Klein si už letos nezahraje. Kvůli rasistickému výroku

9. 7. 2009, 10:47
Aktuality 5
Pro nadějného australského tenistu Brydana Kleina skončila sezona. Postaral se o to sám devatenáctiletý hráč, který minulý měsíc nevybíravými slovy napadl svého protivníka tmavé pleti. ATP mu nyní vyměřila půlroční trest.
Profily hráčů
Brydan Klein

Osudným se Kleinovi stalo chování během kvalifikace turnaje v Eastbourne. Vítěz předloňské juniorky Australian Open tu svého soupeře, jihoafrického tenistu Ravena Klaasena, nazval "zas**ným kaffirem", což je rasistické označení člověka tmavé pleti. Podle Klaasenova trenéra také během utkání, které nakonec vyhrál, Klein plival jeho směrem.

ATP mladého Australana okamžitě potrestala nejvyšší možnou pokutou 14.000 dolarů a zároveň rozjela vyšetřování, které skončilo nesmlouvavým verdiktem: přestože se Klein veřejně omluvil, nezahraje si šest měsíců na žádném z turnajů ATP ani na challengerech. V případě, že absolvuje kurz rasové citlivosti, zkrátí se mu trest o dva měsíce, pro Kleina by to ale přesto znamenalo konec sezony.

Podle prezidenta západoaustralského tenisového svazu Deana Williamse Kleinův čin málokoho překvapil. "Jeho chování už od juniorky je šokující. Už v Perthu jsme viděli, jak ostudně se umí chovat, a teď to vidíme i na světové scéně," prohlásil Williams. "Australský tenisový svaz už toho má po krk. Dávají do těch dětí spoustu peněz, stovky tisíc dolarů. Lidé v Austrálii už mají po krk takového chování a teď dostal lekci. Na jednu stranu jsem smutný, protože je to kluk z Perthu, ale malým dětem musí ukázat, že něco takového není přijatelné."

Klein má stále možnost se proti trestu odvolat, jinak začne jeho trest platit od 20. července.

Komentáře

5
Přidat komentář
letityfanousek
Podobný zločin spáchal i Švýcar Schena na futures ve Francii.... Schena has been defaulted by ITF board for racist verbal abuse after his first game in which he had a problem with a French-Tunisian referee.. sice je to hráč kolem 1000, ale mělo by se to tvrdě trestat.
Reagovat
smazaný uživatel
je to pubertak. ne vsichni hraci v jeho letech maji rozum...
Reagovat
smazaný uživatel
Je to hovado, soudit lidi podle barvy pleti neni na miste, uz vubec ne mezi sportovci :( jak by se asi citil, kdyby byl cernej on a nekdo mu takhle nadaval? Takovou moznost treba zvazit, kdyz chci nekoho urazet. Zmetek australsky, fuj, pryc s nim :))

btw, ani ten tenis nehraje dobre, mel by skoncit sam :))
Reagovat
smazaný uživatel
to jsem se dožila
Reagovat
smazaný uživatel
kdyby misto kafir rekl kefir, tak se nikdo nemuze zlobit... proste mu ten cmoud na dovolene neprinesl ciste rucniky a on si to pamatoval.... takhle tvrdy trest kvuli par slovum... by si rozumeli s Janem Husem :D viva Zappata vy puritani
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist