Hobart: Siniaková prohrála maraton s Riskeovou, Vondroušová nestačila na Vekičovou

9. 1. 2018, 04:46
Aktuality 36
WTA HOBART - České tenistky na turnaji v Hobartu dohrály. Po včerejším neúspěchu Kristýny Plíškové dnes ve svém úvodním utkání neuspěla Kateřina Siniaková, která neudržela vedení proti Alison Riskeové, a také Markéta Vondroušová, jež v boji o čtvrtfinále nenašla recept na Chorvatku Donnu Vekičovou.
Kateřina Siniaková

Kateřina Siniaková se na úvod sezony v čínském Shenzhenu stejně jako loni probojovala do finále, ale tentokrát neuspěla. Před Australian Open se chtěla rozehrát ještě na právě probíhající akci WTA v australském Hobartu. Česká naděje však zatím kopíruje nevyrovnané výsledky z loňské sezony.

Po finále z minulého týdne totiž přišel nečekaný výpadek v prvním kole. Siniaková v něm nestačila na svou oblíbenou soupeřku Alison Riskeovou, s níž v předchozích dvou duelech neztratila jediný set. S Američankou prohrála 6-2 3-6 5-7, když v rozhodující sadě neudržela vedení brejku.

Siniaková vyhrála úvodní dva gamy zápasu, ovšem Američanka dokázala skóre srovnat. Česká tenistka však vyhrála následujících pět gamů a nic nenasvědčovalo tomu, že by jí měl postup uniknout. Sérii pěti vyhraných her v řadě ale předvedla také Riskeová a přestože byla Siniaková blízko zdramatizovaní druhého dějství, rozhodující sadě se jí vyhnout nepodařilo.

Jednadvacetiletá rodačka z Hradce Králové ve druhém gamu rozhodujícího setu odvrátila celkem osm brejkbolů a v páté hře slavila zasloužený brejk. O něj však v osmém gamu přišla. V napínavé koncovce byla silnější Riskeová. Siniaková nevyužila gamebol, kterým by utkání poslala do závěrečného tie-breaku, a Američanka naopak hned svůj první mečbol proměnila.

Riskeovou ve druhém kole čeká Kirsten Flipkensová, přemožitelka Kristýny Plíškové. S Belgičankou ještě neprohrála.

Jako jediná ze tří českých tenistek prošla prvním kolem (už včera vypadla Kristýna Plíšková s Flipkensovou) Markéta Vondroušová, ale i ona se dnes se soutěží dotovanou čtvrt milionem dolarů rozloučila. V boji o své druhé čtvrtfinále na okruhu WTA osmnáctiletá Češka nestačila na o tři roky starší Chrovatku Donnu Vekičovou, které v prvním vzájemném střetnutí podlehla 0-2 na sety.

Talentovaná česká tenistka v obou setech prohrávala 2-5, a i když se jí pokaždé podařilo snížit na rozdíl jedné hry, následně ztratila vlastní servis a obě sady prohrála 4-6. Celkem přišla 66. hráčka žebříčku o servis v zápase šestkrát.

Vondroušová, jež loni na jaře triumfovala v švýcarském Bielu a v přípravě na novou sezonu ji limitovala velká bolest zubu, tak před Australian Open vyhrála jen jeden ze tří zápasů, když v pondělí porazila Rusku Vichljancevovou.

Monice Niculescuové se na v Hobartu znovu po roce daří. Rumunka prosvištěla kvalifikací a v prvním kole hlavní soutěže nedala šanci nasazené šestce Irině Beguové. Svou krajanku jasně přehrála 6-3 6-2. Loňská finalistka si ve druhém kole zahraje s Američankou Varvarou Lepchenkovou, se kterou vyhrála všechna tři předchozí vzájemná měření sil.

Elise Mertensová zvládla i druhý zápas. Loňská šampionka ve druhém kole porazila dvakrát 6-4 Beatriz Haddadovou Maiaovou. Ve čtvrtfinále může sehrát reprízu loňského finále právě s Niculescuovou.

• WTA INTERNATIONAL HOBART •
Austrálie, tv. povrch, 226.750 dolarů
úterní výsledky (9. 1. 2018)
• Dvouhra - 2. kolo •
Vekičová (Chorv.) - Vondroušová (ČR) 6-4 6-4
Mertensová (2-Belg.) - Haddadová Maiaová (Braz.) 6-4 6-4
Curenková (5-Ukr.) - Putincevová (Kaz.) 6-3 6-2
Buzarnescuová (Rum.) - Friedsamová (Něm.) 7-5 6-4
• Dvouhra - 1. kolo •
Riskeová (USA) - Siniaková (8-ČR) 2-6 6-3 7-5
Niculescuová (Rum.) - Beguová (6-Rum.) 6-3 6-2
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

36
Přidat komentář
horska.kraslice
Obávám se, že Maky bohužel dosud nezvládla přechod z ITF na WTA. Loni jí perfektně vyšel Biel, pak to vyvrcholilo skvělým vystoupením na Fed cupu, no a od té doby už se jí dařilo jen na turnajích ITF nebo v kvalifikacích. Do toho pak přišla záda, zřejmě jako důsledek zápřahu v prvním pololetí, a pak už jen stagnace. Ale je to stále mládě, stále věřím, že budoucnost má.
Reagovat
EllNino
Nevím, co byste chtěli teda :) ...vyhrála kolo na domácím turnaji WTA pod obrovským tlakem, po Fed Cupu, WTA titulu atd., následně zvládla výborně osazený turnaj v Trnavě (podobné obsazení jako v Bielu, 100 000 dotace, tedy nejvyšší ITF kategorie) vyhrát...tak ono zvládnou kvaldu RG tak hladce, jako se to povedlo Maky, je celkem taky umění, zvlášť na GS premieře, pak i první kolo a těsný duel s Kasatkinou :) Pak zvládla náročný přechod na trávu a kvalifikaci v Birmu s těsným zápasem s Barty v 1. kole ...pak tedy prohra s Pironkou, ale na trávě velmi těžkou soupeřkou, stejě jako s Peng na Wimbledonu ...pak zvládla velký tlak na domácím turnaji v Praze, na vlastních domácích kurtech jako nasazená jednička, taky celkem super v 18 letech zvládout to ...pak měsíc pauza, nemohla hrát na WC v Cincinnati ani kvaldu New Havenu, na US Open skoro porazila hráčku top 10, byť laborující se zápěstím, měla mečboly ....

Nakonec ještě zkusila Taškent, ale už se zraněním, konec sezony, teď ji komplikovala přípravu zanícená osmička, takže skoro netrénovala, tyhle první turnaje nic moc, ikdyž nehraje zle, ale zkušenosti a vyhranou zatim chybí letos, věřím že to přijde ..

Maky je talent, někdy zbrklá, ale kdo v 18 nebyl, kolik mladších holek je před ní v žebříčku, já myslím, že ani jedna, snad CiCi Bellis :) Je tak mladá, ona to zvládne, má dost času :)
Reagovat
misa
https://live-tennis.eu/en/wta-ranking-under-21
Reagovat
EllNino
tak 3 z nich jsou ročník 1997, takže fakt jenom ta CiCi :) a ta je taky o pár měsíců starší :) nejmladší holka ve stovce no je Markét
Reagovat
lvicek
No ja to taky moc nechapu. Mela temer vsechny souperky, se kterymi prohrala na WTA turnajich, dost silne, zapas s Barty byl tesny (a tehdy byla Barty dost v razi), dalsi super tesny zapas s Kuznetsovou, prohra s nasazenou Kasatkinou taky tesna. A to vse v jejich 18-ti letech a s velmi malymi zkusenostmi. Kdyz to srovnam jen tak nahodne treba s Tynou Pliskovou, ktere je 25, tak ma prohry s Nara, Na-Lae Han, Kato, Pera (domaci finale v Olomouci), Sakkari, Paquet atd. Katka ma prohru treba s Golubic, Linette, Giorgi, taky Sakkari, Alexandrova, Beth atd. Pritom vyhrala vloni dva WTA turnaje. Ja osobne bych rekla, ze Marketa si vedla dobre na vetsine WTA turnaju, kde hrala, a i kdyz prohrala, tak to casto byla tesna prohra s velmi dobrou hrackou. Plus ji to ztezovaly ruzne zdravotni komplikace. Jako takovy horsi prechod na WTA bych videla treba spis Martincovou nebo nektere dalsi nase hracky v te druhe az treti stovce (ono co treba i porovnani s Maruskou...).
Reagovat
EllNino
tak Terka na WTA úroveň nemá hru, strašně dře, ale prostě toho talentu tam není tolik, ale uvidíme, Bára Krejčíková by hru měla, ale nemá na ni zatim havu, Maruška mi nemá taky moc hru zatím na stovku, navíc ten výber turnajů často dost nešťastný, ty její 25k a 15k už jsu zbytečný, měla by zkusit cestu jako Terka Martincová, takhle by se otrkala a mysím, že by si to vybjovala snáz než Terka ...
Reagovat
lvicek
Jo a jeste bych k tomu dodala, ze pokud se divam dobre, tak vloni hrala na urovni WTA 3x na grandslamu, 2x premier level a jen 2x turnaj International, ze kterych jeden vyhrala - rozhodne to nebylo objizdeni nejslabsich turnaju, aby se nekde schrastila nejaka ta vyhra (samozrejme zase s ohledem na to, ze nektere plany ji zhatila ruzna zraneni). Nevim, jak moc lip si tam teda mela vest, aby se to oznacilo jako zvladnuty prechod na WTA uroven :).
Reagovat
bIbec
Borci souhlas. Markéta výsledky na osmnáctku naprosto super. Ale určitě bych ty hráčky pod ní, které sou už třeba starší a "méně talentované" nepodceňoval.

Já bych se i nedivil, že tam někde mezi nima bude hráčka, která nakonec bude úspěšnější jak ta Markéta. Protože tyhle holky nedostanou nic zadarmo, nemusí mít třeba tendenci něco podceňovat, brát to trošku víc s pokorou, nutnost MAKAT.

Samozřejmě přechod Markéty je obdivuhodný, ne že ho "nezvládla", to mi přijde zvláštní něco takového psát.
Reagovat
lvicek
jj, tak ja je nechtela podcenovat - ono treba i Pliscatum trvalo dost dlouho se prosadit oboum dvoum. Jen jsem se celkem divila nad tim "nezvladnutym prechodem na WTA" a tak jsem to trochu srovnavala s ostatnimi, ktere jsou treba rady za kazdou jednu vyhru na WTA turnaji.
Reagovat
bIbec
ježiš, já si neuvědomil, že seš holka, takže "borci a borky" :-)
Reagovat
bIbec
ale jako jasný, to srovnání se nabízí s těma hráčkama mimo stovku, to je jasná věc.
Reagovat
lvicek
V poho, ten nick neni uplne dobre vypovidajici ;).
Reagovat
George_Renel
Tak z něj hned to k. :-)
Reagovat
blixa
ten "lvíček" je jako malej lev nebo jako ta opička ?
http://www.chovzvirat.cz/zvire/3031-lvicek-zlaty/
Reagovat
lvicek
To vzniklo uz desne davno, protoze jsem ve znameni lva (takze ne opicka ;) ) a sem tam to jeste nekde na netu pouzivam, no... :).
Reagovat
George_Renel
Chtěl jsem napsat abys ubrala to "k". .-)
Reagovat
Fandina
Takže je to lvíček, já donedávna myslela, že je to Ivíček.
Reagovat
Fandina
Tedy na začátku velké i né malé el.
Reagovat
blixa
Jako zdrobnělina od Ivy ? Tak to mě nenapadlo :D Já sázel na tu opičku :D
Reagovat
Fandina
Jj, ivíček s velkým i. :-)))
Reagovat
EllNino
No nic holky, tak bezečný přelet do Melbourne :) Katka by potřebovala přesunou Shenzhen do pár míst po světě a Mark=t se musí zklidnit a nepinkat na střed ... ale stejně je mám holky rád, tak snad pár kol v Melboure uhrajou :)
Reagovat
Torn
Ty bys to mohl vědět, tváří se při podání ruky Katka někdy i trochu jinak než "zabiju tě, kjávo?" :D
Reagovat
tommr
měla na to dnešní zápas vyhrát, ale hrála zbytečně pasívně a v klíčových momentech to nezvládala ani psychicky. Závěry obou setů byly jak přes kopírák: Markéta nejdřív pracně zlikvidovala brejk soupeřky a pak jí lacinejma chybama odevzdala vlastní podání skoro zadarmo. Podobně promarnila i slibný vedení na začátku druhýho setu kdy vedla 2:1 40:0 a pak nepochopitelně vypla a 5 úplně zbytečnejma chybama v řadě dovolila Vekicový srovnat ... :(
Reagovat
rosm
pomatena Siniakova a jeji odchod z kurtu :-)
Reagovat
jirkaS
chytá letadlo do Melbourne
Reagovat
Andrew89
nehraje vůbec, ale vůbec dobře. Donna nehraje vůbec nic. Maky příšerným způsobem kazí, nemá zájem o hru a vše rve na střed...
Reagovat
Andrew89
ted zas od stavu 58:2 hraje aktivně a to se vyplácí...nevim proč takhle nehraje pořád:D
Reagovat
Andrew89
* 5:2
Reagovat
Andrew89
no naprosto zbytečná prohra...ale uplně zbytečná..bohužel:/
Reagovat
tommr
jj má se ještě co učit. S tímhle pasivním pojetím hry se neprosadí ... :(
Reagovat
fretek
To není ani tak pojetí, jako přinucení soupeřkou, které to přihrává středem "na raketu" (viz i další postřehy diskutujících). Chyba je zřejmě v tréninku, kde chybí uprostřed kurtu kulisa (nebo sparring), nutící hrát jenom k levé nebo pravé čáře.
Reagovat
tommr
umí zdá se hrát jen v Shenzhenu a to je málo na to, aby se dostala do absolutní špičky. Dneska tam byly mraky lacinejch chyb a v závěru tradiční ztracený nervy ... :(
Reagovat
smazaný uživatel
je to bída, co si budeme povídat... jedna vlaštovka jaro nedělá
Reagovat
bIbec
tak zrovna tuhle prohru bych jí nezazlíval. Měla nějaké to cestování a tak, kdoví jak to měla se spaním, nějaký ten časový rozdíl. Uvidí se jak si povede na příštích turnajiích.
Reagovat
EllNino
jj :)
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak. Já bych nepřeceňoval ani Shenzhen, ani Hobart. Teprve čas ukáže, jestli Shenzhen byl u Katky takový záblesk jako loni a na dalších turnajích bude končit po 1-2 zápasech, nebo ten Hobart byl ovlivněn tím, o čem píšeš...
Zajímavostí je, že trojice Masha, Katka, Riske už si během necelých dvou týdnů letošní sezony střihla kolečko zápasů každá s každou a skóre je vyrovnané. :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist