Jirka hraje neuvěřitelně, poklonil se poražený. Česko bude mít po šesti letech hráče v TOP 25

13. 1., 14:05
Aktuality 1
Dlouhé čtyři roky čekal český mužský tenis na to, až některý z jeho zástupců, žijících ve stínu svých krajanek, zvedne trofej pro vítěze turnaje ATP. Půst ukončil ten, od kterého se to čekalo. A od nějž nyní budou fanoušci chtít daleko víc. Jiří Lehečka (22) uspěl ve finále v Adelaide, v němž otočil nepříznivě se vyvíjející stav a Brita Jacka Drapera (22) přehrál ve třech setech. Po utkání však uvedl, že soupeř byl po většinu utkání lepší.
Profily hráčů
Jiří Lehečka s trofejí pro vítěze.

Draper sice měl na servisu slabší den, ovšem výborně returnoval a téměř při každém Lehečkově podání v úvodních dvou setech hrozil brejk. "Podle mě měl navrch až do závěru druhé sady. Já jsem nehrál špatně, možná na úrovni elitní desítky. On ale předváděl tenis hráčů top pětky," řekl Lehečka.

K triumfu mu částečně pomohlo i štěstí. Ve druhém dějství prohrával za stavu 4:4 a svém podání 0:30. V tu chvíli však vytáhl parádní volej, jímž protivníka konsternoval. Vzápětí přidal eso a nastartoval tím šňůru pěti vyhraných gamů v řadě. "Byla to jen moje rychlá reakce. A také obrovské štěstí. To samo o sobě vám zápas nevyhraje, ovšem mě moc pomohlo," komentoval Lehečka zřejmě klíčovou výměnu duelu.

Pochvaloval si i svou trpělivost, s níž čekal na svůj moment, kdy udeří. Díky 250 bodům za triumf se v žebříčku posune na 23. místo a stane se tak prvním Čechem v TOP 25 od roku 2018, kdy se mezi elitou držel Tomáš Berdych. Takhle vysoko bude Lehečka poprvé v kariéře.

Životní úspěch přišel opět v Austrálii, kde loni udivil svým čtvrtfinálovým tažením grandslamovým Melbourne. "Je to pro mě hrozně emotivní okamžik, že jsem získal svůj první titul. Všichni jsme na tuto chvíli dlouho čekali," uvedl a poděkoval svému kouči Michalu Navrátilovi, s nímž se po utkání v totální euforii objímal.

Lehečka zahrál ve finále proti Draperovi 34 vítězných míčů, o 10 víc než jeho soupeř. Pomohl si také osmi esy. "Jirka hraje neuvěřitelný tenis a stoupá žebříčkem. Gratuluju mu k zisku prvního titulu. Já se snažil o to samé, ale on byl dnes lepší a zasloužil si ho," uvedl poražený.

Česká jednička tak pojede do Melbourne s posíleným sebevědomím. "V Austrálii mi to sedí. Je jedno, jestli jsem v Adelaide, Perthu nebo Melbourne. Tenhle kontinent je pro mě výjimečným místem. Počasím, lidmi, vším... Snad mi forma vydrží i na grandslam a obhájím tam loňské body," přál si.

Turnaj pro něj začíná až v úterý dopoledne středoevropského času utkáním se Španělem Mirallesem Zapatou. S ním se dosud utkal jen jednou, v roce 2021 proti němu na antuce v Poznani uhrál jen pět her. Tehdy však byl ve "velkém tenisu" nováčkem, nyní půjde do akce jako nasazený hráč číslo 32 grandslamového svátku. A možná jeden z jeho černých koňů.

Statistiky finále

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist