Jiří Vaněk: Končím!

15. 10. 2010, 09:08
Téma 0
Patnáct let hrál profesionální tenis, v říjnu 2000 byl 74. hráčem světa. Teď se Jiří Vaněk (32) rozhodl, že končí. "Nějakou ligu bych příští rok ještě rád odehrál, ale listopadový challenger v Bratislavě, to bude tečka za kariérou," říká. Důvod jeho rozhodnutí je prozaický: vyhřezlá plotýnka a přetrvávající trable se zády.
Profily hráčů
Jiří Vaněk s rodinou (© Martin Sidorják)

Letos v únoru měl jít po osmiměsíční pauze, kdy kvůli bolestem nemohl hrát, dokonce na operaci. Do té doby objel spoustu lékařů i fyzioterapeutů a pomalu se vzdal naděje. Po péči Vladimíra Brejchy a návštěvě chiropraktika, pana Javanského z Mělníka, ale najednou bolesti ustaly. "Musím jim za to poděkovat, bylo to jako zázrak. Zkrátka jsem jedno ráno vstal z postele, protáhl se - podobně jako pan Hrušínský ve Vesničce střediskové - a záda nebolela," usmívá se. "Hned jsem šel na kurt, abych zkusil, jestli to půjde. Šlo! Takže jsem operaci zrušil, začal zase trénovat a odehrál pár turnajů a ligy."

Pařížskému TCBB pomohl na jaře vybojovat postup z druhé do první ligy. Tu si zahraje ještě letos, ve Francii se totiž hraje nejvyšší soutěž na podzim. V barvách Aachenu odehrál v létě I. německou bundesligu, v prosinci bude hájit barvy Sparty v extralize. "Snad zdraví dovolí," říká. "Liga je maximum, co v posledních měsících zvládnu. Hrát turnaje, dva tři dny za sebou, a pořádně trénovat, to prostě nemůžu. Za dva dny bych nevstal z postele. I po lize se dávám těžko dohromady."

 

V novém čísle Tennis Areny také najdete:

Srbové zhasli český sen - vše o semifinále DC a něco navíc: návštěva luxusního klubu Novaka Djokoviče
Pan Grand Slam aneb Rafael Nadal vyhrál i US Open; přečtěte si, jakými zbraněmi si podmanil Flushing Meadows
Manhattan je rájem nákupů - s českými tenisty v newyorských obchodech
Dominik Hrbatý se oženil a bude otcem

Říjnová Tennis Arena přináší i další zajímavosti, exkluzivní fotografie z US Open, metodiku Richarda Schönborna a rozhovor s žokejem Josefem Váňou plus atraktivní bonus od Tipsportu.

Předplaťte si tenisový a lifestylový magazín Tennis Arena za pouhých 540,- na rok na www.tennis-arena.cz!

 

V běžném životě už ho naštěstí záda nebolí, i když prý byly chvíle, kdy nemohl pořádně sedět. "Záda mě trápila osm let, dokonce jsem pravidelně chodil na epidurální obstřik, injekce do míchy. Pomáhalo to, ale naposledy se to nepovedlo, doktor se »netrefil« a já prožil v únoru deset dnů šílených bolestí. Nedošel jsem si ani na toaletu, neudržel rovnováhu. Hrůza," vzpomíná. Magnetická rezonance pak ukázala vyhřezlou plotýnku a lékaři řekli jasně - operace! Utekl jí skoro zázrakem.

Na kurtě už je skoro bez bolestí, ale jen pokud hraje z místa. I to se Jiřímu Vaňkovi hodí, začal se totiž trenérsky věnovat devatenáctiletému Josefu Kůrkovi. S manželkou Markétou, za svobodna Kochtovou, také výbornou tenistkou (a dcerou hokejového internacionála Jiřího Kochty), navíc v Braníku rozjíždějí akademii na kurtech LTC Hodkovičky. "Zatím jsme na začátku, ale věřím, že se to na jaře rozběhne."

pva, Tennis Arena, Jiljí Kubec

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist