Ivanovičová triumfovala na French Open

7. 6. 2008, 17:07
Aktuality 4
Dvacetiletá srbská tenistka Ana Ivanovičová vyhrála French Open. Po dnešní finálové výhře 6-4 6-3 nad Dinarou Safinovou se těší z prvního grandslamového titulu. Na kurtu Philippa Chariera převzala pohár Suzanne Lenglenové z rukou Justine Heninové, která tak jako vítězka loňského ročníku symbolicky, s menším zpožděním, předala i žezlo světové jedničky právě Ivanovičové.
Profily hráčů
Ivanovičová triumfovala na French Open

Do zápasu vstoupila lépe Ana Ivanovičová, která byla o něco přesnější a dařilo se jí více na returnu. Turnajová třináctka Dinara Safinová se snažila hrát aktivně, ale vyrovnané gamy prohrávala. Srbská tenistka se díky tomu dostala do vedení 4:1, ale pak se její ruská soupeřka vzchopila a druhá nasazená najednou chvílemi vypadala, že neví co hrát.

Mladší sestra Marata Safina třemi získanými gamy za sebou vyrovnala na 4:4 a vrátila se do hry o úvodní set, ale vzápětí udělala při vlastním podání několik chyb a přišla o něj. Při servisu Ivanovičové pak měla dva brejkboly, ale dvacetiletá Srbka oba ve velkém stylu odvrátila a sama proměnila druhý setbol.

Ivanovičové vyšel lépe i vstup do druhé sady. V koncovce třetího gamu zahrála dva vítězné returny a získala výhodu brejku. Převzala iniciativu a začala mít zápas definitivně pod kontrolou.

Když vedla 5:3, vstoupila do gamu při podání Safinové typickým dělovým forhendem a vzala Rusce vítr z plachet. Ta vzápětí dvakrát poslala míč těsně za základní čáru a nabídla soupeřce tři mečboly. Srbka na rozdíl od Marie Šarapovové a Jeleny Dementěvové žádný obrat nepřipustila a proměnila hned ten první.

Po porážkách na loňském Roland Garros i na letošním Australian Open tak Ivanovičová napotřetí uspěla v grandslamovém finále a završila úspěšný turnaj, v němž si už po semifinále zajistila post světové jedničky. "Je to úžasné, ani ještě plně nechápu, co jsem dokázala," řekla po utkání tenistka, které trofej za vítězství předávala i vítězka posledních tří ročníků Roland Garros a nedávná světová jednička Justine Heninová.

Její nástupkyně si pochvalovala, že toto finále zvládla výrazně lépe než loňské, kdy proti Belgičance Heninové uhrála jen tři gamy. "Byl to oboustranně nervózní zápas, ale jsem ráda, že jsem se na konci držela lépe," uvedla v rozhovoru na kurtu.

FRENCH OPEN - finálový výsledek žen:

Dvouhra - finále:
Ivanovičová (2-Srb) - Safinová (13-Rus) 6-4 6-3

délka zápasu: 1 hodina 38 minut
úspěšnost 1. podání: 69% - 68%
esa: 0-2
dvojchyby: 1-5
vítězné údery: 41-37
nevynucené chyby: 22-28
využité brejkboly: 5/9 - 2/5
vyhrané body: 78-64

TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
jj je fakt dobrá, ana je moje nejoblíbenější tenistka=)
Reagovat
smazaný uživatel
Jo taky jsem jí to přál. Je hezká, dobře se na ni dívá a i ta její hra mě baví. Ale letos se chovala nějak divně, hlavně v posledních dvou zápasech proti Jankovičové a Safinové. Ty gesta nejen po vítězných, ale i při nevynucených chybách soupeřky byly takové až moc provokativní a jakoby je směřovala nejen pro sebe, ale vždycky k protihráčce.... tohle dřív nedělala.
Reagovat
smazaný uživatel
Si asi přečetla v nějaké psychologické knížce,že to může pozitivně ovlivnit její hru.Ted v jednom rozhovoru říkala,že ji na kurtu psychologie velice pomáhá:-)Tak za tím možná stojí Freud!
Reagovat
smazaný uživatel
Přál jsem jí to a věřím, že se na čele žebříčku udrží.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist