Hernych se první výhry nedočkal, vypadl s Ljubičičem

22. 2. 2010, 16:53
Aktuality 2
Téměř dva měsíce po začátku nové sezony zůstává český tenista Jan Hernych stále bez vítězství na turnaji ATP. Třicetiletý rodák z Prahy vypadl při svém prvním letošním startu hned v prvním kole, v Dubaji dnes podlehl chorvatskému vrstevníkovi Ivanu Ljubičičovi 2-6 7-6 a 4-6.
Jan Hernych

Jan Hernych, jenž musel po vleklých problémech s ramenem vynechat i úvodní grandslam sezony v Austrálii, v hlavní soutěži turnaje v Dubaji neměl vůbec hrát. V kvalifikaci nestačil na Rusa Kunicyna, dveře mu ale otevřelo odstoupení nemocné jedničky Rogera Federera, místo kterého se na turnaj dostal jako 'šťastný poražený'.

V úvodním kole se proti němu postavil bývalý třetí hráč světa Ivan Ljubičič. Český tenista v předchozích dvou zápasech neuhrál proti Chorvatovi ani set; to se dnes sice změnilo, na vítězství to ale nestačilo.

Zápas začal lépe Hernych, který soupeři okamžitě sebral podání a ujal se rychle vedení. Ljubičiče tím ale nezaskočil, chorvatský tenista už Hernycha nenechal v prvním setu uhrát ani game a sadu získal v poměru 6-2.

Zatímco v úvodním dějství viděli diváci v Dubaji čtyři brejky, ve druhém setu si oba hráči svá podání drželi, český tenista dokonce nenechal Ljubičiče vypracovat si jediný brejkbol. Zlepšení pak Hernych potvrdil i v tie-breaku, který vyhrál 7:3.

Zápas tak rozhodl jediný moment na začátku třetího setu, kdy Ljubičič dokázal proměnit další ze svých brejkbolů. Při svém servisu už nezaváhal a po dvou a čtvrt hodinách zvítězil 6-2 6-7 6-4.

Baghdatis: Měl jsem otravu jídlem
Stejně jako Hernych se i bývalý šestý hráč světa Gilles Simon mohl v Dubaji dočkat letošního premiérového vítězství na turnaji ATP. A stejně jako Hernychovi, ani jemu se to nepovedlo.

Simon, kterého v poslední době brzdilo zraněné koleno, nebyl proti Kypřanu Marcosi Baghdatisovi bez šancí. Osmý nasazený Francouz byl po celý první set Baghdatisovi vyrovnaným soupeřem a sadu ztratil až ve zkrácené hře. Ve druhém setu ho potom nesrazilo ani Baghdatisovo vedení 3-0, které dokázal srovnat, ale několik nevynucených chyb v klíčových momentech poslaly do dalšího kola Kypřana, který zvítězil 7-6 6-4.

"Nemyslím si, že hrál líp než já," litoval po zápase Simon. "Řekl bych, že ke konci zápasu jsem hrál o dost líp než on. V posledním gamu ale nemusel dělat nic," poukázal na své chyby Francouz.

Jak si jeho soupeř po utkání postěžovat, nemusel na kurtu bojovat jen se Simonem, ale také s vlastními zdravotními problémy, které mu prý způsobila otrava jídlem.

"Soustředil jsem se, abych se na kurtu nepozvracel," řekl čtyřiadvacetiletý Baghdatis. "Měl jsem otravu jídlem a měl křeče v žaludku," vysvětlil, proč už v prvním setu musel za stavu 4-5 opustit kurt.

Djokovič chce poprvé obhájit titul
Bez ztráty setu, nikoliv však bez problémů do soutěže vstoupil oba největší favorité. Novak Djokovič porazil dvakrát 6-4 Guillerma Garciu-Lopeze ze Španělska, za celé utkání ale hned třikrát ztratil vlastní servis. 

Srbský tenista si zkomplikoval především závěr střetnutí, kdy ve druhém setu vedl již 5-0, jenže o náskok přišel a o výhře rozhodl až při podání soupeře. 

"Nebylo to příjemné přijít o vedení 5-0. Všechno to byla moje chyba, jednoduše jsem ztratil koncentraci," kál se dvaadvacetiletý Djokovič. 

Druhý hráč světa má ve své sbírce již 16 titulů, dosud však žádný nedokázal obhájit. "Ještě se mi to během mé kariéry nepodařilo, tak doufám, že se to povede právě tento týden."

Andy Murray vyhrál nad ruským kvalifikantem Igorem Kunicynem 6-2 6-3, v zápase ale zahodil hned deset brejkbolů a na kurtu musel strávit sto minut. 

Z hráčů první světové desítky startují ve Spojených arabských emirátech ještě Davyděnko, Tsonga a Čilič. Nadal je od Australian Open na marodce, Federer se odhlásil kvůli plicní infekci.

Výsledky - Dubaj (tvrdý povrch, dotace 1,619.500 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Ljubičič (Chorv.) - Hernych (ČR) 6:2, 6:7 (3:7), 6:4, Djokovič (2-Srb.) - García-Lopez (Šp.) 6:4, 6:4, A. Murray (3-Brit.) - Kunicyn (Rus.) 6:2, 6:3, Baghdatis (Kypr) - Simon (8-Fr.) 7:6 (7:3), 6:4, Melzer (Rak.) - Bolelli (It.) 6:1, 7:5, Koubek (Rak.) - López (Šp.) 7:6 (7:4), 6:4, Troicki (Srb.) - Schüttler (Něm.) 6:3, 6:4.

Čtyřhra - 1. kolo:
Dlouhý/Paes (2-ČR/Indie) - Fyrstenberg/Matkowski (Pol.) 7:6 (9:7), 6:3.

 

Komentáře

2
Přidat komentář
VerdascoForever
Jinak Hernych nehral vubec spatne.
Reagovat
VerdascoForever
Baghdatis za stavu 4:5 bezel do satny rychleji nez potom behal pri zapase :-D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist