Isner a Roddick se před olympiádou utkají o finále v Atlantě

21. 7. 2012, 11:20
Aktuality 9
ATP ATLANTA - Domácí hvězdy John Isner a Andy Roddick se utkají v semifinále tenisového turnaje na tvrdém povrchu v americké Atlantě. Pro oba to bude zároveň prověrka před olympijským turnajem, který začne za týden na trávě ve Wimbledonu.
John Isner

Nejvýše nasazený John Isner se v semifinále v Atlantě protrápil k vítězství nad devatenáctiletým krajanem Jackem Sockem 7-6 6-4. Po rychlém vedení 4-1 favorita zastavil déšť a po hodinové pauze mu trvalo, než se vrátil do tempa.

"Kdyby nezačalo pršet, asi bych vyhrál snadněji," přiznal Isner, který má šanci vyhrát poprvé v kariéře dva turnaje ATP za sebou. Minulou neděli získal trofej v Newportu.

Čtvrtý nasazený Andy Roddick vyřadil dalšího Američana Michaela Russella 6-3 6-4. Bývalý nejlepší hráč světa čelil jedinému brejkbolu, trefil 12 es a po prvním podání vyhrál 86 % výměn.

"Pokud bych měl vzít dnešní statistiky na podání a použít je v jiném zápase, hned bych to podepsal," pochvaloval si devětadvacetiletý Roddick.

Druhou semifinálovou dvojici tvoří Gilles Muller z Lucemburska a Japonec Go Soeda, který zdolal deblového partnera pro olympiádu Keie Nišikoriho 6-2 6-1.

"Nechtěl jsem proti němu hrát, jsme kamarádi, ale byl ještě nervóznější než já," řekl Soeda, 54. tenista světa, zatímco Nišikori je devatenáctý. "Byl jsem před Wimbledonem zraněný a pořád nejsem v pohodě. Navíc on hrál neuvěřitelně a neudělal jedinou chybu," uvedla japonská jednička.

Soeda hrál v semifinále dosud jen letos na začátku roku v indické Čennaí, proti Mullerovi bude bojovat o premiérové finále.

- ATP 250 ATLANTA -
(USA / Georgie, tv. povrch, 477.900 dolarů)
páteční výsledky (20. 07. 2012)

Dvouhra - 2. kolo:
Isner (1-USA) - Sock (USA) 7-6(7) 6-4
Soeda (8-Jap.) - Nišikori (3-Jap.) 6-2 6-1
Roddick (4-USA) - Russell (USA) 6-3 6-4
Muller (Luc.) - Ebden (Austr.) 6-4 6-4

Semifinálové dvojice: Isner - Roddick, Soeda - Muller (Luc.).

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Škoda Řehoře, ale už to vytáh na 53. místo. V Race je 52.

Harrison, Tomic, Goffin a Dimitrov jsou teď všichni nacpaní hodně blízko sebe, bude zajímavý, kdo z nich se na konci sezony dokáže procpat do top 30, jestli vůbec někdo.
Reagovat
J.M.
Dlouho to vypadalo, že Tomic, Raonic, ale i Harrison a teď i Goffin nedají Grišovi šanci se k nim ani přiblížit v častých diskusích o nastupující generaci, ve kterých byl už v posledních měsících na rozdíl od zmíněných permanentně ignorován jako ztracený případ. Teď to opět po dlouhé vypadá, že je z těch všech snad přece jen nejperspektivnější. A nejtalentovanější. Hru má rozhodně nejpohlednější. Pro mě už delší dobu druhý nejatraktivnější hráč hned po Rogerovi. Ta Top 30 už teď nevypadá tak vzdálená, ohromně zlepšil konzistentnost herní i výsledkovou. I sebevědomí tím logicky narostlo.
Reagovat
smazaný uživatel
Já o něj mám trochu strach. On je opravdu takovej malej Roger, což krom pohledný hry, obrovskýho repertoárů úderů atd. znamená, že trochu ztrácí na razanci a síle úderů, takže potřebuje hrát inteligentně, číst hru a mít spoustu variant, jak v útoku postupovat. A to u něj zatím hodně postrádám, tu herní inteligenci. On hraje jako Roger, vypadá to krásně, ale nemá moc herních plánů a často se nerozhodne správně. Je to samozřejmě i o zkušenostech, ale osobně mám kvůli tomu nad ním pochyby. Rogerův tenis totiž rozhodně není to nejefektivnější, s čím se dá moderní tenis hrát.
Reagovat
J.M.
No, já myslím, že Rogerův tenis je extrémně efektivní, ale jen pokud se umí hrát tak jak ho umí hrát Roger. A to umí jen Roger. :-) Ale v zásadě asi píšeme oba totéž. Jen bych řekl, že Roger rozhodně tou elegancí neztrácí nic zásadního na razanci, třeba jeho typická forhendová kladiva patří k nejdrtivějším na světě. Jenom to Roger při té razanci umí podat i tak, že to vypadá krásně, jako kdyby se ani nesnažil.

Ale Grišův tenis je skutečně monotónnější. Nemá třeba tolik variant délek a rotací (včetně boční) úderů jako Roger... Ale ani Roger v jeho věku toho neuměl zdaleka tolik jako dnes, když se podívám na Rogerova videa z roku 2002, tak bych i řekl, že Grigor má oproti mladému Rogerovi náskok, hraje moderněji. Já doufám, že to pro Grišu všechno přijde časem se zkušenostmi. Je vidět, kolik toho do repertoáru za poslední měsíce přidal. Třeba ta razance forhendu už je mnohem lepší než loni, už se z něj v posledních měsících stává skutečná zbraň, je vidět, že i na fyzičce a muskulatuře dost maká, na servisu často používá kick, který jsem u něj loni snad neviděl ani jednou (teď proti Beluccimu byl jeden úplně skvostný), více zařazuje kratší údery ven z dvorce, ty prohozy ze běhu evidentně opravdu pořádně natrénoval až letos, víc zkouší i kraťasy... Postupně to tam v jeho repertoáru přibývá.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, já neříkám, že efektivní není, jen prostě tím nejefektivnějším být nemůže, když hráč postrádá Rogerovu herní inteligenci. U razance mi zas jde hlavně o bekhend, kde prostě v dnešním tenise je obouruční daleko výhodnější (v obraně, hře od základní čáry, dlouhejch výměnách, returnu). Z mýho pohledu se Dimitrov vydal dost náročnou cestou a viděl jsem u něj spoustu věcí, proč mu nevěřit. Ale pokud máš pravdu v tom, jakej progres zaznamenal a já nevidím důvod, proč bys neměl, máš ho evidentně nasledovanýho daleko víc, tak to může být přecejen na dobrý cestě.

Každopádně sem občas dávej reporty o jeho hře, fandím mu z těch mlaďochů momentálně asi nejvíc, protože on už doopravdy potřebuje ten breakout, přecejen je mu už 21.
Reagovat
J.M.
Tak on i Roger ten jednoruč v posledním roce hodně zlepšil a dovede z něj zahrát neuvěřitelné věci. Třeba letos v IW v mnoha výměnách vyloženě přetlačil Nadala v přímých soubojích bekhend versus Nadalův forhend... Famózní. Když sleduju zápasy posledních dní třeba z Hamburku, tak bych řekl, že jednoruč zaznamenává renesanci a ještě rozhodně neřekl poslední slovo. Třeba zápas Kohlschreiber-Almagro nebo Haasova jízda, to byla bekhendová inspirace pro nevěřící. Nebo ve Wimbledonu, kde byl Roger z bekhendu prakticky neprůstřelný, i proti Novakovi. Jednoruč podle mě může být stejně silný, ne-li silnější, jenom se musí pořádně umět, což je samozřejmě o dost náročnější. Třeba v obraně jsem o tom ještě donedávna pochyboval, ale Roger i Grigor se naučili bekhendové pingpongové halfvoleje ze základní čáry, prakticky jen odrazit zápěstím, a to je perfektní zejména pro prohozy.

A taky jsem si říkal, že to už chce ten průlom, ale dnešní generace tenistů dozrává později. Dnešní tenis je nejnáročnější v historii a trvá léta, než se hráč vypracuje. Dřív v podstatě stačil talent... A hlavně dnešní špička to má za ty roky tvrdé dřiny tak moc v malíku, že ještě dlouho mezi sebe nikoho nepustí. Čili 17 GS titulů se u Grigora asi konat nebude... Ale přesto bych nad ním hůl nelámal, v dnešní době se na to musí postupně, po menších krůčcích. On měl Grigor letos na grandslamu smůlu. Na Roland Garros hrál parádně, ale ve druhém kole prakticky vyhraný zápas s Gasquetem nakonec odkulhal s křečemi, do Wimbledonu jel s parádní formou z Queen's (kde nadchl komentátory i diváky), ale musel ve druhém kole vzdát kvůli zdravotním problémům... Tohle je něco, co u něj bude muset v budoucnu nebýt. Špičkoví hráči mají ten luxus, že si mohou dovolit tým prvotřídních fyzioterapeutů a dalších lidí, kteří o ně pečují. Snad je bude mít časem i Grigor. Zatím má Patricka Mouratougloua, který se mu letos začal věnovat naplno, což mu, zdá se, dost prospívá, tak doufám, že mu Patrick nezdrhne k Sereně, se kterou v poslední době čím dál raději spolupracuje.
Reagovat
tito
Pěkné komentáře
Reagovat
Buldozer88
cmon Andy! John neni souper!
Reagovat
Bob
Ne? A co tedy je?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist