Hernych ukončil čekání na výhru, porazil Stachovského

6. 6. 2011, 17:16
Aktuality 22
Jan Hernych si v německém Halle připsal první výhru na turnaji ATP od lednového Australian Open. Český kvalifikant v úvodním kole zaskočil favorizovaného Ukrajince Stachovského, kterého na trávě udolal za dvě hodiny a 40 minut 6-3 6-7 a 7-6.
Jan Hernych

Jednatřicetiletý Jan Hernych se v hlavní soutěži turnaje okruhu ATP představil poprvé od lednového Australian Open, kde postoupil do třetího kola. Následně v Casablance, Mnichově a na Roland Garros neprošel přes kvalifikaci, což se mu povedlo až na travnatém povrchu v Halle.

Turnajový los mu v prvním kole přisoudil 36. hráče světa Sergeje Stachovského z Ukrajiny, kterého český tenista v obou dosavadních duelech porazil. Dnešní souboj zahájil Hernych výborně, hned v prvním gamu sebral soupeři servis a další brejk přidal za stavu 3-1. Stachovskij si sice jedno podání vzal zpátky, ale vzápětí potřetí ztratil servis a sadu prohrál 3-6.

Ve druhém setu ukrajinský tenista hned od začátku na Hernycha tlačil, ten ale trpělivě odvracel jeden brejkbol za druhým. Vymazal jich všech dvanáct, a tak diváci viděli tie-break, který získal Stachovskij poměrem 7-5. Vyzrát na Hernychův servis se pak hráči ze čtvrté světové desítky nepovedlo ani v rozhodující sadě, proto přišla znovu na řadu zkrácená hra. Tentokrát si v ní Herdych vedl lépe; za stavu 6-5 ještě mečbol neproměnil, ale po 160 minutách utkání ukončil a postoupil do druhého kola.

V něm se může utkat se svým krajanem a turnajovou dvojkou Tomášem Berdychem. Aktuálně sedmého hráče světa čeká v úvodním kole duel s Belgičanem Rubenem Bemelmansem.

Ve druhém kole je po dnešku také domácí Tobias Kamke, který si postup vybojoval za pouhou půlhodinu. V souboji s krajanem Julianem Reisterem sice prohrával 0-3, rychle ale srovnal a po dalším brejku jeho soupeř utkání vzdal kvůli zraněnému ramenu. "Rameno mě bolelo už od začátku. Na tenhle turnaj jsem hodně trénoval, moc mě to mrzí," uvedl Reister.

 

Výsledky - Halle (tráva, dotace 750.000 eur):

Dvouhra - 1. kolo:
Hernych (ČR) - Stachovskij (Ukr.) 6:3, 6:7 (5:7), 7:6 (10:8), Dolgopolov (7-Ukr.) - Haase (Niz.) 6:7 (4:7), 6:4, 6:4, Kohlschreiber - Stebe (oba Něm.) 6:4, 3:6, 6:1, Dodig (Chorv.) - Riba (Šp.) 7:6 (7:4), 7:6 (8:6), Andrejev (Rus.) - Starace (It.) 6:4, 6:4, Lu Yen-Hsun (Tchaj-wan) - Nieminen (Fin.) 7:6 (7:2), 6:3, Kamke - Reister (oba Něm.) 4:3, skreč.

Čtyřhra - 1. kolo:
Hewitt/Luczak (Austr.) - Bracciali/Čermák (It./ČR) 4:6, 7:6 (7:2), 12:10.

 

Komentáře

22
Přidat komentář
steve79
Jen taková odbočka: Federer se odhásil z Halle, podle mě udělal nejlépe jak mohl.
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem docela zvědavý, jak pořadatelé nasadí první čtyřku ve W. Jednička bude Rafa, čtverka Murray, to je jasné, ale vůbec bych se nedivil, kdyby preferovali Rogera před Djokerem (k nemalému šoku místního fóra :-)). V minulosti totiž brali v potaz především výsledky na trávě a navíc budou samozřejmě tlačit na to, aby bylo finále Rafa - Roger, které má z markentigového hlediska obrovskou sílu. Ostatně i Tomáš Berdych bude podle mě nasazený jako číslo pět, byť podle žebříčku by měl být až sedm (ale jestli je 5 nebo 7 je vlastně úplně jedno, zatímco mezi 2 a 3 je dost podstatný rozdíl). No uvidíme.
Reagovat
smazaný uživatel
To asi nie, neviem síce ako presne sú tie koeficienty, ale Djokovic má dosť veľký náskok pred Federerom, a to by mu asi malo stačiť. Ak by chceli "zabezpečiť" finále Federer-Nadal, stačí keď "zariadia" aby sa nestretli v semifinále :)

Mimochodom, konečne začala trávnatá sezóna, ja osobne ju považujem za najkrajšiu v celom roku, som asi staromódny :)

Zajtra sú v Queens Clube na pláne zaujímavé zápasy, a to hneď 3 a všetky na Eurosporte - najprv DelPotro/Istomin, potom Roddick/Lopéz a Verdasco/Mahut. Dosť sa teším na posledné dva, to prostredie pri týchto turnajoch je skvelé.

Mimochodom, Federer sa odhlásil z turnaja v Halle, Berdych má veľkú šancu konečne po dlhej dobe niečo vyhrať, ale aj Raonič bude asi robiť problémy.
Reagovat
smazaný uživatel
presne tak, ja bych nepredbihala a tesila se i z perlicek, napr. zitra hraji v QC debl DelPo+Stepec/Nalba+Roddick, dvojicku vytvorili taky Rafa+Lopez.... :-)
Na toho Berdu jsem uprimne zvedava.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja len na doplnenie aby nedošlo k mýlke, Nadal hrá s Lopézom, ale nie s Felicianom ale s Markom, špecialistom na štvorhru.
Reagovat
smazaný uživatel
Berdycha dá Troicki.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, travnatá část sezóny je vrchol roku, škoda že se hraje na trávě tak málo turnajů. Třeba Queens by si zasloužil být minimálně turnaj ATP500, ne-li Masters. Rogera je škoda, ale jen ať se šetří na W. Berdychovi moc nevěřím, má tam Troickiho, Raonice (Petszchnera). Jsem zvědavý na Lleytona Hewitta. To jeho COME ON mi už chybělo. :-) Btw pro druhé kolo se rýsuje zajímavý zápas Hewitt - Tommy Haas. Dva exelentní travaři, to by byla paráda! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že nie. To, že je Troicki v súčastnosti na 12. mieste na svete považujem za nejakú nehodu. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
diky, samozrejme chybka, opravdu jsem (si) myslela na Feliciana..... lopatku jen tise obchazim, aby vyslo zarikavani :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Presne ! Myslím, že by si Queens a Halle zaslúžili byť aspoň ATP 500, namiesto Memphisu napríklad - kde nemajú ani jastrabie oko. Takisto by mohol byť nejaký trávnatý turnaj v kategórii Masters, aby tam mal zastúpenie každý povrch, ale to je už asi veľké snívanie.

Na zápas Hewitt - Haas sa veľmi teším, pôvodne som sa tešil na Federer -Haas, ale aj toto môže byť, len aby sa tam dostali.

Btw, turnaj v Queens Clube považujem za najlepší turnaj úrovne ATP 250, naozaj nevidím nijaký zaujimavejší a lepší turnaj podobnej úrovne, dokonca by som povedal, že je to asi najzaujímavejší turnaj mimo Masters série a samozrejme Grandslamov. Ten turnaj v Halle sa mi páči o niečo menej, ani neviem prečo, možno že z Londýna viac srší história, ale zase tam majú perfektný Centrálny Kurt - myslím Gerry Weber Open - to fakt stojí za to. Len sa mi zdá akoby tam bola nekvalitnejšia tráva, to je taký pocit. A mohla by mať táto časť sezóny o nejaké dva týždne naviac, ale čo už, rok má len 52 týždňov :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak o tom, že je Queens Club nejkvalitnější ATP250, snad nikdo nepochybuje. :-) Je to ostatně nejstarší turnaj na světě. Ale já se příští rok chystám do Halle. Je to blíž a hlavně - snad tam bude hrát Roger. :-) I když příští rok s tou olympiádou, kdoví jak to bude.
Reagovat
smazaný uživatel
1) Tlačit finále Rafa - Roger? Jak jako? Brali v potaz především...?
Pořadatelé udělají u žebříku pro nasazení trávokorekci, ale svévolně to ohýbat nemůžou! Stejně tak nejde zmanipulovat losování.

2) Queens jde především zadarmo na BBC. Neznáš? Eurosport to zase přeruší šlapálisty.

3) Buď Lopez nebo španělsky López. Určitě ne Lopéz.
Reagovat
smazaný uživatel
1) veď to sa ani nedá, bolo to myslené s nadsázkou

2) akonáhle začnú, tenis sa presunie na Eurosport 2 a žiadny problém, aj tak ma zaujímajú len zápasy na centrálnom dvorci :)

3) keď napíšem aj Felycyano Lopéés, môže ti to byť jedno a nie hladať rozdiely medzi Lópezom a Lopézom, skús si nájsť inú zábavku ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Troicki málem dal i Murraho. Má vysokou kvalitu. Berdych se s ním nemůže rovnat.
Reagovat
smazaný uživatel
Furt lepší šlapálisti, než čutálisti. :-) Ale já budu stejně sledoval Halle na Sport 1.
Reagovat
smazaný uživatel
ja BBC beru, dik za technickou, Brozi :-)
Reagovat
Stan_Borowitz
No já se do Halle chystal už letos, ale na poslední chvíli jsem zjistil, že jsou dvě Halle, jedno je "za rohem" kousek za Drážďanama, ale to není ono. To pravé Halle, daleko menší, je skoro v Holandsku, a to už je to časově blíž letadlem do Queens než autem do Halle.
Reagovat
darek.vrana
Tak to jsem netušil, že to není to Halle!
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrej výsledek, škoda, že v druhém kole narazí (pravděpodobně) na Berdycha. :-(

Mimochodem, jsem jediný, komu připadá, že ATP dává za postup v kvalifikace v porovnání s WTA strašně málo bodů?
Reagovat
smazaný uživatel
Ten by měl ukončit spíš karierru trotl
Reagovat
smazaný uživatel
Spíš ty bys měl ukončit svojí tenisportálovou kariéru. Aspoň tu zas bude o pošuka míň.
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych - Hernych
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist