Kompletní sbírka ze všech povrchů a debut v TOP 10. Tiafoe ve Stuttgartu získal první vavřín z trávy

18. 6. 2023, 18:20
Aktuality 7
Frances Tiafoe (25) už má trofej ze všech povrchů. Po betonu v Delray Beach 2018 a antuce v Houstonu 2023 triumfoval také na trávě ve Stuttgartu, kde ve finále, v němž měli oba aktéři mečbol, porazil 4:6, 7:6, 7:6 domácího Jana-Lennarda Struffa (33). V pondělí se tak stane novým členem TOP 10 žebříčku. Němec naopak prohrál i svůj třetí finálový duel na této úrovni.
Frances Tiafoe (© AFP)

Frances Tiafoe poprvé na turnajích ATP triumfoval v Delray Beach 2018, ale na další titul z hlavního okruhu čekal velmi dlouho. I díky zlepšené formě v posledním roce a také stabilnějším výkonům ovšem v probíhající sezoně triumfoval už podruhé. Navíc se mu letos povedla málo vídaná věc, všechny zápasy zvládl na prvním turnaji na betonech (triumf USA v United Cupu), na antuce (Houston) i na trávě (Stuttgart).

Přemožitel Jiřího Lehečky ze druhého kola vyřadil na německém pažitu také Lorenza Musettiho a poprvé v kariéře postoupil na nejvyšší tour do semifinále na trávě. V něm si poradil s Mártonem Fucsovicsem a v parádní finálové a více než dvouhodinové řežbě udolal nejtěsnějším možným rozdílem Jana-Lennarda Struffa.

Rodák z Hyattsville nedokázal sebrat soupeři ani jedno podání, ačkoli měl tři brejkboly a zároveň setboly a sám čelil jediné hrozbě. Navzdory zmíněnému i 28 esům z rakety domácí naděje ale našel cestu k vítězství. Zatímco v tie-breaku druhé sady dominoval (7:1) a ztratil jediný bod, v dramatické závěrečné zkrácené hře musel likvidovat mečbol (10:8).

Prvním triumfem na trávě zkompletoval sbírku trofejí ze všech tří povrchů. Navíc si zajistil debut v elitní desítce světového hodnocení, v níž doplní Taylora Fritze. Poprvé od května 2012 (Mardy Fish a John Isner) tak budou v nejvyšším patře žebříčku dva Američané. Semifinalista loňského US Open se teď přesune do londýnského Queen's Clubu.

Statistiky zápasu Tiafoe - Struff

Struff si zahrál své třetí finále na této úrovni a tentokrát mu k prvnímu titulu chyběl opravdu jen kousíček. Předloni v Mnichově neuhrál set s Nikolozem Basilašvilim a letos na Masters v Madridu podlehl ve třech setech Carlosovi Alcarazovi. Němec prožívá nejlepší sezonu své kariéry, během níž se vyšplhal už o více než 130 míst. V pondělí se vrátí na post německé jedničky, jen těsně mu unikl premiérový posun do TOP 20.

• ATP 250 STUTTGART •
Německo, tráva, 718.410 eur
nedělní výsledky (18. 6. 2023)
• Dvouhra - finále •
Tiafoe (3-USA) - Struff (Něm.) 4:6, 7:6 (7:1), 7:6 (10:8)
• Čtyřhra - finále •
Mektič/Pavič (2-Chorv.) - Krawietz/Pütz (4-Něm.) 7:6 (7:2), 6:3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
aape
ta trofej je ale dost podivná, příště dostane vítěz klíčenku? smile
Reagovat
smazaný uživatel
Big Foe je sympaťák a hraje atraktivní tenis. I jeho tým vystupuje sympaticky. Přeji mu další úspěchy, stoupá vzhůru pomalu, ale jistě.
Reagovat
Pavol
Odvtedy ako si sejmul Tsitsi. smile
Reagovat
Patik
Debut v top 10? Pol sezóny preč a ani som nepostrehol ze niekde hral..bol aj na GS vôbec?
Reagovat
paddy
v dnešní době nulové konkurence top10 nic neznamená smile
Reagovat
peek
Proč tam nejsi ty?
Reagovat
Krisboy
Hodně hloupá otázka.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist