Kendrickův trest za doping snížen, US Open ale Američan nestihne

22. 8. 2011, 19:24
Aktuality 0
Sportovní arbitrážní soud (CAS) snížil americkému tenistovi Robertu Kendrickovi roční trest za doping na osm měsíců. Jednatřicetiletý hráč žádal, aby mu byl distanc zkrácen na tři měsíce a stihl závěrečný grandslam sezony US Open. Po dnešním rozhodnutí CAS mu však trest vyprší 21. ledna příštího roku, takže nebude moci startovat ani na Australian Open, které začíná o pět dnů dříve.
Profily hráčů
Robert Kendrick

Kendrick měl letos na Roland Garros pozitivní nález na stimulant methylhexanamin a Mezinárodní tenisová federace ho potrestala ročním zastavením činnosti.

Související články:

Kendrick si rok nezahraje, měl pozitivní dopingový test

Dopingový hříšník Kendrick se odvolal, chce kratší trest

Kendrick se hájil tím, že si vzal prášek na překonání časového posunu a netušil, že lék proti desynchronóze, tedy rozladění vrozených biorytmů, obsahuje zakázané prvky. Federace sice jeho vysvětlení akceptovala, ale hráče uznala zodpovědným za přítomnost jakékoli zakázané substance v těle.

"Dvanáctiměsíční trest je šokující a nepřiměřený nálezu. Robert nežádá očištění, on žádá přiměřený trest. ITF se snaží z přestupku za vysokou rychlost udělat těžký zločin," prohlásil ještě před odvoláním Kendrickův právník Brent Nowicki.

Jednatřicetiletý Kendrick měl podle kolegy z okruhu ATP Amera Deliče letos odehrát své poslední US Open. CAS byl ale neoblomný.

"Nebylo prokázáno, že by pan Kendrick nevzal látku s úmyslem zvýšit sportovní výkon," vydal sportovní arbitrážní soud vyjádření a porovnával případ s brazilskými plavci v čele s Césarem Cielem.

"Kendrick neprokázal srovnatelnou míru obezřetnosti, jako brazilští plavci, kteří užívali produkt na základě farmaceutického doporučení. Tenista se ale spoléhal jen na informace, které si přečetl na internetovém blogu," píše CAS.

"S rozhodnutím nesouhlasíme, ale respektujeme ho," reagoval na prohlášení Brent Nowitcki. "Jsme rádi, že CAS dala Robertovi alespoň šanci a případ řešila ještě před US Open. Je to smutný den, kdy se člověk dívá konci kariéry do očí, protože neúmyslně požil zakázané látky, Zatím není jisté, zda se k profesionálnímu tenistu ještě vrátí," dodal.

Kendrick byl v žebříčku ATP nejvýš na 69. místě, dosud vyhrál jeden turnaj ve čtyřhře. 10 titulů ve dvouhře si připsal na challengerových turnajích. Nyní už spadl na 120. místo, v době případného návratu by se měl pohybovat někde na konci druhé světové stovky. Hrát by tak musel na challengerech a turnajích Futures.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist