Hlaváčková s Babosovou ukončily kariéru Hingisové a postoupily do finále Turnaje mistryň!

28. 10. 2017, 09:26
Aktuality 40
TURNAJ MISTRYŇ - Andrea Hlaváčková a Maďarka Timea Babosová zakončí první společnou sezonu zápasem ve finále Turnaje mistryň! V dnešním semifinále si poradily s nejlepší dvojicí současnosti Tchajwankou Yung-jan Chan a Švýcarkou Martinou Hingisovou, pro kterou to byl poslední zápas kariéry.
Andrea Hlaváčková a Timea Babosová

Andrea Hlaváčková a Timea Babosová spojily síly teprve na začátku května, nicméně čtyři společné tituly a skvělá podzimní forma je dostala až na Turnaj mistryň. Na něm ještě neztratily set a postoupily do finále.

Dnes si česko-maďarský pár poradil se světovými jedničkami a vítězkami devíti letošních turnajů Švýcarkou Martinou Hingisovou a Yung-jan Chan z Tchaj-wanu, s nimiž v předchozích třech vzájemných duelech neuhrály ani set a prohrály s nimi jediný z posledních sedmnácti zápasů (ve finále v Pekingu). 

V Singapuru jim však tři letošní porážky oplatily. Hlaváčková s Babosovou zvítězily 6-4 7-6, vyhrály 17. z posledních 18 zápasů a svou neporazitelnost v hale prodloužily na deset duelů.

Hlaváčkové s Babosovou se od začátku dařilo. Především česká tenistka hrála ve velkém stylu. "Ono to může znít blbě, ale dneska ten můj výkon měl koule. Nebála jsem se," pochvalovala si plzeňská rodačka po zápase v rozhovoru s českými novináři.

S jejím velkým přispěním v úvodním setu odskočily na 4:1 se dvěma brejky, ale pak se také Hingisová s tchajwanskou partnerkou dostaly do rytmu a snížily na 3-4. Náskok brejku, potřebný k zisku úvodní sady, už ale třetí nasazené hráčky udržely a vyhrály 6-4.


Ve druhé sadě si oba páry s drobnými komplikacemi držely servis. Dramatický moment přišel za stavu 5-5, kdy Babosová při pohybu na síti špatně došlápla a podvrtla si kotník. Okamžitě na bolavou levou nohu dostala od Hlaváčkové led a po obstřiku a zatejpování byla schopná pokračovat. Na pohybu v závěru setu, který rozhodoval tie-break, to nakonec nebylo znát.



Jednatřicetiletá Hlaváčková s o sedm let mladší Babosovou vedly ve zkrácené hře 4-2, ale pak mimo jiné zkazily dva nahrané voleje na síti a stav byl srovnaný 5-5. Dostaly se ale k mečbolu, který proměnily díky pokaženému voleji Hingisové. Světové jedničky prohrály po sérii devatenácti výher v řadě.

Poslední úder Hingisové? Pokažený volej

Pokažený závěrečný volej byl zřejmě definitivně posledním úderem Hingisové na okruhu WTA. Pro sedmatřicetiletou Švýcarku Hingisovou totiž dnes skončila kariéra, neboť před Turnajem mistryň avizovala, že po Singapuru s tenisem skončí. Odchází na vrcholu jako deblová světová jednička, poslední zápas úspěšné a turbolentní kariéry ale vítězný nebyl.


Do tenisového 'důchodu' ji poslala Hlaváčková, kterou Hingisová na loňské olympiádě trefila míčkem do obličeje a vážně ji zranila. I s ohledem na reakci zkušené Švýcarky pak Hlaváčková ztratila ke své soupeřce respekt, nyní už je ale prý vše zapomenuto. "Máme spolu perfektní vztah, olympiádu jsme si vyříkaly jako 'chlapi'," řekla dnes Hlaváčková.

Přímo při zápase si Hlaváčková možný konec vítězky pěti grandslamů ve dvouhře. třinácti ve čtyřhře a sedmi v mixu neuvědomovala. "Musím říct, že jsem fakt byla v neuvěřitelné zóně celý zápas a vůbec jsem vlastně nevnímala," vyprávěla Hlaváčková. Došlo jí to na začátku zápasu a pak po postupu, když viděla Hingisovou přicházet na podání rukou k síti. Švýcarce se omluvila. "Upřímně si myslím, že já bych takové legendě přála skončit vítězným zápasem," poznamenala Hlaváčková.

Hlaváčková bude hrát o první titul z Turnaje mistryň
Hlaváčková bude v neděli usilovat o svůj již šestý letošní a celkově 25. deblový titul. Majitelka dvou grandslamových trofejí bude usilovat o premiérový triumf na Turnaji mistryň, na kterém si ve finále zahrae podruhé v kariéře. V roce 2012 bojovala o titul společně s Lucií Hradeckou, v Istanbulu ale před pěti lety neuspěly. Babosová je ve finále poprvé.

Hlaváčková finálovou účastí naváže na Lucii Šafářovou, která si v Singapuru zahrála o vítěznou trofej vloni společně s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou. 

Ve finále se Hlaváčková s Babosovou střetnou překvapivě s Kiki Bertensovou a Johannou Larssonovou (h2h 1-0). Nizozemsko-švédský pár, který v Singapuru debutuje, v dnešním semifinále porazil 6-4 6-3 obhájkyně titulu a vítězky letošního Wimbledonu Rusky Jekatěrinu Makarovovou a Jelenu Vesninovou.

• TURNAJ MISTRYŇ 2017 •
Singapur, tv. povrch / hala, 7.000.000 dolarů
sobotní výsledky (28. 10. 2017)
• Dvouhra - semifinále •
Wozniacká (6-Dán.) - Kar. Plíšková (3-ČR) 7-6(9) 6-3
V. Williamsová (5-USA) - Garciaová (8-Fr.) 6-7(3) 6-2 6-3
• Čtyřhra - semifinále •
Babosová/Hlaváčková (3-Maď./ČR) - Yung-jan Chan/Hingisová (1-Tchaj-wan/Švýc.) 6-4 7-6(5)
Bertensová/Larssonová (Niz./Švéd.) - Makarovová/Vesninová (2-Rus.) 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

40
Přidat komentář
tommr
hodně překvapily a po výborném výkonu jasně přehrály ruský favoritky ...
Babosová s Hlaváčkovou budou sice ve finále papírový favoritky, ale rozhodně to s nima nebudou mít lehký ...
V zápase došlo ke dvěma kuriozním momentům. Larssonová nejdřív málem zabila spoluhráčku, kterou napálila do hlavy míčkem a pak sama sebe když se trefila do vlastní hlavy svojí raketou ... :)
Reagovat
slacker
je visdet ze kdyz se karolina odvazi a zahraje k lajne tak vetisnou bod ziska, bohuzle ale dost casto hraje opatrne metr od car
Reagovat
slacker
to snad odkoukaka od kvitove, ne? To nechapu proc u site takhle blbe po lajne mimo
Reagovat
smazaný uživatel
Bojí se, jakou hloupost napíše slacker.
Reagovat
slacker
ja se bojim jake lidske lejno se na me prilepi
Reagovat
smazaný uživatel
Nesmíš koukat do zrcadla? :-)
Reagovat
slacker
ze ty v zrcadle vidis vzdy lejno znamena jen tvoji zkusenost.
Reagovat
smazaný uživatel
Slacker píše lejna. Nic víc!
Reagovat
Jabadu
"Vasquezová, udělej to správně!"
:-)
Reagovat
historik
Karolína konečně proměnila BB
Reagovat
tommr
ale jen aby ho soupeřce okamžitě vrátila ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
a zase brejkla
Napodruhé potvrdí.
(Doufám!)
Reagovat
historik
bohužel brejkovaná čistou hrou pokračuje
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ještě jeden brejk, no :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Dobře na síti...
Nervozita?
Reagovat
historik
tyhle příležitosti 2x 15:40 by se měly proměňovat
Reagovat
tommr
jj tohle asi bude Karolínu ještě mrzet ... :(
Reagovat
letityfanousek
Skrečovat zápas s Kovalíkem za stavu 7:5,5:7,1:5 je trapárna. Na záznamu je jasně vidět, že mu nic nebylo, jen neunesl porážku se svým slovenským "bratrem". Já bych takovéhle chování trestal, je to hnus.
Reagovat
historik
Karolína má zavázané zápěstí pravé ruky...to není dobrý
Reagovat
vrabejka
Stream?
Reagovat
aligo
je
Reagovat
mikimaus321
Reagovat
sprchon
Ne.
Reagovat
smazaný uživatel
Koukám.
Reagovat
tommr
dneska podaly velmi dobrej výkon a po zásluze postupujou do finále. Babosová dneska až na jedno ztracený podání tolik nechybovala a na jejich výkonu to bylo hned znát. Na winnery dneska dokonce vyhrály jasně 34:16 ... :)
Soupeřky dneska držela hlavně Chanová, která místy předváděla neuvěřitelný údery. Hingisová se naopak moc nepředvedla a zápas zakončila nevynucenou chybou ...
Je docela symbolický, že kariéru Hingisový ukončila porážka právě od Andrey. Je to téměř dokonalá pomsta za OH ... :)
Reagovat
Fandina
Předpokládám, že Hingis nezranila Andrejku úmyslně. Takže o pomstě bych moc nemluvila.
Reagovat
kada.tom
já zase předpokládám, že podle její reakce to možná neudělala úmyslně, ale moc jí to nevadilo
Reagovat
Fandina
Každého člověku vadí, když něco provede druhému.
Reagovat
kada.tom
jsou i hyeny, kterým to nevadí ... Hingis bude patrně jedna z nich
Reagovat
Fandina
Každého člověka to mrzí. Jsme lidi.
Reagovat
blixa
Soudíš podle sebe ?
Reagovat
slacker
soudi podle tebe a fandiny,
Reagovat
Fandina
každý soudí podle sebe, všetně tebe, jak se chováš ty, tak předpokládáš, že se chovají druzí
Reagovat
smazaný uživatel
Úmyslně úlisně slizký troll kada.tom.
Reagovat
slacker
tak tam snad slo predevsim o to jak reagovala
Reagovat
kada.tom
A má to! Hingis dostala to, co zasloužila. Porážka v SF TM je, myslím, dostatečnou pomstou za tu šílenost, co jí čobološvýcarka provedla loni na olympiádě!

Andree to finále moc přeju a doufám, že zítra pozvednou s Timeou nad hlavu pohár pro vítězky. Když porazili tenhle pár, mohou porazit kohokoliv :-)
Reagovat
Fandina
pěkný mač a nádhera. Obě super.
Reagovat
.vorlik.
Pri precteni nadpisu jsen si predstavil, ze si holky na Hingisovou nekde pockaly a zrubaly ji :D
Reagovat
jirkaS
oko za oko(finále) :-p
Reagovat
lilly
přesně
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist