Jastremská v Lyonu po více než dvou letech postoupila do finále. O titul se utká se Shuai Zhang

5. 3. 2022, 20:37
Aktuality 3
WTA LYON - Dajana Jastremská v lyonské hale pokračuje ve vítězném tažení pro válkou zmítanou Ukrajinu. Jednadvacetiletá rodačka z Oděsy po dvou a půl hodinách přetlačila nasazenou dvojku Soranu Cirsteaovou a poprvé od ledna 2020 a celkově popáté v kariéře prošla do finále turnajů WTA. O čtvrtý titul se utká se Shuai Zhang.
Dajana Jastremská (© AFP)

Dajana Jastremská v minulém týdnu se svou 15letou sestrou uprchla ze své vlasti před ruskou invazí a díky divoké kartě startuje na halové akci WTA 250 v Lyonu. A navzdory okolnostem prožívá nejlepší turnaj po zrušeném dopingovém trestu.

Jednadvacetiletá Ukrajinka sice v úvodním kole čelila dvěma mečbolům Any Bogdanové, ale s Cristinou Bucsaovou ani Jasmine Paoliniovou neztratila set a dnes po dvou a půl hodinách přetlačila 7-6(5) 4-6 6-4 nasazenou dvojku Soranu Cirsteaovou.

Ve svém teprve druhém semifinále po návratu na kurty loni v červenci zlikvidovala manko 1-4 i dva setboly a dostala se do vedení 7-6 3-0. Postup si však pořádně zkomplikovala, když ve zbytku druhé sady uhrála jediný game a rozhodující dějství nedopodávala, přestože měla tři mečboly. Nakonec ale přece jen našla cestu do závěrečného kola, v následujícím gamu na returnu zápas uzavřela hned při první příležitosti.

"Byl to vážně těžký zápas. Měla jsem mečboly a nedopodávala jsem, myslela jsem si, že je konec, že prohraju, už jsem neměla sílu. Pak mě ale začal každý podporovat a já si řekla, že to dokážu. Když jsem na Instagramu zveřejnila, že jsem opustila svůj domov, přišly mi zprávy od spousty lidí z Francie a celého světa. Ale nečekala jsem, že tu budu mít takovou podporu," řekla.

Rodačka z Oděsy, jež se herně zvedla před dvěma týdny v Dubaji (z kvalifikace prošla do čtvrtfinále), v neděli nastoupí ke svému prvnímu halovému finále. O titul si zahraje poprvé od ledna 2020, kdy v Adelaide podlehla světové jedničce Ashleigh Bartyové. V případě dalšího zvládnutého zápasu si zajistí návrat do elitní stovky žebříčku.

O čtvrtý triumf se utká se Shuai ZhangTřiatřicetiletá Číňanka v Lyonu ještě neztratila set, dnes po vítězství 6-2 7-5 zastavila poslední domácí naději Caroline Garciaovou a poprvé od loňského června postoupila do finále.

Také bývalou světovou třiadvacítku čeká na této úrovni premiérové finále pod střechou a pokusí se v něm získat svou třetí trofej, obě předchozí slavila na domácí akci v Guangzhou (2013 a 2017). Vzájemná bilance finalistek je před zítřejším duelem vyrovnaná.

• WTA 250 LYON •
Francie, tv. povrch / hala, 239.477 dolarů
sobotní výsledky (5. 3. 2022)
• Dvouhra - semifinále •
Jastremská (Ukr.) - Cirsteaová (2-Rum.) 7-6(5) 4-6 6-4
Shuai Zhang (8-Čína) - Garciaová (Fr.) 6-2 7-5
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
dadaft
jak je v Lyonu zvykem, další tříseťák...
Reagovat
smazaný uživatel
Dayana smilesmile990*
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist