Jak Kvitová dobyla Berlín. Při premiéře titul, hlavní zbraní na trávě byl servis

27. 6. 2023, 10:10
Téma 16
Pokud už ji někdo před pár měsíci odepisoval, šeredně se zmýlil. Petra Kvitová (33) se sice na nějaký čas odmlčela, rok 2023 je ale z její strany parádní. V Berlíně triumfovala a zapsala druhý letošní titul, dohromady jich má na kontě už 31. O její suverenitě svědčí i to, že pro trofej si došla beze ztráty setu.
Profily hráčů
Petra Kvitová (© Profimedia)

Parádní začátek roku, pak bída na antuce. Když se ale začala zelenat tráva, Petra Kvitová znovu rozkvetla. Česká tenisová stálice se opět probojovala do finále (už podvaačtyřicáté) a znovu ukázala, že pokud už hraje o titul, málokdo ji zastaví.

Když berlínské publikum začalo odpočítávat start slavnostního ceremoniálu, Kvitová se trochu zasnila. "Jsem teď docela v šoku. Trochu jsem se bála, že neumím počítat německy, ale nakonec jsem to zvládla," usmála se. Na berlínské trávě hrála vůbec poprvé v kariéře, vždycky volila v přípravě na Wimbledon jinou cestu. Změna je ale život a novinka se rodačce z Fulneku hodně zamlouvala: "Berlíne, jsi krásný, stejně jako tvé travnaté kurty."

Už pár měsíců je po boku Kvitové trenér i životní partner Jiří Vaněk, pozdravy ale česká tenistka posílala i domů: "Děkuji své rodině, která se na mě bez ohledu na časové pásmo dívá každý den a stojí při mně. Jsem opravdu šťastná, že je mám, že mám jejich podporu, ať se děje, co se děje."

Období po triumfu v Miami nebylo pro Kvitovou jednoduché. V průběhu antukové sezony léčila pravou nohu, a i když se dvakrát odhodlala na kurty, vždy z toho byl konec v prvním kole. V Madridu ani na Roland Garros neuhrála ani set.

Petra Kvitová s trenérem a zároveň přítelem Jiřím Vaňkem

Potřebovala nějakou dobu na zotavení. I při začátku travnaté sezony si dala na čas a vstoupila do ní až ve druhém týdnu, když byla perfektně připravená. V kombinaci s příjemným prostředím, návratem na oblíbený povrch a hladem po vítězství se zrodil další krásný úspěch. "Myslím, že jsem vyzrálejší. Pořád miluju hru na trávě, to se naštěstí nezměnilo. Tenis mám stále ráda a pořád mám motivaci. To je s věkem také důležité. Máte víc zkušeností a více o tom přemýšlíte," řekla v rozhovoru pro web DW.com.

Hlavní zbraní Kvitové v německé metropoli bylo podání, na kterém vyhrála 70 % bodů. Účinnost prvního servisu měla na výjimečné hodnotě 79,2 %. V průběhu turnaje nastřílela 37 es. Jen osmkrát nabídla soupeřkám brejkbol a pětkrát ho odvrátila.

Klíčové momenty

Kvitová – Plíšková 6:3, 6:4

Nehrají proti sobě rády, zvlášť v prvním kole. Zdánlivě nečitelný souboj – vždyť obě krajanky naposledy vyhrály zápas v dubnu – pro sebe ale získala dvojnásobná wimbledonská vítězka. Kvitová na trávě znovu našla radost ze hry a Karolínu Plíškovou, která hrála jeden z lepších zápasů poslední doby, udolala. "Bylo těžké dnes proti Petře hrát," vysekla Plíšková rivalce kompliment, kterých po prohraných zápasech zrovna tolik nerozdává. Její slova ale naznačila, v jaké formě Kvitová na trávu dorazila. To bylo ostatně vidět i v následném utkání, kde Nadia Podoroská uhrála s Kvitovou jen dva gamy.

Kvitová – Garciaová 6:4, 7:6

V souboji se čtvrtou hráčkou světa byl klíčový parádní servis Kvitové. Ta nasázela 12 es a z prvního podání získala 83 % bodů. Byl to přesný opak posledního vzájemného měření sil z loňského Cincinnati. Tam naopak drtila esy Kvitovou francouzská hráčka. "Myslím, že to byla solidní odplata," smála se česká tenistka při pozápasovém rozhovoru. Kvitová se ale prosazovala i na returnu. Garciová se často sice houževnatě bránila, přesto dva ze 13 brejkbolů odvrátit nedokázala.

Kvitová – Vekičová 6:2, 7:6

Finále bylo navzdory skóre 2:0 zatraceně těžké. Rozhodovaly brejkboly. Kvitová tři ze čtyř odvrátila, a naopak proměnila čtyři ze svých pěti příležitostí. Krizové momenty musela řešit v obou setech. V prvním to bylo ve chvíli, kdy odvracela brejkbol za stavu 2:2, aby následně Vekičové odskočila. ve druhém setu prohrávala 3:5 a ztrácela i v tiebreaku, kde odvracela i setbol. Vše ale zvládla. "Musím ti znovu pogratulovat. Zdá se mi, že když s tebou poslední dobou hraji, tak pak celý turnaj vyhraješ. Aspoň že to teď bylo až ve finále,” usmála Vekičová při závěrečné ceremonii.

Důležitá čísla

2

V roce 2023 vyhrála Kvitová už druhý turnaj, tím prvním byla 'tisícovka' v Miami. Je to vůbec poprvé od roku 2019, kdy v sezoně triumfovala dvakrát. Dlouhověkost české tenistky potvrzuje i fakt, že svůj první titul získala před 14 lety, v roce 2009 v Hobartu. Od té doby posbírala 31 trofejí.

33

V případě žen by se o věku nemělo mluvit, v tomto případě je ale potřeba udělat výjimku. Jen dvěma hráčkám v historii berlínského turnaje se podařilo triumfoval poté, co oslavily 30. narozeniny. Tou první byla v roce 1985 legendární Chris Evertová, druhou se nyní stala Kvitová. Ve 33 letech a 110 dnech je nově nejstarší vítězkou turnaje.

76,3 %
Ze současných hráček má pouze Venus Williamsová (81,7 %) vyšší procento vítězných zápasů na travnatých kurtech než Kvitová. "Miluji trávu," vyznala se berlínská šampionka po získání trofeje. A naznačila, že vítězství jí dávají novou energii. Momentálně o konci kariéry nepřemýšlí. "Věřím, že se uvidíme i příští rok," poslala pozdrav fanouškům.

Wimbledon se blíží

Ač už je to hezká řádka let, kdy Kvitová triumfovala na Wimbledonu (2011 a 2014), vypadá letošní ročník z jejího pohledu více než zajímavě. Je třeba připomenout, že z posledních osmi účastí byla nejdál v osmifinále v roce 2019. Pohoda a forma současných dnů však z české tenistky dělá jednu ze spolufavoritek, i když ona sama se té role zříká: "Vždycky je úplné jiné hrát grandslamy. Je tam velký tlak. Zkusím si to užít, a když předvedu dobrý tenis, kdo ví, co se stane."

Petra Kvitová

Čísla přesto mluví jasně. Kvitová je aktuálně 9. hráčkou světového rankingu a jak již bylo řešeno výše, získala letos už druhý turnajový titul. Vítězstvím v Berlíně se dostala do společnosti pěti hráček, kterým se to letos podařilo. Těmi zbývajícími čtyřmi jsou Iga Šwiateková, Aryna Sabalenková, Jelena Rybakinová a Belinda Benčičová.

Do startu Wimbledonu ale ještě pár dnů zbývá. Ještě předtím by se Kvitová měla představit v Eastbourne, v tradiční generálce na travnatý grandslam. Los prvního kola jí do cesty poslal Jelenu Ostapenkovou, která v neděli triumfovala na souběžně hraném turnaji v Birminghamu.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport, Tomáš Rambousek

Komentáře

16
Přidat komentář
r176
Servis mi u Petry přijde že už tak nepíše. Dřív to byly rány a i ta Vekič měla servis rychlejší než Petra a to je oproti Petře takový pískle smile smilesmile
Reagovat
IngStavinoha
jj, zato hraje Petra v poslední době až neuvěřitelně umisťované údery k BL
Reagovat
Pavlis
Z Eastbourne se Petra Kvitová na poslední chvíli odhlásila. On by zápas s Ostapenko byl poměrně pikantní, takto to přenechala své kamarádce Báře. Z minulého týdne může být Petra spokojená. Je důležité si odpočinout, zregenerovat, pošetřit další síly, užít si dosažený úspěch. Pak lehce potrénovat a jít do travnatého grandslamu.

V Berlíně byla radost ji sledovat hrát. Servis i return, perfektní, předvedená hra taktéž. Soupeřky kvalitní, dostatečně ověřily všechny výkonnost, jakou nyní Kvítí má. Což po té antukové absenci přišlo fakt vhod. Dosažení dalších milníků v kariéře, pár historických zápisů do statistik.

Strhující napětí do posledního míčku, zda to přeci jen v tiebreaku urve. Těch s Donnou hrála podezřele více, za poslední rok, než je zdrávo. Výsledkem byla fenomenální jízda travnatým pažitem na German Open, zkomplikované minulý pátek deštěm. I s tím si ale Češka famózně poradila a mohla tak v neděli zaslouženě slavit. A patří jí za to veliký dík.
Reagovat
Marie9
Pěkně napsanésmilesmilesmile
Reagovat
George_Renel
Vaněk je jejím partnerem spíš pár let než měsíců. Vždyť jsou už rok zasnoubeni.
Reagovat
lenka258
Jj, ofiko jsou spolu od 2021, neofiko přece spolu u baráku v 2020 a prý jsou spolu ještě o trošku dýl...ale jasně, to nikdo neřekne, jak dlouho, před tím byl ženatý, tak to nedávali na odiv...
Reagovat
com
jo chudak bejvalka.. Cekala doma Vanka k veceri a on zatim pelešil S Kvitovic smilesmile
Reagovat
lenka258
ale tak to nemůžeme taky vědět, jak to bylo smile
Reagovat
IngStavinoha
jak říká Áňa Štaidlová, tohle se vynutit prostě nedá - a ani to za to nestojí...
Reagovat
lenka258
Kdo za to nestojí? smile
Reagovat
IngStavinoha
když ho to chytne a oslepí, tak vlastně nikdo ;-)
Reagovat
Kandinsky1
Vaňková byla mizerná kuchařka.
Reagovat
lenka258
Haha, tak to asi nikdo z nás netuší, jak Vaňková vařila smile

Jen jsem koukala na netu, že má taky partnera, nějakého bohatého manažera hokeje, vypadá happy.

Staršího syna měl Vaněk celý leden v Austrálii
Reagovat
Blondie
A com jim u toho svítil! smilesmile
Reagovat
com
asi kdyz to bylo tajny, tak to delali po tme smilesmile
Reagovat
lenka258
I kdyby už nevyhrála ani match, tak na ní většina z nás z nás bude dlouho vzpomínat :). Ta její zarputilost pro hru ...dříve jak byla věrná Fed cupu, úžasná hráčka :).
Ale to si myslím, že platí i o Karol Plíškové, možná nepůsobí tak fajně, ale myslím si, že v jádru je to taky moc fajn holka :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist