Heninová a Safin budou uvedeni do Síně slávy

8. 3. 2016, 19:35
Aktuality 14
Bývalé světové jedničky Belgičanka Justine Heninová a Rus Marat Safin budou jako první zástupci svých zemí letos uvedeni do mezinárodní tenisové Síně slávy. Rovněž nominovaná Helena Suková se ani napodruhé do konečného výběru nedostala.
Profily hráčů
Justine Heninová a Marat Safin

Třiatřicetiletá Heninová, která se proslavila u žen málo vídaným klasickým jednoručným bekhendem, získala během kariéry sedm grandslamových titulů ve dvouhře. Ve sbírce má i olympijské zlato z Atén 2004 a v roce 2001 pomohla Belgii k premiérovému triumfu ve Fed Cupu.

Navzdory nižší postavě zářila Heninová na začátku tisíciletí na okruhu WTA a vyhrála celkem 43 turnajů včetně čtyř trofejí na Roland Garros (2003, 2005, 2006 a 2007), dvou na US Open (2003 a 2007) a jedné na Australian Open (2004). Neuspěla jen ve Wimbledonu, kde byla dvakrát ve finále (2001, 2006). V čele světového žebříčku strávila 117 týdnů, třikrát ukončila sezonu jako jednička.

V současnosti je Heninová superkoučkou jednadvacetileté Ukrajiny Jeliny Svitolinové, aktuálně čtrnácté hráčky světa.

Šestatřicetiletý Safin má na kontě celkem 15 titulů včetně dvou z grandslamových turnajů, v roce 2000 ovládl US Open a o pět let později Australian Open. V roce 2000 se nevyzpytatelný náladový hráč dostal na devět týdnů do čela světového žebříčku.

V kategorii Master budou v červenci v Newportu do Síně slávy posmrtně uvedeni francouzský tenista Yvon Petra a Britka Margaret Scrivenová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

14
Přidat komentář
EllNino
Týna i na pomalém hardu zaúřadovala a porazila Han 6:1 6:2 ...no není co dodat, snad to pujde i v hlavní soutěži :)

Katka sice měla celkem schůdný los, ale sety 6:3 6:1 6:0 6:2 nad domácími nebezpečnými Američankami, to se prostě počítá, zvlášť když Boserup včera porazila Vesninu ...

No tak jen doufat, že se obě vyhnou Báře :)
Reagovat
sprchon
Taky mě to napadlo. :D Stačí už Denča s Cetkou.
Reagovat
EllNino
tam jsem za to ale i docela rád, a budu přát Peťce, ať si pak zahraje proti Angie na centru :) kdo ví, kolik takových zápasů ještě zažije
Reagovat
sprchon
Mně je to celkem jedno, přeju oběma a těším se jak na jejich zápas (snad bude k vidění), tak pak na zápas s Angie. :)
Reagovat
EllNino
k vidění bude jen velmi těžko, vzhledem k tomu, jak je to tam s těma streamama, dříve dokonce mnohdy přenášely až od 2. týdne od 3. nebo 4. kola :) ...
Reagovat
horska.kraslice
Na druhé straně trochu škoda, že Kristýna a Karolína se spolu neutkají, bylo by to zajímavé ozvláštnění turnaje.
Reagovat
EllNino
jono :D ...bych věřil možná i víc Týně, ale tak třeba se Kája chytne, může se s třetnout ve 3. kole s Anou, na kterou docela umí :) ...tak uvidíme :) nejdřív bude čekat asi Shelby Rogers :)
Reagovat
horska.kraslice
Taky mám obavu o Káju, bye v 1. kole je dvousečné, nerozehraná na soupeřku do 2. kola. Los je sice příznivý, obě potencionální soupeřky hratelné, ALE... Držím palce, aby se Kája už zase předvedla. :-)
Reagovat
sprchon
První sety dobrý. Tak ještě každá po jednom. ;)
Reagovat
horska.kraslice
Hezky děvčata! Obě dvě druhý set shodně 6:2. :-)
Reagovat
sprchon
Super. :) Gratulace oběma!
Reagovat
janek_da
Kr.Plíšková za dva gemy 5DF, ale má brejk.
Reagovat
Krisboy
Justine = GOAT.
Reagovat
Krisboy
možná trochu divná, ale fucking GOAT!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist