Karolína Plíšková chce přenést úsměvy z Wimbledonu na další turnaje

12. 7. 2021, 20:12
Aktuality 44
Sběratelka talířů Karolína Plíšková spěchala po svém příletu z Wimbledonu ukázat trofej z finále mladým nadějím. Kromě skvělého tenisu z All England Club může z její hry pro nastupující generaci vyplývat i další fakt, že s úsměvem jde všechno lépe.
Profily hráčů
Karolína Plíšková (© AFP)

Plíšková přiletěla z Londýna dnes po obědě, doma si jen odložila kufry, osprchovala se a zamířila do svého klubu v Praze. Dětem ze své akademie ukázala stříbrný talíř za účast ve finále na londýnské trávě, na které nestačila až na světovou jedničku Ashleigh Bartyovou z Austrálie.

"Na to, jak jsme malá země, tak je nás strašně moc," komentovala Plíšková fakt, že Petra Kvitová je dvojnásobnou vítězkou Wimbledonu, před měsícem ovládla Barbora Krejčíková antukové Roland Garros a k tomu je třeba připočíst Markétu Vondroušovou, Karolínu Muchovou a další.

České děti tak mají nespočet vzorů, které můžou v současnosti následovat. "Já neměla velký vzor, ale tenis jsem sledovala. A myslím, že je důležité mít ke komu vzhlížet, koho napodobovat. Doufám, že pro ně jsme motivací," řekla devětadvacetiletá Plíšková na setkání s novináři.

Do své sbírky přidala už další významnou trofej v podobě talíře. Jednu má z finále US Open z roku 2016, další z Říma a teď ten wimbledonský. "Jsem sběratelka talířů," podotkla s úsměvem.

Do premiérového finále Wimbledonu došla Plíšková za pomoci důrazného servisu a skvělých úderů. Ukázala ale i novou tvář. Často ledově klidná hráčka se mnohdy usmívala. "Já mám pocit, že ho mám (úsměv) pořád, ale někdy ho asi nemám," připustila a dodala: "Nějak jsem našla cestu, jak si to trošku víc užívat, občas se i zasmát. A když se zasměju, tak mi přijde, že se mi pak na kurtu daří. Asi to situaci odlehčí. Budu se snažit pokračovat v tom, co mi funguje."

Velkou měrou k proměně Plíškové přispívá kouč Sascha Bajin. Jeho pozitivní přístup rodačku z Loun uklidňuje. "Nechává mě být, abych byla sama sebou, do ničeho se nenutím," řekla. Dřív bývala naštvaná i po nevydařeném tréninku, ale teď vidí, že Bajin takové situace nehrotí. "Snaží se z toho nedělat vědu, i když se nedaří. Chce výsledky, ale je v klidu, což mi pomáhá," uvedla.

S německým trenérem Bajinem má zatím smlouvu do konce letošního roku. "Ale už jsme naťukli i další rok," řekl Michal Hrdlička, manžel a manažer Plíškové. "I kdybych prohrála v prvním kole, tak pro mě není varianta s ním končit," konstatovala aktuální světová sedmička.

Po sobotním finále si zašla Plíšková s týmem na večeři. Druhý den plánovala nákupy s kamarádkou a trenérkou Olgou Savčukovou. "Nějak se mi nepodařilo vypít tolik alkoholu, kolik bych chtěla, a bylo mi děsně špatně," prozradila, ale stihla si koupit kabelku a pár kousků oblečení.

V Česku stráví čtyři dny. Navštíví rodiče a kamarádky a ve čtvrtek odletí do Marbelly. "V pátek už mám naplánovaný trénink," řekla. Do Španělska za ní přiletí i Bajin, bude si zvykat na betonové kurty a připravovat se na své první olympijské hry, Do Tokia odletí v pondělí.

"Bude to v mém věku možná první a poslední olympiáda. Moc se těším," řekla Plíšková, která měla letět už do Ria, ale účast nakonec zrušila. V Londýně byla nadšená z plného hlediště, ale olympiáda bude zase bez diváků. "Byla jsem zklamaná, že nebudou, ale o to více to třeba bude sledované v televizi. Japonci jsou pečliví, bude to čistý, hezký a snad se to povede."

V Tokiu se musí hráčky obejít bez svých osobních koučů. Pomáhat hráčkám bude fedcupový kapitán Petr Pála a kouč David Kunst. "Asi bych tam ráda měla Saschu, teď mi dodává pohodu, ale jinak nejsem vyloženě na někom závislá, tak mi to úplně nevadí," řekla.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

44
Přidat komentář
fujtajblick
jsem si početl, skoro bez hejtování, paráda smile
Reagovat
smazaný uživatel
Počítám, že na LOH rupne v 1. kole a přijdou komentáře jakože není kapela, aby furt vyhrávala. Plíškové se podařil jeden turnaj, kde porazila jednu silnější hráčku, která měla nejhorší den na return za svou kariéru. Hodně bych brzdil optimismus.

To, že nikdy nevyhraje grandslam je všem jasný, tudíž pod tlakem není a vlatsně může jen překvapit.

Je škoda, že dneska nehrála v Praze a nedostala do 1. kola Kvitovou, protože ta byla dneska tak špatná, že by jí Plíšková možná v 1. setu dostala do tiebreaku. Kvitové by dneska vzal set možná i Hrdlička.
Reagovat
Blondie
Dneska jsou nějaké skvrny na slunci?
Reagovat
smazaný uživatel
Jakto, že ještě nejspíš, blonďatá Blondie?
Reagovat
Blondie
Já jsem noční pták smile
Reagovat
Torn
Trapné a ubohé jako vždycky. Sis vsadil na Petru? :D Podívej se na zápasy Karolíny a Petry. Nikdo nešlo o lehkou bitvu. Výjimkou je vlastně jen poslední zápas.

A co se týče W. Podívej se koho měla Bára na celém FO. Případně na jiné velké turnaje na grandslamy. Ty žebříčkově horší hráčky, musely mít logicky formu. :)
Reagovat
lars
Klames nebo mates ctenare TP
2. nasazena na letosnim Wimblu mela lepsi return, nez kdyz byla mimo top20 wta zebriku.
Venuj vice sveho casu Sparte , ktery pry " fandis ".
Kdy bude Sparta "zeleznou " jako pred asi 20 lety ? Penez na to ma dost.
Kdy Sparta vyhraje Ceskou ligu,EL, LM ?
Reagovat
blixa
Sparta je železná pořád. Proto taky každý týden dostává nový nátěr ... smile
Reagovat
Fandina
Také jsem si toho všimla, že jinak vážná Kája měla ve Wimbledonu trochu jiný výraz a byly tam úsměvy. Kája byla hned jiná, takže jen tak dál. Jen škoda, že to finále neklaplo. Podle mě to chtělo víc útočit.
Reagovat
Torn
Já si myslím, že možná Káje život přichystal jistou cestu, kterou by si měla projít. A na konci ten grandslam bude čekat. :)
Reagovat
Blondie
Chápu dobře, že ve čtvrtek letí do Španělska a pak hned v pondělí do Tokia? Vy jste s tím lítáním šílený, dyť je to hrozný, nepřirozený a nebezpečný XD
Reagovat
tommr
kdo chce hrát špičkovej tenis ten se nesmí bát létání ... smile
Reagovat
Torn
Přesně tak. V pátek má už v Marbelle tréninky se Sašou. :) A snad hned v pondělí tam letí. :)
Reagovat
Blondie
No jen do toho, mladá dámo smile

Kruci, nerada to říkám, ale... trošku si mě na tom Wimbledonu získala XD pořád platí, že jsem přála Barty a fandila jí jako zběsilá, ale na konci mi teda kvůli Karolína zvlhlo oko a aj jsem jí uctivě zatleskala smile

Hlavně buď šťatsná a užívej si, že máš kolem sebe spoustu lidí, co tě mají rádi, ať už jsi ve finále, nebo vypadneš 2x po sobě v prvním kole. To je nejvíc!
Reagovat
com
kdo vi co vsechno ti zvlhlo smilesmile Bez si fandit Kvitovic.. Ta ted fanousky potrebuje vic smile
Reagovat
Blondie
nejhorší comův sen - že bych začala fandit Karo :D :D :D
Reagovat
Torn
To docela je. :D
Reagovat
Fandina
Nechápu, co je na Barty k fandění jako blázen. Holka z druhého konce světa mě fakt nebere. Navíc se mi nelíbí ani vzhledem ani gesty.
Reagovat
Blondie
Já ti to neberu ;) ty mi neber, že je mi dlouhodobě sympatická. Popravdě si mě získala v prohraném finále s Petrou (2017). Strašně se mi na ní líbilo to, co oceňuji dodnes - jak při výhře i prohře vždycky najde pro soupeřku přesně adresovaná slova. A její hravá hra a silná hlava mě taky berou.
Reagovat
Fandina
Nevím, co je na tom k obdivování. Přijmout výhru i prohru je součást života.
Reagovat
Blondie
Nevíš, no :-)
Reagovat
Fandina
To opravdu nevím. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Fandina má vůči Ash očividně antipatii. Přes to vlak nejedesmile
Reagovat
annah
Jako ženská je dost nevzhledná, ale sympatická je mi hodně.
Reagovat
Fandina
Asi je to vzhledem nebo čím, ale fakt mi na ní něco vadí.
Reagovat
tommr
je to poloviční chlap ...
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Torn
Hele, musím říct, že jsem Káju dneska viděl na tiskoce živě a potvrdilo se mi to, co si myslím roky. Jasně neznám se s ní osobně, ale opravdu je to fajn holka. :) Jako trochu mě překvapilo, že je docela drobná. :D
Reagovat
cabuna
smile Ty se máš ,mám jí moc ráda .Drobná jako myslíš hubená?Já jsem vyhrála její podepsaný dres z AO a je pravda,že je jak pro panenku jsem si říkala třeba se srazilsmile
Reagovat
Torn
Bylo to opravdu pěkné a milé. Fakt taková milá a hezká holka. Neměla drdol, filu a vážnou tvář. A ty děti v akademii jí mají fakt rádi.

Ano, je hubenější ještě víc než v televizi a nepříjde ani tak vysoká. Ne, že by byla vychrtlá nebo tak, ale tak nějak jsem si řikal, že v televizi působí mohutnější. :D Trochu mě zarazilo, že taková dívenka umí do píše tak bouchnout. :D
Reagovat
Torn
/do míče
Reagovat
cabuna
To je super,ty máš u ní v akademii dítě? Nebo jsi o tiskovce protekčně věděl?Jinak myslím ,že tam má Kája děti 3 rok ,loni jsem četla u ní na FB ohlasy dětí a rodičů a samá chvála.Několik rodičú tedy jí psalo.že přijdou na buben,protože dokupovali další termíny,jak byly děti nadšené.A ocenili,že tam byla s dětma od rána do večera každý den ,s Kristýnou a loni tam byla i muška.
Reagovat
Torn
Nemám u ní dítě. :D A protekce? Byla to taková shoda okolností a náhod. To by bylo asi na delší povídání a vysvětlování. Z počátku jsem si říkal, zda je vůbec vhodné, abych tam šel, ale nakonec to bylo fajn. :)
Reagovat
Fandina
Drobná? Pokud měříš 2,5 metru tak možná, jinak je to čára na entou.
Reagovat
tommr
drobná asi nebude to správný slovo. Nechtěl jsi říct hubená? smile
Reagovat
Torn
Chtěl. Jakože k tomu, jak je vysoká, mi přišla drobná. Ale asi fakt zkresluje ta televize. :D Jen mě to zarazilo, nic v tom nehledejte. :D
Reagovat
Fandina
To tedy nevím, co si viděl. Já ji viděla ve skutečnosti x krát a s drobností to nemá nic společného, je vysokánská a kostnatá. Milá a příjemná je hodně, s tím s tebou souhlasím. Ale drobná to určitě není.
Reagovat
Fandina
Možná si ji viděl jen sedět. smilesmilesmile
Reagovat
Torn
Jako máš pravdu, ale představoval jsem si jí hrozně velikou. :D Tak já taky nejsem prcek. Zkrátka nevím proč, ale asi se Kája scvrkla nebo nevím, co mi lítalo v hlavě. smilesmile
Reagovat
tommr
já potkal sestry Plíškovy naživo kdysi na hokeji a tenkrát mi taky nepřišly nějak zvlášt mohutný. Je fakt, že ta televize často hodně zkresluje ...
Reagovat
Torn
Podle Haliny Pawlowvské to dělá kamera, že přidává kila, ale netuším kolik těch kamer vždycky míří na ní. :D
Reagovat
Blondie
Jojo, když si dá řasenku a šaty, tak je moc hezká holka.
Musím říci, že jsem si úplně nadšeně tehdy googlila fotky ze svatby, tam byla překrásná.
Reagovat
Torn
Jako musím potvrdit, že jí to slušelo. :) Koukám, že už je tam i záznam. https://sport.tn.nova.cz/clanek/karolina-pliskova-se-vratila-z-wimbledonu-sledujte-zive.html
Reagovat
com
smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist