Japonka Ósakaová podruhé ovládla Australian Open a má 4. grandslamový titul

20. 2. 2021, 11:08
Aktuality 33
AUSTRALIAN OPEN - Naomi Ósakaová vyhrála i své čtvrté grandslamové finále. 23letá Japonka znovu po dvou letech ovládla Australian Open, když dnes v Melbourne přehrála 6-4 6-3 Američanku Jennifer Bradyovou.
Profily hráčů
Naomi Ósakaová (© AFP)

Ósakaová poprvé vyhrála Australian Open v roce 2019 po vítězství nad Petrou Kvitovou. První grandslamový titul slavila na US Open o rok dříve a v New Yorku uspěla i loni. Třiadvacetiletá Japonka je šestnáctou hráčkou s alespoň čtyřmi grandslamovými tituly v open éře.

"Opravdu chci poděkovat svému týmu, tohle je pro vás," řekla Ósaková s trofejí při vyhlášení v Areně Roda Lavera. K fanouškům, kteří se mohli vrátit v omezeném počtu na tribuny v závěru turnaje, dodala: "V neposlední řadě chci poděkovat, že jste přišli. Vaše energie pro mě moc znamená. Hrát grandslam v současné době je velkým privilegiem. Díky za tuhle šanci."

Letošní Australian Open začalo kvůli pandemii koronaviru o tři týdny později, aby tenisté mohli před turnajem projít čtrnáctidenní karanténou.

Dnešní finále odstartovala Ósakaová perfektním podáním a čistou hrou. Ve výměnách od základní čáry byla přesnější i agresivnější. Bradyová dokázala favoritku zatlačit jen nárazově, ale díky tomu v první sadě srovnala z 1-3 na 3-3. Japonka za stavu 4-4 odvrátila brejkbol a pak ziskem šesti her v řadě utkání rozhodla.

Semifinálová přemožitelka Karolíny Muchové Bradyová ještě ve druhé sadě snížila z 0-4 na 2-4, ale víc jí Ósakaová nedovolila. Zápas po hodině a 17 minutách ukončila jistě při svém podání. "Dneska jsem to nebyla já, ale doufám, že přijdou další příležitosti," řekla pětadvacetiletá Bradyová.

Japonka vyhrála jednadvacátý zápas v řadě, ke kterému nastoupila. Naposledy na kurtu prohrála loni ve Fed Cupu.

Ósakaová se sice jen čtyřikrát dostala do čtvrtfinále grandslamu, nakonec pak ale vždy triumfovala a dnes se stala první tenistkou po Monice Selešové, která vyhrála svá první čtyři grandslamová finále. Jugoslávská a později americká reprezentantka v letech 1990 až 1992 uspěla dokonce šestkrát.

Díky vítězství v Melbourne vydělala japonská hráčka 2,75 milionu australských dolarů (zhruba 45 milionů korun). Ve světovém žebříčku se Ósakaová posune na druhé místo. Bradyová se poprvé dostane do dvacítky a bude třináctá.

• AUSTRALIAN OPEN 2021 •
Austrálie / Melbourne, tv. povrch, 80.000.000 australských dolarů
sobotní výsledky (20. 02. 2021)
• Dvouhra žen - finále •
Ósakaová (3-Jap.) - Bradyová (22-USA) 6-4 6-3
• Smíšená čtyřhra - finále •
Krejčíková/Ram (6-ČR/USA) - Stosurová/Ebden (Austr.) 6-1 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

33
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Naomi!smile Konečně jsem se k tomu dostal. Finále trochu nemastné neslané, ale to je asi spíše díky Bradě, která odehraje párkrát za uherák výborný zápas, jinak to většinou dopadne jako tady ve F i SF s Muškou. Kvalitou bylo podle mě výše SF Marušky s Andreescu. Na koukání stopro.
Ale Naomi je hvězda, pravděpodobně budoucí No1, celkem stabilní s úžasnými údery a fyzičkou i psychikou.
Krásná, upřímná řeč na závěr, od srdce. Žádná přehnaná gesta, pózy apod. Ať jí to vydrží a přinese nám spoustu radosti v podobě parádních zápasů!smile
Reagovat
brixner
Ne, že bych Vosace nějak zvlášť fandil, ale dá se na ní koukat, protože u toho aspoň neřve, nekvičí, neheká, nefuní, nehuláká, nevykřikuje, nekvílí, nežve...jo, to už sem psal..smile Takže jo, gratulace, mmt je nejlepší!
Bohužel jsem viděl jen HL, ale todle bylo jako finále GS??? HL byly snad z 80% samé UE, kdyby ze studia vylezla Justine a vzala si pálku, má další titul z AO! Hrůza!
Ale titul se počítá, takže Vosaka..smile
Reagovat
annah
smile
Reagovat
blixa
No, hlavně že se nepřerazila Vosako ... smilesmile
Reagovat
Rogers
Velká gratulace, zejména za semifinále, kde našla klíč a místo přetahování á la Sabalenka, začala koukat, kde Serena stojí a lehce umisťovat. Naomi je konečně zdraví vítr oproti tenistkám typu Halep a spol.. Zasloužené vítězství a potvrzení suverenity.smile
Reagovat
FulnekUltras
takhle mi uvízla v paměti (hlavně od cca 48:00) - a lepší už to nebude... smile

https://www.youtube.com/watch?v=JvbuTxQooYs
Reagovat
FulnekUltras
barevně to vidím samozřejmě poprvé ;-)))
Reagovat
FulnekUltras
už mi nehýbá s pulsem ani o píď smile
Reagovat
FantaFantic
SJW - social justice warrior

rádoby hrdinové zastávající všemožné menšiny, jakožto oběti a kdokoliv kdo stojí na druhé straně - utlačovatel :))) Největší zlo dnešní doby podle tutěch chytráků by byl asi bílý muž, který je úspěšný podnikatel a má 4 manželky :)
Reagovat
FulnekUltras
a pak už jenom globální oteplování, za které teď zpupné bílé heterosexuály samozřejmě dostihl spravedlivý trest smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
možná klesající testosteronsmile
Reagovat
blixa
Jojo, stáři je sviňa ! A lepší už to nebude smilesmile
Reagovat
svetova.dvojka
Mám z toho radost.smilesmile

Naomi je nejen vynikající tenistkou, ale také skvělou ženou, která bojuje za vznešené ideály a podporuje lidi, kteří trpí a jsou utlačovaní a diskriminování.

Takhle by měl vypadat osvícený a vznešený sportovec.smile

Naomi Osaka je idolem nás všech.
Reagovat
HolyMotors
Nebyl bych takhle melodramatický, ale jinak se dá souhlasit. A chápu, že je to tak trochu tvůj trolící styl a líbí se mi) Výborně Naomi)
Reagovat
George_Renel
Doufám, že to píšeš v kleče....smile
Reagovat
FulnekUltras
smile
Reagovat
paddy
smile
Reagovat
smazaný uživatel
To se dalo čekatsmile. Barbora s Ramem taky. Katka ta to určitě obrečelasmile
Reagovat
Patik
Zápas s Muguruzaovou bol preňu pravdepodobne najťažším zápasom turnaja..čelila dvom matchpointom..neskôr porazila Serenu..a vo finále Brady..Jenny mi je trošku ľúto javí sa mi ako svojsky rozkošná žena ale vo finále mala na viac..obzvlášť ten druhý set odflákla..finále GS až na pár momentov celkom biedne..
Reagovat
FulnekUltras
spánek byl rozhodně lepší smile
Reagovat
Nola
Naomi snad nema konkurenciu, ten jej BH je neskutocny, tie uhly s ktorymi carujesmile samozrejme to nie je iba BH, je to celok, jej hra nema nejaku slabinu, tak uplne zasluzene berie titulsmile
Reagovat
Patik
so psychikou by sa dalo ešte popracovať..
Reagovat
Nola
to sa mi nezda, 4 finale, 4 tituly, skor jej superka, ten uvodny set si prehrala uplne zbytocne a potom to uz dostalo spad
Reagovat
Patik
nepotvrdzuje breaky tak ako by mohla..bola nervózna..zo 4-0 to mohlo byť vkľude 4-4..ustála to ale súperka ju vkľude mohla strestať..
Reagovat
smazaný uživatel
Aj ty by si mohol popracovat so psychikou, pato.
Reagovat
George_Renel
Finále se mi moc nelíbilo, ani to nemělo žádný velký náboj.
Řekl bych, že semifinále Brady-Muchová bylo kvalitativně lepší po všech stránkách.
Reagovat
sojka1
ale "nova vladkyne" vladne naprosto po zasluze.. :-)
Reagovat
George_Renel
Ano, konkurence se moc nepředvedla.
Reagovat
smazaný uživatel
Ne. Podle čekávání.smile
Reagovat
smazaný uživatel
očekávání
Reagovat
smazaný uživatel
Až na ten servis.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Naomi to měla pod kontrolou.smile
Reagovat
FulnekUltras
jak na plejstejšnu
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist