Hewitt se pořádně opřel do Piquého a změn v Davis Cupu. Tenisu vůbec nerozumí, nový formát je nesmyslný, řekl Australan

29. 1. 2019, 09:54
Aktuality 47
Kapitán australského daviscupového týmu Lleyton Hewitt dal před víkendovým kvalifikačním soubojem mezi Austrálií a Bosnou a Hercegovinou najevo svou nespokojenost se změnami, které přinese letošní ročník Davisova poháru. A nelichotivě se vyjádřil i na adresu španělského fotbalisty Gerarda Piquého, jehož investiční skupina Kosmos nový formát tradiční soutěže národních týmů zaštítila.
Profily hráčů
Lleyton Hewitt

"Takže teď naši soutěž řídí španělský hráč fotbalu. Přijde mi to, jak kdybych měnil věci v Champions League (fotbalová Liga mistrů). Tenisu vůbec nerozumí," nebral si Hewitt servítky na adresu Piquého.

Místo klasických vyřazovacích bojů, na něž byli tenisoví příznivci zvyklí, se bude od letošního ročníku hrát v jednom městě a o postup bude bojovat celkem 18 zemí, které budou rozlosovány do šesti skupin. Vítězové skupin a nejlepší dvě země ze druhých míst postoupí do čtvrtfinále. Finále se letos v listopadu uskuteční v Madridu a bude trvat týden, skupinovým bojům předchází kvalifikace.

"Bude to úplně jiná soutěž. Tohle nebude v tenisu fungovat. Všude vidíme španělské sponzory. Hlavním sponzorem Davis Cupu je fotbalová liga. To je prostě postavený na hlavu," hněval se Hewitt.

Hewitta už v pátek v Adelaide čeká kvalifikační souboj, v němž domácí Austrálie změří síly s Bosnou a Hercegovinou. Australané jsou jedním z týmů, kteří bojují o jedno z dvanácti míst v 18členném madridském finále, v němž mají zatím jistý start jen Chorvatsko, Francie, Španělsko, Spojené státy, Argentina a Velká Británie.

Od letošního roku už nebudou k vidění žádná utkání doma a venku (vyjma kvalifikace), zápasy se navíc budou hrát na dva vítězné sety. Hewitt tvrdí, že nová pravidla nejprestižnější tenisové týmové soutěži hodně ublíží. "Vůbec s nimi nesouhlasím. Mít finále na předem určeném místě je směšné. Nemyslím si, že elitní hráči se tohohle zúčastní," řekl Hewitt.

A nejspíše má pravdu. S účastí nepočítají Roger Federer ani Novak Djokovič, Alexander Zverev rovnou oznámil, že kvůli načasování hrát nebude. Z top hráčů účast přislíbil pouze Rafael Nadal. "Nejvíc mě mrzí, že kluci jako Alex de Minaur, Alexej Popyrin, John Millman, Jordan Thompson nebo John Peers si nikdy nezahrajou finále Davis Cupu doma," uvedl Hewitt.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

47
Přidat komentář
George_Renel
se asnoubil.
https://www.idnes.cz/revue/spolecnost/rafael-nadal-zasnuby-mery-francisca-xisca-perello-svatba.A190130_141002_lidicky_zar
Reagovat
smazaný uživatel
Kto nič neurobil, nič nepokazí...

Spýtal by som sa Lleytna, ako si ten DC teda predstavuje. Kedy by sa mal hrat, s kym by sa mal hrat...DC bol mrtva sutaz, ktoru spicka pravidelne ignorovala a bol len na obtiaž..

A ze DC bude hrat len Rafa?...No vidite, to máme presne o jedného hraca Big3 viac ako minulé roky. Vidiet progres.
Reagovat
Fandina
Nebyla to mrtvá soutěž, pořád v ní hráli top tenisti a to z každé země. A v každé zemi, kde se pořádal to bylo výdělečné. To jsou jenom řeči tohle.
Reagovat
Fandina
A hrají dodnes. Že ne pořád hraje tu jeden, tu druhý, na tom nic nemění.
Reagovat
ivecka
Rafa hrál v Davis Cupu i loni, takže není pravdou, že je o jednoho hráče víc. Pokud nebude hrát Djokovič, Federer, Zverev a další, je to o ničem. Domácí země nemají možnost své hráče podporovat v domácím prostředí, takže tenisová utkání uvidí mnohem méně diváků. Kolik lidí pojede z Česka a koupí si předražené vstupenky? Bude jich hodně málo... Takže taky se mi nový formát nelíbí a jestli se to stane i u žen, je to zabité. Navíc na konci sezóny jsou hráči unavení, lížou si rány, kdo by do toho šel??
Reagovat
Davor1
Davis Cup sa mal zreformovať, ale úplne iným spôsobom, so zachovaním pôvodného formátu. Týmto pre mňa celá súťaž skončila a súhlasím s Hewittom.
Reagovat
smazaný uživatel
nebude to mat atmosferu pôvodneho DC a tym to cele skonci,doteraz fanuskovia niekolko tyzdnov dopredu vedeli kde a s kym sa bude hrat nasledujuce kolo a nalezite sa pripravili-hlavne casovo-kto pôjde na cely tyzden na nejaky pseudopodnik,ked nevie na com je,kalendarovo je to katasrofa,ved bude po sezone,to bolo aj sucasne finale,ale bolo to vyvazene tym,ze slo o suboj dvoch tymov o trofej,som velmi zvedavy na ucast hracov,tenis nie je tymovy sport,DC sa drzal kvôli svojmu zaujimavenu formatu,asi chcu DC nadobro zrusit,tak idu na to oklukou:D
Reagovat
mayday
Nejlepší by bylo, kdyby nechali starej formát a byl tam výraznej bodovej přísun, aby to hráči chtěli hrát.
Reagovat
smazaný uživatel
Mě DC bral stejně většinou od finále, ale tenhle systém je sračka, která vznikla jenom pro napěchování kapes hodnostářů ATP, kteří jsou už tak nenažraní, že potřebují čím dál více. Absenci TOP hráčů se vůbec nedivím, soustředí se na TM. Jediné, co mě překvapuje je, že hraje Nadal, na turnaji Barcelonského šaška, přičemž Rafa fandí Realu Madrid. Tohle jsem nechopil, celý život je Madrista a pak leze do anusu Piquemu. By mě zajímalo, proč to dělá. Navíc v termínu kolem TM, který by měl být jeho větší prioritou. Na jakém povrchu se to hraje?
Reagovat
smazaný uživatel
Ale když chodí na zápasy Atletica s jejich šálou kolem krku a pak se vymlouvá, že ji měl kvůli zimy, tak se asi není čemu divit.
Reagovat
Kozoroh
Davis Cup je akce ITF, nikoliv ATP.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ITF. Princip je stejný.
Reagovat
Herbert_Hoover
Rafa nikdy TM pod střechou na hardu nevyhraje, s tím už jsme se smířili..on to určitě nevzdá, ale už taky tak nějak tuší :)
Reagovat
smazaný uživatel
Mě spíše sere to, ze cely život říká Hala Madrid a pak hraje na turnaji pro Barcelonského Piqueho. To je stejně, jakoby Banikovci jeli na letni fotbalový tábor Sparty. Proste no sense.
Reagovat
smazaný uživatel
Boze, ty si tak jednoduchý chlapec :)..Tebe len lopatu do ruky

Tu ide o úplne iné princípy ako support nejakému futbalovému klubu. V hre su vyssie zaujmy.
Reagovat
smazaný uživatel
Ne nejsou. Pokud se prohlašuješ za Madristu, tak s Barcelonou nemůžeš nic mít. Říká se tomu mít svůj názor, ale tohle ty nemůžeš nikdy pochopit.
Reagovat
Herbert_Hoover
Kamile, ustrnul jsi ve stereotypech..kamarádka fandí Třinci v hokeji a jakože fest a už dlouho..vzala si za muže Vítkovicaka a jakože fest Vítkovicaka..měli by jít dle tvého zjednodušeného myšlení od sebe nebo by si měl sám vařit? Proč by taky měla Trinecacka vařit Vítkovicakovi že? ...:) Nemůže s ním přeci nic mít..
Reagovat
smazaný uživatel
Spíše apeluji na skutečnost, že Nadal sám neví, co říká. Jednou fandí Reálu, pak jde na zápas jeho městského rivala s tričkem klubu kolem krku a říká, že ho měl kvůli zimy, tímto si znepřátelil fanoušky Realu a byl jim pro smích a teď jako jediný hráč BIG3 hraje soutěž Barcelonského obránce. Je tak trošku přelétavej klučina jeden Malorská. On je v pohodě hráč, neshazuji žádný jeho úspěch, ale ty jeho činy a řeči jsou fakt někdy top. První týden v lednu říká, že není fyzicky připravený, pak dojde do finále AO - říká, jak se cítí ve formě, ani slovo o zdraví samozřejmě a když ho prohraje, tak řekne, že nebyl fyzicky připraven a nehrál dlouho soutěžní zápas. Těmito kecy je pro mě prostě šašek - jako člověk, ne jako tenista, ten je výborný.
Reagovat
W.G.M.
A DC ma s Barcelonou spolecneho co? Jakoze do toho lije prachy jeji hrac? Hmm... A bude se to hrat na jejim stadionu a sberace tam budou delat barcelonsti hraci, nebo co? Ja vazne nechapu, oc ti jde a proc pletes do tenisu fotbal a Rafovy osobni klubove preference.
Reagovat
smazaný uživatel
Poslední věty nejsou o fotbale děla to tak všude. To je fuk. Už mě to nebaví vysvětlovat :)
Reagovat
W.G.M.
Tady neni co vysvetlovat. Proste jsi zacal do DC plest barcelonskeho saska ve svem prvnim prispevku.
Reagovat
turista
Rafa Nadal sice fandí Realu Madrid, ale jinak má k Madridu a k Comunidad de Madrid na hony daleko. Naopak má blízko ke Katalánsku a k Barceloně. I na Mallorce mají všechny nápisy v katalánštině a až pak ve španělštině. Pivo Mahou z Madridu se tam pomalu nesežene. Převažují tam piva San Miguel z Barcelony, Estrella z Barcelony a sem tam Cruzcampo ze Sevilly. V Madridu je zase velmi populární místní slavný cyklista Alberto Contador a místní pivo Mahou.
Reagovat
Fandina
Bylo to kouzelné, když se hrálo vždycky střídavě na území jednoho ze dvou soutěžících týmů. Tak alespoň, že první kolo zůstalo.
Reagovat
vojta91
u nás taky štěkali nejvíce ti, kteří měli v pořádání DavisCupu nějaké zadní vrátka.. že by pan Hewitt byl majitelem "Australské sportovní"?
Reagovat
blixa
Ty seš fakt ryzí dement. Ale ono jich je tu tolik, že musíš začít vynikat, aby si tě jeden všimnul. Teď tedy ovšem vynikáš :D
Reagovat
vojta91
děkuji za uznání! :)
Reagovat
Pe3k
Fanda Nadala...
Reagovat
Fandina
:D
Reagovat
vojta91
tak mi řekni, proč pro změnu hlasovala drtivá většina federací, když je to tak hrozné, řekni mi proč?
proč ČR a jiní nespokojení neudělají jinou týmovou soutěž?
Líbí se mi, jak všichni nadáváte, protože jste si pouze nechali do hlavy implementovat názory jiných fundovaných, světa znalých a nesnesete, když má někdo jiný názor? :-O
To jste tenisový lepšolidi nebo co?
Reagovat
Fandina
Protože DC byl funkční projekt, který fungoval sto let a nebyl prodělečný. Takže zasahovat do toho, co funguje je hloupost. Jedině, že by šlo o peníze, někdo si chtěl nabalíkovat pro sebe.
Reagovat
vojta91
to, že něco není prodělečné neznamená, že to je dobré... tenis, jako každý jiný sport je business a pokud nebyly prachy, aby soutěž držela aspoň v penězích trend a konkurenceschopnost, bylo třeba reformy..
komu současný model přinášel peníze?
Reagovat
Fandina
Bylo to dobré, pro hráče, kteří ho chtěli hrát, pro pořadatele, kteří si v dané zemi přišli na peníze a pro fanoušky, že mohli jít doma fandit.
Nerozumíš tomu.
Reagovat
vojta91
právě, že rozumím, dokonce tak, že na to jsem si byl schopen udělat vlastní názor a nebulíkuji názory druhých..:)
Reagovat
Fandina
Ty papouškuješ názor těch, co jsou pro současný systém. Ž8dný vlastní sis nevytvořil.
Reagovat
ivecka
Pardon, ale Hewitt toho udělal pro tenis hodně. Je to poctivý člověk, tělem a duší tenista. Takže on názor na to může říkat veřejně a spousta lidí mu bude věřit. Fandila jsem mu jako hráči a fandím mu i teď, dí pravdu.
Reagovat
smazaný uživatel
Štve ho, že se z Davis Cupu stalo MS ve fotbale. Ani se nedivím. A taky myslím, že to nebude fungovat.
Reagovat
vojta91
srovnávat největší možnou fotbalovou akci (a třetí největší sportovní událost vůbec) s takřka podřadnou tenisovou akcí je mimo mísu..
Piqué může skomírající Davis Cup zvednout, což pochopila drtivá většina federací a proto změnu schválili..
Reagovat
Fandina
Davis Cup nebyl skomírající akcí, byl výdělečný, teď bude výdělečný jen pro jednoho. A o to tu jde.
Reagovat
vojta91
pořád se ptám pro koho byl výdělečný? pro hráče, kteří ho kvůli prachům pomalu přestávali hrát?
Reagovat
Fandina
Byl výdělečný, pro každého, kdo ho pořádal. A vždycky se nešli hráči, kteří ho hráli. Není pravdou, že ho hrát nechtěli.
Reagovat
vojta91
no a teď sis odpověděl(a), proč se nejvíc vztekají Češi, protože pro mnohé to pořádání byla zlatá žíla, která jim vyschla..
Reagovat
Fandina
Jsi hloupý, protože výdělečné to bylo pro každého pořadatele v každé zemi, nejen v ČR.
Reagovat
vojta91
ok, tak se asi neshodneme a tím bych tuto debatu ukončil..:)
Reagovat
Kojinho
Se divím, že máš na tohle nervy. Když je v úzkých, tak osočuje ostatní z hlouposti, přitom by se nejdřív měla podívat do zrcadla.
Reagovat
Fandina
Jj, lidská hloupst odvisí od toho, jak já jsem v ouzkých.
Reagovat
smazaný uživatel
Mluvím o systému, ne o významu. Bohužel :) A v tom smyslu je to srovnání naprosto přesné. Bohužel.
Reagovat
ivecka
To je opravdu hodně hloupý názor. Myslím, že je dost lidí, které fotbal vůbec nezajímá a tenis ano. Pro mě a mého muže je podřadné fotbalové mistrovství světa například.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist