Hlaváčková s Hradeckou na Williamsovy nestačily, mají stříbro

5. 8. 2012, 15:18
Aktuality 14
České tenistky Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková mají stříbro z olympijské čtyřhry. Sestrám Sereně a Venus Williamsovým ve finále podlehly dvakrát 4-6. Američanky tak ve čtyřhře získaly už třetí olympijské zlato, navázaly na společné úspěchy ze Sydney a Pekingu.
Serena a Venus Williamsovy

"Porovnala bych olympijské stříbro s vyhraným grandslamem a možná bych ho dala ještě trochu výš. Grandslam se nám ještě může podařit, máme čtyři šance do roka, ale olympiáda možná byla jenom jedna a jsme moc rády, že se povedla," řekla Hlaváčková, která loni s Hradeckou vyhrála pařížské French Open. "Taky bych olympijskou medaili postavila nejvýš," přitakala Hradecká.

České tenistky sesterskému duu podlehly i v pátém vzájemném zápase, předtím neuspěly v témže areálu ve finále nedávného Wimbledonu. "Smutek z porážky je, spíš ale jsme smutné, že v tom pavouku jsou Williamsky. Evidentně nejdou porazit a nejsme jediný. Z toho jsem smutná, že jsme nemohly dosáhnout na zlato," řekla Hlaváčková a Hradecká na otázku, kdo dokáže Serenu a Venus zdolat, odvětila: "Ženy určitě ne."

Hlaváčková s Hradeckou, přezdívané duo H+H, získaly pro český tenis olympijskou medaili po 16 letech. Navázaly na Helenu Sukovou a Janu Novotnou, které v Atlantě 1996 rovněž získaly stříbro, Novotná navíc přidala bronz z dvouhry.

Český pár na rozdíl od čtvrtfinále a semifinále nezachytil úvod zápasu. Hradeckou příliš neposlouchal první servis, navíc dala dvojchybu a Američanky toho hned v úvodním gamu využily k brejku. "Na centrkurtu jsme tady ještě nehrály, byla zavřená střecha, a než se člověk rozkoukal, tak můj servis prošel," řekla Hradecká.

Hlaváčková s Hradeckou pak začaly úspěšně uplatňovat taktiku útočit na hráčku na síti, protože především Serena při volejích chybovala o poznání častěji než při úderech od základní čáry.

Při servisu Američanek však měly jen dvě šance na brejk. Nejprve v šestém gamu a pak v desátém poté, co odvrátily dva setboly. Šanci na srovnání na 5:5 jim nabídla Venus dvojchybou, ale pak třemi výbornými servisy rozhodla o výhře wimbledonských šampionek 6:4.

Další šance na brejk přišla v druhém gamu druhé sady, kdy měla Serena výrazně nižší úspěšnost prvního servisu než obvykle. Hlaváčková s Hradeckou si vypracovaly dva brejkboly, ale mladší ze sester Williamsových se zkoncentrovala a oba výborným podáním odvrátila.

"Šance je brejknout nám nedaly, ty jsou jen ve statistice. Z pohledu na kurtu jich tolik nebylo," uvedla Hradecká. "Když jsme se dostaly k brejkbolu po brutálních výměnách, tak nás utřely servisem na lajnu a zbavily nás šance," řekla Hlaváčková.

Williamsovy zaútočily v páté hře, kdy přitvrdily na returnu a čistou hrou připravily Hlaváčkovou o podání. Brejk pak rovněž čistou hrou potvrdily a vytvořily si rozhodující náskok.

V desáté hře ještě vítězky loňského Roland Garros odvrátily dva mečboly. Při tom druhém zvedly diváky ze sedadel ostrou bekhendovou výměnou mezi Hradeckou a Serenou, kterou ukončila Hlaváčková výpadem na síti. "To bylo hezký, jak Lucka dřela, dokud jsem se tam nevypravila a vybrala si asi nejtěžší míč, ale třeba na tuhle výměnu asi budeme vzpomínat," usmála se Hlaváčková.

Serena Williamsová však další komplikace nepřipustila, dala eso a pak Venus ukončila zápas volejem.

Výsledky - XXX. letní olympijské hry - ženy:

Čtyřhra - finále:

S. Williamsová, V. Williamsová (USA) - Hlaváčková, Hradecká (4-ČR) 6:4, 6:4.

O 3. místo:
Kirilenková, Petrovová (3-Rus.) - Huberová, Raymondová (1-USA) 4:6, 6:4, 6:1.
ČTK

Komentáře

14
Přidat komentář
Jan
Mohlo to být lepší, ale držely se dobře. Kdyby nezaspaly začátek zápasu, třeba by to vypadalo líp. Asi byly nervózní, nedivím se jim. Gratulace ke stříbru.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale hra byla SUPER.
Reagovat
smazaný uživatel
Nedokážou je porazit,ale těch je tu více.
A stříbro za to by dalo hodně tenistů život.
Reagovat
tommr
myslím si, že s předvedenou hrou by proti komukoli jinýmu než proti Williamskám dokázaly uspět. Je to velkej příslib do budoucna - věřím, že to nebylo naposledy co o nich slyšíme ... :)
Jinak poděkování za medaili patří nejen holkám na kurtu, ale i Květě Peschkeový, která jim účast na OH umožnila ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Bylo to dost podobný tomu Wimbledonu před měsícem. Bohužel v každym setu si vybrali jeden slabší servis a to proti takovejm soupeřkám stačí. Ale jinak dobrej turnaj
Reagovat
dadaft
nejen k medaili, ale i k předvedené hře. byla to paráda. ))))))
*****
tak Andy, teď olympijské zlato, které Tě nakopne, a pak už budeš sekat GS tituly jak po másle.
bravo Ivan Lendl. opravdu se mi zdá, že spolupráce funguje a začíná nést plody...
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, Andy vede, škoda, že se nehraje na dva vítězný, už by byl konec...
Reagovat
smazaný uživatel
Stříbro je úžasný, nepočítal jsem s tím :) ve finále nezklamaly, předvedly dobrej výkon, ale lepší soupeřky holt najít nemohly. Velká gratulac.e
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace H+H ke stříbru a sestrám ke zlatu! Myslím, že Andrejka s Luckou měly šance, ale bohužel se je nepovedlo využít. Velká škoda nevyužitých brejkbolů, ať už v prvním nebo druhém setu. Hlavně v prvním setu bylo v některých momentech vidět, že sestry nejsou typické deblistky, ale na ostatní páry jim to prostě stačí. Sereně dneska tolik nepadal první servis, ale ve 2. setu se zase rozjela. Hlavně za stavu 4:6 a 2:1 z pohledu českého páru, tam se W+W chytly nejvíc, když uhrály tři čisté hry za sebou... Jak říkám, nějaké šance byly, ale není třeba smutnit. Stříbro je super a Květa už si může dělat místo v mrazáku. :D Před sestrami je potřeba jenom smeknout, jsou to výjimečné hráčky. Sereně tráva neskutečně sedla, vyhrála Wimbledon a OH v singlu i deblu. Klobouk dolů, Sereno! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Češky bez problémů porazily Angolu a ve čtvrtfinále se podle očekávání utkají s Francií. První půlku jsem viděl celou, ve druhém poločase jsem to přepínal s tenisem. Těší mě, že nejlepší střelkyní našeho týmu byl opět Mišák. :)
Reagovat
tommr
škoda, že se utkání basketbalistek a H+H částečně překrývala. Z konce basketu a začátku tenisu jsem tak neměl skoro nic, protože obojí najednou dost dobře sledovat nešlo ... :)
Jinak nevím kdo je to "Mišák", protože basket sleduju jenom okrajově, ale mě dneska nejvíce potěšilo střelecký probuzení Vítečkový. Snad jí to vydrží i proti Francii ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, to jsme na tom byli podobně. Ale potom už jsem koukal spíš na tenis, protože v basketu měly holky slušný náskok... Do čtvrtfinále sice holky nejdou jako favoritky, ale na tom vůbec nezáleží. Teď se začíná zase od nuly. Francie vyhrála všechny zápasy ve skupině, ale tři z pěti byly s odřenýma ušima... Šance tam určitě bude. Snad holky zahrajou, jak nejlépe umí. Jinak Mišák je Míša Zrůstová. :)
Reagovat
carolyn
Velká gratulace!!!!!!
Stříbrné medaile z OH je obrovský úspěch. Vůbec nejsem zklamaná, ba naopak mám velkou radost, že se to aspon někomu z tenistů poveldo!
Škoda jen že se aspon dalším našim tenistůn nepoveldo se dostat trochu dál.
Reagovat
Frick
Je jasné, že navzdory předsudkám SW na chlapa nemá, ale jak by třeba W+W dopadly proti nějakýmu slavbšímu mix páru?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist