Kodeš: K emigraci Lendla nemuselo dojít

19. 3. 2013, 14:49
Aktuality 32
Když utekl z komunistického Československa, ztratili jsme v něm zřejmě nejlepšího tenistu naší historie. K emigraci Ivana Lendla přitom nemuselo dojít. Myslí si to tehdejší daviscupový kapitán Jan Kodeš, který dnes převzal hlavní cenu Českého klubu fair play za celoživotní vystupování.
Profily hráčů
Jan Kodeš

Král wimbledonské trávy z roku 1973 a daviscupový vítěz z roku 1980 dostal ocenění mimo jiné i za snahu o pomoc Lendlovi v 80. letech. Tehdejší jednička Lendl chtěl hrát za Československo a žít v USA, jenže to se komunistickému režimu nelíbilo.

"Kdyby se mu vyhovělo, mohli jsme Davis Cupu vyhrát ještě dvakrát, třikrát. Nemuselo k emigraci vůbec dojít. Byla to škoda," konstatoval Kodeš.

Lendl tehdy byl ochotný podepsat smlouvu s tím, že bude hrát za československý výběr Davis Cup a pojede na olympijské hry. "Návrh smlouvy byl hotový, ale všechno se zhatilo na tom, že nikdo nechtěl schválit, aby měl v pasu, že je občanem Československa s trvalým pobytem v USA," vzpomínal Kodeš.

Komunistické vedení na Kodeše vyvíjelo tlak, aby Lendla vyřadil z reprezentace. Musel kvůli tomu i na kobereček k předsedovi ČSTV Antonínu Himlovi. "Říkal, že musím vyloučit Lendla. Soudruhu, to neudělám, jako kapitán prvního hráče světa nevyřadím, říkal jsem mu. On polknul a řekl mi, že musím udělat besedu a vysvětlit to. Tak jsem to udělal a pak už mi Himl nevolal," popisoval Kodeš.

Kodeš neměl kvůli politickým dohadům okolo Lendla chuť z židle kapitána utéct. Využíval faktu, že je vítězem Wimbledonu a dvakrát Roland Garros (1970, 1971). "Cítil jsem, že mám díky tomu lepší pozici a můžu se tomu nepodvolit," řekl Kodeš. "Byla to částečně i uměle vytvářená nálada proti němu. Stal se prostředníkem v mocenském boji, vládní a stranické křídlo bojovalo mezi sebou," myslel si Kodeš.

S Lendlem spolu už tehdejší situaci neprobírají. "Je to za námi, každý máme svůj život," řekl Kodeš, který v 67 letech stále hraje tenis a sleduje současnou hru. Té podle jeho slov nejvíce pomohlo zavedení Jestřábího oka.

"Jestřábí oko je pro tenisty fantastická výhoda při sporných míčích. Hráč z osmdesáti procent tuší, jaký míč byl, a tohle utne všechny dohady. Je to geniální věc a hráč díky tomu ve vypjatých situacích necítí křivdu," řekl Kodeš.

pva, ČTK

Komentáře

32
Přidat komentář
Fandina
Jan Kodeš dostal cenu Českého klubu Fair play a navíc jako tenisový gentelman vypadá a to do slova a do písmene. Má hodně tenisových úspěchů a vůbec je to obrovská sportovní tenisová legenda.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Kode%C5%A1
Reagovat
smazaný uživatel
Pamatuji dobře, jak jsem se jako dítě chtěl dostat do nějakého tenisového klubu a jak to byla v Praze záležitost protekce. Dlouho jsme hráli na parkovišti přes provázek, uprostřed klíče... Je to dávno, v klubu kam jsem se pak dostal byla hrací hodina 30´ a později 45 minut a dorost směl hrát tuším do 16 hodin. Nebylo to tak všude, vím, ale jen na to vzpomenu už se točím jak balon z Nadalova forhendu.
Reagovat
smazaný uživatel
to fungovalo zase tak, ze cim spravnejsi klub a cim vice strycku na svazu, tim vyssi umisteni na mestskem i celostatnim zebricku.. :-((
Reagovat
smazaný uživatel
Na té bafuňářské úrovni to i nyní není žádná sláva. Asi nejlepší éra byla za Kodeše ve fci prezidenta svazu.
Reagovat
Stan_Borowitz
Mělo to i své tragikomické aspekty, například když byli Lendl nebo Navrátilová světové jedničky (zejména v případě Navrátilové to bylo pravidlem), mívaly turnaje podle československých sdělovacích prostředků vlastně jen polovinu pavouka a často končily jedním ze semifinále. I takových šaškáren byli komunisti schopni, aby nemuseli přiznat, že "prašivý emigrant" vyhrál.

Trochu to připomínalo snahu o vymazání existence člověka jako v Orwellově slavném románu 1984. Shodou okolností to v Lendlově případě byla zhruba stejná doba...
Reagovat
smazaný uživatel
Oni taky můžou za emigraci mnoha lidí, kteří by, nebýt zhnusení stavem Československa, mohli hrdě reprezentovat vlast. Ku*vy jedny rudé.
Reagovat
smazaný uživatel
:-))
Reagovat
gigin
Moc rád tě vidím :))) A jen jsem ti chtěl říct, že polach je troll, takže se na to vykvákni ;))
Reagovat
Fandina
polach ... lidé jsou stejní, nezmění se moc režimem, ale režim se může změnit. Ten minulý byl nesvobodný. Zavíral lidi za jiný názor než hlásali představitelé režimu a v médiích šířil jen samé oslavné věci na komunisty, nebylo divu, že většina lidí si myslela, že je všechno v pořádku. Dnes média šíří spíš samé negativní věci, tak není divu, že si člověk myslí, že je hůř, než vlastně je. Jinak socialismus zaostával za západem i hospodářsky a to nakonec přivodilo krach i politický.
Reagovat
smazaný uživatel
napodobne! :-) Asi tu zapichnu vidle uz.. :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Obávám se, že po přištich volbách nastane další vlna
Reagovat
VlS
Kterej jsi ročník narození? Co si pamatuješ z 60 , 70 let? Buď jsi mladej a houby víš, nebo jsi tak starej, že si už houby pamatuješ :-))))
Reagovat
gigin
Ještě vydrž!! Tito s tebou potřebuje něco projednat ohledně B.R.R. A já taky něco potřebuju, však víš ;) Slíbilas mi to :DDDD
Reagovat
Fandina
polach o čem jste se učili ve škole?
Reagovat
Fandina
polach ale já myslela konkrétně co jste se učili, jestli, že dříve bylo všechno ideální a nádherné a nyní ne, jak si psal.
Reagovat
gigin
daj mu zabrat!!! Pojď, pojď, pojď.... Tlačím tě, jak cyp!!
Reagovat
smazaný uživatel
B.R.R. - to zas jeste (krome RF a Johna a ... a ... a....) nevzdavam, nooo, pravda.. :-))) Napadlo me dokonce po IW, kde Chris tak srdnate bojoval v kvalde s Mrhacem, ze bychom mohli pristoupit k vedeni spolku uplne netradicne: je-li ridke clenstvo, zmnozme tedy objekty zajmu!! B.H.R.! Co? Ne? Tito???!!! ;-)
Reagovat
gigin
:)))) to měl přesně tito na mysli!
Reagovat
smazaný uživatel
kecas!!!! :-) Ale fakt, premyslim o Bratrstvu Harrisonu rakety, B.H.R. - seriozne! :-)
Reagovat
gigin
Tento přispěvek je pod Rafanem, jak je tam 246 příspěvků:
Od: tito
Mutademus- to je blbý, fakt
gigin- ale já držím a věřím...A na Sojku nešahej, na tu je spoleh !!! Taky mi musí navíc schválit změnu názvu na B.R.&Ch.R. I když o tom ještě budeme dlouho rokovat :-)
[ Reagovat ]
Reagovat
Stan_Borowitz
Byla to skutečně "velmi zajímavá doba plná zajímavých osobností, kdy se vyznávaly naprosto jiné hodnoty - čest,přátelství,láska". Hezky je to vše ilustrováno třeba v osobě Pavky Morozova..
Reagovat
smazaný uživatel
:-))) uz tu nectu zdaleka vsechno... ale tohle se nam fakt povedlo! Navzdory az neuveritelne jednote ve spolku budou vsak rokovani o jeho nazvu, koukam, jeste opravdu dlouha.. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
uveris, ze si z toho stale!!! jeste snad nemuzu delat ani tu srandu??? Silena, dozivotni mura....! :-(
Reagovat
tito
Dlouhá jednání? Netřeba! Předsedkyně má vždy pravdu a koneckonců kdo se chce vypisovat s tím &, že? Jako zakládající a dosud jediný člen souhlasím se změnou názvu na B.H.R. Tedy do té doby, než se to zažije, v uvozovkách za názvem původním.
P.s. jako slepý fanatik v euforii jsem vsadil jak na Ryana,tak na Christiana :-)))
Reagovat
Stan_Borowitz
věřím. Byla to šílená doba a budeme se z ní vzpamatovávat ještě desítky let.
Reagovat
gigin
Sojka, vole..
Reagovat
smazaný uživatel
problemy s Jamesem jsem cekala, ale fuj, to byla soda, koukala jsem na cisilka.. :-( Nazev ted neni dulezity, ted Christian!! ;-)
Reagovat
tito
Výsledek vypadá hrozně... Ale evidentně se James umí ještě stále na zápas namotivovat a padalo mu to tam. No nic. Stále mu (R.) ještě nebylo dvacet a času je více než dost. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
vim.. :-)
Reagovat
darek.vrana
Je to hrozné, jak bolševici ovlivnili tenisový život. To nebyl jen Lendl, koho jsme ztratili. Drobný vyhrál 3 grandslamy jako Egypťan, pak samozřejmě Navrátilová, i Mandlíková pak hrála za Austrálii...
Reagovat
Fandina
Zaplaťpánbu se k ČR zase všichni hlásí.
Reagovat
Fandina
Jak ale píše Jan Kodeš, co se týká DC, tak tam ta nevůle režimu vůči Ivanovi Lendlovi byla na škodu. To samé FED a Martina Navrátilová.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist