Hongkongský režisér natočí film o životě Číňanky Na Li

16. 5. 2015, 18:55
Aktuality 30
Životní příběh čínské tenistky Na Li vstoupí na filmová plátna. Téma si vybral hongkongský režisér Peter Ho-Sun Chan, který hodlá film o cestě na vrchol a boji o nezávislost inspirovaný autobiografií 'Na Li: Můj život' začít natáčet koncem letošního roku. Premiéru by měl mít v příštím roce.
Profily hráčů
Na Li

"Na Li měla neuskutečnitelný sen a dokázala najít způsob, jak ho proměnit v realitu. Porušila pravidla, postavila se konvencím a navzdory všemu se stala legendou," řekl Chan, jenž v současnosti vybírá představitelku hlavní role mezi herečkami i tenistkami. Vítězku čeká před natáčením několikaměsíční trénink. 

"Všechno na ní je fascinující. Od toho, jak dává najevo emoce, její povaha, jak se rozhoduje. Prošla si ale i těžkými časy, měla dluhy a musela se naučit, jak zvládnout vlastní tým. Je to příběh o získávání nezávislosti podle vlastních představ," uvedl Chan. 

Na Li se stala první čínskou vítězkou grandslamového turnaje, když v roce 2011 ovládla French Open. Další titul přidala v roce 2014 na Australian Open. Jedna z nejslavnějších sportovních osobností Číny vystoupala v únoru 2014 ve světovém žebříčku až na druhé místo, o sedm měsíců později ukončila kvůli chronickým problémům s koleny kariéru.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

30
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak to bude naozaj potrebny film... ako sme mohli doteraz bez neho vdrzat??? Co asi zaujimave a vyznamne Li urobila? Hmmm, uplne nevyrazna hracka, usmudlane 2 GS... To by Graf, Hingis a spol uz nali mat natocene desiatky filmov... Hahaha. Povedzme si uprimn LI NA bola jedna nevyrazna, nudna, seda myska .......
Reagovat
Fandina
Je potřeba si uvědomit, že ten film bude o tom, jak se dívka z nějakého společenského zřízení, prostředí stala úspěšnou tenistkou. Viz v článku navzdory konvencím.
Reagovat
smazaný uživatel
Suhlas-Kozoroh.Bjorna Borga som nevidela v jeho casoch,ale jeho by som naozaj rada spoznala prave takymto sposobom,alebo P.Samprasa,ktoreho s obdivom pozeram na youtube.Ale privitala by som viac!
Reagovat
Kozoroh
Natočení autobiografického filmu o hráčce, která skončila před necelým rokem mi připadá dost předčasné. Spíš by se filmoví tvůrci měli zaměřit na legendy, kteří s tenisem dávno skončili, třeba na Lavera, Borga, Navrátilovou, Evertovou a další.
Reagovat
VlS
Tak čínskej režisér celkem logicky chce točit film o Číňance, co je na tom divnýho?
Reagovat
Kozoroh
Je to předčasné, kariéru ukončila teprve loni.
Reagovat
smazaný uživatel
Jde o prachy, teď je Li v Číně hvězda, za pět let po ní nemusí štěknout pes a film by tolik nevydělal..
Reagovat
smazaný uživatel
O Šárce také natočili dokument a ještě pořád lyžuje.
Reagovat
VlS
Ježíši, proč tě to trápí? Ať si Číňani natáčí filmy o čem chtěj.
Reagovat
marekv
Tady nepůjde o tenis, ale o to zboření jedné konvence v Číně, překonání něčeho, co musela překonat, co by v jiné zemi nebylo. Tenis je zástupný.
Reagovat
Frick
Škoda, že jí zdraví už nedovolilo se rozloučit s kariérou ve Wuhanu nebo Pekingu.
Reagovat
smazaný uživatel
To by bylo hodně dojemné :)
Reagovat
skott
nic moc těžšího na filmové zpracování než životopis sportovce, natož žijícího, si nedokážu představit. Jen samotné filmy se sportovní tematikou vetšinou kvůli nevěrohodnosti nestojí za nic. Jediný špičkový životopis, který si vybavím je Senna a to je vlastně dokument.
Na Li přitom zrovna extra zajímavá z tenisového pohledu nebyla, rozhodně by se našlo dost tenistů se silnějšm příběhem než ona.
takže good luck autorovi, bude ho potřebovat... já raději nečekám nic;)
Reagovat
aligo
jde o to že ona je ta první, co otevřela čínu teninu, to ona všechno odstartovala, byla sama proti sví zemi a přesto to dokázala
Reagovat
aligo
***tenisu
***své
chybičky se vloudily :D
Reagovat
smazaný uživatel
no tak všecko se dá zveličit, zvlášť ve filmu. Nezáleží jaký to bylo, udělá se z toho co bude potřeba.
Reagovat
aligo
podle mě se na tom bude podílet sama Li :))
Reagovat
skott
to je hrozný patos, jakoby tenis před Na Li v Číně vůbec neexistoval. Přitom tam byl na vzestupu dlouho před jejím prvním grandslamem a hlavně WTA by tam expandovala tak jako tak viz. Peking. Li Na navíc byla narozdíl třeba od Jie Zheng spíše černá ovce, i první opravdu velké úspěchy měly na svědomí jiné(OH - Li Ting, Sun Tian, semi Wimbledonu Jie Zheng). Li Na má popularitě tenisu v Číně samozřejmě obrovský podíl, ale v žádném případě ne sama.
Reagovat
VlS
Skotte, a znáš jinou Asiatku ( nejde o rasu, ale o kulturu a tradici ), která místo pokornýho uklánění a přitroublýho úsměvu dokáže celkem drsně vtipkovat na účet svýho manžela? Početí potomka okomentovat " manžel dal eso" a tak? To je osobnost jako hrom, vzepřít se tradicím, vykašlat se na zažité formy a být svá a přitom milá a vtipná.
To je to, co si zaslouží film.
Pořád jsem z ní u vytržení a ona jediná mi na okruhu opravdu chybí, Safina, Dementěva a další vůbec.
Reagovat
skott
tak ano, já znám Asiatek několik vzhledem k tomu, že nežiju v Čechách a zčásti platí, co píšeš. Nadruhou stranu jedna z mých nejlbližších kamarádek (Thajka) vtipkuje na adresu manžela (Itala) takto i mnohem svérázněji zcela běžně, podobně i další, kterou znám. Dodávám, ale že je znám dobře několik let. Naproti tomu jiná (konkrétně právě Číňanka z HongKongu) by přede mnou nic směšného o svém muži neřekla, takže těžko říct, vlastní zkušnosti jsou spíše smíšené.
Nicméně zpátky k Na Li, z mého pohledu jediné (a pro mě důležité), byla její zajímavost v herním kamikaze stylu. Její údajnou a opěvovanou vtipnost jsem nikdy nesdílel. Přisuzuju to tomu, že spoustě lidí zřejmě víc připadá vtipný její přízvuk než samotný obsah toho, co říká, který nijak nevybočoval.
Pokud by byl film o tomhle, pak by to byl skutečně brak, čehož se upřímně bojím.
Reagovat
VlS
Thajka, která si vzala Itala už asi taky nežije úplně v tradici ch, otáyka je, jestli žije v Thaysku, nebo v Evropě. Ale to je fuk. Tobě vtipná nepřipadá, mě a řadě jiných ano.
Reagovat
Roger_Federer
je to nahoda, nebo tento nick pouzivas uz radu let i na jinych forech??
napr. kdysy na tipovani.cz?
Reagovat
slacker
Yoko Ono byla pritroubla asiatka(ne rasou ale kulturou a tradici)?
Reagovat
Fandina
Člověče, ty nejsi normální.
Reagovat
horska.kraslice
Já mám taky obavu, že ji hraný film uškodí. Její osobnost by bylo možno přenést na plátno snad pouze formou dokumentu.
Reagovat
smazaný uživatel
Moc mi chybí. Byla sympatická, usměvavá a vtipná. Měla jsem jí moc ráda škoda že už nehraje, ale může být spokojená dokázala toho hodně
Reagovat
smazaný uživatel
Obľúbená tenistka s úžasným zmyslom pre humor, vždy dobre naladená.
Reagovat
Pedronegro
Tak jen aby to nebyl HK pokus o komedii, to bych jí nepřál.
Reagovat
smazaný uživatel
Doufám že se dostane i do českých kin. Jinak nejlepší by bylo, kdyby Li Nu hrála Li Na a ostatní tenistky se taky hrály samy :)
Reagovat
aligo
souhlas :D, ale jelikož Li je těhotná tak to asi neklapne :))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist