Juniorka Siniaková skončila na Australian Open těsně pod vrcholem

26. 1. 2013, 04:00
Aktuality 7
Kateřina Siniaková své první finále na grandslamu juniorek v titul neproměnila. Šestnáctiletá Češka zakončila Australian Open porážkou 3-6 4-6 s teprve patnáctiletou Chorvatkou Anou Konjuhovou, která ji po Orange Bowlu připravila o cenný triumf podruhé během dvou měsíců.
Profily hráčů
Ana Konjuhová a Kateřina Siniaková

Tenistka z líhně TK Tenis-centrum Hradec Králové a od svých 13 let hráčka TK Sparta Praha Kateřina Siniaková patří mezi největší naděje současného českého tenisu. Ještě stále šestnáctiletá dívka svůj talent prodala už koncem loňského roku na prestižním juniorském turnaji Orange Bowl, kde prohrála až ve finále.

A v uplynulém týdnu prožila také velmi vydařenou premiéru na Australian Open. Při první návštěvě Melbourne sice musela v prvním kole otáčet zápas proti Jihoafričance Hattinghové, v dalším průběhu už ale neztratila ani set a postoupila až do svého prvního grandslamového finále. V něm však stejně jako na Orange Bowlu nestačila na Chorvatku Anu Konjuhovou.

Siniaková do finále v Rod Laver Areně vstoupila nervózně a agresivněji hrající Konjuhová se rychle ujala vedení 3-0. I když česká tenistka na podání ztratila jen šest fiftýnů, sama na returnu uhrála stejný počet míčků a úvodní dějství už nezachránila. 

Podobně rychlý mohl být i začátek druhé sady, Siniaková ale za stavu 1-1 odvrátila tři brejkboly ziskem pěti fiftýnů v řadě a sebevědomí jí rázem vzrostlo. V následné hře se dostala k první možnosti vzít soupeřce podání, které využila a po potvrzeném brejku vedla 4-1. Jenže Konjuhová nezpanikařila, znovu začala diktovat tempo hry a pěti získanými gamy v řadě vývoj otočila. 

"Byly šance ve druhém setu, mohla jsem to otočit. Mrzí mě, že jsem to nezvládla, asi trošku hlavou, prostě je to velká škoda," řekla Siniaková, která s o rok mladší Konjuhovou prohrála už potřetí během dvou měsíců. "Nepovedlo se to úplně, ale snad se z toho ponaučím. Byl to výborný turnaj, budu na to vzpomínat v dobrém a budu makat dál. Doufám, že to vylepším a příště to bude lepší," dodala česká hráčka, jež byla v prosinci v domácí anketě Zlatý kanár vyhlášena dívčím talentem roku. 

Už letos chce Siniaková mezi juniorkami hrát pouze grandslamy a ráda by se už začala prosazovat mezi ženami na turnajích ITF a pak postupně i WTA.

Na Australian Open tenistka s ruskou krví nenavázala na tři roky starý úspěch Karolíny Plíškové a předloňský titul Jiřího Veselého. Před nimi vyhráli juniorku v Melbourne dvakrát Barbora Záhlavová-Strýcová (2002 a 2003) a jednou Dušan Lojda (2006).

Rozjetá Konjuhová bude světovou jedničkou
Teprve patnáctiletá Konjuhová neprohrála už 18 zápasů v řadě a v součtu s koncem loňského roku získala již třetí titul po sobě. V Melbourne navíc už v pátek triumfovala i ve čtyřhře a i díky tomu se v kombinovaném žebříčku stane juniorskou světovou jedničkou.

"Ten pocit je teď neuvěřitelný," radovala se Konjuhová. "Tyhle zkušenosti, publikum, je to velká věc. Dnes jsem se jen snažila soustředit na svou hru a nedívat se do publika a na další věci. Jen teď doufám, že se sem budu vracet i v budoucnu," řekla talentovaná Chorvatka, jež už se objevila v chorvatské fedcupové reprezentaci.

 

- GRANDSLAM AUSTRALIAN OPEN 2013 junioři -
(Austrálie / Melbourne, tv. povrch)
páteční výsledky (25. 01. 2013)

Dvouhra - finále:
Konjuhová (3-Chorv.) - Siniaková (2-ČR) 6-3 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
tommr
možná, že je to pro Katku takhle lepší. Juniorský GS tituly jejich majitelkám mezi dospělejma nikdy žádný terno nepřinesly - viz nevýrazný výkony Strýcový nebo sester Plíškovic na okruhu ... :)
Reagovat
freeteepek
Tak Lí Na už dostávala zpět do zápasu po nepovedeném úvodu druhého setu, ale zradil ji kotník!
Reagovat
smazaný uživatel
Stále super výsledek a jak tak koukám, tak Chorvatsku patří budoucnost: Čorič, Vekič a ted ještě tehle 15ka.
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak kdyby to někoho zajímalo -> Roman JEBAVY (CZE) / Jiri VESELY (CZE) [1] 6-4 7-5 Matteo FAGO (ITA) / Claudio GRASSI (ITA)

Takže Už 2.titul v řadě, tak snad Jirka přidá i 2. titul v singlu!
Reagovat
vendulkabendulka
Skoda, chybel kousicek. Ale je skvele ze po Pliskach ma cesky tenis dalsi nadejny talent. Drzim palce.
Reagovat
Elrondin
Nevadí, i tak velká gratulace. Těch talentů je tam ale více, letos jsem zvědavý na Terezu Smitkovou a Jirku Veselého.
Reagovat
vendulkabendulka
No, s tim Veselym ja nevim. Trva mu ten prechod mezi muze nejak podezrele dlouho. Ted zas vyhrava na co sahne, ale vsichni vime jaky je obrovsky rozdil mezi turnaji Futures a hlavnim okruhem. Doufam ze se to brzy zlomi. A taky Pavlasek uz by mel neco poradne ukazat.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist