Jastremská v Hongkongu neztratila ani set a v 18 letech slaví premiérový titul

14. 10. 2018, 11:20
Aktuality 21
WTA HONGKONG - Osmnáctiletá Ukrajinka Dajana Jastremská na turnaji WTA International s dotací 750.000 dolarů v Hongkongu získala svůj první titul, když v pěti zápasech neztratila ani set. Ve finále smetla i ve formě hrající Číňanku Qiang Wang.
Profily hráčů
Dajana Jastremská (© j48tennis.net)

Dajana Jastremská se v létě stala první hráčkou narozenou v roce 2000, která se ve světovém žebříčku objevila v Top 100. A ve svém progresu pokračuje dál. V New Havenu si připsala první výhru na okruhu WTA, v Chicagu se dostala poprvé do čtvrtfinále a svůj nejlepší turnaj odehrála tento týden v Hongkongu.

Osmnáctiletá Ukrajinka na podniku WTA International, kterého se zúčastnily Elina Svitolinová, Garbiñe Muguruzaová či Jelena Ostapenková a byl dotován částkou tři čtvrtě milionu dolarů, v pěti zápasech neztratila ani set.

Kromě Maďarky Fanny Stollárové a Slovenky Kristýny Kučové vyřadila i tři domácí hráčky: Saisai Zheng, Shuai Zhang a v dnešním finále našla recept i na v životní formě hrající Qiang Wang. O osm let starší Číňanku přehrála jednoznačně 6-2 6-1 a připsala si proti ní první skalp hráčky Top 30.

"Byl to pro mě úžasný týden. Nejlepší v kariéře. Hrály tady skvělé tenistky a rozhodně jsem nečekala, že bych tu mohla dnes stát a mluvit jako šampionka. Těžko teď hledám slova... Jsem šťastná," radovala se Jastremská, která si v žebříčku zajistila posun na 66. místo. Příští týden by měla startovat v hale v Lucemburku, kde ji v prvním kole čeká Belgičanka Kirsten Flipkensová.

Šestadvacetiletá Qiang Wang hrála ve finále potřetí v kariéře, ale na červencový triumf z Nanchangu a nedávné vítězství v Guangzhou nenavázala. V Hongkongu se přitom postarala o vyřazení Svitolinové a Muguruzaové, kterou včera udolala po třísetové bitvě. 

Finalistka wimbledonské juniorky z roku 2016 Jastremská se na 5. ročníku Prudential Hong Kong Tennis Open stala pátou různou vítězkou, když se zařadila mezi šampionky Sabine Lisickou, Jelenu Jankovičovou, Caroline Wozniackou a Anastasii Pavljučenkovovou.

• WTA INTERNATIONAL HONGKONG •
Čína, tv. povrch, 750.000 dolarů
nedělní výsledky (14. 10. 2018)
• Dvouhra - finále •
Jastremská (Ukr.) - Qiang Wang (6-Čína) 6-2 6-1
• Čtyřhra - finále •
Stosurová/Shuai Zhang (Austr./Čína) - Aojamaová/Marozavová (4-Jap./Běl.) 6-4 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

21
Přidat komentář
skott
Ještě poznámka k článku, který je jako vždy plný chyb. Dayana si svojí první výhru na okruhu nepřipsala v New Havenu, stejně tak ani první čtvrtfinále v Chicagu. Obojí zvládla již minulý rok v Istanbulu.
Reagovat
skott
Dayana se stala šestou Ukrajinkou, která získala titul WTA (pokud nepočítám 125k triumf Káti Kozlove v Dalianu). Elina v posledních letech posunula tu laťku ukrajinských úspěchů opravdu hodně vysoko a bude zajímavé sledovat, jak se s tím nejen Dayana ale i Marta s Dashou v budoucnu popasujou. Myslím, že se dají očekávat velmi zajímavé dostihy mezi ukrajinskámi tenistkami.
Jsem moc rád, že Dayana zvládla hned své první finále na okruhu, obzvláště po nedávných finálových neúspěších Nasti a Amandy. Je to určitě dobré znamení, že alespoň jedna mladičká hráčka dokázala udržet koncentraci, přestože v posledním gemu mi dost zatrnulo, když tam začínala ¨hekat¨ a sázet dvojchyby a metrové auty:)
Reagovat
EllNino
Ten poslední gem byl na nervy, 2 dvojchyby v řadě, ta druhá byla fakt skoro na tribunu :D, úsměvy na trnéra, ten už napětím ani nedýchal radši, zadržování dechu v podřepu, bomby z forehandu a .... po mečbolu pak bezprostřední radost a úprk za maminkou :) a ten pozápasový rozhovor, je to zlaťouš :D ...
Reagovat
skott
jo ten pozápasový program byl super, jak si tam Dayana nejdřív pinkala s dětma a poté celkově užívala. Ona je nesmírně vstřícná k fanouškům.
Reagovat
EllNino
je skvělá :) ... a hlavně se mi zdá, že je hrozně pracitová, taková nadšená do toho :)
Reagovat
skott
určitě! Dobré bylo taky jak tam naházela do hlediště všechno co měla v bagu a všechny míčky co byli na kurtu, nejen ty co jí dali podepsat:)))
Reagovat
EllNino
všechno :D lítala tam jako hadr na holi :)) ... ale bylo to bezprostřední a hrozně milý :)
Reagovat
smazaný uživatel
Dayna skvěle.
Na OH mládeže se radovala v deblu Iga Swiatek - https://www.instagram.com/p/Bo6qyMiDbzn/?hl=cs&taken-by=iga.swiatek.
Jsem zvědavý, jestli Qiang Wang bude na ET, divokou kartu by si zasloužila.
Reagovat
skott
no škoda, že tady o OH mládeže není nějaké info. Celkově si myslím, že by tady alespoň nějaké zmínky o těch největších juniorksých akcích měli být Viz. třeba nedávné finále juniorského DC a FC, které nabídli skvělé zápasy.
Swiatek výborně, ale hlavní postavou byla Kaja Juvan, která jako první získala dvě zlata. Nicméně to nejlepší byli asi chlapecké finále singlu a deblu s domácími nadějěmi Baezem a Acostou, takovou atmosféru si na juniorských turnajích nepamatuju. To se vyrovnalo i dospělému Davis Cupu. Celkově se mi ty Hry z Buenos Aires moc libí a mají dobrou diváckou kulisu (alespoň tedy sporty které jsem viděl)
Reagovat
smazaný uživatel
Díky za info. O Juvan jsem zatím neslyšel. Její finálovou soupeřku, která vyřadila Igu ve čtvrtfinále, jsem zaznamenal na FO.
Bylo by fajn, kdyby se Báře Seemanové podařilo zopakovat podobný kousek jako na mládežnické OH :-)
Reagovat
skott
Seemanovou mám taky rád, bylo by fajn mít někoho v plavání ve špičce, ale nejsem si jistej jestli to bude na svět dospělých někdy stačit. přeci jenom v plavání zaostáváme a musela by podle mě trénovat v budoucnu v zahraničí.
Nicméně teď doběhla Barča Malíková čtvrtku a znovu s přehledem zlato v šestnácti letech. To je absoultně náš největší sportovní talent současnoti. Ta je naprosto jidne než všechny ostatní.
Reagovat
blixa
Jojo, Barborka je neskutečná ! Nevíš, jakej běžela čas ?
Reagovat
skott
tak to jsem si nevšimnul, protože jsem akorát začal psát ten příspěvěk a eurosport to ustřihnul a dal reklamu.
Reagovat
skott
ten čas jsem našel 54.68, na ní průmerný ale i tak v pohodě stačilo;)
Reagovat
blixa
Dík. To to pěkně odflákla, ale když není potřeba víc, tak proč ne ;-)
Reagovat
Fransoas
Tak toto nečekal snad nikdo.Favorizoval jsem Wang.Bylo to ale rychlé vítězství.Spíše jsem očekával tříseťák.Velká gratulace.Některé tenegerki dokážou překvapit a stoupají nahoru v žebříčkách.uvidíme jak nastartuje kariéru.
Reagovat
tommr
Wangový asi došly síly. Žádnej div při jejím nabitým programu z poslední doby ...
Reagovat
Aussie
Proti Wang jsem Ukrajince šanci nedával. Nakonec to bylo obráceně. Jen úplně v závěru dívčina trochu znervozněla, ale dotáhla to do konce. Gratulace!
Reagovat
EllNino
Nádherný zářitek, bezprostřední holčina :) Krása!!!
Reagovat
Pedronegro
krásný překlep :))
Reagovat
blixa
Tak "zářitek" rozhodně ! :D :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist