho tam navozí v paletách a těmi čtverci trávníku ten kurt vytapetují. Při bližších záběrech jsou vidět i ty spoje.

V čem je rozdíl? To by věděli ti, kteří to zkoumali zblízka. Může být rozdíl v délce trávy. V hustotě. Ale i v podkladu. Řekl bych, že v Halle bude měkčí. Nový zpomalený Wimbledon je známý tím, že je uválcovaný hodně natvrdo, jako beton. Což pak svědčí antukovější hře. A pak prý ve Wimbledonu hodně zpomalili používáním pomalejších míčků. Kdo ví, třeba je to ještě větší rozdíl než v té trávě.
Reagovat
spaniel
Zajimave. Jinak to s těmi micky je fakt, jsou v nich obrovské rozdíly a je trochu psycho, ze ATP schválilo 150 druhu micku.
Reagovat
J.M.
Míčky se hodně podceňují. Možná hrají i větší roli než ty kurty. Podle některých se ve Wimbledonu hlavně zpomalilo těmi míčky. Tady je takové malé video s wimbledonskými míčky:

https://www.youtube.com/watch?v=avezwrwK8q0&feature=c4-overview&list=UUUQBP2kLzW93ohmUIP-XU8Q

V Queensu třeba bývalí hráči, kteří si tam zkusili pinknout, mluví o tom, jak jsou ty trávníky teď jiné než za jejich časů. To nemusí být nutně tak zásadní rozdíl v rychlosti, ale prostě ty trávníky v Queen's clubu i Wimbledonu jsou prý dnes až příliš dokonalé. Perfektně udržované, přesně rovnoměrně zastřihované, pěstitelé ve Wimbledonu se chlubí rekordně nízkým obsahem plevele... Zatímco na okrajovějších turnajích (ale i okrajových kurtech na těch prestižních turnajích) ta kvalita a homogenita není taková. Dřív i tráva ve Wimbledonu bývala "divočejší", proto se tam hrál rychlejší tenis. Bylo prostě lepší radši nenechat míček dopadnout na ten nedokonalý povrch, odrazy byly nízké a špatné, a tak to radši hráči brali z voleje. Ne nutně kvůli tomu, že by ty kurty tenkrát byly tak rychlé. Dnes jsou ty kurty tak dokonale připravené, že se na tom hraje úplně pohodlně od základní čáry stejný tenis jako na běžných površích, na které jsou hráči zvyklí.

A já myslím, že v Halle je ten trávník o dost míň kvalitní, to i z těch záběrů zblízka je vidět, je to trochu oraniště, a pak samozřejmě je nápadné, jak málo trvanlivý je, jak rychle se tam ničí a mizí oproti třeba Queensu. Čili možná i ta jeho nekvalita přispívá k rychlejší hře v Halle. Navíc je to taková polohala, polouzavřený prostor, a na wimbledonském centru to taky působí pozoruhodně jinak, když se zatáhne střecha... Míček nějak líp prolítává vzduchem, který je jiný než na volném prostranství.
Reagovat
smazaný uživatel
jooo mice...

Tak jednou jsme sli s kamosem pinkat. Zapomnel mice... ja jsem mel nastesti nejake 3-4 dobre... ale znas to. Nechce se ti to porad sbirat.
Tak jsme si vzali kos s nejakymi 60 mici (takovy rodinny kos, kdyz prijde rodinka s detmi na pinkani jen tak, a tohle neresi...) Mel jsi tam totalni sbiraninu...

Byla to sranda, ne ze ne;DDD))) Super uderova diskoteka, nikdy jsi nevedel, co Ti z toho vyjde... nekdy jsi daval stopbally...a ani jsi nevedel, ze ho das...;DDD))) Po 30 minutach, prisla pochopitelne frustrace, kdy jsme produkovali UEcka rychleji nez Kvitova...
A bylo uplne jedno, ze jsme na antuce...no ono to bylo mozna i stesti...na umele travine bysme byli hotovi mnohem rychleji...

Nic.... hrali jsme tak, ze jsme sbirali jak cvoci po kazde vymene...;DDD))) Uz nikdy potom kamos mice nezapomnel, a ja nosil vzdy vic nahradni...;D)

Takze diky teto starsi zkusenosti...souhlas s Tebou je to PSYCHO:)

Nechal bych tech 150 druhu dat do jednoho kose na jeden tzv. profi turnaj... myslim, ze by to byla pak slusna sranda;D)
Rekl bych, ze svet opravdu uz zblaznil... 150 druhu.... magori...se neda jinak rict...;)))
Reagovat
rod_laver
Díky za odpověď a zajímavé info. Snad se Rogerovi letos bude dařit, i když už ho mnozí odepisují, kde jinde by ale mohl ještě uhrát slušný výsledek než právě na Wimbledonu. Trochu i doufám v US, uvidíme.
Reagovat
spaniel
Taky doufam, i kdyz se toho asi bude muset sejít vic. Zlepšena forma, příznivý los, treba nejake vypadnuti top hrace. Je to jen 7 zapasu, mozne to je.
Reagovat
J.M.
Myslím, že to s Rogerem může dopadnout úplně jakkoli. Od vypadnutí v 1. kole po vítězství v turnaji (při té přízni osudu). Dnešní Federer je dost nepředvídatelný.
Reagovat
smazaný uživatel
myslim ale, ze je Fedex uz z nejhorsiho venku. Nejhroznejsi napor na psychiku (podle me) je pocatecni panika, ze se zpomaluji, druha vlna je strach z "prozrazeni" a treti, kdyz to praskne. Je to samozrejme individualni, ale smireni se a zachranne akce mohou vratit klid a v ramci moznosti tu vykonnostni druhou travu.. :-)
Reagovat
Davor1
Rogerovi stačil jeden zápas, aby sa dostal do semifinále, čo je dosť paradoxné ;) Kei naopak už odohral 3 zápasy a hneď v prvom kole mal Monfilsa, takže je už slušne rozohratý. Zajtra mu dávam veľké šance, jemu svedčia rýchle kurty čo v Halle rozhodne je. Na Rogera vie, čo ukázal vo vzájomných zápasoch. Očakávam najlepší zápas na turnaji a predčasné finále ;)
Reagovat
J.M.
Roger má to semifinále za zásluhy. V Halle už toho odehrál dost. Taky jsem na to zvědavý, Kei vypadal, že má pořád problém udržet výkon po celý zápas, ale na Rogera určitě umí zahrát. Ale finále si určitě zaslouží i Philipp, to je taky poctivý veterán s velkými kvalitami a na téhle trávě to umí taky moc pěkně.
Reagovat
Davor1
Ja som po prvom kole tipoval finále Kohli- Nishi, a to bol v hre ešte aj Rafa ;) Kohli síce často odchodí množstvo zápasov s hráčmi, ktorí sú o triedu horší (čo nie je až taký problém, keďže on má potenciál na top10), ale doma sa vie vždy vyhecovať a hrať svoj najlepší tenis (väčšinu titulov má práve z Nemecka). Keiovi verím o niečo viac, Roger je síce v Halle absolútna jednotka, ale Kei v top forme a zdravý je už výkonnostne proste inde, je rýchlejší, presnejší a zrejme aj hladnejší po výhrach ;) Hociktorý však v Halle zvíťazí, budem spokojný (s výnimkou Fallu samozrejme ;)
Reagovat
Denis92
Vykonnostne inde ako Federer? To ako myslis? Nishikori je hlavne velmi nestabilny, nekonzistentny vo vykonoch a vysledkoch.. odohra jeden super turnaj alebo niekedy len tazky zapas a potom je mimo mesiac.. Takze fyzicka pripravenost alebo ako by som to nazval je vec kde musi este velmi zamakat a v tomto ho este Roger stale predci aj napriek tomu ze ma coskoro 33.
Ano, na druhej strane je pravda, ze Nishikori ma lepsi pohyb, kedze je omnoho mladsi.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist