Kasatkinová vyhrála domácí turnaj v Moskvě. Druhý titul vybojovala proti Jabeurové

20. 10. 2018, 14:16
Aktuality 56
WTA MOSKVA - Darja Kasatkinová si na domácím halovém turnaji WTA Premier v Moskvě připsala druhý titul kariéry. Ve finále jednadvacetiletá Ruska zdolala ve třech setech Tunisanku Ons Jabeurovou.
Profily hráčů
Darja Kasatkinová

Kvarteto favoritek letošního Kremlin Cupu ze soutěže velmi rychle vypadlo. Simona Halepová kvůli zranění zad vůbec nenastoupila a trio Sloane Stephensová, Karolína Plíšková a Kiki Bertensová se poroučelo po prvním zápase, po kterém spěchalo na Turnaj mistryň do Singapuru. 

A tak se cesta za vítězstvím otevřela dalším tenistkám a neporažená nakonec zůstala jen domácí Darja Kasatkinová. I když byla už ve druhém kole blízko porážce s Francouzkou Cornetovou, která podávala na postup, dokázal ji její trenér v důležitý okamžik namotivovat a jednadvacetiletá Ruska si začala věřit.

Znovu po roce si tak v Moskvě zahrála finále, ale vůbec dobře do něj nevstoupila. První set prohrála za 24 minut a ve druhém už ztrácela 1-4, dokázala ale vyrovnat a postupně na kurtu převzala vedení.

Na Jabeurové se pak začala projevovat únava ze sedmi zápasů, které v předchozích sedmi dnech v Moskvě sehrála. V devátém gamu třetí sady ještě naposledy zabojovala a navzdory křečím po brejku snížila na 4-5.

Po pauze, v níž si raději ani nesedala, už ale při vlastním podání další prodloužení zápasu nevybojovala. Duel skončila znovu v křečích na základní čáře a zpět na lavičku jí musela pomoci Kasatkinová spolu se zdravotnicí.

Světová čtrnáctka Kasatkinová v Moskvě potvrdila, že na domácí půdě je silná. Loni byla ve finále, předloni ve čtvrtfinále a v roce 2015 v semifinále. Na únorovém klání v Petrohradu si dvakrát zahrála semifinále. 

Finále hrála Kasatkinová popáté v kariéře a opět na podniku kategorie WTA Premier nebo vyšší. Triumfovala podruhé, první titul slavila loni na antuce v Charlestonu. Další tři finále včetně dvou letošních v Dubaji a Indian Wells prohrála. 

Čtyřiadvacetiletá Jabeurová, která je 101. hráčkou světa, se do svého premiérového finále na okruhu WTA dostala z kvalifikace.

• WTA PREMIER MOSKVA •
Rusko, tv. povrch / hala, 867.766 dolarů
sobotní výsledky (20. 10. 2018)
• Dvouhra - finále •
Kasatkinová (6-Rus.) - Jabeurová (Tun.) 2-6 7-6(3) 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

56
Přidat komentář
Frick
Bez Always platinum by na takový úspěch nedosáhla. To jsem si jist!
Reagovat
Frick
Je prostě důležité nemít předsudky hovořit o těchto holčicích věcech. Zkrátka to nemít u p*če....
Reagovat
smazaný uživatel
Není tu žádná článek o ATP (ostuda), tak to napíšu sem. Ernesto ve finále, před pár týdny Bernie, teď Ernie. Snad udrží finálovou neporazitelnost a porazí toho namachrovaného, přitepleného metrosexuálka.
Reagovat
Nola
si pripadam ako na damskom fore uz skoro mesiac.....
Reagovat
smazaný uživatel
Cici jde pro titul !
Reagovat
EllNino
Najednou ;)
Reagovat
dunphy
Lol
Reagovat
Nola
Ernie zatial finale nepustil....
Reagovat
Kozoroh
Basilej:
https://en.wikipedia.org/wiki/2018_Swiss_Indoors_-_Singles#Draw
Zajímavé zápasy 1. kola - Mayer-Simon, Gulbis-Sock, Tsitsipas-Chardy, Shapovalov-Čilič, Bautista-Sousa, Wawrinka-Mannarino, A. Zverev-Haase

Vídeň:
https://en.wikipedia.org/wiki/2018_Erste_Bank_Open_-_Singles#Draw
Zajímavé zápasy 1. kola - Thiem-Gasquet, Tsonga-Querrey, Fucsovics-FAA, Monfils-Johnson, Chung-Isner, Kohlschreiber-Pouille, Raonič-J. Melzer (poslední turnaj kariéry)
Reagovat
dunphy
Ve Vídni jsou zajímavé zápasy 1. kola skoro všechny. Ještě je tam Nišikori-Tiafoe, Edmund-Schwartzman, Basilashvili-Anderson. Ty jsou za mě taky dost zajímavé.
Reagovat
dunphy
A Chung-Isner už neplatí, protože Hyeon se před pár chvílemi odhlásil.
Reagovat
Pedronegro
bravo Ernie :), tak i to finále :)
Reagovat
gigin
Paráda, obrovské zlepšení, radost pohledět. A díky :)
Reagovat
Pedronegro
jo, dobře se na to dívalo, izzy to sice na konci tak nějak vzdal, ale právě, že asi nevěděl, co s tím :)
Reagovat
EllNino
nechápu ... asi kvalitní matroš :D
Reagovat
Davor1
Myslím, že práve v Štokholme ho pred rokmi zabásli, keď si tam objednával nejakú štetku, takže má k tomu mestu určité väzby :D
Reagovat
gigin
Jj, ráno tloukl na dveře šatlavy, že má zápas, tata zaplatil kauci, tak ho teda pustili.
Reagovat
Davor1
:D
Reagovat
Pedronegro
no jo, upejpaví Švédi, když to udělaly kdysi naše repre kopačky a ani částka nesouhlasila, tak se nic nedělo :)
Reagovat
Davor1
Veď Ujfi nič neplatil :D
Reagovat
Pedronegro
jak to teda věděl :)
Reagovat
EllNino
Klasika ..... :DDD
Reagovat
Davor1
Len dokedy to bude trvať. Aj na Wimbledone si z čista jasna spomenul, ako sa hrá tenis, len nejako na to po turnaji zase rýchlo zabudol. Každopádne, tu hrá fakt skvele, videl som jeho zápas so Shapovalovom a tam si Denis ani neškrtol. Možno to bude podobný príbeh, ako nedávno Kobra v Číne :-))
Reagovat
gigin
Jj, uvidíme. Udrží to ve hře z fh, někdy i winnery z fh. Lordi no, aj s Kobrú :))
Reagovat
gigin
Jakože nedávno z fh nepřehodil síť, nebo to letělo do řiti.
Reagovat
Nola
OT
Gulbis nosi obrucku? dnes Isnera krasne brejkoval, gigin musi byt v siedmon nebi, slusny turnaj, skoda, ze dnes Fabio vypadol, limitovalo ho zranenie, to by bolo finale so vsym vsudy :D
Reagovat
gigin
Jj super, taky jsem se těšil na finále s Fognou. Ernesto 6 finále, 6 win. Tak su zvědavý zítra.
Reagovat
skott
Mise splněna! Daša se stala šestou ruskou různou vítězkou turnaje. Nebylo to jednoduché, od začátku jí trápila viditelně nervozita a tak Jabeur neměla ani moc práce uklízet sposutu krátkých míčů, které jí pasivitou nabízela. Daša se do zápasu znova vrátila až po zásahu Dehaese za stavu 1-4 ve 2.setu. Od té doby to byla zase naopak Jabeur na kterou dolehla tíha okamžiku z vidiny prvního titulu v kariéře. Nicméně alepoň v této pasáži se hrál vyrovnaný tenis než se ve 3. setu začali chytat Jabeur křeče. Samotný konec byl již čistě o emocích a Daša měla velké štěstí, že Jabeur už jen hrála míče z ruky a nemohla se vůbec hýbat, jinak nevím jak by to dopadlo:) Snad jí tenhle titul do budoucna pomůže zvládat nervozitu lépe. Vyhrát turnaj před domácími fanoušky byl jeden z jejích největších cílů!
Reagovat
Davor1
Škoda, že Jabeur sa tak zložila v druhom sete, keď viedla už 4-1 a Kasatkina bola úplne dole. Dnes mala na výhru a za hodinu mohlo byť hotovo, vôbec to ale v hlave neustala a začala kopiť neskutočné kvantum chýb. Tretí set to už bolo od začiatku jasné, tam už Jabeur nebola ani fyzicky, ani psychicky schopná priblížiť sa k výkonom z celého turnaja a jeden a pol setu finále.

Dáša je fajn dievča, pred rokom som ju stretol a je fakt pekná a sympatická, ale ten jej tenis je neskutočne jalový, je zázrak, ako vysoko sa s tým drží. Ak ale do ďalších sezón nepridá na agresivite a razancii, tak tieto najnižšie turnaje budú pre ňu maximom, čo bude schopná uhrať...
Reagovat
skott
Nejnižší turnaje? Daša má všechny finále z kategorie Premier a teď i dva tituly. Kolik hráček jejího věku se tím může pochlubit, spočítáš je na prstech jedné ruky. Samozřejmě rezervy má, ale každý kdo jí trochu sleduje musí vidět, jak rychle se zlepšuje. Zlepšila bilnaci s Top 10 hráčkama, sama jí je nadostřel.
Reagovat
Davor1
Nie je Premier ako Premier. Tých nižších, ku ktorým patrí aj Moskva je v kalendári veľké množstvo a finále tam bežne hrajú aj slabšie hráčky. Kasatkina má na konte 5x finále, vyhrala akurát dnes, aj to len vďaka kolapsu súperky z druhej stovky, jej výkon sám o sebe bol biedny. Vyhrala v Charlestone, kde proti nej hrala ešte neskúsená Ostapenko, ktorá sa vo finále taktiež zložila. Vo zvyšných 3 finále proti lepším súperkám to bol jeden väčší debakel ako druhý, totálne ju vystrieľali ako Goerges, tak Osaka a proti typologicky podobnej Svitoline nemala taktiež žiadnu šancu. Dnes mohol zápas skončiť presne rovnako, ako tie 3 finále, to znamená totálnym debaklom pre Kasatkinu, akurát Ons nemá konzistenciu ani skúsenosti a na poslednú chvíľu sa zložila. Za tým, že s týmto tenisom nemá Kasatkina na najväčšie turnaje a najlepšie hráčky si stojím.
Reagovat
skott
s tím že rozdíly mezi turnaji Premier jsou, souhlasím. Moskevský turnaj tím trpí od té doby, co ho WTA dala těsně před začátek TM, když se zkracovala sezona. Přidalo se k tomu i to, že silná domácí generace hráček skončila. Nicméně i přesto to v žádném případě není turnaj nejnižší kategorie. Nahlížet na její dosavadní finále se dá různě, například proti Jeleně byla naprosto stejně nezkušená i Daša. Nebo kolik hráček vyhrálo finále proti Elině? To že Jabeur není připravená fyzicky není Daši problém, i to je součást tenisu. Jinak všechny statistiky potvrzují přesný opak, proti top hráčkám se každou sezonu zlepšuje, stejně tak její celkové výsledky i hra. Dnešní finále jí herně nevyšlo, ale například včera přestřílela Kontu.
Reagovat
Davor1
No, je pravda, že som to zle sformuloval, nemalo tam byť najnižšie, ale len nižšie :-)
Ja mám Dašu rád a sledujem ju často. Zlepšuje sa, ale nie je to žiadny raketový pokrok, veľmi podobne hrala už v osemnástke, akurát je konzistentnejšia a fyzicky silnejšia. Ale ten pasívny štýl jej hry sa vôbec nezmenil, aj dnes mala za prvé 2 sety možno 4 winnery a to Jabeur nie je žiadna extra obranárka. Musí proste do hry pridať aj koncové údery, pretože bez toho najväčšie turnaje neupinká.
Reagovat
Nola
+ 1
Reagovat
skott
co se nezměnilo, je že jsou stále pasáže nebo celé zápasy, kdy podlehne očekávání, obvykle když je favoritka jako byla dnes. Velmi podobné zápasy odehrála letos proti McHale nebo Zidansek. Ale herně pokroky udělala, pod Pláteníkem už trošku minulou sezonu stagnovala, Dehaes jí naproti tomu nechává mnohem víc volnosti, čímž neříkám, že je lepší kouč, ale funguje to na ní.
Reagovat
Davor1
Možno jej práve toto dnešné otočené finále psychicky dosť pomôže. Práve po porade s trénerom sa začal ten zápas otáčať, dovtedy bola úplne odovzdaná, ale začala hrať presne to, čo jej tréner radil a v kombinácii s kolapsom Jabeur jej to vyšlo. Súhlas, že výsledkovo výrazne pokročila, odkedy ho vymenila za Pláteníka, ale ten odviedol v jej prípade tiež skvelú robotu...
Reagovat
EllNino
myslím, že její hra není ani trochu jalová :) ...
Reagovat
Davor1
Ani trochu? To asi máme dosť rozdielne vnímanie tenisu.
Reagovat
EllNino
a to je trestný?
Reagovat
blixa
Jasně, dostaneš za to dva trestný Fricky ;-)
Reagovat
Davor1
A to som niekde napísal? Alebo odkiaľ si si to odvodil? :D
Reagovat
skott
někdy nechápu, co lidi vlastně od holek čekají. Na jednu stranu si stěžují, že neumí hrát pestře, ale když se objeví někdo jako Daša, která naprosto dokonale mixuje slajsy, topspiny, dropshoty, pravidleně to prokládá efektními údery z výskoku, nebojí se hrát tweenry apod. stejně jí dokážou odsoudit jako jalovou.
Reagovat
blixa
Musíš brát v potaz, že sem píše spousta joudů, co nemají o tenise ani páru.
Reagovat
skott
no dobře, ale to rozhodně není Davorův případ. Jeho považuju za jednoho z nejlepších diskutérů, co sem chodím, proto mě od něj taková kritika Daši překvapuje.
Reagovat
blixa
No já už jsem zaznamenal, že na hru má někdy velmi zvláštní názory.
Reagovat
Davor1
Trošku ináč vnímame slovo "jalová". U mňa je to v tom zmysle, že vo väčšine prípadov a obzlášť s lepšími hráčkami nie je schopná svojou hrou určovať ráz zápasu. Ona sa dokáže skvele držať vo výmene, nehovorím, že po technickej stránke nemá dobré údery ani ich voľbu, pretože to má, ale chýba jej taký ten zabijacký inštinkt, ktorým by dokázala ukončovať výmeny a robiť body vlastnou iniciatívou. To je rozdiel oproti nej a napríklad Naomi, ktorá si dokáže medzihrou vytvoriť tlak a pozíciu na koncový úder, to Dáša väčšinou v medzihre len núti súperku odohrať ďalší a ďalší úder, až kým nepokazí.
Reagovat
Pedronegro
s tím lze celkem souhlasit, počet winnerů a UE to i dokládá, na druhou stranu je více hráček takového typu, z nichž některé se i ke GS vítězství dopracovaly ...
Reagovat
skott
to si nemyslím, právě naopak proti těm nejlepším se letos zlepšila nejvíc a udržela si s nima pozitivní bilanci. Chodit si pro koncové údery je samozřejmě věc na které pracuje, stejně jako pod Pláteníkem, ale jak jsem psal výše jinak. Pláteník to dělal více drilem, naproti tomu Dehaes jí nechává, aby to vzešlo od ní. Statistiky ke všem utkáním po ruce nemám, ale třeba na turnaji se vyrovnala Nastě i Kontě.
Reagovat
tommr
hra Kasatkiny že je jalová? Hráčky, která se čerstvě probojovala do top-10 a má jednu z nejpestřejších her na ženským okruhu? Je vidět, že tenis znáš akorát z televize a ještě k tomu máš nějakou špatnou obrazovku. Kup si nějakou lepší a ženskej tenis radši nekomentuj ...
Reagovat
Davor1
Ďakujem, dávno som sa tak nezasmial. Ty keď poučuješ o tenise, to je ako Forrest Gump prednášajúci jadrovú fyziku :D
Reagovat
tommr
tak hlavně, že se dokážeš zasmát vlastní blbosti ...
Reagovat
smazaný uživatel
Mě si Darja získala v utkání s Angie. Sice jsem ji viděl před tím jen dvakrát třikrát, ale ve Wimbledonu jsem jí přál, aby to dotáhla do třetího setu - i když víc fandím Angie.
Jinak hezká tommrova reakce - taková přímá, nezákeřná...
Reagovat
tommr
ve finále plném nervozity nakonec vyhrála i když to dlouho vypadalo naopak. Dnešní výhra znamená i to, že Kasatkina bude 1.náhradnicí pro TM a Sevastova druhou. Sabalenka která ještě minulý týden sahala po přímé účasti na TM nakonec překvapivě nebude ani jako náhradnice ...
Reagovat
EllNino
Závěr byl hrozně smutný a šťatný zároveň, Dasha to nekonec zvládla, i když ten gem na 5:3 vypadala spíš ona, že se rozsype ... Ons pak už odešla úplně :( Ale je to jasný, 8. zápas na turnaji, dneska něco podobného čeká Belindu, doufám, že to zvládne trochu lépe ...

Dashe gratuluju moc, je to sympaťanda a ta reakce po proměněném mečbolu byla skvělá :)
A hlavně, podívá se do Singapuru, což je skvělé :)
Reagovat
skott
ten gem kdy podávala na zápas, tam měla servisy od 92 do 145 km/h. Bohužel Daša by tam potřebovala kouče před každým gemem, aby jí nabudil.
Reagovat
dadaft
pro obě hráčky nesmírně důležité utkání, bohužel také dost nervózní, takže kvalitou to nebyl žádný top zápas.
(dobře hrála akorát Jabeur set a něco)

gratulace Darji, bylo vidět, že vítězství pro ni moc znamená.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist