Končím, oznámila Mauresmová

3. 12. 2009, 11:56
Aktuality 4
Dohady o konci kariéry bývalé světové jedničky Amelie Mauresmové se dnes potvrdily. Francouzská tenistka dnes oznámila, že končí s tenisem a že se k hráčské dráze již nikdy nevrátí.
Profily hráčů
Amelie Mauresmová

"K tomuto rozhodnutí jsem dospěla po velmi pečlivém zvažování," oznámila Mauresmová na tiskové konferenci v Issy-les-Moulineaux na předměstí Paříže. Konec kariéry připustila již začátkem října, přesto nyní při oficiálním oznámení neudržela slzy. "Podepsala se na tom určitá únava. Už zkrátka nemám dál chuť každý den trénovat," vysvětlila své rozhodnutí jediná Francouzka, která kdy byla ženskou tenisovou jedničkou.

Mauresmová, jež proslula silovou hrou a jednoruč hraným bekhendem, zakončila poslední sezonu až jako 21. hráčka žebříčku WTA. Na únorovém turnaji v Paříži se ale dočkala prvního turnajového titulu od roku 2007, když ve finále porazila Jelenu Dementěvovou 2:1 na sety. Její první a poslední turnajové prvenství od sebe dělí rovných deset let.

Co dál? Možná vlastní vinice
Francouzská tenistka stanula na první příčce žebříčku dokonce dvakrát; v letech 2004 a 2006, dohromady 34 týdnů. Právě rok 2006 byl nejúspěšnější v její kariéře, neboť v něm dobyla tituly z Australian Open a Wimbledonu. Další triumf na turnajích Grand Slamu již nepřidala. Nikdy se jí nepodařilo vyhrát vysněný titul na domácím French Open, kde byla maximálně dvakrát ve čtvrtfinále. Její sbírka ale čítá také triumf v týmovém Fed Cupu a olympijské stříbro z Atén 2004.

Mauresmová už se nikdy nevrátila do bývalé formy od operace slepého střeva v roce 2007. Poslední vystoupení na grandslamovém turnaji i v profesionálním tenisu vůbec skončilo pro majitelku celkem 25 titulů v singlu drtivou porážkou 4:6, 0:6 s Kanaďankou Aleksandrou Wozniakovou ve druhém kole letošního US Open. Poté předčasně ukončila sezonu a na žádnou další už se připravovat nezačne.

"Jsem smutná, protože už zřejmě nikdy nebudu umět nic tak dobře, jako jsem uměla tenis," dodala Mauresmová. Jako milovnice francouzské kuchyně nevyloučila, že by se mohla věnovat vinařství. Už dříve na sebe prozradila, že jejím snem je mít vlastní vinici.

Amelie Mauresmová (*5. 7. 1979)
Datum a místo narození: 5. července 1979, St.-Germain-en-Laye
Výška a váha: 175 cm, 69 kg
Aktuální postavení na žebříčku ATP: 21. místo
Nejvyšší postavení na žebříčku ATP: 1. místo (září-říjen 2004 a březen-listopad 2006)
Největší úspěchy: vítězka Australian Open a Wimbledonu (vše 2006); vítězka Turnaje mistryň (2005); vítězka 23 turnajů WTA ve dvouhře a tří ve čtyřhře; vítězka Fed Cupu (2003); juniorská vítězka French Open a Wimbledonu (vše 1996)
Celková bilance ve dvouhře: 545-227 porážek
Rodina: svobodná
Ostatní: profesionálkou byla od roku 1993; první turnaj WTA vyhrála v roce 1998 v Berlíně, poslední letos v únoru v Paříži (její první titul od roku 2007); v září 2004 usedla jako první hráčka Francie na post světové jedničky, nejúspěšnější období prožila o dva roky později, kdy vyhrála dva grandslamové turnaje; proslula svým jednoruč hraným bekhendem; na odměnách si vydělala více než 15 milionů dolarů; jako druhá tenistka po Martině Navrátilové se veřejně přihlásila k lesbické orientaci; kvůli svalnaté postavě byla v minulosti terčem poznámek tisku i některých soupeřek; bydlí v Ženevě; jako záliby uvádí vaření, lyžování nebo scrabble.

pva, ČTK

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
Amelie Mauresmová byla špičková hráčka škoda že to balí mohla to ještě vydržet ze dva roky a určitě bude chybět hodně pro tenisový svět , další odchod tenisové legendy ..... je to velká škoda bo Amelie patřila mezi špičkové hráčky !!
Reagovat
smazaný uživatel
Mně na obrazovce rozhodně chybět nebude.
Reagovat
weak
...coz je pro tenisovy svet mnohonasobne dulezitejsi zprava, nez samotny odchod velke sampionky amelie... :D
Reagovat
smazaný uživatel
Každý odchod do tenisové penze je smutný, viz v poslední době Safin. Jednou to muselo přijít.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist