Kližan senzačně vyřadil Tsongu a dosáhl životního výsledku

30. 8. 2012, 23:44
Aktuality 12
US OPEN - Slovenský tenista Martin Kližan dál graduje svou životní formu. Dnes se postaral o zatím největší senzaci letošního US Open, když už ve 2. kole vyřadil šestého hráče světa Jo-Wilfrieda Tsongu. Třiadvacetiletý rodák z Bratislavy tak poprvé postoupil do 3. kola grandslamového turnaje.

Jo-Wilfriedu Tsongovi se letošní příprava na US Open příliš nevydařilo. V Torontu prohrál s krajanem Chardym hned v úvodním zápase a o turnaj v Cincinnati přišel kvůli rozseklému kolenu, které si rozsekl na ulici o hydrant. Částečně rozehrát se stihl až před týdnem ve Winston-Salemu, kde vypadl v semifinále s Isnerem.

Do samotného grandslamového turnaje vstoupil třísetovou výhrou nad Karolem Beckem, ovšem už v poslední sadě měl problémy s koncentrací. Dnes už ho nejistý výkon stál další setrvání v soutěži, neboť v zápase s dalším slovenským tenistou Martinem Kližanem nečekaně prohrál 1-3 na sety.

Loňský čtvrtfinalista Tsonga po prohraném prvním setu povolil ve druhé sadě 52. hráči světa jedinou hru a zdálo se, že by mohl zápas otočit. V další sadě však jen jednu hru ztratil levoruký Slovák, jenž se vzápětí ujal ve čtvrtém setu vedení 4-0. Tsonga ještě dokázal snížit na 3-4, ale na více se nezmohl a s turnajem se rozloučil.



Bývalý finalista Australian Open Tsonga přitom letos na žádném z předchozích grandslamů nevypadl dříve než ve čtvrtém kole. Dnes však zahrál více nevynucených chyb než vítězných úderů a a udělal i více dvojchyb než trefil es. 

"Dnes jsem nehrál vůbec dobře, necítil jsem se v dobré kondici. Míčku jsem nedával dostatečnou razanci, takže jsem soupeře nedostával pod tlak. Neumím si to vysvětlit, co se dnes se mnou dělo, ale někdy zkrátka mívám takovéto slabší dny," komentoval Tsonga.

Šestý hráč světa tak neobhájí loňské čtvrtfinále a v žebříčku ATP by se tak před něj mohl dostat Tomáš Berdych.

Bývalý mistr Evropy do 16 let Kližan, který má pověst "enfant terrible" slovenského tenisu, si díky nečekané výhře poprvé v kariéře zahraje na grandslamových turnajích ve třetím kole. V něm se utká s dalším Francouzem Jerémym Chardym.

"Konečně jsem porazil hráče elitní desítky, mám z toho velkou radost. Cítil jsem se výborně, hráli jsme na druhém největším kurtu a přišlo hodně lidí," řekl Kližan, který letos vyhrál už čtyři challengery a před měsícem na antuce v Kitzbühelu si zahrál poprvé v semifinále turnaje ATP. "Snažil jsem se hrát aktivně a bojovat o každý míček až do konce," dodal spokojený Slovák.

Federer nedal Phauovi šanci
Hladce prošel do třetího kola také nejvýše nasazený Roger Federer, který porazil 6-2 6-3 6-2 Němce Björna Phaua. Švýcarský tenista zaznamenal 44 vítězných úderů včetně 15 es, udělal jen 16 nevynucených chyb a hlavně často chodil na síť, kde získal celkem 32 fiftýnů.

"Rád chodím dopředu, když jsem nahoře. A kdyby to nefungovalo, vždycky můžete znovu začít hrát na jistotu," uvedl jednatřicetiletý majitel 17 grandslamových titulů.

Na US Open usiluje už o svůj šestý triumf a po loňském semifinále, v němž proti Djokovičovi neudržel vedení 2-0 na sety a nevyužil dva mečboly,  je letos plný sebevědomí.

"Možná jsem tu utrpěl několik porážek, které se mnou otřásly. Teď už ale nikdy soupeře a situaci nepodcením, ty časy jsou pryč," dodal Švýcar.

Fish, Almagro, López a Čilič vyhráli pětisetové bitvy
Také ve čtvrtek se ve Flushing Meadows odehrály hned čtyři pětisetové bitvy. Ani za stavu 0-2 na sety se nevzdal Mardy Fish, který po boji postoupil přes Nikolaje Davyděnka. Třicetiletý Američan nad o půl roku starším Rusem vyhrál 4-6 6-7 6-2 6-1 6-2. 

O náskok dvou setů málem přišli Feliciano López a Čilič. Španěl po hladce vyhraných setech s krajanem Pablem Andújarem padl ve třetím i ve čtvrtém a v pátém prohrával už 2-4, pak však získal pět ze šesti gamů, přestože byl dvakrát dva míčky od vyřazení. Ve 3. kole tak bude mít možnost vyzvat světovou čtyřku Andyho Murrayho. 

Dvanáctý nasazený Chorvat Marin Čilič měl výborně rozehrané utkání s Němcem Danielem Bradsem, postup však rovněž zachraňoval až v závěru pátého dějství. 

Turnajová jedenáctka Nicolás Almagro postoupil přes Philippa Petzschnera. Přemožitel Radka Štěpánka zdolal německého soupeře 6-3 5-7 5-7 6-4 6-4 s domácím Jackem Sokem se utká o osmifinále. 

Po dvou letech si ve 3. kole grandslamového turnaje zahraje James Blake. Dvaatřicetiletý Američan na domácím US Open smetl 6-1 6-4 6-2 Španěla Marcela Granollerse a s Kanaďanem Raonicem se utká o postup do 4. kola. To si zahrál naposledy na Australian Open 2009.

- US OPEN 2012 -
(USA / New York, tv. povrch, 11.777.000 dolarů)
čtvrteční výsledky mužů (30. 08. 2012)

Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (6-ČR) - Zopp (Est.) 6-1 6-4 6-2
Federer (1-Švýc.) - Phau (Něm.) 6-2 6-3 6-2
Kližan (SR) - Tsonga (5-Fr.) 6-4 1-6 6-1 6-3
Almagro (11-Šp.) - Petzschner (Něm.) 6-3 5-7 5-7 6-4 6-4
Čilič (12-Chorv.) - Brands (Něm.) 6-3 6-2 5-7 4-6 7-5
Nišikori (17-Jap.) - Smyczek (USA) 6-2 6-2 6-4
Raonic (15-Kan.) - Mathieu (Fr.) 7-5 6-4 7-6(4)
Simon (16-Fr.) - Wang (Tchaj-wan) 6-4 4-6 6-4 6-4
Fish (23-USA) - Davyděnko (Rus.) 4-6 6-7(4) 6-2 6-1 6-2
Blake (USA) - Granollers (24-Šp.) 6-1 6-4 6-2
Verdasco (25-Šp.) - Ramos (Šp.) 7-6(4) 5-7 7-6(5) 6-4
Querrey (27-USA) - Ramírez Hidalgo (Šp.) 6-3 6-4 6-3
F. López (30-Šp.) - Andújar (Šp.) 6-4 6-1 6-7(5) 3-6 7-5 
Chardy (32-Fr.) - Ebden (Austr.) 6-4 6-2 6-2 
Sock (USA) - Cipolla (It.) 6-2 6-2 6-4 

Čtyřhra - 1. kolo:
Berlocq/Mayer(Arg.) - Dlouhý/Dolgopolov (ČR/Ukr.) 6-3 7-6(4)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
another rosol...
Reagovat
smazaný uživatel
nene, tenhle u toho přemýšlí, to není jen bum, prásk, třísk. Není sice žádný zázrak, ale jeho hra je určitě pohlednější jak ta Rosolova (když teda nemá den jak ve Wimbledonu, který má 2x za rok).
Reagovat
a.magerova
Udělals mi radost velikou
Reagovat
dessperadoss
US Open je poslední turnaj Andy Roddicka!!! To je v pr....
Reagovat
a.magerova
Si v klidu přijdu k TV a PC na Rogera a tady taková podpásovka :-(((
Andy prooooč ?!!!
Reagovat
dessperadoss
To mě mrzí, jeden z nejsympatičtějších hráčů a určitě ještě nemá na to věk aby to zabalil :( škoda
Reagovat
smazaný uživatel
Kližan má velmi podobný podání jako Roger..co Vy na to?
Reagovat
smazaný uživatel
Rekl bych ze 1. ma rychejsi a to druhy ma obravdu vysoky odskok. Technicky ho take provadi jinak. Videl jsem ho hrat treninkovy zapas s Dimitrovem na Štvanici a oba jsou fakt sympataci. Je videt, ze se tenisem fakt bavi.Budoucnost patri jim, rekl bych ze casem budou oba v top 10. Jeste me fakt zaujal forehand a skvely pohyb slovaka, je vysoky ale kompenzuje to tim ze nema snad ani gram tuku navic.
Reagovat
Fandina
Tak to jsme dva, já také viděla hrát Martina na Štvanici a i ve čtyřhře a od té doby mu fandím. Dobrý pohyb po kurtu, levácké podání ven z kurtu, rychlý. A sympaťák.
Reagovat
Fandina
A ještě mě napadlo, viděla jsem tam i Goffina při mači s Rosolem. A o všech se letos mluví jako o překvapeních a před tím hráli na Štvanici ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
top10? Jesus
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist