Kližan proměnil své šesté finále v šestý titul a vyrovnal Gulbisův rekord

4. 8. 2018, 15:24
Aktuality 28
ATP KITZBÜHEL - Slovák Martin Kližan si dnes po dvou letech a pošesté v kariéře zahrál ve finále turnaje ATP a pošesté v něm triumfoval. Na antuce v Kitzbühelu ve finálovém souboji dvou kvalifikantů porazil hladce 2-0 na sety Uzbeka Denise Istomina.
Profily hráčů
Martin Kližan

Před dvěma lety byl Martin Kližan 24. hráčem světa, ale výkonnost si neudržel. Konec sezony 2016 se mu vůbec nepovedl a dostal se do krize. Loni navíc laboroval se zdravotními problémy a vypadl z Top 100. Ovšem v pondělí se do ní vrátí, neboť si připíše 250 bodů za triumf na antuce v rakouském Kitzbühelu.

Devětadvacetiletý Slovák přitom už v prvním kole kvalifikace prohrával s Argentincem Facundem Bagnisem 4-6 a 1-4, vývoj však otočil a nakonec porazil všech sedm soupeřů, kteří se mu postavili do cesty. Včetně domácí světové osmičky Dominica Thiema. 

Dnes se ve svém šestém finále na okruhu ATP utkal s dalším kvalifikantem Uzbekem Denisem Istominem a potvrdil, že na antuce je favoritem. Kližan zvítězil snadno 6-2 6-2 a vzájemnou bilanci vyrovnal na 2-2.

"Myslím, že dnes jsem předvedl nejlepší výkon na turnaji. Oba jsme byli pod tlakem, ale já dnes odvedl dobrou práci a zasloužil si vyhrát. Hrál jsem opravdu solidní tenis," pochvaloval si Kližan.

Rodák z Bratislavy tak získal svůj 6. titul a udržel stoprocentní finálovou úspěšnost. Předchozí triumfy slavil v Petrohradu 2012, Mnichově 2014, Casablance 2015 a v roce 2016 vyhrál turnaje ATP 500 v Rotterdamu a Hamburku. K tomu má bilanci 4-0 v deblových finále.

Martin Kližan s trenérem Dominikem Hrbatým"Někdy jsem měl ve finále štěstí, někdy to byla těžká bitva a někdy jsem byl na kurtu lepším hráčem. Nikdy nevíte, co se stane. Jsem samozřejmě šťastný, že mám ve finále takovou statistiku. Navíc ze čtyř finále ve čtyřhře jsem získal čtyři tituly. To je dobré a můžu být na sebe pyšný," prohlásil svěřenec Dominika Hrbatého.

Získat šest titulů a přitom neprohrát žádné finále dokázal Kližan jako teprve druhý v historii ATP World Tour (od roku 1990). Dnes vyrovnal počin Lotyše Ernestse Gulbise.

Jednatřicetiletý Istomin, kterého koučuje vlastní manželka, hrál ve finále popáté v kariéře a poprvé na antuce. Své dvě trofeje získal v Nottinghamu 2015 a Chengdu 2017.

"Byl to pro mě skvělý týden, jen jsem smutný, že jsem nedokázal předvést svou nejlepší hru ve finále. Ale Kližan hrál dnes dobře, takže jsem neměl moc šancí. Ale přesto jsem šťastný, že tu stojím jako finalista Kitzbühelu," uvedl Istomin, který v průběhu turnaje vyřadil nasazenou dvojku a šampiona z let 2015 a 2017 Philippa Kohlschreibera.

Dva kvalifikanti se ve finále turnaje ATP utkali teprve podruhé od roku 1990. Poprvé se tak stalo v Sydney 2015, kde Srb Viktor Troicki porazila Kazacha Michajla Kukuškina.

Čtyřhru v Rakousku ovládli český deblista Roman Jebavý s Argentincem Andrésem Moltenim.

• ATP 250 KITZBÜHEL •
Rakousko, antuka, 561.345 eur
sobotní výsledky (04. 08. 2018)
• Dvouhra - finále •
Kližan (SR) - Istomin (Uzb.) 6-2 6-2
• Čtyřhra - finále •
Jebavý/Molteni (ČR/Arg.) - Bracciali/Delbonis (It./Arg.) 6-2 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

28
Přidat komentář
smazaný uživatel
Dnes som spoznal partičku mladych ludí, rekreačných tenistov. Vsetko fajn chlapci. Keď som sa pýtal, či sledujú aj profesionálny okruh, a majú favorita. Vsetci mi rad za radom povedali, ze Federer :)..Netrvalo dlho a vyliezlo z nich, ze majú radi aj Djokiho a naopak nemajú radi Nadala :)Vsetci do jedného.

Niečo je na tomto svete zle, ludia sú strašné ovce.
Reagovat
blixa
Ale prd, jejich preference byly zcela logické a pochopitelné. Nadala obdivují jen úchylové. S tím se smiř ;-)
Reagovat
FulnekUltras
Skutečné preference dneska veřejně sdělí málokdo. ;-) Zejména v mladší generaci se usídlil dost děsivý návyk, že příjemnější je nakonec lhát, pokud tím budou v okolí působit "na úrovni" - obvykle ve společnosti stejných pokrytců jako jsou sami.
Reagovat
Kozoroh
Lidi obdivují osobnosti, ne přerostlá děcka :)
Reagovat
spaniel
Doufám, že si jim hned na místě vysvětlil, jaké jsou ovce...
Reagovat
Pe3k
Hádám že v reálu je neškodný trouba a projevuje se jen zbaběle na internetu.
Reagovat
smazaný uživatel
Povedal som, ze to je mainstream.

Takze ano, v podtate áno..
Reagovat
Pe3k
lol a fandit Nadalovi není mainstream? Místo mozku předkožka :D
Reagovat
smazaný uživatel
Oceňujem ako kŕčovito sa mi snažíš neustále oponovat. Evidentne si sa po Wimbledone ešte nespamatal. A to je fajn sledovat :)
Reagovat
EllNino
pokud vím, tak jak Federer, tak Nadal ve Wimbledonu i přes všechny kecy jejich fanoušků titul nezískali, takže si mohou podat ruce :D
Reagovat
smazaný uživatel
Ak to beries takto zjednodušene :)
Reagovat
janek_da
pozor, pozor, na dálnici jede jedno auto v protisměru.
Kdyby jedno. Všechny.
Reagovat
Patik
:D niekto tu proste len zase nevie vstrebať skutočnosť že ho má rád každý kto sa akokoľvek venuje tenisu.
Reagovat
smazaný uživatel
Som na to patrične hrdý, ze som na opačnej strane ;)
Reagovat
Patik
Však buď no..aj menej oblúbených menej populárnych a menej dobrých majú ľudia v oblube..a nikto im to neberie.
Reagovat
gigin
Tak já obdivuju jeho hru, ale na blonďáka bych s ním nešel. I když, kdyby to zatáhnul tak aj jo.
Reagovat
Ground_stroke
Istomina koučuje jeho matka, nie manželka :-)
Reagovat
Patik
Síce som to napísal už asi 100krát..ale Kližana je škoda..on keby si to zrovnal v hlave mohol by patriť aj do prvej desiatky..len on by potreboval poriadneho trénera čo by mu prehovoril do duše..to je druhý Fognini.
Reagovat
hippos
ale houby, tohle se jen tak neda srovnat, mozna vhodnou medikaci
Reagovat
smazaný uživatel
domino ho dáva zatial pekne do laty, už nevidím u neho zbytočné reči počas zápasu ktoré ho večne vyviedli z koncentrácie. snad im to vydrží
Reagovat
Patik
On by potreboval superkouča a poriadný tím..postaviť sa k tomu zodpovedne a viac profesionálne..a dotiahol by to ďaleko ..hru nato má..dropshoty drtivý forehand..lavácky servis celkom kvalitný..z toho by sa dalo veľa vyťažiť...len povaha a hlava je inde no..škoda..
Reagovat
spaniel
Prd. Superkouci jsou nefunkční módní záležitost, která je pryč.
Reagovat
Patik
Nemusí to tak byť..ku príkladu si vezmi napríklad Murryho a Lendla.
Reagovat
Kozoroh
Zverevovy námluvy s Lendlem si nezaregistroval?
Reagovat
spaniel
Lendl je výjimka potvrzující pravidlo.
Reagovat
turista
Musí se uznat, že Kližan je opravdu borec a titul si zasloužil.
Reagovat
Ma3ek
Tenisovo skvelý hráč moc dobre sa pozerá na nho ked je v pohode v hlave a chce hrat Istomin bol na antuke slabučký súper ale Kližan skvele hlavne skalp Thiema doma na antuke klobuk dole
Reagovat
Kozoroh
https://en.wikipedia.org/wiki/2018_Rogers_Cup_-_Men%27s_Doubles

No1e se účastní i deblového turnaje a bude hrát s Kevinem Andersonem, kterého minulý měsíc porazil ve finále Wimbledonu. Další zajímavostí je, že stanou proti talentovaným Kanaďanům Shapovalovi a Auger-Aliassimovi. S Denisem ještě neměl Novak tu čest hrát a přál bych si, aby se to v nejbližší době změnilo i v singlu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist