Kanadský sen pokračuje: O finále si v Montrealu zahrají Pospisil a Raonic

9. 8. 2013, 22:42
Aktuality 56
ATP MONTREAL - 44 let se do semifinále Rogers Cupu nedostal žádný Kanaďan, tento týden v Montrealu se to však podařilo hned dvěma domácím zástupcům. Navíc jeden má i jistotu postupu do finále: ve vzájemném zápase si o něj zahrají Vasek Pospisil a Milos Raonic.
Vasek Pospisil

Přitom úspěch se nečekal ani od jednoho z nich.

71. hráč světa Vasek Pospisil měl na kontě pouze čtyři challengerové tituly, po dvou vítězných zápasech zaznamenal na grandslamových turnajích a na podnicích série Masters 1000 a teprve minulý měsíc si na slabě obsazeném turnaji v kolumbijské Bogotě zahrál poprvé v semifinále podniku ATP. Předtím byl jen jednou ve čtvrtfinále.

Milos Raonic je sice světovou třináctkou, jenže v posledních měsících se mu nedařilo a topil se v herní krizi. Od únorového triumfu se jen jednou dostal do čtvrtfinále, když v dubnu v Barceloně prohrál až v semifinále s Nadalem. Z posledních turnajů ho vyřadili Dodig, Sijsling a Matosevic. A tak ani od něj se v Montrealu velké věci nečekaly. 

Ovšem tenis je krásný sport a o překvapení v něm není nouze. Od roku 1969 se na Rogers Cupu, který se střídavě koná v Montrealu a Torontu, nedostal do semifinále žádný Kanaďan, letos jsou však mezi kvartetem nejlepších hned dva a to zásluhou Pospisila a Raonica.

Třiadvacetiletý Vasek Pospisil postupně vyřadil světovou dvacítku Johna Isnera, zkušeného Radka Štěpánka, proti Tomáši Berdychovi zaznamenal premiérový skalp hráče Top 10 a dnes postoupil i přes bývalou svtěovou trojku Nikolaje Davyděnka, který už po třech gamech vzdal kvůli problémům s dýcháním.

"Věděl jsem, že jsem odehrál několik vyrovnaných zápasů s elitními hráči a měl jsem proti nim šanci. Věděl jsem, že jdu správným směrem. Bylo jen otázkou času, kdy to přijde a je to pro mě něco extra, že to přišlo právě tady v Montrealu. Snažím se udržet na vlně a uvidím, kam to až dotáhnu," řekl syn českých rodičů Pospisil, který si ve světovém žebříčku zajistil už posun do Top 40.

"Je to pro mě velký týden. Udělám velký skok bez ohledu na to, jak dopadne další můj zápas. Jsem nadšený a i nadále chci využít sebedůvěry a hrát dobře. Top 50 byl můj celoživotní cíl a sen. Byl to i cíl, který jsem si určil na začátku roku. Podle ideálního scénáře jsem chtěl sezonu zakončit v Top 50. A teď už jsem tam, tak se mé cíle mění. Každý večer jdu spát a přemýšlím, co chci dělat lépe," dodal Pospisil.

Milos RoanicAni dvaadvacetiletý Milos Raonic neměl cestu do prvního semifinále po čtyřech měsících jednoduchou. Včera vyšlápl na Juana Martína Del Potra a dnes vyhrál i vyrovnanou bitvu s Ernestsem Gulbisem, který měl sebevědomí posilněné triumfem nad Andym Murraym. Kanadský tenista Lotyše porazil i ve čtrvtém vzájemném střetnutí a stejně jako Pospisil postoupil poprvé do semifinále turnaje Masters. 

"Bylo to náročné utkání. Neustále jsem se musel sostředit na svůj servis, protože ten jeho byl vynikající," komentoval Raonic. "Nebyl to nejlepší zápas, protože jsme se ani jeden nedostali do rytmu. On skvěle podával, já skvěle podával," dodal k zápasu Gulbis.

"Kdyby mi někdo před turnajem řekl, že si tu zahraju v semifinále, byl bych šťastný. Teď je to realita a kanadské fanoušky čeká velký zápas. Moc se na zítra těším," uvedl Raonic směrem k souboji se svým krajanem, s nímž letos dovedl Kanadu poprvé v historii i do semifinále Davisova poháru. V září je čeká zápas v Srbsku.

Na okruhu ATP se Raonic s o rok starším Pospisilem ještě neutkali, na challengerech a turnajích Futures ve vzájemné bilanci vede 3-1 méně zkušený Pospisil.

- ATP MASTERS 1000 MONTREAL -
(Kanada, tv. povrch, 3.496.085 dolarů)
páteční výsledky (09. 08. 2013)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Pospisil (Kan.) - Davyděnko (Rus.) 3-0 skreč D.
Raonic (11-Kan.) - Gulbis (Lot.) 7-6(3) 4-6 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

56
Přidat komentář
MarcelPersch
Jenze posledni zapas na hardu pochazi z AO 2012 , kdy jeste doznivala Noleho vyjimecna sezona. Navic i tam ho malem porazil, mel brejk v patem setu, ale si myslim, ze to bude dneska jine.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, nejhorší Noleho výkon s Rafou od roku 2011, kde vyhrál jen díky nemohoucnosti Rafy, který hrál dobře, ale v pátém setu nepochopitelně nevyužil brejk.
Reagovat
MarcelPersch
no ja myslim, ze by Andy utrel ve trech setech...
Reagovat
smazaný uživatel
Co to má společného s Rafou a Nolem?
Reagovat
gigin
Já to jako furt nemůžu vstřebat. Poslední game má 40-15, na servu a toto :(((( Předtím v gemu bb...
http://www.q3.cz/images/71achjo.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
Cyp je to, to tam rovnou mohl pustit Andyho.
Reagovat
gigin
"Game wise I don't think it was the best match because we didn't give each other any rhythm. He's serving big. I'm serving big," said Gulbis. "At 4-All, break point, if I start to make those passing shots, which is a tough shot but I know I can make it, I'll start to beat these guys."
"My father sent me a text. He said it was the best tournament he saw in a while, maybe not game wise, but maybe mental wise, the way I fought. I feel the same. I feel slowly, slowly I start to build up my character on court. It may not be all about positive, smiles, love all the time. But I want to show this fighting spirit which I have, even if sometimes it brings some kind of negative emotions from somebody else."
GO ERNIE GO!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Mohl by konečně něco uhrát a nej mlet na hubě, trochu provětrat vody špičkové tenisu. Zatím jen řeči a pořád nic extra. Tak snad ho to nakopne.
Reagovat
gigin
Ono to není jen tak, však to moc dobře víš. Na začátku roku mu nedali ani wc na challengery.. Pracuje na sobě, je to vidět. To chce čas. Ať si každý říká, co chce, já mu prostě věřím. A tlachat a plkat bude furt, to je jas :))))))
Reagovat
smazaný uživatel
Neříkám, že je to jednoduché, ale času měl požehnaně už a žádný pořádný výsledek nemá, nemá na grandslamu víc jak 3. kolo, až do ted žádný extra průlom na Masters. Už mohl být ve dvacítce.
Reagovat
gigin
Ale tak zase na Můru ve dvou to stačí bohatě ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Miloš se v případě výhry posune do top 10, docela rarita, když si člověk uvědomí, že nemá vůbec dobrou sezonu, v Race je až čtrnáctý, hrál hrozně ve Washingtonu a teď najednou boom. Čekal jsem tam dříve Mišiho, kterému stačilo dáthnout záaps s Gasquetem. Ale i Milošovi to přeju.

A ještě lepší je Vašek, ten může skočit až na 32. místo, neuvěřitelný skok, byl by zázrak, kdby si na jednom turnaji vybojoval nasazení na grandslamu.
Reagovat
gigin
kteří by měli bejt jinde na žebři :))

http://www.tennisnow.com/News/10-Players-Who-Could-Be-Ranked-Way-Higher-Than-The.aspx
Reagovat
smazaný uživatel
Kromě Del Potra většinou souhlasím, i když to často není ovlivněno jen výkony, ale i zraněním jako u Petko nebo Haaseho.
Reagovat
tito
podle předpokladů posledním semifinalistou. Dle sázkovek Nole jednoznačný favorit, což je vzhledem k vzájemné bilanci na hardu od r. 2011 pochopitelné. Ale jednou se to musí zlomit, navíc Richard se svým výkonem opravdu nebyl zrcadlem aktuální Noleho formy. Rafa nemá co ztratit, a případný postup do finále bude příjemným, ale ne až tak nemožným překvapením :-) Takže letím si po dlouhé době vsadit ( kdy bude na Rafu zase tak velký kurz? ) a těším se na semifinále. V případě kanadského derby bych raději Vaška, ale proti Milošovi mu moc šancí nedávám.
Reagovat
Sonja
Klidně se to zlomit může, jako se třeba letos zlomilo Monte Carlo...
Hlavně ať to je pěkný zápas a nemusim zavírat oči jak při finále Wimblu a podobných Noleho představeních hrůzy:-D
Reagovat
tito
Já zase pro změnu budu doufat v to, že bude mít Rafa v tomto zápase jiný rozjezd v prvním setu než v pravě tebou zmíněném MC :-))) Ale jasně, hlavně ať je na co koukat a je to vyrovnané 8-)
Reagovat
smazaný uživatel
Napriek tomu, že je Rafa fixovaný ako antukár a Nole specialista na hard, pri týchto chalanoch je to vzdy o detailoch a aktuálnej forme..

Semifinále je finále, este prežime do USO, potom sa rebríček na dlhú dobu upraví do adekvátnej podoby...
Reagovat
tito
Reagovat
smazaný uživatel
Nemysoím si, že to Andy sthne ještě letos Noleho předběhnout :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Doufám, že se rád vyžíváš v sarkasmu, protože jinak si tvůj výrok nedokážu dost dobře vysvětlit. Bilance 9:3 na hardu je myslím jasným znamením toho, že to vůbec není o nějakých drobnostech, ale že Nole Rafu přímo válcuje. To je jak kdybych ti tu tvrdil, že v duelech Fedex:Rafa na antuce záleží na drobnostech, stejná blbost.
Reagovat
tito
Pod pojmem válcuje si představuji ledascos, nikoliv vzájemné zápasy RxN. Poslední vzájemný zápas na hardu AO 2012 7:5 v pátém. V sezoně 2011, o které netřeba mluvit v kontextu Noleho výsledků, byl jednoznačný průběh na USO, to bezpochyby, ale i zde si uhrál Rafa alespoň jeden set. Miami až v TB, IW 2:1 ( 6:2) TM a USO v 2010 naopak vyhrál Rafa (2:0, 3:1 - při pohledu na výsledky jednotlivých setů odpovídající Noleho 2011,...). Celkově na hardu vyznívají pro Noleho lépe roky 2009, 2011, pro Rafu 2010. Kdo viděl AO 2012, tak zde netřeba diskutovat. Nevím, ale pod válcováním si představím třeba včerejší zápas Nole x Gasquet, i když nepopírám, že na hardu je Nole kvalitnějším hráčem. Letos výrazně zlepšil podání, možná že noční zápas bude válcování. Uvidíme. Já si myslím že ne :-)
Reagovat
gigin
Určitě ne.
Reagovat
smazaný uživatel
Hraje se na výhry a tam je bilance zcela jednoznačná, z tohoto pohledu jej válcuje, navíc ber v potaz, že ty vyrovnané zápasy z roku 2011 (což je milník, který můžeme považovat za zlom v jejich vzájemných zápasech, nehledě na hard začal dominovat Nole) se hrály na ultrapomalých površích v IW a Miami, které nejvíce vyhovují Rafově hře (z hardu) a Nole na nich obvykle nějak nezáří.
To tady v Montrealu a celkově na US Open series je to jinak a tady bude Nole mnohem větší favorit a rozhodně nebudou rozhodovat drobnosti. Jenom připomeňme, že v roce 2010, kdy Rafa Noleho porazil na US Open hrál španěl v životní formě a Nole byl unavený z maratonského semifinále s Fedexem (tehdy Srb ještě neměl takovou fyzickou kondici a ještě nebyl šampionem)
Reagovat
smazaný uživatel
To, že sa hrá na výhry je značne krátkozraké myslenie, každý kto tie zápasy videl vie, že rozhodli maličkosti..

Takže na jeseň 2010 Nole este nebol šampión, stal sa ním z ničoho nič až o pár mesiacov neskor..You joker :))
Reagovat
Reti64
Petra klesla na deváté místo, ztratila 675 bodů (4385/3710), Sorana včerejší výhrou postoupila na 22. místo.
Rafa už je třetí. Pokud dnes v kanadském souboji vyhraje Miloš, postoupí z aktuálního 12. na 10. místo. Bude-li hrát ve finále Váša, tak vzlétne z předturnajového 71. a aktuálního 40., dokonce až na 32. místo. :-)
Reagovat
Reti64
W/UE 1.set: Nole 14/7 - Richard 3/11
2.set: Nole 15/5 - Richard 7/9
Celý zápas (52minut): Nole 29/12 - Richard 10/20
Hezký den:-))
Reagovat
Reti64
W/UE: Rafa 13/18 - Marinko 15/34
Reagovat
Sonja
http://www.atpworldtour.com/posting/2013/422/mds.pdf
Reagovat
Reti64
Semifinále: Nole - Jerzy:-))
Reagovat
Sonja
Nole může v osmifinále narazit na Vaška, ve čtvrtfinále na Miloše (nebo třeba Isnera), v semi na Jerzyho...samí borci na servisu:-D
Reagovat
J.M.
No nic moc... Roger hned na úvod po pauze a zranění Kohlschreibera nebo Fishe, to není úplně na rozjezd ideální. A i kdyby náhodou došel až do čtvrtfinále, tak kdo jiný než Rafa... Dimitrov zřejmě zopakuje loňskou bilanci, kdy na obou amerických Masters neuhrál ani bod, taky los, který nepotřebuje. Novak se může obávat jedině Juana, a ten má teď problémy sám se sebou, jinak má cestu do finále volnou. Ale kdyby Tomáš dal Wawrinku, tak aspoň v tom Cincinnati by snad na Murrayho mít mohl...
Reagovat
Sonja
Nejlepší to má Můra, která hned v prvním zápase může zas na Gulbisa:-D
Reagovat
gigin
Můra zase vyletí ve druhém kole s Gulbou.
Reagovat
smazaný uživatel
To by musel Gulba projít před doktora filozofie, který jako správný doktor tu jeho nevymáchanou hubu pěkně vyléí, nejlépe kanárkem :-))
Reagovat
smazaný uživatel
A hlavně Brian Baker!!!
Reagovat
Reti64
Veliká gratulace, taneček taky pohodička:-))
Vašík s Miloškem v devět večer, Nolda ve dvě po půlnoci:-)
IDEMO!!!
Reagovat
Reti64
Celý zápas je tady:
http://www.youtube.com/watch?v=r_3D2lkwsg4
I se závěrečným tanečkem:-))
Reagovat
Sonja
http://24.media.tumblr.com/tumblr_mdgildqZMe1r5yktlo7_250.gif
Reagovat
Sonja
Rychlovka dneska, skvělý výkon...po těch včerejších nervech příjemná změna:-)
Ríšu to asi moc nebavilo, po winnerech jen koukal, ani se nesnažil je dobíhat...1.servis trefoval snad pod 40% a po 2. na něj vždycky přilítl Noleho skvělý return (pokud netrefil dvojchybu)...prostě bez šance dnes.
Takže gratulace 3.semifinalistovi a nechme se překvapit, kdo bude 4. .................:-)))
Reagovat
Reti64
Ne snad, že bych se Rafy obával, to určitě ne, ale fandím Marinkovi!:-)
Reagovat
Mayo
fantááázia až neverím...Nova sport bude dávať Nadala (: ... je to písané v programe..vamos !
Reagovat
smazaný uživatel
kdepak, jen na fandovi.
Reagovat
smazaný uživatel
tak oprava, fakt i na Nova Sport. Napadá mě teď něco o svícnu a tmě :) sorry
Reagovat
Sonja
:-D:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Dnes se na něj skvěle kouká, dominantní výkon skoro bez chyby. Richard nemá žádnou zbraň, tenhle zápas asi bude rychlý. Potlesk fandovi za přímý přenos, škoda že to nevyšlo i s předchozím duelem. O Delpovi zatím žádné nové informace nemáte? Ty záda ho dost brala, snad se dá do kupy. A Federer už trénuje v Cincy, zůstává s novou raketou.
Reagovat
Reti64
Krááása dneska:-)) 5:1.
Reagovat
Reti64
1.set W/UE: Nole 14/7 - Richard 3/11
Reagovat
Reti64
Dneska radost:-) 6:1 4:2, pěkný začátek soboty. Nole, mám tě rád:-))
Reagovat
MarcelPersch
Lehciho soupere si Novak nemohl prat.. Gasquet na hardu je proti nemu uplne bezzuby.
Nerad to rikam, ale i Matosevic ma vetsi sanci, proto bude match mezi nim a Rafou zajimavejsi.
Reagovat
Reti64
Nole, těším se na taneček:-) IDEMO!!!
Reagovat
BooOoo
urcite vic preju finale Pospisilovi, nejen proto, ze je sympatak, ale aspon trochu Čech. Btw: za kanadu hraji jen potomci imigrantu (ATP ale i WTA)
Reagovat
Sonja
Gratulace oboum kanadským semifinalistům...tohle složení jsem si přála:-))
Reagovat
Reti64
Moc gratuluju Milošku!:-)) Kanada má finalistu!:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jednoznačně budu fandit Pospíšilovi. To co předvedl Raonič s Del Potrem je opravdový hnus...bohužel i takoví hráči bez charakteru se na okruhu objevují. Myslím, že fair play by se mělo ctít, sice není první a poslední, ale obrázek to není opravdu pěkný.....
Reagovat
gigin
nevadí. Pěkný turnaj. V Cincy si spravíš chuť :)))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist