Hurkacz má druhou trofej z Masters. Ve finále v Šanghaji odvrátil mečbol Rubljova

15. 10. 2023, 13:48
Aktuality 10
Hubert Hurkacz (26) ukončil v Šanghaji více než dvouleté čekání na svůj druhý titul z podniků Masters. Nejlepší polský tenista po odvráceném mečbolu porazil ve finálové bitvě 6:3, 3:6, 7:6 Andreje Rubljova (25) a výrazně zvýšil své šance na kvalifikaci na listopadový Turnaj mistrů v Turíně. Bývalý devátý hráč světa upravil svou skvostnou finálovou bilanci na 7:1, v probíhající sezoně triumfoval podruhé.
Profily hráčů
Hubert Hurkacz (© AFP)

Hubert Hurkacz celou sezonu předvádí nestabilní výkony a nespočet výher vydřel hlavně díky svému dělovému servisu a přes tie-breaky. V aktuálním roce zapsal zatím jen čtyři semifinálové účasti, nicméně dvě z nich posbíral na oblíbených turnajích Masters a stále se drží v TOP 20 žebříčku.

Že mu největší akce ATP sedí, potvrdil také v Šanghaji, ačkoli se i v čínské metropoli prezentoval nevyrovnanou formou. Bývalý devátý hráč světa měl potíže s Thanasim Kokkinakisem i Fábiánem Marozsánem a domácího Zhizhena Zhanga přetlačil až v tie-breaku rozhodujícího setu. V semifinále naopak jasně přehrál Sebastiana Kordu.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Skvěle rozehrál i finálovou bitvu s Andrejem Rubljovem. V úvodní sadě trefil 80% prvních podání, ztratil na servisu jen pět fiftýnů a nečelil brejkbolu. Druhé dějství bral ale po podobném průběhu ruský tenista. V rozhodujícím setu odvrátil Hurkacz klíčový brejkbol za stavu 1:1 a v 10. hře se propracoval k prvnímu mečbolu, který světová sedmička zlikvidovala esem.

Rozhodnout musel tie-break, z něhož se nakonec vyklubalo pořádné drama. Rubljov vedl už 5:2, nicméně Hurkacz stav srovnal a nepříznivé skóre 5:6 otočil dvěma esy v řadě. Na svůj druhý triumf na turnajích Masters nakonec potřeboval ještě další tři mečboly, celkem čtyři.

Hurkacz vylepšil svou skvostnou finálovou bilanci na 7:1, na Masters zvládl dvě ze tří finále. Předloňský šampion podniku této kategorie v Miami neuspěl v soubojích o titul pouze loni na Masters v Montrealu, ačkoli byl proti Pablovi Carreňovi favoritem. Letos triumfoval podruhé (Marseille) a výrazně zvýšil své šance na druhý start na Turnaji mistrů. V race se posune na 11. místo a na osmého Holgera Runeho bude ztrácet 335 bodů. V příštím týdnu má startovat na "pětistovce" v Tokiu.

Rubljov si naopak zhoršil úspěšnost ve finále na 14:9 a letos na 2:4. V Šanghaji mohl navázat na triumfy krajanů Nikolaje Davyděnka a Daniila Medveděva, podruhé ovládnout Masters (letošní Monte Carlo) a také si definitivně zajistit účast na Turnaji mistrů a poprvé se posunout do TOP 4 pořadí. V hodnocení probíhající sezony je stále suverénně na pátém místě a o letenku do Turína pravděpodobně už nepřijde.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Tennisfan77
Potom banda banánů a ne fans tenisu. Pokud se na ten sport přestanete dívat kvůli odchodu BIG3, tak jste BIG3 fanoušci, ne tenisoví fanoušci.

Finále Šanghaje bylo lepší než 50% zápasů Fedalu na hardu. smile
Reagovat
Patik
Ten tenis nemá momentálne žiadny príbeh na pozadí teraz je to viacmenej len toľko ze sa stretnú dvaja tenisti a snažia sa hrať dobre..pri sieti si podajú ruku diky cauko tak zas niekedy ..odídu do šatne na hotel a je po všetkom..mne osobne tam chýba to pozadie a niečo viac.. Nejaká rivalita.. Nejaká emócia..nejaky hype niečo o com sa šepká niečo o com sa píše hovori špekuluje.. Nieco o com by sa dal natočiť film.. Toto teraz je proste len..tenis..dobre možno pekný zápas ale to proste vyprchá.. Aspoň ja to tak celé vnímam.
Reagovat
baba
taky to cítím tak, že po létě už za mě pouze TM a sledovat naše holky, jak se ji m daří, jinak už mě tenis tak nepálí. Když není co dělat, kouknu, ale
abych třeba kvůli tomu vstávala ?!?! Už se těším na TM a pak na Austrálii. Ani se některým tenistkám nedivím, že to předčasně vzdávají.
Reagovat
steve79
Je to bohužel tak. Tím že skončil Federer a na turnaji nehraje Nadal ani Djokovič, tak turnaje ztrácí sledovat. Někde jsem četl na internetu, že tenis ztratil asi 40% sledovanosti za poslední rok.
Reagovat
mahycek
Upadlo to, nemá to takovou sledovanost.
Reagovat
lvicek
Tak mozna ty reci o tom, ze zensky nemaji dostavat stejny penize jako chlapi, protoze se na ne nikdo nediva, je vlastne celkem lichy. On se nikdo nediva ani na ty chlapy, tahli to jen ti tri "brzyduchodci" ;). Mozna se po jejich odchodu sledovanost muzkeho a zenskeho tenisu vyrovna :D.
Reagovat
Tenisak8
kam ted budou chodit klauni jako hippos nebo gemblostar
Reagovat
kolapse
škooooda Andrej hrál pěkně celej týdensmile
Reagovat
Patik
Som tak trochu smutný zo seba ale zároveň ma to vôbec netrápi ani som takmer nepostrehol ze sa hrá turnaj v Šanghaji rovnako tak ze bolo dnes nejaké finále.. Co je to somnou upustil som od tenisu alebo to bolo proste len neatraktivne premna ..alebo len čakám na turnaj majstrov alebo na Djokovic verzus Alcaraz? Bohvie..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist