Kecmanovič se nabudil na souboj s Alcarazem, v Melbourne už podruhé utekl z mečbolů

20. 1., 07:42
Aktuality 5
AUSTRALIAN OPEN - Miomir Kecmanovič (24) na Australian Open znovu po dvou dnech vyhrál zápas, v němž čelil dvěma mečbolům. Po Němci Janu-Lennardu Struffovi přežil i bitvu s loňským semifinalistou a světovou čtrnáctkou Tommym Paulem (26) a postupem do osmifinále vyrovnal svůj nejlepší grandslamový výsledek z předloňského Melbourne. O premiérové čtvrtfinále se srbský tenista utká s favorizovaným Carlosem Alcarazem (20), který neztratil příliš sil se zraněným čínským teenagerem Juncheng Shangem (18) a překonal své maximum na úvodním grandslamu sezony.
Miomir Kecmanovič podruhé během tří dnů vyhrál po odvrácení mečbolů (© Profimedia)

Paul – Kecmanovič 4:6, 6:3, 6:2, 6:7, 0:6

Miomir Kecmanovič v generálce na Australian Open v Adelaide prohrál vyrovnaný zápas s Jackem Draperem, proti kterému nevyužil dvě šance na ukončení zápasu.

Nyní v Melbourne naopak sám už dvě ze tří vítězství slavil poté, co dva mečboly odvrátil. Dva dny po bitvě s Němcem Janem-Lennardem Struffem přežil i pětisetový souboj se světovou čtrnáctkou Američanem Tommym Paulem.

Na Australian Open semifinalistu loňského ročníku znovu po dvou letech. Tentokrát uspěl až po čtyřech hodinách boje 6:4, 3:6, 2:6, 7:6, 6:0 a vzájemnou bilanci upravil na 4:1.

Statistiky zápasu Tommy Paul – Miomir KecmanovičStatistiky zápasu Tommy Paul – Miomir Kecmanovič (@ Livesport)

Na pokraji vyřazení se Kecmanovič ocitl v tie-breaku čtvrté sady za stavu 1:2 na sety. Pokaždé se s o dva roky starším soupeřem dostal do výměny a pokaždé mu Paul pomohl nevynucenou chybou. Poprvé trefil síť, podruhé poslal míček do autu.

Psychicky rozhozený americký tenista zcela ztratil koncentraci a v rozhodující páté sadě uhrál už jen šest fiftýnů. Po ztrátě 14 bodů v řadě sice za stavu 0:5 zabojoval alespoň o odvrácení kanára, ale brejkbol nevyužil a dobře rozehraný zápas ztratil.

"Nevím, nevím jak jsem to otočil. Jen jsem bojoval a měl jsem i trochu štěstí. A teď jsem moc šťastný, že jsem tady zase ve čtvrtém kole," usmíval se Kecmanovič.

Čtyřiadvacetiletý Srb hrál třetí kolo grandslamu počtvrté v kariéře a podruhé a znovu v Melbourne v něm uspěl. Předloni v dalším zápase ztroskotal na Gaëlu Monfilsovi, letos v osmifinále vyzve světovou dvojku Carlose Alcaraze. S o čtyři roky mladším Španělem jediný souboj prohrál, v Miami 2022 padl až v tie-breaku třetího setu.

Juncheng Shang – Alcaraz 1:6, 1:6, 0:1 / skreč S.

Alcaraz od loňského triumfu ve Wimbledonu čeká na turnajové vítězství. Poprvé od listopadové porážky v semifinále Turnaje mistrů a dvou měsících bez soutěžního zápasu se na kurty vrací na Australian Open, na kterém před rokem chyběl kvůli zranění nohy.

V prvních třech zápasech čelil pouze dvěma brejkbolům a jen jednou o svůj servis přišel. Po výhrách nad francouzským veteránem Richardem Gasquetem a statečně vzdorujícím Lorenzem Sonegem se ve třetím kole příliš nenadřel proti Juncheng Shangovi, který byl ve 3. kole Australian Open jako první Číňan v open éře.

Alcaraz se proti 140. hráči světa zdržel na kurtu jen 65 minut. Oba sety hladce vyhrál, a když na začátku třetího setu prolomil pošesté soupeřův servis, osmnáctiletý rodák z Pekingu, který se mohl stát prvním čínským osmifinalistou grandslamu od roku 1938, kvůli zranění stehna vzdal.

"Takhle nikdy nechcete vyhrát. Moc dobře se známe, je to dobrý kluk. Do sezony vstoupil neuvěřitelně, hrál skvělé zápasy a já se na toto utkání těšil. Myslím, že jsme oba chtěli hrát dlouhý zápas,.  I když jsem hrál dobře a užíval jsem si tenis, viděl jsem, že soupeř není fit a bohužel to takhle skončilo," řekl na kurtu Alcaraz.

Vítěz US Open 2022 a Wimbledonu 2023 Alcaraz, jenž na všech dvanácti grandslamech zvládl úvodní zápas, hraje na Australian Open potřetí v kariéře. Postupem do osmifinále překonal své melbournské maximum.

Auger-Aliassime – Medveděv 3:6, 4:6, 3:6

Daniil Medveděv poprvé na letošním Australian Open neztratil set. Ve třetím kole necelé dva dny po obratu z 0:2 na sety proti Emilu Ruusuvuorimu přehrál snadno 6:3, 6:4, 6:3 Kanaďana Félixe Augera-Aliassimea, s nímž vyhrál i sedmý vzájemný souboj.

"Jsem šťastný, na jak vysoké úrovni hraju. Doufám, že to udržím," uvedl třetí hráč světového žebříčku. Osmifinálovým soupeřem ruského finalisty z roku 2021 a 2022 bude Nuno Borges (h2h 0:0).

69. hráč světa Borges se při své premiéře ve třetím kole grandslamu postaral o nečekaný výsledek. Šestadvacetiletý Portugalec, který byl až dosud pouze dvakrát ve druhém kole a v Melbourne nikdy nevyhrál, zdolal 6:7, 6:4, 6:2, 7:6 letos sedm zápasů neporaženou světovou třináctku Bulhara Grigora Dimitrova, zaznamenal premiérový skalp člena TOP 20 a jako první Portugalec (včetně žen) postoupil do osmifinále Australian Open. Ve 4. kole na grandslamech byl dosud jen Joao Sousa.

Výsledky Australian Open ve dvouhře mužů


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
farr
Zverev v suchym triku... až tak mrzet asi nemusí, že Jirka prohrál to druhý kolo, ztratil 50 bodů no jako to není tragédie, stejně ještě letos takovou extra formu zatím bych řekl nemá,aby porážel TOP10 hráče.... Dneska by na něj neměl. A proč ne, je dobře vidět Sašu hrát dobře a doufám, že v příštím kole toho nesympatickýho Anglána Norieho pošle do pryč .
Reagovat
Krisboy
Tak Medvěd v pohodě podle předpokladů, ale ten Dimi! To je překvapení, ten hrál v posledních týdnech celkem dobře.
Reagovat
Krisboy
Ruud out, Dimitrov prohrává 1:2 na sety. Mohla by se k překvapením přidat i ta Linda.
Reagovat
Pe3k
Démon vs Rublev to bude první z vrcholů letošního AO.
Reagovat
Krisboy
Pojď Méďo, vyprovoď toho uspávače hadů ve třech!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist