Janowiczova parádní jízda pokračuje, porazil i Simona

3. 11. 2012, 18:27
Aktuality 38
Životní vystoupení polského tenisty Jerzyho Janowicze nekončí na turnaji Masters v Paříži ani v semifinále. Hráč, který se do hlavní soutěže musel probojovat z kvalifikace, v něm dnes porazil domácího Gillese Simona a poprvé v kariéře postoupil na okruhu ATP do finále. V něm ho čeká vítěz duelu mezi Davidem Ferrerem a Michaelem Llodrou.
Šťastný Jerzy Janowicz

Philipp Kohlschreiber, Marin Čilič, Andy Murray, Janko Tipsarevič. To je výčet tenistů elitní světové dvacítky, které jednadvacetiletý Polák Jerzy Janowicz dokázal v Paříži porazit. Dnes k nim přibylo jméno Gillese Simona, jenž proti senzaci turnaje Masters neuhrál ani set.

Přemožitel Tomáše Berdycha Simon doplatil v úvodní sadě na jediný slabší moment, který si vybral za stavu 2-2 při svém podání - jeho ztrátu už Francouz dohnat nestihl a první set prohrál 4-6. I ve druhém si Janowicz bezpečně hlídal podání - za celý zápas nečelil ani jednomu brejkbolu - a krátce před zkrácenou hrou utkání rozhodl svým druhým brejkem. Za stavu 6-5 už nezaváhal; vypracoval si dva mečboly, druhý z nich proměnil a v návalu radosti padnul před pařížským publikem na kolena.

"Pořád tomu nemůžu uvěřit. Jak se to mohlo stát?" citovala Janowicze agentura Reuters. "Po mečbolu jsem padl na zem a brečel jako dítě. Velké dítě," přidal 203 cm vysoký Polák,

Janowicz je prvním hráčem od roku 2000, který při prvním startu na Masters dokázal dojít až do finále. Naposledy se něco podobného povedlo před dvanácti lety Izraelci Harelu Levymu v Torontu. V případě finálového vítězství se Janowicz navíc může stát prvním polským šampionem na elitním okruhu od roku 1982, kdy Wojtek Fibak triumfoval v Chicagu. 

Sezona přitom pro Janowicze nezačala nijak dobře a kvůli nedostatku peněz nemohl odjet na Australian Open. Finanční situace se teď ale obrací (díky postupu do finále má jisté prémie ve výši 234.865 eur) a s ní i tenistův život. "Ulice kolem mého domu je naprosto zablokovaná, protože tam neustále stojí asi deset televizních aut. K domu se v podstatě nejde dostat," řekl Janowicz. 

"Doufám, že díky postupu do finále získám nějaké sponzory, abych se už nemusel strachovat o finance. Prémie z turnaje v Paříži jsou samozřejmě hezká věc, ale myslím, že když člověk postoupí do takového finále, měl by mít nějaké sponzory," dodal Janowicz, který se bez ohledu na nedělní výsledek posune do první třicítky světového žebříčku.

Polského tenistu, jemuž v žebříčku ATP patří až 65. místo, čeká v jeho prvním finále na okruhu pátý hráč světa David Ferrer. Španělský tenista dnes porazil 7-5 6-3 domácího Michaela Llodru a den před začátkem Turnaje mistrů, kterého se sám zúčastní, si zahraje o první titul z turnajů Masters 1000. Dosud byl ve finále třikrát, ale pokaždé prohrál.

Výsledky - Paříž (tvrdý povrch, dotace 2.427.975 eur):
Dvouhra - semifinále:
Ferrer (4-Šp.) - Llodra (Fr.) 7:5, 6:3, Janowicz (Pol.) - Simon (Fr.) 6:4, 7:5.
pva, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

38
Přidat komentář
VlS
porazil Goliáše ato doslovnně. Když stáli kluci vedle sebe, tak to bylo až srandovní. Gratulace Davidovi a Jerzyho teď možná uvidíme častěji.
Reagovat
seshitec
Doufám, že už dneska pohádka skončí a vyhraje ten, kdo si nejvíc zaslouží vyhrát turnaj masters1000. Takže David vamos!!!
Reagovat
nouma
No já netuším co všichni proti Jerzymu máte ale přeji mu každej vyhranej zápas. Je potřeba občas mít na turnaji nějaké překvapení roku. Kdyby jen Polák spoléhal na nemoci soupeřů tak by nebyl tam kde je dnes. A vlastně celou dobu hraje na maximální riziko a to se mu vyplácí, on nemá už co ztratit a ať zápas s Davidem dopadne jakkoli je pro mě Jerzy hráč na kterého si v příští sezoně posvítím a budu jeho kariéru sledovat. Určitě má na Top 20
Reagovat
smazaný uživatel
Dneska dokázal svojí hrou že nepatří ani do první dvacítky je úctihodné že pan Berdych dokázal s takovou lámou prohrát ve dvou setech . Janowicz je jen obyčejný servismen a ty jeho výhry bych brala s rezervou už Andy kdyby neměl zdravotní potíže se zády tak by ho vyučil vždyt vedl jedna nula na sety a ve druhém setu podával na ukončení zápasu ale nezvládl to svojí psychikou a ne proto že Janowicz hrál dobře navíc Andy hrál na 50 procent nechtěl se zranit před závěrem sezony ještě k tomu když nebyl úplně fit , kdyby hrál na plno tak pan Polok už už je dávno doma a proto nepochybuji vůbec o tom že by měl šanci proti Davidovy který který dá do toho úplně všechno protože moc dobře ví že na Turnaji Mistrů se moc nechytá když tam bude Federer a Djokovič ale tady může získat mnohem víc tak pevně věřím že polok neuhraje ani set .
Reagovat
smazaný uživatel
aha, tak to tedy bylo.
Reagovat
smazaný uživatel
A jak to bylo ? Simon co dneska předvedl byla naprosto tragedie a ne výkon a Andy jak hrál tak ve druhém setu vedl 5-3 a podával na ukončení zápasu a zdravotní potíže už měl taky proto vynechal turnaj v Basileji a problém se zády se nevyléčí za týden či dva . Janowicz měl jenom štěstí nic víc ,kolik bylo takových hráčů co zahráli dobře na jednom turnaji a pak už na žádném takový výkon nepodali , například Baker nebo Barthel třeba na začátku roku a pak podávala jeden tragický výkon za druhým .
Reagovat
smazaný uživatel
A co s tím?
Diskvalifikovat nebo psát u jeho výsledku "(nehorázná haluz)". Omluvu Murraymu, že jej porazil + 1/2 odměny.
Simona vyloučit z ATP za znevažování tenisu.

S Llodrou je to taky čudné.
Reagovat
safi1313
Znevažovat postup do finále Masters 1000 je ubohý. Janowiczovi přeju aby to dotáhl až k vítězství, rozhodně si nemyslím, že by vyhrával jen díky podání (protože jinak by se vítězství rodili při výhrách v tiebreaku - jako v případě třeba Isnera - a ne jako v téměř všech případech při získání breaku v každém setu, co na turnaji odehrál!!!)
Reagovat
smazaný uživatel
Philipp Kohlschreiber, Marin Čilič, Andy Murray, Janko Tipsarevič Gilles Simon v rade. Opravdu si myslis ze to je jen nahoda? Ten polskej kluk proziva neco pro nej neuveritelnyho, uvidime jesli bude schopnej predvadet takovej tenis i priti sezonu a jestli ano hodne brzo bude v prvni desitce:)
Reagovat
smazaný uživatel
Nevíte někdo na kolikáté místo se vyhoupne?
Reagovat
darek.vrana
Teď je 26.
Reagovat
Nola
zajtrajšie finále 203 cm výšky vs 175 cm, servis vs výborný pohyb, David si zaslúži tento titul ako nikto iný, všetci už vidíte mladého v TOP 10, myslím, že jeho výška je veľkou výhodou pri servise, ale aj neprehliadnutelným hadnicapom, vysokí hráči nikdy nepodávajú stabilné výkony, telo nie je tomu uspôsobené, sú nachýlnejší na zranenia, tenis dnes vyžaduje disponovať postavou atléta s optimálnou výškou cca 180 - 190 cm, pár cm hore, dole
zajtra sa nechám prekvapiť, mladý je sympaťák..
blahoželám k víťazstvu vo Fed Cupe, je viac ako isté, že to inak nebude
Reagovat
smazaný uživatel
Videl jsem pred rokem jeho cast treningu s jeho finskym trenerem, ktery ma teda skoro nazapamatovatelne jmeno...Kim Tiilikainen, a cast urcena pohybu na kurte byla fakt ostra...vic nez rok zpatky Kim o nem hovoril, ze vse, co potrebuje ma, jen ten pohyb, tak denne makali jak silenci...

Jeho vykon ve Wimbledonu nebyl jeste uplne docenen, takze to vypadalo, ze bude hrat za Katar, ale nakonec si to nejak Jerzyk rozmyslel...ale bylo to fakt uz na spadnuti. nabidka tam byla celkem asi dobra. V kazdem pripade, je jasne, ze polsky tenisovy svaz ho stejne bude mit nekde jak jine svazy v polsku, ktere se snazi ze sportovcu jen vytriskat prachy. Takze mu preji, at urcite vyhraje, a aspon bude mit nejen na letenku, ale i poradnej hotel atd.

Nevim jak vysoko nekdy bude v rankingu, ale myslim, ze na trave Wimblas jednou aspon da:) Je to jen otazka casu...a urcite mu to preji:)
Reagovat
smazaný uživatel
Jyrko neblázni...Kde je dnes Kubot
Reagovat
smazaný uživatel
ty jenž jsi potkal vlka v zimě, kam chodíš na takové treningy?
Reagovat
smazaný uživatel
uctyhodna snura, ale B.J.R. zakladat nebudu.. :-) Vamos!
Reagovat
tito
přesně tak. Jerzy se určitě v budoucnu dočká. Vamos!
A propos - dlouhou dobu tady spekulujeme, kdo nahradí v čele naše nynější, padaly během roku v anketách různá jména, ale Janowicze jsem v nich opravdu nějak nezaregistroval. Tak snad byl v obraze jen PVvZ dle výše zmíněného příspěvku. Tušila jsi to, že má takový potenciál? (členství pochopitelně neměním!)
Reagovat
smazaný uživatel
myslis PVvZ? Samozrejme! :-))) Pokud myslis JJ... nooo, jak bych ti to jen rekla? O:-))) Ale kdybys prece jen zacal byt ochvejny = opak neochvejnosti, nabizim fci a prijimam jednoclena! Na dobu urcitou, kterou stanovim a nasledne vyhodnotim ja .. :-)))
Reagovat
tito
No nebudeme měnit plány kvůli LL- koneckonců na každém turnaji se nějaký objeví. :-) A tento k tomu přímo vyzýval. Jerzy je jistě fajn chlapík, ale my si počkáme na toho našeho. B.R.R.!!! -D
Reagovat
smazaný uživatel
jiste, strom se prece pozna az po ovoci.. B.R.R.!!! :-))
Reagovat
gigin
Jen aby to nebyl jehličnan.
Reagovat
tito
No tys tu chyběl, borovičko. Radši si odsleduj tu svojí partu- aby byli zdravotně v pořádku na TM. Tuhle jeden ani neodchodil poslední dva gamy. :-)))
Reagovat
gigin
:DD Ale zase tak každému by mohl dát "šišku" :DDD Tipsa je šulda, nasral mne tím :(( Nole nevím. Bude ok. On jen tak poodhalil svůj um a momentální formu v Paříži, víš? Jako jen tak "na krajíček" a hned zase půjdeme :DDD
Reagovat
tito
A jo, ani se tomu nedivím. Zvlášť když si vzpomenu, jak vypadal TM minulý rok. A evidentně takto uvažovali všichni až na Davida. Kéž by to zítra proměnil v kýžený titul. Drž mu palce a já podpořím na TM balkánský sektor.:-)
Reagovat
gigin
Nemám důvod ti nevyhovět :)
Reagovat
tito
:-)
Reagovat
smazaný uživatel
..."I ty, Brute?".... :-)
Reagovat
tito
Užiji si to. Bez emocí. :-) Nicméně bude to zajímavé. Všichni relativně odpočatí a plány velké.
Reagovat
smazaný uživatel
a tak to ja doufam, ze si to uziji s emocemi. Pozitivnimi. Pojd, Berdo! Come on, Roger! :-))
Reagovat
gigin
A ty mne budeš usměrňovat, že se v noci nemá hulákat!!! ;))))
Reagovat
VlS
Sice nejsem v žádném klubu, ale k tomu Berďovi se připojuji, ale místo Rogera tam mám Andyho.
Reagovat
smazaný uživatel
David to pravdepodobne vyhrá,no aj tak velký uspech pre Janovica dobre hrá niečo z neho bude...
Reagovat
J.M.
Překvapilo mě, že to Jerzy zase zvládnul, že překonal tu velkou únavu. I nervy. Ale ve finále už bych se opravdu divil, kdyby jej vyčerpání nelimitovalo. Teď po semifinále říkal, že už je fyzicky i psychicky opravdu hodně unavený. Skoro nebyl schopen slova, jen dojatě štkal. To je velký příběh.
Reagovat
smazaný uživatel
Zasloužil by si vyhrát, za postup z Q, ale hlavně za parádní tenis, co předvádí. Ale ve finále mu nevěřím......
Reagovat
Sonja
Držím palce ve finále:-)
Ale když vyhraje Ferrer, taky dobrý, je roztomilej:-):-D
Reagovat
dadaft
moc se na chlapy nedívám, navíc jsem poslední dobou neměl štěstí na dobré zápasy...............
....... viděl jsem půlku druhého setu - zajímavé.
hodně emocí na závěr. ))
Reagovat
Tominoo
Som rad ze vyhral a zrejme vyhra aj Ferrer.. lebo tu miestny , niektory diskuteri ... si tu honili uz nad "istym" Franczuskym finale.. GJ/GL jerzy
Reagovat
smazaný uživatel
https://www.tipsport.cz/ViewUsersTicketAction.do?idu=-70305263950&idb=-1&hash=wUf8J2Acwo%2FSB5kNFF0Wl7pYHo%3D

od jiste doby ho nemusím,když jsme mu napsal na fb slušně tak se smal jak potap...takových radoby talentu bylo a je viz Paire,Dimitrov hráči co maji potencional ale nejvic si to musi srovnat v hlavě
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist