Jeden ručník s ledem, prosím! Tak se chladí na Livesport Prague Open

27. 7. 2022, 14:50
Video dne 5
První turnajový den bylo v Praze pořádné horko, teploty šplhaly až ke 40 stupňům Celsia. Na kurtech i mimo ně se tak chladilo ostošest. Ke slovu se tak dostala i speciální pomůcka: turnajový štáb připravuje pro tenistky ručníky plněné ledem.

Pokud tenistky na turnaji Livesport Prague Open musí čelit vysokým teplotám, znamená to pro ně jen malou komplikaci. Na teplé počasí jsou zvyklé z řady dalších akcí a důležité je podle nich dodržovat během zápasů i po něm správnou hydrataci. Na kurtech se mohou ochlazovat díky speciálním ručníkům s ledem, v zázemí mají také k dispozici ledovou lázeň. Pravidelný pitný režim ale nic nenahradí.

"Jsme na to zvyklé, protože během roku máme podobné podmínky. Hlavní je hodně pít. Člověk musí být už týden dopředu hydratovaný, protože to na něj může kdykoliv spadnout a to už je pak pozdě s tím něco dělat," řekla novinářům Marie Bouzková, jež vypije v tomto období i šest litrů tekutin denně. "Je třeba doplňovat vitamíny, magnézium a tak. Během zápasu využívám klasické sportovní pití tak jako po celý rok," doplnila čtvrtfinalistka Wimbledonu, která má na kurtu při ruce také dvoulitrovou lahev.

Tenistky mají k dispozici ve Stromovce i ledovou lázeň a během utkání dostávají ručníky s ledem kolem krku. "To je příjemné, ale případnému zkolabování to asi nepředejde. Důležité je fakt hodně pít a být hydratovaný, protože člověk může zkolabovat, ani neví jak. Na tyhle teploty jsme ale zvyklé, protože v nich také trénujeme. Je to o zvyku," uvedla juniorka Lucie Havlíčková.

Nejtěžší momenty paradoxně tenistky mohou zažívat před samotným zápasem. "Pro mě je nejhorší čekání mimo kurt. Na něm to tak nevnímám a nelimituje mě to. Když se ale nemůžu mimo kurt někde schovat, tak to je nejhorší," podotkla další česká zástupkyně Linda Nosková.

Bouzková proto byla po dnešním utkání s Dominikou Šalkovou ráda, že se v Praze ochladilo. "Po pondělním duelu jsem měla lehký tréninkový den a teď bylo o nějakých 12 stupňů míň. Samozřejmě, kdyby bylo takové teplo každý den, člověk by mohl být víc a víc unavený. Ale teď už byly podmínky na tenis fajn," uvedla nasazená osmička.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK, Livesport, Luboš Zabloudil

Komentáře

5
Přidat komentář
misa
Barbora Štefková smile
Reagovat
lvicek
Co je s ni?
Reagovat
Fandina
Vdala se, čeká miminko a komentuje na ČT tenis coby expertka
Reagovat
Fandina
Hlavicová smile
Reagovat
misa
po další povinné výhře ve čtvrtfinále. Ke konci zápasu se trochu zapotila a ztratila jeden servis, pak ale uzavřela returnem.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist